Meni je pomisao odbojna, ne zelim niti link pogledati. Isto kao sto bi bila i da se u slucaju mamine smrti dijete da baki na dojenje (ili djedu) - da se i s njima poveze ili sta vec... Neke stvari su mi previse, iako su ocigledno moguce...
Meni je pomisao odbojna, ne zelim niti link pogledati. Isto kao sto bi bila i da se u slucaju mamine smrti dijete da baki na dojenje (ili djedu) - da se i s njima poveze ili sta vec... Neke stvari su mi previse, iako su ocigledno moguce...
Što nema ničiji M da je rekao da to želi???
Moj je oduševljeno gledao i rekao da to mora probati. I prije trudnoće mi je tu i tamo znao reći kako on zavidi ženama na trudnoći i kako bi htio da može živjeti sa bebicom 24h. Njemu je to predivno.
On je tip osobe koji obožava djecu i stvarno se sav raznježi kada vidi male bebe. Možda zato i prihvaća to muško dojenje kao nešto moguće i ne tako čudno.
Ja ne bi imala ništa protiv toga. Ako bi dojenje usrećivalo njega i naše djete...zašto ne?
naravno da je ljudima prirodnije bebu hraniti mlijekom krave koje je k tome još i pretvoreno u prah pa opet vodom vraćeno u tekuće stanje nego mlijekom svoje vrste (spol nebitan)![]()
Možda bi se nekim ljudima malo okrenulo u glavi kad bi vidjeli sliku ljudskog dojenčeta na kravljoj sisi, mislim da bi onda drugačije gledali na to što je "prirodnije".
To je uostalom pogrešna riječ, ovdje se radi o tome koliko je nešto uobičajeno pa samim time i normalno :/.
Mi smo imali sistem da je MM mućkao dodatnu bočicu dok sam ja dojila. Možda bi mu se ovo više dopalo. A i umjesto saaati ljuljanja klinca na rukama.
Meni se čini da samo muški koji su 100% sigurni su svoju muškost to mogu prihvatiti.
E pa vidis, meni je. Radije bih da se dijete hrani adaptiranim nego da u slucaju da ga bas ne mogu dojiti pokusavam dobiti laktaciju kod tate. Hocemo li onda pokusati kod baka, djedova, tetki, ujni - dokle bi po toj logici o hrani svoje vrste trebalo ici prije nego se da nadohrana?aries24 prvotno napisa
A to isto mlijeko druge vrste kasnije je najnormalnija hrana, kao i drugi dijelovi zivotinja (osim za vegetarijance, naravno). A sad bi se kao trebalo zgrazati nad njim ili zamisljati dojencad na kravljoj sisi. Vi koji jedete jogurte ili mlijeko, zamisljate li sebe na istoj![]()
Nitko se ne mora zgražati, ovdje se govorilo o tome što je prirodnije.summer prvotno napisa
To što je muško dojenje neuobičajeno i jaaako rijetko, ne znači da je neprirodno. Priroda im je podarila i bradavice i prolaktin.
Ja sam kao dijete pila kravlje mlijeko svježe pomuženo, još u štali dok je baka muzla krave, tak da nisam bila daleko od kravlje sise.
Dobro si napisala, to mlijeko je kasnije normalna hrana (iako mnogi ni to ne podržavaju :/ )
Da li je čovjek jedino živo biće koje se hrani tuđim (kravljim) mlijekom?
Zapravo bih voljela znati da li je čovjeku u odrasloj dobi mlijeko uopće neophodna namirnica, mlijeko i mliječni proizvodi? Jaja, meso, to mi je razumljivo da jedemo jer smo svejedi, ali da li nam osim majčinog treba ikakvo mlijeko u kasnijoj dobi?
Ili čovjek pije tuđa mlijeka jednostavno zato što je intelektualno i tehnološki superioran, pa se može njime okoristiti?
(Davore...?)
Čovjek je jedini sisavac koji se hrani mlijekom drugih sisavaca.
Ali da, čovjek je i jedini sisavac koji gradi kuće, hotele, svemirske brodove...
kazu da ne treba, a i logicno jemomtobe prvotno napisa
koliko samo deceodbija da pije mleko a roditelji ih sile i ucenjuju na razne nacine.
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=261
a o dojenju usvojene dece ima puno materijala na netu
http://marimar_1.tripod.com/a_nursing.html
http://www.medela.com/NewFiles/faq/adoptedbabybfdg.html
http://www.kellymom.com/bf/supply/adoptivebf.html
http://www.lalecheleague.org/NB/NBadoptive.html
i tako dalje....
baba, tetka ili ujna nisu djetetov roditeljsummer prvotno napisa
otac jest. isto koliko i majka
a moj organizam je pametniji od mene pa ne podnosi kravlje mlijeko
Hm, pa prije je bilo potpuno normalno da dijete, ako majka ne može dojiti, doji druga žena koja i ne mora biti u rodu. Postojale su dojilje koje su godinama dojile djecu drugih majki, to im je bilo kao zanimanje.
Prije izuma adaptiranog mlijeka, majke su radije tražile dojilju za svoje dijete, pa tek onda nudile kravlje dvotrećinsko ili polovinsko mlijeko, ne sve naravno.
Kako mozete tvrditi da je musko dojenje neprirodno?
Muskarci imaju bradavice i mogu izazvati laktaciju, to im je priroda dala i iz toga se moze izvuci jedini logicni zakljucak - musko dojenje je prirodno.
To sto je vama odbojno ne znaci da nije prirodno zato ne brkajte pojmove.
Meni je naprimjer odbojno kada netko hvali i konzumira konjetinu, imam li pravo reci da je to neprirodno?
Ne, samo je meni to odvratno...![]()
Ja nisam napisala da je neprirodno - ali da, tako ga IMHO dozivljavam, bez obzira na bradavice i prolaktin. Da je istinski prirodno, pojavljivalo bi se spontano, valjda bi postojalo i sad u nekim primitivnim zajednicama, bilo zabiljezeno kroz povijest, valjda bi dojilo i vise muskih pripadnika nekih vrsta zivotinja (a ne sve samo slucajevi koji se mogu na prste izbrojati).Marsupilami prvotno napisa
Ne znam, nisam istrazivala i ne namjeravam. Mislim da ce taj fenomen ipak ostati na razini bizarnih izdvojenih slucajeva kao i dosad - pa ne postoji dojenje od jucer...
a možda toga ima puno više, samo zbog zgražanja okoline ta pojava ostaje u svoja 4 zida
uostalom, okolina se zgraža i na puno "prirodnije" stvari, kao npr da ja još dojim dijete koje već zna reći sisa
hocemooooooo! :Dsummer prvotno napisa
ja bih, svi su mi oni puno draži od krava
Da ali to su bile žene koje su inače dojile svoju djecu, nije im se išla izazivati laktacija da bi dojile nečije dijete.makka prvotno napisa
meni osobno, muško dojenje je fantastičan primjer za mnoge žene koje tvrde kako "nisu mogle" dojiti...
nije mi neprirodno... zapravo uopće ne razmišljam o tome...
ali, nije mi ni blisko: da li zato što nikada nisam vidjela ili zato što mi je neprihvatljivo.. nemam pojma dok ne vidim...
nije istina, dio njih je morao ostaviti svoju djecu i dojiti samo tudjualeksandra70vanja prvotno napisa
ja sam i bila trudna, i rodila i sve je sa dojenjem islo krivo i kod mene je izazivana laktacija svim mogucim tehnikama pa mi ovo sa izazivanjem laktacije zvuci ko da je izazivanje laktacije nesto nepprirodno
po toj logici i usvojena djeca se ne bi smjela dojiti?
po stranicama o laktaciji sam naisla o tome kako konzultantice pisu da su imale muske parove koji su dojili svoju usvojenu djecu ali su to skrivali da im ne oduzmu djecu (koliko smo zatrovani idejom o formuli kao prihvatljivom prehranom za bebe.....ok je da ih hrane formulom ali ne i da doje, premda su im uredno odobrili usvajanje)
I ja mislim da je to možda malo češća pojava nego se zna.
Do nedavno su i neke druge stvari bile :shock: pa su danas već prilično prihvaćene. Mislim na homoseksualnost, koja je ipak malo neprirodnija od muškog dojenja.
Nemojte me krivo shvatit, nemam ništa protiv, samo hoću reći da muškarci nisu osposobljeni za rađanje pa se međusobno sexaju i to je već prilično normalna stver, dok s druge strane osposobljeni su za dojenje, a to nam nije normalna stvar.
Radi se samo o tome koliko smo nečemu izloženi.
Da, ali su prošle fiziološki proces razvijanja dojki.stray_cat prvotno napisa
Davno sam učila fiziologiju, možda su se neke stvari promjenile, ali mi smo učili da se dojke u potpunosti razviju tek trudnoćom, kada se pod utjecajem hormona, estrogena i progesterona žljezdano tkivo dojke do kraja razvije. Možda se sad uči neka nova fiziologija.
bez uvrede, ali jel ti dojis?aleksandra70vanja prvotno napisa
razvijenost i razvijanje dojki nemaju veze sa prolaktinom i oxytocinom koji reguliraju dojenje
imas slucajeve da su djeca koja su ljecena motiliumom imala laktaciju. i muska i zenska.
meni je filmić oduran i degudantan; iako mi je frajer zgodan, vidiš kak izgled može zavarati...
![]()
a ako ćemo o prirodi; zanima me zašto onda pobornice prirode doje svoju djecu i nakon što im izbiju zubi? zar nije prirodno da onda djeca pređu na krutu hranu?
degutantan.
stray_cat prvotno napisa
bez uvrede, 3godine i 8mj.
Ja sam govorila o estrogenu i progesteronu, oni dovedu do razvoja žljezdanog sustava dojki, prolaktin i oxytocin samo potaknu lučenje mlijeka u, za to pripremljenim, dojkama.
Imaš svakakvih slučajeva, da su djeca pod utjecajem raznih lijekova odlakavila, da su djevojčice od 9 godina rodile... ali to ne znači da je to u redu.
kad dobiju zube jedu krutu hranu ali mlijeko je i dalje dragocijen izvor kalcija, željeza, i imuno stanicaanki prvotno napisa
zato djeca imaju mlječne zube, pa kad je faza potrebitosti za mlijekom gotova ispadnu i dođu trajni zubi (tako je i kod ostalih primata)
![]()
znači trebalo bi dojiti dok ne narastu trajni zubi?
pa da, u biti ne bi trebalo forsirati djete da doji ako želi prestati![]()
a čemu drugo bi služili mlječni zubi, pa i sam naziv je jasan
gle "prirodna" prehrana čovjeka bi se trebala sastojati od svježeg voća, povrća, i proteina (kukci ili životinje) i jedini izvor šečera koji može "štetiti" zubima je mlječni šećer, zato su mlječni zubi zamjenjivi, kad ta "opasnost" prestane![]()
Sasvim si u krivu. Češto se dogodi da mačka doji psiće ili kuja mačiće. A prošle godine su novine pisale o tome kako je jedna lavica (u divljini) "usvojila" malu gazelu. A jedna žena je dojila tigrića.makka prvotno napisa
Osim toga, svi znamo priču o tome kako je nastao Rim...
pa da, u pravu si! uopće se nisam toga sjetila.
a baš sam nedavno pročitala taj podatak o čovjeku kao jedinom sisavcu....
eto, ne veruj svemo što pročitaš![]()
Da, ali to su sporadični slučajevi da ženka jedne vrste hrani mladunče druge, da je uobičajeno ne bi se time punili novinski stupci i ne bi već tisućama godina bia legenda o vučici, Romulu i Remu.
Ali, bar u prirodi, se ne hrane odrasle životinje mlijekom drugih sisavaca.
Pa da, neće lav sisati antilopu, nego joj odgrize cijelu sisualeksandra70vanja prvotno napisa
![]()
a neki veli da je promjena spola nenormalna.........nek biseru i (gruba rijec), maternicu i još poneku dodatnu opremicu ugrade i onda je njegova misija gotova......onda se treba rastaviti i nači si frajera da se krešu i sve 5........majko draga, nekima ni svi psihijatri svijeta nemreju pomoči
A poanta je...?aleksandra70vanja prvotno napisa
ono je bila šala, nisam skužila da ima neku poantu.
Drugi sisavci ne piju mlijeko ostalih sisavaca....i ..:?
Ovdje nije rijec o tome da li sisavci piju mlijeko drugih sisavaca, ovdje se raspravlja o muskom dojenju i te dvije teme nemaju nista zajednicko :/
Cesto se desava u prirodi da jedna zenka koja trenutno doji svoje mladunce prisvoji mladunce druge vrste, ali to se desava u prirodi (divljini) i normalno da nema puno zabiljezenih slucajeva.
Moji su u Bosni usvojili kujicu koja je nadjena sa leglom vucica i nitko se tome nije cudio, znaci desava se![]()
Ali kao sto rekoh to ni nije tema topica...
Pa zato i pitam, u čemu je bila poanta!Marsupilami prvotno napisa
vjerovatno koliko muškarac može biti glup ili dokaz da žena može biti zarobljena u muškom tijelu.........VALJDA.....drugu svrhu ne vidim :?makka prvotno napisa
Recimo da nešto što je protuprirodno ne valja, bilo to, na ne znam koji način, izazazivanje laktcije kod muškarca, ili hranjenje odraslog sisavca mlijekom druge vrste.
Ja se isključujem.
potpisujem, al očito da su danas rijetki muškarci sigurni u svoju muškostmamazika prvotno napisa
.
kažu da su najjači homofobi upravo latentni homoseksualci koji to sebi nemaju snage priznati![]()
Mislim da muško dojenje nikako nije prirodno. Nek me ispravi netko tko zna, ako griješim, ali zar svi embriji nisi u startu ženski, a kasnije jedni ostanu ženski (XX), a drugi postanu muški (XY), a otud i objašnjenje zašto muškarci imaju bradavice tj. "dojke".
zar nije zenska jajna stanica x, a spermiji mogu biti x ili y i u trenutku kada spermij oplodi jajnu stanicu nastaje embrij koji je ili xx ili xy :?Nek me ispravi netko tko zna, ako griješim, ali zar svi embriji nisi u startu ženski, a kasnije jedni ostanu ženski (XX), a drugi postanu muški (XY)
kako nesto sto je dala priroda nije prirodno? sigurno vam je prirodnije da zena ima silikone u sisama...moze biti samo cudno i drustveno neprihvatljivo ali ne i protuprirodno.
C!Arijana prvotno napisa
Zapravo svi embriji imaju jednake gonade koje se potom razviju u spolne odlike. Obrati pažnju da grudi ovime nisu obuhvaćene i zapravo se kod dječaka i djevojčica ne razlikuju.
i jedini kod kojeg je prisutna pedofilija. kod drugih vrsta recimo neces naci da siluju vlastite bebemakka prvotno napisa
nije baš tako.ali zar svi embriji nisi u startu ženski, a kasnije jedni ostanu ženski (XX), a drugi postanu muški (XY)
spermiji se razlikuju po tome jesu li nosioci x ili y kromosoma.
kad se spoje s jajašcem koje nosi x, onda nastane oplođena jajna stanica ili sa xx ili sa xy kombinacijom.
dakle spol je određen od samog trenutka začeća, isto kao i druge genetske karakteristike, samo što se vidljive razlike primjećuju tek kasnije u organogenezi.
fakat....apricot prvotno napisa
pogledala sam filmić i ne znam što da kažem....nije mi leglo![]()
kad sam spomenula mm-u muško dojenje i taj film, on se nekak zgrozio i nije htio uopće pogledati, ideja mu se činila totalno grozna i odbojna..