Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Što mogu učiniti? - rana trudnoća i istek ugovora o radu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Što mogu učiniti? - rana trudnoća i istek ugovora o radu

Zaposlena sam u prodavaonici mj. robe uz ugovor o radu na određeno vrijeme do 31.12.2006. Prije 10 dana test na trudnoću pokazao je + i od onda me muči što učiniti ako mi poslodavac ne produži ugovor o radu, a sve je izglednije da neće, jer je negdje procurila informacija o mojoj trudnoći iako još nije potvrđena od strane liječnika jar je dotični na godišnjem do 15.1. Moj šef je jedna poprilično nerazumna osoba kajoj se ništa ne može objasniti, a kamoli se s njime dogovoriti da mi produži ugovor na još 2 mj. kako bi stekla pravo na naknadu za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći na koje imam pravo po riječima mojeg gin. zbog rizika na poslu ( dizanje gajbi piva, kutija punih koječega isl). Kada sam bila kod gin. dva dana nakon + na testu rekao je da mi još ne može otvoriti bolovanje jer mi nije službeno zakasnila M i nemam nikakve dokaze trudnoće, već me je poslao da napravim KKS, urin i glukozu , te na UVZ, ali tek nakon početkom sljedeće godine s obzirom da je rano.

Što mogu učiniti da mi šef produži ugovor o radu, dali da probam s njim razgovarati otvoreno i vidjeti što će reći ili da se napravim blesava i kažem da za to nema nikakvih dokaza, kao nemam pojma o čemu on govori?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kako bi stekla pravo na naknadu za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći na koje imam pravo po riječima mojeg gin. zbog rizika na poslu
    Ovo je samo djelomično točno.

Što se tiče poštede od težeg posla zbog trudnoće (dizanje gajbi...), ZOR o tome kaže:

Premještaj trudnice, odnosno žene koja doji dijete

Članak 65.

(1) Odredbe članka 64. ovoga Zakona ne sprječavaju privremeni premještaj trudnice ili žene koja doji dijete, na druge poslove na temelju njezina osobnoga zahtjeva ili po odluci poslodavca, ako to zahtijeva njezino zdravstveno stanje, koje je utvrdio ovlašteni liječnik.

(2) Ako žena iz stavka 1. ovoga članka radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdrav*lje, poslodavac je mora premjestiti na druge odgovarajuće poslove.

(3) U sporu između poslodavca i radnice, samo je ovlašteni liječnik nadležan ocijeniti da li je premještaj na druge poslove, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, odgovarajući.

(4) Ako poslodavac koji zapošljava pet ili manje od pet radnika, nije u mogućnosti osigurati raspored žene iz stavka 1. ovoga članka na druge odgovarajuće poslove, žena ima pravo na dopust uz naknadu plaće prema posebnim propisima.
    (5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak za stjecanje prava iz stavka 4. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće.

(6) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka poslodavac mora opozvati čim ženino zdravstveno stanje dopušta njezin povratak na poslove na kojima je prethodno radila.

(7) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće radnice.

(8.) Radnicu iz stavka 1. ovoga članka može se premjestiti u drugo mjesto rada samo uz njezin pristanak.
    Pravo na dopust trudnice radi poštede na težim poslovima koje spominje ovaj članak iz ZOR-a uređuje ovaj pravilnik:

http://www.hzzo-net.hr/pravilnici/12.htm

a to nije isto što i bolovanje, iako se najčešće stavlja pod to. Kod bolovanja je trudnoća u opasnosti (ili bar u nekakvom riziku), a kod ovog prava na dopust trudnoća je uredna, ali uvjeti rada nisu adekvatni za trudnicu. Iako ja ne znam za niti jedan slučaj da je neka trudnica gurala pravo na dopust umjesto bolovanja (kod težih poslova uz zdravu trudnoću), smatram da je ovo pravilno, a ne otvaranje bolovanja.

Ne znam što bih ti rekla za poslodavca,ne možeš ga prisiliti na produženje ugovoram, ali mislim da je najbolje da otvoreno i pošteno razgovaraš sa njim, što god taj razgovor donio. Možda tvoja iskrenost padne na plodno tlo. Sretno!

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako ti neproduži ugovor razgovaraj s poslodavcem i ako ti želi dati otkaz (to mnogi naprave, a mi se možemo samo žaliti) zamoli da ti produžuje ugovore jer on ne plaća ništa dok si ti trudna tj. na bolovanju ili na porodiljskom. A onda kad se vratiš neka ti da otkaz, a ti u međuvremenu traži posao. Kod mene je upalilo nisam dobila otkaz, ali ne znam da li ću raditi kad se vratim, ali ću dobiti vritnjak.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hej zibba, što je bilo s tvojim ugovorom?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •