Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: kako pomoci djeci s ger-om

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno kako pomoci djeci s ger-om

odnosno kako se naspavati
    molim prakticne savjete mama koje su prosle kroz to..
    znaci, imamo podizanje uzglavlja, prekidanje hranjenja na pola obroka da podrigne, za mame na adaptiranom promjena miljeka u neko gusce ili zgusnjavanje mlijeka...sta jos

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel ti pedijatrica potvrdila dijagnozu ger-a?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a imas zgodni tekst na portalu o tome

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=207&Show=1743

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pedijatrica ne može potvrditi GER. Ne može čak ni gastroenterolog. Oni samo mogu raspravljati o simptomima GERa koji se mogu podvesti i pod pojačano bljuckanje i sl. GER se potvrđuje vrlo invazivnim pretragama koje ni specijalist ne preporučuje ukoliko bebi nije ugrožen život tj. dok ne gubi na težini. Najčešće je situacija ovakva....čeka se neko vrijeme da se simptomi (povraćanje u luku, povraćanje ukiseljenog sadržaja i nekoliko sati nakon jela, kiseli zadah, začepljen nos, hroptaji, pojačano slinjenje, aspiracije sadržaja, česte štucavice, nemiran san......) smanjiti ili povući. To je dobro tako da majka ne prekine dojenje. Naravno, sve to vrijedi ako beba bez obzira na povraćanje dobiva na težini. Nakon toga, ako ne prestane, savjetuje se gušnjavanje hrane ((kršitelj koda) AR, (kršitelj koda), dodavanje rižinih pahuljica). Ukoliko beba ne napreduje, s tim nema šale!!! Dakle, nije nužno raditi pretrage, ali svakako savjetovati se sa pedijatrima. Osobno, preporučam dr. Juricu Vuković, gastroenterologa pedijatra na Rebru.
    P.S. Naša mala ima 8mj. i još uvijek ima simptome GERa! :/

PETRA, 27.06.2005. [/quote]

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tihana2003 prvotno napisa
    Pedijatrica ne može potvrditi GER. Ne može čak ni gastroenterolog. Oni samo mogu raspravljati o simptomima GERa koji se mogu podvesti i pod pojačano bljuckanje i sl. GER se potvrđuje vrlo invazivnim pretragama koje ni specijalist ne preporučuje ukoliko bebi nije ugrožen život tj. dok ne gubi na težini.
    da, upravo tako
    ajde ja i tihana smo se vec cule preko pm-a ima li jos netko

please??

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

molim moderatora da temu prebaci na zdravlje dice, mozda je tamo primjerenije (a mozda dobijen i vise savjeta) hvala!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj tekst s portala, link sam ti dala gore, ti je super
    ima i savjeta

mislim da je od natase30 mali imao ger, mozda ti se ona javi...

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zrinka, hvala
    odavno san ga procitala, samo san mislila da cut iskustva od mama

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

podizem

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kćer od prijatelja je imala ger i morala spavati na trbuhu - no ona je od ger-a dobila aspiracijsku pneumoniju pa je možda to bio razlog. Danas ću ih vidjeti pa ću pitati.

Matovilka

Početno

Eto mene opet. Buba ima danas 17 mjeseci, i puno je bolje. JA vise ne dojim, dojila sam do 15og mjeseca a onda mi je tlak totalno poceo siziti pa sam pocela piti norvasc s kojim nema sale pa ni dojenja. Ovime zahvaljujem gospodji na rodinom telefonu koja mi je dala savjet s flasterima i time mi pomogla da prodje skoro sve bezbolno. ZAHVALJUJEM. JOs uvijek pazimo sto jedemo, bake su svjesne da ne mogu gurati bilo kaj i ne nonstop. Dr Richter nam je savjetovao i toga se stalno drzimo da treba davati postene ali ne preobilne obroke tj ne precesto. Jer svaki put kada dajemo hranu aktivira se i zelucana kiselina. Ne jedemo cokolino medolino ljesnjaklino, ali jedemo rizolino, grisolino, 7 korn, kukuruzne pahuljice, puno zganaca, griz na rizinom mlijeku, pregomin i dalje. Ne toleriramo svaki margarin, tj stavimo ga malo kada kuhamo zgance. Imamo srecu s Bubom da voli spinat, blitvu, guste juhice. Ne jedemo jos nista kravlje. Ne jedemo ni stapice, kekse i sl jer nam to sve smeta. Pelene i dalje s gumicom. I dmove i pampers su se pokazale ok, u Simbeksu vise nema onih s gumicom naprijed (jel zna netko gdje mozemo naci libero pelene gacice?). Ali ucimo se ici na tutu pa ih tu i tamo manje potrosimo. Nama je na svu srecu bolje i na nase veselje dijete voli jesti (ko mama i tata....) - ne moze sve ali barem voli to kaj moze....
    Lijepi pozdrav svima.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ger

Evo i mene, zapravo mog Roka, kojemu je dijagnosticiran ger sa 2,5 mjeseca. Aspirirao je mlijeko, ostao bez zraka, završili u bolnici- aspiraciona pneumonija. Život mi se skratio za barem 10 godina u tih 7 dana dok su rađene sve pretrage. Nakon toga smo radili sve što nam je savjetovano: povišen položaj, puno manjih obroka sa vođenjem računa o podrigivanju, zgrušnjavanje mlijeka. Iako je Roko bio na dojci, ali sam mlijeka od šoka imala sve manje i manje. Najprije smo počeli s pregominom i rižinim pahuljicama , ali bebač od toga nije mogao kakiti. Nakon toga smo otkrili (kršitelj koda) AR (probali i Novolac- nije išlo) i dan danas smo na njemu. R.ima 15 mjeseci. Inače ne voli jesti, zapravo ne želi uopće jesti ništa osim mlijeka, tako da nam nije ni malo lako. U toku dana imamo 6 obroka, od kojih 2 boce a po noći još uvijek još 2 (mlijeko). Kao da imam dojenče. Ali šta ču, kažu što se mora nije teško. Rekli su nam da u principu to prolazi do navršene godine dana, ali kod nas to nije tako. Jedino što po noći mirnije spava sad nego ranije. Točno se vidilo da ga muči, a isada dog ga hranim, npr. ručak od otprilike 100ml povrča i mesa, on podrigne 10 puta. Inače dijete je veselo i lijepo napreduje iako je gracilne građe, ima 10 kila.
    Jedino se mama i tata nikako ne uspiju naspavati.
    Pozdrav svima.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ozut, baš me zanima šta vam je rekla pedijatrica vezano za AR, do kada? Da li on zadovoljava sve potrebe? Naime, formule su tako koncipirane da ima 1, 2, 3? Na kutiji ARa piše nakon 4. mjeseca mijenjati. Mi imamo 9 i pol mjeseci i nedavno su se smanjili simptomi GERa. Naša Petra je isto tako podrigivala donedavno i po 10 puta nakon jela, a da ne govorim o odlasku na spavanje...znala je biti tolko umorna, ali su je podrigavci mučili da i po dva sata nismo mogli zaspati poslje večernje pape. Sad smo puno bolje, ali smo još uvijek na tri obroka (kršitelj koda) AR. Što se tiče aspiracije...nama se dogodilo da se dva puta zagušila kiselinom, i kad smo završili na hitnoj...nisu nam vjerovali da se to može dogoditi...njima je bilo glavno da nije ušlo u pluća...UŽAS! Mi nismo dali malu na pretrage (jer je napredovala) koje su navodno užasne, pa nam je samo gastroenterolog na temelju simptoma dijagnosticirao GER. Što je Roko radio od pretraga???

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sorry, ja malo kasno palim što se tiče odgovora. Roko ima sada skoro pa 2 godine (za 15 dana) i još uvijek prije 4 boce (kršitelj koda)a ar dnevno. Slabo jede a za bocu je uvijek spreman. Ipak sam mu odnedavno počela miješat (kršitelj koda) sa običnim mlijekom, pola pola. U toku jela podrigne i Roko barem 5 puta, a noć je katastrofa jer se stalno budi i traži bocu. Valjda ima kiselinu ili mu se sadržaj koji je pojeo diže pa mu to smeta. Nama su u bolnici kad je sa 2,5 mjeseca aspirirao napravili "akt gutanja", popio je neku tekućinu i snimili su mu rengenski dali se vraća, a pošto je napredovao u granicama normale (donja granica) nismo radili ništa drugo, nego vodili računa o povišenom položaju, podrigivanju, gustoj hrani... A po noći me je smirio uređaj koji javlja ako dijete prestane disati, tako da sam mirnije spavala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa kod svake opravdane sumnje na GER se radi 24-satna pH- metrija kojom se bolest dokaže ili ne.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ger

Kod nas je bilo podijeljeno mišljenje pedijatara što se tiće ph-metrije. Uglavnom nam je nisu predlagali. Valjda jer vezano s tim refluksom, osim njega nije imao velike probleme s bolestima donjih dišnih puteva i mišljenja su bili da će se, s obzim na dob i stupanj refluksa, stvar poboljšati, tj. mišić ojačati.
    Osim toga imali smo i imamo neke imunološke probleme i liječili smo se kod Richtera u Zagrebu a njegove rijeći su bile da se pH-metrija jednjaka radi uglavnom kod dišnih bolesti i utjedaja refluksa na dišni sustav.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: ger

Citiraj ozut prvotno napisa
    Kod nas je bilo podijeljeno mišljenje pedijatara što se tiće ph-metrije. Uglavnom nam je nisu predlagali. Valjda jer vezano s tim refluksom, osim njega nije imao velike probleme s bolestima donjih dišnih puteva i mišljenja su bili da će se, s obzim na dob i stupanj refluksa, stvar poboljšati, tj. mišić ojačati.
    Osim toga imali smo i imamo neke imunološke probleme i liječili smo se kod Richtera u Zagrebu a njegove rijeći su bile da se pH-metrija jednjaka radi uglavnom kod dišnih bolesti i utjedaja refluksa na dišni sustav.
    Ne.
    Rade je i gastroenterolozi u samoj dijagnostici GER-a, ali pretraga zahtijeva jednodnevnu hospitalizaciju djeteta. Nakon nje ili imaš ili nemaš dijagnozu.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa30 ima iskustva s refluksom kod oba djeteta pa je pp-irajte. Mali joj je navršio četiri godine. Nekada sam čitala njene topike i njena iskustva.

mocica

Početno

Mi imamo 9 meseci i tek sam skoro pocela da spavam. Stalno nosenje i mazenje, prva 4 meseca je i spavala na meni. Kad god bi je spustila u lezeci polozaj ona bi pocela da se davi, uzas. Bili smo na (kršitelj koda) Ar1, presli na AR2 koji nam nije odgovarao pa smo dobili grceve. Tad smo poceli (kršitelj koda) ac2 za grceve i gastroenterolog je napokon, posle 4 meseca konstantnog placa ukapirao da smo alergicni na kravlje mleko.
    Zaista imam puno iskustva sa tim, a odgovor je verovatno konfuzan tako da molim mame koje imaju problema sa tim nek mi se jave sa pitanjima, sve cu da vam odgovorim, al sad sam u zurbi.
    Sustina je sledeca, smanjilo se cim smo presli na cvrstu hranu, jedemo na svaka 2 sata, imamo 7-8 obroka dnevno, 3-4 mlecna((kršitelj koda) ac2, siku koristimo samo za uspavljivanje)i cim uvek nam se vraca hrana, al moja cerkica je halapljiva i obavezno to proguta.
    U 5 mesecu smo pored cvrste hrane, sike i (kršitelj koda)a napredovali za 3 nedelje 50 grama, a sada zadnji mesec 780 grama.

mocica

Početno

Zaboravih da dodam mi smo radili endoskopiju, A BARIJUM SMO PILI DVA PUTA(snimanje zeluca rendgenom).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •