Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 135 od 135

Tema: Feldbach: Dolazak mog Anđela s 'greškom' bez krila

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hello!

Ja sam jedna od nih koje već dugo dugo planiraju roditi u Feldbachu ili Kući za porode kod gđe. Monike, no zapravo tek sad mogu kompetentno o tome razmišljati i pričati, jer NAPOKON sam trudna :D :D !

Meni se malkice više sviđa Kuća, jer je mirnije i nije bolnica, no i Feldbach mi se također čini kao san, pa mi je zapravo isto veselje!

Zanima me da li u Feldbachu postoji mogućnost uzimanja i pohranjivanja matičnih stanica, jer sam nedavno saznala da u Kući gđa. Monika ne nudi tu mogućnost (što mi je jako žao :/).
    Kako imam još vremena, jer sam tek na početku trudnoće, možda Kuća u međuvremenu počne uzimati matične stanice, pa ih pohraniti u bolnici ili tako nešto
    Anyway, Partyka :D fantastično da idete tamo, molim te sve pitaj i zapamti, i "donesi doma" hrpu informacija, slika ako možeš i svega da nam možeš SVE prenijeti!
    Za mene molim samo pitati za matične i cijenu!
    Naravno zanima me i cijena poroda te boravka u bolnici, (ili izvan nje), mogućnosti poroda (u vodi) ali znam da ćeš sve to pitati ionako !

Hvala puno i sretan vam put!!

Javi se kad stignete!

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Isabel, maticne stanice se ne mogu pohraniti u Kuci niti ce se ubuduce moci jer je Monika primalja a ne lijecnik - na moju veliku zalost jer sam i ja htjela radjati u Kuci, a to je razlog zasto sam se i ja odlucila za Feldbach.
    Mogu ti odmah reci sto je meni rekla forumasica (ne znam da li zeli da joj spominjem ime pa necu) koja je rodila u Feldbachu u osmom mjesecu 2007. da su pohranili MS kod tvrtke Cellavie iz Graza (http://www.lifecord.at/at/home.php) a da ih je pohrana MS sve zajedno kostala oko 2000E.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I ja sam se svojedobno interesirala za pohranu matičnih stanica u Feldbachu i liječnici su nam dali dovoljno informacija i brošure Cellavie.(na kraju se nismo odlučili)
    Prosurfajte malo po topicima o matičnim stanicama, ja sam pisala detaljnije (dok je još bilo friško ipak je 13 :shock: :D mjeseci prošlo od mog poroda )

off topic
    Isabel čestitam :D

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hello!
    Evo da se i ja napokon pojavim malo aktivno na forumu.. Do sada sam samo čitala i čitala i bila svojevrsni tihi član

Trudna sam 28 tjedana - termin 9.4. i ozbiljno razmišljam o porodu u inozemstvu.
    U biti željela bi kao i većina ovdje što prirodniji porod i prva ideja mi je bila Rijeka i porod u vodi no kako želim i vaditi matične moje želje su pale u tu istu vodu kad mi je sestra u Rijeci rekla da za vađenje matičnih porod mora biti „normalan“ tj. Na stolu. Nkakva voda niti stolčić ne dolaze u obzir.
    To me bacilo u očaj pa onda u još veći kad sam saznala da niti Monika ne vadi matične i tako smo došli do Feldbacha – što je i moja tema, nakon podužeg uvoda .

Jučer smo MM i ja bili u posjeti tom rodilištu. Sve je krenulo tako da sam poslala na mail (ovo je za one koje zanima kako dogovorit posjet tamo) na njihov kontakt na web stranici..Naravno tamo je sve na njemačkom pa nisam gajila neke nade nakon mog poslanog upita na engleskom, ali nakon par dana zaista sam primila odgovor od doktora Gangla..
    Njegov mail je bio jako srdačan i naravno pozvao nas da slobodno dođemo s tim da bi bilo dobro najavit se ranije. Primila sam taj mail taman na dan kad smo išli put Graza pa sam iz Slo nazvala taj broj i dobila istog tog doktora koji mi je opet vrlo srdačno i susretljivo rekao da slobodno dođemo taj dan. I tako samo mi dohajbali do bolnice, popeli se na 3 kat i sad ostali zbunjeni jer nismo imali pojma kome sad da se obratimo.. opet sam onda nazvala na taj broj tražila nekog ko priča engleski pa dobila jednu sestru pa drugu i odjednom eto nekog na tel koji priča hrvatski.. zbunj zbunj sam malo bila, ali na kraju se uspostavilo da je to dr.Miglar.
    Da skratim on nas je primio i pokazao nam sve – od soba za rađanje do soba za rodilje i dao nam odgovore na sva pitanja. Strašno drag i susretljiv. Uglavnom cijena je 500 Eura na dan i u tu cijenu ulazi sve što treba (pa i carski ne daj Bože) – plaća se dakle dan ,a ne usluga. Ostaje se 4 dana za prirodan tj 5 dana za carski rez. Izađe dakle između 2000 – 2500 eura. S tim da je to za smještaj rooming in ali u sobama s još 3 rodilje. To me malo odbilo ali kada sam vidjela što njima znači soba onda sam se brzo predomislila – zaista je velika i nemaš osjećaj da ti žena do tebe „dahće“ za vratom. Svaka soba ima 2 kupaonice. Imaju opciju rađanja normalno (kao na stolu) i u vodi. Uglavnom kad dođeš u bolnicu izraziš želju kako hoćeš i to je onda zakon – nema ono unaprijed pa moraš tak i nikak više. To je posebno bitno za vodu jer kaže on jedno je maštat a drugo doživjet pa oni imaju politiku da možeš reći oću vodu i onda skužit da ti baš i nije za bit u njoj dok traju trudovi pa te onda sele opet natrag u sobu za rađanje sa strunjačom i onda kad si 9 cm te vrate natrag u bazen..
    Sobe za rađanje su super jer imaš svoj mir i ti si kraljica i kako se on izrazio (što mi je bilo mrak) taj dan je za nas praznik i moramo mislit samo na to i na niš drugo. Možeš si napravit ugođaj kakav ti paše, s tobom je muž i babica..Možeš birat oćeš na strunjači ili na tom stolu koji ima više nagiba (nema one nogohvate i ne izgleda kao stol za mučenje)..kako god ti paše se stvari dešavaju. Matične se mogu izvaditi u svim načinima poroda dakle i ako se odlučimo za vodu. Treba samo donijeti onaj kit za vađenje i oni dalje o tome brinu.
    Super mi je što se vidi da ti ljudi koji tamo rade žive to što pričaju i da zaista imaju stav o porodu kakav mi svi ovdje tražimo. Mislim da za razliku od hrv.rodilišta gdje možeš naić i na super i na ne baš super porodiljce tamo si naprosto miran jer tamo su svi super po defaultu – takvo sam ja mišljenje stekla.
    Još za kraj – napomenuo nam je doktor da postoji neki obrazac E111 kojim se navodno možemo osloboditi plaćanja poroda u EU. Ja za sada nisam još nis iskopala – zna li itko nešto o tome?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zvuči predivno. Postajem ozbiljan kandidat za ovo, sve mi se više sviđa..

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

još sam nešto zaboravila - romansko kolo više nemaju jer navodno nije bio bas neki odaziv za njega. I kaže dr M da se lako tamo sporazumijevat sa svima na engl jer ima jako puno slovenki koje radaju.. dapace toliko ih ima da vec imaju i svoju slovensku sobu .. ah, blago njima )

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petruška prvotno napisa
    prva ideja mi je bila Rijeka i porod u vodi no kako želim i vaditi matične moje želje su pale u tu istu vodu kad mi je sestra u Rijeci rekla da za vađenje matičnih porod mora biti „normalan“ tj. Na stolu. Nkakva voda niti stolčić ne dolaze u obzir.
    petruska, super, dobro dosla!
    ovo sto ti je sestra rekla nije istina. moja kolegica je ljetos rodila u rijeci i uzela je maticne stanice - bio je dogovoren stolcic, rodila je na kraju ipak na krevetu, ali znam da je svakako mogla imati i stolcic i maticne.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Felix, hvala na info. budemo još jednom onda na blef nazvali pa vidjeli što će reći..

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    off topic
    Isabel čestitam :D
    Hvala ti od draga! tebi i angelusu

Moj je izbor Kuća za porode Monike (samo me matične zasada dvoume) i Feldbach :D ! Svew ostalo me je skoro isto kao kod nas samo u rukavicama i lijepo upakirano...
    Zanima me još koliko košta uopće vađenje matičnih u Feldbachu??
    Znam da nije jeftino, samo ne znam koliko... Ako je Feldbach 2000-2500 eur pa plus cca 1500 za matične, onda mi je to već malo previše, nažalost... No ima još vremena za proučavanje i razmišljenje o svemu, no kako stvari stoje (toplo se nadam da će tako i biti) imati ćemo priliku upoznati Graz i tamo dočekati našu malu Zvijezdu !!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

baš sam danas saznala od cellavie kako ide s matičnima.
    Dakle paket za vađenje dolazi doma i košta 60 eura. Čuvanje na 20 godina je 1750 eura. Ako se rodi u Feldbachu onda je puno lakše i jeftinije s dostavom jer oni odmah šalju svoje dostavljače u bolnicu - nisam pitala al pretpostavljam da je to free..
    ako se rodi u Hrvatskoj onda se mora ili dovest do slo granice ili do graza - u svakom slučaju to je dodatni trošak.

ps čestitke Isabel :D

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo cure, vratila sam se prekjucer iz Feldbacha ali mi je trebalo malo da sredim dojmove.
    Losa vijest je da su od 1.1.2008. krenuli sa novim cjenikom sto naravno poskupljuje vec ionako dosta skupu pricu. Dakle ovako: placa se po danu (sorry sto ponavljam neke stvari koje se vec znaju) a dan kosta 505,6E. Obicno se ostaje 4 dana nakon vaginalnog, odnosno 5-6 dana nakon carskog. Sta se tice toga da je cijena ista za vaginalni i carski porod dobila sam proturjecne informacije pa cu vam se jos javiti na tu temu kad to provjerim (ljudi na odjelu govore engleski ali zene u racunovodstvu bolnice jedva da njemacki govore tako da je sporazumijevanje s njima bilo dosta nezgodno).
    No da se vratim nazad, dan je 505,6 E sto znaci da ako sve ide savrseno najmanji iznos za radjanje u Feldbachu je 2022,4 E za smjestaj u sobi gdje moze biti do 6 zena ali kazu da ih nikada nema vise od 3-4 (i kao sto smo vec culi od petrushke, sobe su prevelike, s dvije kupaone i to sto je vise zena nekako uopce ne smeta). Ako zelite privatnu sobu onda vas to dodje povrh onih 505E jos 122E dnevno. U toj privatnoj sobi imate i opciju da tata boravi s vama sto kosta jos 30,5E dnevno, a ako bi tata jos i jeo tamo onda 8,91 E dnevno
    Sta se tice pohrane maticnih stanica, to ne kosta nista. Odnosno, bolnica i doktori to nista ne naplacuju (lijepo mi je zena rekla da je njima svejedno dal ce pupkovinu bacit u kantu ili stavit u kutijicu) a placa se ono sto smo vec isto culi od petrushke, firmi koja ce te stanice pohranjivati sljedecih x godina.
    Ispricavam se sto sam se usmjerila samo na grube financijske detalje - pretpostavljam da o ljepoti radjanja u Feldbachu vec sve znate, a da vas vecinu muci ovaj financijski dio.
    O osobnom dojmu svega sto sam vidjela tamo cu u nekom drugom postu - moram priznati da me bas uzdrmalo...

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

partyka koliko vam je vremenski trebalo da dođete do Feldbacha?

Do Monike je kojih 2 i pol sata

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

otprilike isto tako. ja sam negdje dobila upute da je feldbach 37 km od graza prema becu, ali kada sam ukucala na micheline route finder onda mi je ponudjeno da skrenem s autoputa vrlo brzo nakon ulaska u austriju, na izlaz za leibnitz. nakon toga se vozi kroz neka seoca, ali je sve vrlo jasno objasnjeno i mislim da se stigne brze nego da se ide preko graza prema becu, pogotovo ako se ide u vrijeme guzvi.
    nama je trebalo tocno tri sata od vrata do vrata ali smo stali cak 4 puta (moj mjehur ) tako da je za ocekivat da je normalne voznje znacajno manje, odnosno ispod 2 i pol sata.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj partyka prvotno napisa
    O osobnom dojmu svega sto sam vidjela tamo cu u nekom drugom postu - moram priznati da me bas uzdrmalo...
    Ovo me zanima?

Nadam se da je dobro?

I baš mi je krivo za roma kolo.
    To znači da ja moram tražiti romu po Europi pa gdje ću sad rađati, ja baš volim ljulju?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Drage Majke,
    sto se sa vama svima desilo od sjecnja do sada??? :?
    Partyka, Petruska, Laila, pisale ste da zelite roditi u Fieldbachu, isle ste na razgovore, doznale cijene, i onda??? :?
    Jeste li na kraju tamo rodile ili??? :?
    I ako jeste, kako je bilo??? :?

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i onda su dosle bebe i vise nismo stigle nista napisat
    i petrushka i ja smo rodile u feldbachu, ja na carski a petrushka prirodnim putem. pustit cu nju da prica za sebe, ali meni je bilo fenomenalno!!! najbolje sto sam si ikad u zivotu priustila (osim toga sto sam imala dijete ).
    reci konkretno sto te zanima i krecem u pisanije!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kao što je partyka i napisala - mi smo rodili 14.4. u Feldbachu našeg malog (sad vise i ne tako malog) Jana..
    Bilo nam je prekrasno. Toliko se cesto sa sjetom i srecom sjetim poroda i tih par dana sto smo tamo bili. Uglavnom porod nije bio kako smo si mi zamislili - bilo je i dripa i rezanja medice i odvodenja bebe odmah nakon u inkubator ..no i bez obzira na sve to atmosfera i ljudi su nekako kompenzirali tu tugu koju smo osjetili zbog svih tih neplanskih stvari.
    U svakom slucaju sve se dalo dogovoriti, bili su nevjerovatno ljubazni i susretljvi i sve su s nama komunicirali. Ako nekog vise zanima o samoj bolnici neka slobodno pita - ja cu sa zadovoljstvom odgovoriti :D

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

:D Petruska i Partyka, najprije cestitke na vasim (sada vec velikim) bebama
    Znam da imate puno posla i zahvalna sam da ste ipak nasle vremena za pisanje

Ja naravno imam hrpu pitanja:
    za obje:
    1.Koliko ranije ste krenule prema bolnici?
    2. Jeste li odsjele negdje? Ako da, gdje?
    3.Da li ste otisle na koji pregled prije samog dana poroda ili ste isle samo na razgledavanje jednom i to je to?
    4. Jeste isle u Maribor kod Dr M. na koji pregled?
    5. Ili ste samo nosile svoju dokumentaciju iz Hrvatske?
    6. Imate njihovu www adresu?
    7. Kako stoje sa Engleskim? (Naime moj muz ne govori Hrv. i oboje ne govorimo Njemacki)
    8. Jeste li imale UZV neposredno prije poroda i F. bolnici?
    9.Da li ste se odlucile na pohranu maticnih stanica? Ako da, kako je to proslo?

za Petrusku:
    1. Da li su drip i rezanje prema tvom misljenju bili opravdani?
    2. Koliko je dugo Jan bio u inkubatoru?
    3. Da li su ti dozvolili da ga ides vidjeti ili cak da budes s njim tokom dana (kao sto prakticiraju u Engleskoj)
    4. Jesi li cijelo vrijeme bila u bolnickom smjestaju ili? A tvoj muz?

Za Partyku
    1. Da li je C/R bio planiran? (naime, meni je dijagnozirana placenta previa koja ako se ne pomakne znaci da i ja moram na C/R pa me zato zanimaju detalji) Ako je, koliko ranije si to dogovorila?
    2.Kako ti je prosao oporavak nakon operacije?
    3. Kako je osoblje sto se tice dojenja i postoprerativne pomoci?
    4. Je li ti muz bio s tobom za vrijeme operacije?
    5. Da li si imala potpunu ili spinalnu ili epiduralnu anesteziju?
    6. Gdje je bila beba za vrijeme tvog oporavka? U sobi kraj tebe ili? A tvoj muz?

Unaprijed hvala objema na odgovorima i trudu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo ovako je to kod nas izgledalo:

Na pregled smo otisli u 36 tjednu kod dr.Miglara u Feldbach. To je s razlogom da nas tamo upišu, sve ispitaju i da jednostavno se ne gubi vrijeme kad dodemo na porod. Na pregledu sam obavila ctg, uzv i uzeli su mi bris za streptokok B – jel se tak zove? Vec sam skroz sve pozaboravljala
    Uglavnom to je sve lijepo proslo i mi otisli natrag doma.
    U nedjelju 13.4. mi je ujutro napuknuo vodenjak – ja kazem napuknuo jer nije iscurilo sve vec malo pa je tu i tam na neki jaci trud po malo curkalo. Jos mi je i sluzni čep ispao to isto jutro. Tako smo mi lijepo krenuli za Feldbach. Od zg do tamo nam je trebalo 2,5 sata. Kad smo stigli nismo otisli u bolnicu jer su mi trudovi bili slabi i nepravilni pa smo otisli naci smjestaj. Nasli smo jedan lijepi apartman i jeftin – vise nemam link Tamo smo se smjestili pa setali sumama i onda ogladnili pa osli na pizzu u grad.. meni trudovi jos uvijek bezveze..
    Navecer smo se vratili u apartman i kao krenulo je malo zesce al jos uvijek sve vrlo nepreavilno. Na kraju smo u 4 ujutro krenuli u rodiliste. Kad smo tamo dosli kao neki drugi svijet nego sto bi covjek zamislio rodiliste .. nigdje nikog, sve tiho i jedna ljubazna sestra nas je zaprimila. Svi pricaju engleski – neki slabije neki dobro ali se svi jako trude. Uglavnom ona me tamo odvela da se presvucem i onda nas smjestila na krevet da vidimo ctg. Muz je apsolutno CIJELO vrijeme bio sa mnom. U jednom trenu je cak i na wc mi isao pomoc
    Kad su me pregledali smjestili su nas u takozvanu sobu za radanje koja je bila nase utociste cijeli dan tj dok nismo rodili . soba je super – ima za sve moguce nacine poroda osim bazena. Ima strunjacu gdje smo se oboje smjestili – dali nam jastuke, deke..kazic. Ima fotelju i stol svemirski za porod. Upalili smo si lampicu, pustili muziku i zaspali. Ujutro kad je dosla vizita i Miglar pocelo se osjecat se da tu ipak ima zivih ljudi .. uglavnom nakon dakle sad vec 26 sati trudova tj 26 sati nakon puknuca vodenjaka poceli su me pripremat da ce trebat drip. Mi smo odmah krenuli u pregovore – zasto, koliko, kada i sl. I dogovorili da nam daju do podneva i ako se nis ne promjeni da cemo krenut s dripom. Do podneva smo si dali truda i mi i oni. Ja sam hodala, mantrala, pjevala, mrmljala, molila sve samo da krene al nista..a oni su nam cak napunili kadu da probamo oce li to pomoc. Naravno da nije. Stvar se samo usporila u kadi. Uglavnom podne je stiglo i Miglar i dogovorili da cemo krenut s najmanjom mogucom dozom dripa i fakat mi dao tak malu dozu da se babica krizala ;..e da – cijelo vrijeme smo imali svoje 2 babice – jednu glavnu i jednu mladu naucnicu. Ta mlada je svako malo ulazila, pitala jel sto treba ..bila je super! Ctg je mobilni tak da sam bila skroz slobodna. Donijeli nam i dorucak u radaonu.
    Anyway..krenuli s dripom i krenuli trudovi malo konkretni .. da sad ne duljim..u roku 5 sati na dripu sam rodila. Oni su fakat malo po malo povecavali drip tako da nije bilo soka za organizam. Sve je nekako islo svojim tokom iako umjetno ..
    Pri porodu su me izrezali..zasto ni sama jos ne znam. Rekao mi muz da je u jedom trenu glavica bila vani pa se vratila i kad je ponovo krenula izaslo je jako puno krvi. Mislim da su se oni prestrasili da nisam popucala ili sto vec i izrezali me i to na dvije strane?!? Bila sam ocajna.. Kad je Jan se rodio bio je dosta izmucen jer je sve to trajalo dobrih 36 sati i em je bio plav em je hropljao i teze disao pa su odlucili s njim u inkubator. Moj muz ih je slijedio u stopu i najnormalnije usao s njima u djecju sobu , nadgledao sve tamo kaj rade s njim i vratio se tek kad su malog smjestili u inkubator. Za to vrijeme su me zasili i prebacili u sobu do na oporavak. To je sve trajalo 1,5 sati.. Za to vrijeme muz je isao jedno 2-3 puta gledat Jana i izvjestavat me o svemu. Meni su cak bili dobri i donijeli veceru ..bila sam gladna ko vuk !
    Nakon tih sat i pol odvezli su me u djecju sobu gdje je i inkubator – tamo je sve to spojeno. I dali mi ga na dojenje. Muz opet sve to samnom obavlja. Nakon dojenja, mazenja odlucili ga jos malo inkubirat a mene odveli u sobu - to je bilo negdje oko 9 navecer. U 1 ujutro su mi ga donijeli na dojenje i odonda se vise nismo ni na tren odvajali.. Dakle da odgovorim sad konkretno .- drip je definitivno u mom slucaju bio potreban,rezanje nisam sigurna al tak je kak je. Samo bi nadodala da sve te silne savove ja nisam niti osjetila. Drugi dan sam sjedila i sve najnormalnije obavljala.. mislim hocu reci osjetila sam ih ali nisu boljeli ili mi radili probleme. A bilo ih je boli glava!
    Uglavnom – bila sam smjestena u sobi s jos jednom rodiljom. Jan je stalno bio samnom. Muz je spavao u apartmanu a po cijele dane je bio s nama. Dosao bi oko pol 8 ujutro i ostalo do pol 8 navecer. Nitko nista nije rekao niti je to ikome bilo cudno
    Higijena je savrsena, hrana strasno fina..svi , aspolutno svi nevjerovatno ljubazni.. ma! Meni je to bio odmor za dusu! Nakon poroda sam bila tak nabrijana i pozitivna da nitko nije mogao vjerovat. Ja sam sigurna da mi je atmosfera koja tamo vlada napunila baterije i dala mi snage da idem dalje. Sve s bebom poticu da radis sama a oni su tu kao ispomoc. Ma od srca preporucam to rodiliste! Ja znam da cu se ja opet tamo vratiti!!

malo se raspisah..

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jos na pvp da odgovorim:

5. Ili ste samo nosile svoju dokumentaciju iz Hrvatske?
    DA, samo sam ponijela sve sto sam imala od svog ginekologa.
    6. Imate njihovu www adresu?
    www.baby-feldbach.at
    9.Da li ste se odlucile na pohranu maticnih stanica? Ako da, kako je to proslo?
    Da. Super je sve to bilo. Doniijeli smo kit i rekli da ih treba izvaditi. Nakon toga su oni sve brinuli. Mi smo samo primili pismo od Cellavie-a nakon par tjedana da je sve OK.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj Petrushka, ni sama ne znas kako mi je sve ovo dobro "sjelo". :D
    Imam jos samo jedno kratko pitanjce, gdje ste kupili tak kit za maticne stanice?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi smo odlucili pohranit maticne stanice u cellavie. Oni su nam za nakdnadu od cca 60 eura poslali kit na kucnu adresu - www.stammzellen-cellavie.de.

A kad ti je termin? koja sve rodilista dolaze u obzir?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

termin sredina ozujka.
    ako prizdravim i budem mogla putovati onda jedino Fieldbach dolazi u obzir.
    Ako ne budem smjela putovati, onda Podobnik.
    Ako ce me natjerati u bolnicu na cuvanje trudnoce (sto su vec pokusali prije 2 tjedna), onda sam na 100 muka. Petrova, ako bude skoro, a SD nakon 28 tjedna kad je manja opasnost za bebu.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ufff, koliko pitanja ta tvoja pitanja me podsjecaju da jos nisam napisala pricu s poroda probat cu ti na sve odgovoriti a ako nesto zaboravim slobodno me pitaj.
    dakle, kao i petrushka, mi smo jednom otisli na razgledavanje i narucili su nas da dodjemo na pregled u 36. tjednu. ja nesto nisam stigla jer sam radila pa sam dosla tek u 37. tjednu na pregled kod miglara jer sam mu poslala mail i dogovorila pregled u njegovoj smjeni jer sam mislila da ce mi biti lakse zbog jezika (ni ja ne govorim njemacki). na tom pregledu mi je miglar rekao da mi je beba prevelika i da moram na carski i to u roku od tjedan dana. rekao je da oni mene ne mogu prisiliti, da je odluka moja ali da moram biti svjesna da postoji mogucnost da ako idem na prirodni porod to zavrsi teskim deformacijama ili smrcu bebe. nakon sto mi je tako postavio stvari vise nisam imala sta odlucivat, pa smo za koji dan nazvali i dogovorili hladni carski – dakle, dogovoreni termin bez da krecu trudovi. dosli smo u cetvrtak 6.3. ujutro oko 9 da me pripreme za operaciju i to je trajalo negdje do podneva. tijekom te pripreme su me stavili na ctg, pregledali ultrazvucno i ginekoloski, izvadili krv, radili test na streptokoke i postavili tisucu i jedno pitanje zbog anestezije a i da utvrde obiteljsku anamnezu. sve su mi objasnjavali u detalje kako ce izgledati operacija, koje su opasnosti, mogla sam pitati sto god sam htjela (a pitala sam svasta) i oni su strpljivo zapisivali sva moja pitanja i odgovarali na njih. cak su mi dali materijale o carskom rezu na hrvatskom jeziku (losem, ali svejedno hrvatskom!) – ti materijali su nesto sto covjek radje ne bi citao, nesto kao one nuspojave kod ljekova, gdje ti objasnjavaju u detalje sto sve moze krenuti po zlu, brrr. kad je sve to zavrsilo mi smo otisli u hotel (nije nam se placao dan bolnice a i nije nam se ostajalo tamo) s dogovorom da se vratimo ujutro u 7.

ujutro smo dosli u bolnicu, smjestili se u nasu sobu (mi smo odlucili da platimo tu privatnu sobu da budemo svi zajedno) i mene su poceli pripremati za operaciju. nisu me klistirali jer to ne rade (cak ni prije operacije, a kamoli prije poroda!), kad su me krenuli brijati su se nasmijali da je to vec obavljeno tako da su me samo obukli u turbo uske stramplice protiv ugrusaka (krepali smo i sestra i ja dok mi je to navlacila). legli su me na kolica i odgurali u pripremnu salu gdje su mi jos stavili kateter (to je bolilo) i dali mi nesto za trudove da pripreme bebu za izlazak, i prikopcali me na ctg. cijelo to vrijeme je muz bio samnom, sve dok mene nisu odveli u salu a njega zamolili da priceka u sobi do i da se obuce u ono zeleno kirursko odijelo. kad su se za njim zatvorila vrata uhvatila me potpuna panika, mislim da se nikad nisam tako bojala u zivotu, za bebu, za sebe, vrtile su mi se slike svega sto sam procitala dan ranije u onim njihovim materijalima sto sve moze krenuti po zlu – cak sam krenula razmisljati da li cu se moci brinuti za bebu ako ostanem nepokretna od spinalne onda sam se sjetila hane (ovo je interna za petrushku) i kruznog disanja i onog sto nam je govorila „kako god porod krenuo, sto god se dogadjalo, makar stvari potpuno izmakle kontroli, ono sto ti uvijek ostaje je disanje. mozes disati da pomognes svojoj bebi.“ i tako sam disala, disala dok se oko mene ustrcalo desetak maskiranih ljudi (vecinu sam ih prepoznala od dana ranije kada su se izmjenjivali u pripremnim razgovorima samnom) i svi su bili jako njezni i brizni dok su mi ubrizgavali spinalnu, a jedna doktorica me cijelo vrijeme drzala za ruku i gladila me po ruci i licu (koliko god mi to sada zvucalo cudno, ali tada mi je pasalo). polegli su me na stol, pustili mm-a u salu i sjeli ga pored moje glave a preko prsa su mi digli nekakav paravan da ne vidimo sto se dogadja. anesteziolog se salio cijelo vrijeme samnom (iako meni uopce nije bilo zabavno, ali puno mi je znacilo to sto se trudio da mi olaksa). i onda je krenulo – drmanje, tresenje, imala sam osjecaj da cu se razletit kako su me drmali i tresli (pripremili su me da ce to biti tako dok cupaju bebu van, ali me svejedno iznenadilo) i u 9:29 se zacuo mocni urlik male, tamne, predivne struce. stavili su ga na stol pored da vide da li dobro dise i valjda da mu izvade sluz iz nosa i odmah ga dali tati koji ga je digao i donio ga uz mene i naslonio mi njegovu glavicu uz lice. evo odmah placem kad se sjetim toga, ali je to nista kako sam tada plakala
    no, onda su nam rekli da ne dise dobro i da mu je potrebno dati kisik i staviti ga u inkubator. mm je otisao s njim u djecju sobu gdje je bio u inkubatoru, a mene su sivali i prebacili me u post-operativnu salu na dvosatno promatranje. vrlo brzo nakon sto su me doveli u tu salu donijeli su mi bebu i stavili mi je na prsa – on je odmah povukao zestoko kao da je tesko gladovao tih devet mjeseci, no naravno tada nista jos nije izlazilo, ali je bilo predivno. onda su nam rekli da i dalje ne dise dobro i da mora opet u inkubator i mm je otisao s njim i stalno se vracao meni i izvjestavao me sto se dogadja i kako je. nakon dva sata su me prebacili u sobu i nakon nekog vremena su mi dosle sestre da me probaju dici na noge i odvesti na wc – e to je bila najveca bol ikad. naravno, nisam se jos mogla dici pa su mi rekle da ce doci opet za sat vremena probati ali meni je u mom ludom mozgu kojeg je jos tesko prala anestezija pala na pamet teorija zavjere da mi sigurno ne zele vratiti bebu dok se ne mogu ustati i onda sam se brze-bolje osovila na noge makar uopce ne znam kako. sestre su ponavljale mm-u da ima vrlo hrabru zenu ali to nije imalo veze s hrabroscu nego s ludoscu i silnom zeljom da mi vrate bebu. no stvarno, cim sam izasla iz wc-a donijeli su mi bebu i od tog trenutka nismo se vise razdvajali! meni i mm-u su spojili dva bolnicka kreveta a bebu su stavili u kinderbetic pored nas. imao je na prsima nekakav senzor koji je pratio otkucaje srca i disanje i moram priznati da me to umirivalo jer bih inace stalno provjeravala da li dise. pitala sam sestru da li mogu staviti bebu k nama u krevet ili na sebe a ona je rekla da apsolutno nema nista bolje sto mogu bebi priustiti (nista od onih gluposti da ce mi pasti s kreveta i slicno sto vole kod nas reci). sestre su bile izvrsne – neizmjerno su se trudile da nam krene dojenje, da nam uvijek budu na usluzi za svu pomoc, sva pitanja. osim sto su nas ucili dojiti, ucili su nas i kako da prepoznamo upalu dojki, kako da je sprijecimo, kako da premotamo bebu, kako da ga kupamo, kako da se brinemo o pupku, kako da ga nosimo, kako da mu pomognemo s grcevima, itd. jedno jutro su nas zabrinuto pitali zasto im nismo zvonili cijelu noc, da li je sve uredu, jer da su oni tako i tako tamo da bi nama bili na usluzi a ne da bi spavali cijelo vrijeme smo imali neogranicene kolicine caja za dojenje i nekog drugog caja, uloske, jednokratne gacice, spavacice, odjecicu za bebu, apsolutno sve, nismo trebali nista nositi (makar smo naravno sve bili ponijeli). hrana je bila izvrsna – svaki dan bi za sljedeci dan izabrali iz nekoliko menua sto zelimo jesti.
    bili smo tamo cetiri dana i to su nam bila stvarno prekrasna 4 dana – isto kao i petrushki, i meni je bilo zao kad smo odlazili i sigurno se vracam tamo.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga Partyka,
    puno ti hvala na ovom lijepom postu. Sada to mozes i staviti na stranicu prica s poroda
    Odgovorila si na sva moja pitanja, ali sada imam jos jedno : koliko je mali decko bio tezak? (Zanima me koliko je Dr M bio precizan u svojoj dijagnozi da ces roditi Herkulesa.)

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

E to mi je bolna tema jer se Gregor rodio sa 3380g u 38. tjednu. Dakle, UOPCE nije bio velika beba. Tako da mi je Miglar u vrlo losem sjecanju jer je meni oduzeo zeljeni prirodni porod a moju bebu je izvadio prerano iz trbuha. Ja shvacam da se takve pogreske dogadjaju, ali svejedno ne mislim nista dobro o njemu iako mi je naknadno poslao mail i ispricao se zbog napravljene pogreske.
    Tako da bih vam ja svakako preporucila doktrora Gangla koji govori izvrstan engleski i nadasve je simpatican i normalan. Vama je Gangl bolje rjesenje pogotovo ako TM ne govori hrvatski.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala ti Partyka na brzom odgovoru. I oprosti da kopam po bolnoj temi.
    Jako mi je zao da ti se to desilo. Ne mogu ni zamisliti kako se osjecas...
    Na zalost to nije prvi puta da cujem takvo iskustvo. Moja jako bliska prijateljica je prosla kroz slicnu situaciju, rekli su da ce beba biti enormna i ona je inzistirala na carskom jher je starija prvorotkinja i jednostavno se uspanicila.
    Beba je bila punu kilu manja od ocekivanog.
    Da stvar bude "bolja" jedna njena prijateljica je 10 mjeseci prije nje prosla kroz identicnu situaciju. Obje rodile u RH.
    Hvala na savjetu za Dr Gangla.
    U svakom slucaju od kad sam procitala tvoje i Petrushkino iskustvo osjecam se puno smirenije u vezi mog poroda.
    Uzivajte sa svojim bebicama

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sve je uredu, nije mi vise bolna tema. Prije poroda sam bila ocajna kad su mi rekli da moram na carski jer sam se bas veselila prirodnom porodu i nisam se uopce bojala i osjecala sam se potpuno spremnom. I tako sam ja ocajavala a onda mi je MM rekao "Pa dobro, nece ga donijeti roda nego caplja. Pa jel to bas tolika razlika?"
    To mi je stavilo stvari u perspektivu, odnosno da je najbitnije da beba dodje a sve ostalo oko poroda se brzo zaboravi.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kako ti je to muz lijepo rekao, vrlo poetski
    Da, bas je uvijek nekako tako da dobijemo bhas ono sto ne zelimo.
    Ni ja se ne bojim prirodnog poroda, a prijeti mi C/R a imam jednu prijate;ljicu koja je pristala zatrudniti po drugi puta tek nakon sto je organizirala carski (bilo je to prije 11 god. i nije bilo bas previse razumjevanja za trudnicine zelje u vezi njenog poroda).

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tek sad pročitala tvoju priču

Da objavim svekolikom forumskom pučanstvu da su mama i cura prekrasne, obje

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Cure koliko Vas je to sve koštalo?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj mihic prvotno napisa
    Cure koliko Vas je to sve koštalo?
    500 eura po danu ( ostaje se obično tri dana)

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nemojte me samo napast (kao neki moji prijatelji koji misle da je ok toliko platit skijanje ali ne i docek svog djeteta i radjanje jedne obitelji )no eto, nas je kostalo puno vise, oko 1000E po danu iz 2 razloga: jedno zato sto smo uzeli privatnu sobu u kojoj smo bili mm i beba i ja zajedno 24h dnevno, a drugi razlog je sto sam zavrsila na carskom pa je to poskupljivalo stvar (bilo je puno vise postoperativne njege koja se u toj privatnoj sobi placa po svakom pojedinacnom zahvatu, tretmanu).
    no tih 1000e dnevno bih dala opet i opet i opet, makar kredit dizala sto puta, jer si ne mogu zamisliti bolju stvar koju si mogu priustiti od toga kako nam je bilo tih par dana - uvjerljivo najljepse putovanje u zivotu.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Svaka cast Partyka, ja te potpuno podrzavam.
    Ljudi dizu kredite na nove aute, za skijanje, za kockanje, za svadbe i slicne vazne dane, a sto je vaznije od rodjenja novog ljudskog bica?!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Drage mame iz Feldbacha,

Nova sam u citavoj ovoj prici (buduca mama i "RODA"), a upravo su me vase price ponukale da muz i ja odemo u Feldbach i posjetimo rodiliste. Sada jedva iscekujemo taj trenutak, rodjenje nase prve bebice, i nadam se da ce nasa iskustva biti jednako prekrasna kao i vasa! Inace, termin mi je 10.8.2010., i nadam se da se nasa curica nece pozuriti, ili barem nece toliko da izdrzimo put od Rijeke do Feldbacha

Dr. Miglar nas je informirao o svim potrebnim stvarima, no mene jos zanima gdje ste tocno odsjele (spominju se neki apartmani i seoska domacinstva), da ne lutam po netu desifrirajuci njemacki preko google translate-a ) I ako mi vrlo kratko mozete reci koje ste potrebne dokumente "za registraciju" ponijele sa sobom (rodni list, vjencani list i sl.) i jesu li bili medjunarodni ili prevedeni na njemacki. Znam da maticar dolazi u bolnicu, a onda se treba ici u Veleposlanstvo u Becu...

Hvala, drage mame!

(Ne znam kako se javiti privatno, nigdje ne vidim tu opciju, moj e-mail je: b_vlase@yahoo.com)

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •