-
Hello!
Evo da se i ja napokon pojavim malo aktivno na forumu.. Do sada sam samo čitala i čitala i bila svojevrsni tihi član 
Trudna sam 28 tjedana - termin 9.4. i ozbiljno razmišljam o porodu u inozemstvu.
U biti željela bi kao i većina ovdje što prirodniji porod i prva ideja mi je bila Rijeka i porod u vodi no kako želim i vaditi matične moje želje su pale u tu istu vodu kad mi je sestra u Rijeci rekla da za vađenje matičnih porod mora biti „normalan“ tj. Na stolu. Nkakva voda niti stolčić ne dolaze u obzir.
To me bacilo u očaj pa onda u još veći kad sam saznala da niti Monika ne vadi matične i tako smo došli do Feldbacha – što je i moja tema, nakon podužeg uvoda .
Jučer smo MM i ja bili u posjeti tom rodilištu. Sve je krenulo tako da sam poslala na mail (ovo je za one koje zanima kako dogovorit posjet tamo) na njihov kontakt na web stranici..Naravno tamo je sve na njemačkom pa nisam gajila neke nade nakon mog poslanog upita na engleskom, ali nakon par dana zaista sam primila odgovor od doktora Gangla..
Njegov mail je bio jako srdačan i naravno pozvao nas da slobodno dođemo s tim da bi bilo dobro najavit se ranije. Primila sam taj mail taman na dan kad smo išli put Graza pa sam iz Slo nazvala taj broj i dobila istog tog doktora koji mi je opet vrlo srdačno i susretljivo rekao da slobodno dođemo taj dan. I tako samo mi dohajbali do bolnice, popeli se na 3 kat i sad ostali zbunjeni jer nismo imali pojma kome sad da se obratimo.. opet sam onda nazvala na taj broj tražila nekog ko priča engleski pa dobila jednu sestru pa drugu i odjednom eto nekog na tel koji priča hrvatski.. zbunj zbunj sam malo bila, ali na kraju se uspostavilo da je to dr.Miglar.
Da skratim on nas je primio i pokazao nam sve – od soba za rađanje do soba za rodilje i dao nam odgovore na sva pitanja. Strašno drag i susretljiv. Uglavnom cijena je 500 Eura na dan i u tu cijenu ulazi sve što treba (pa i carski ne daj Bože) – plaća se dakle dan ,a ne usluga. Ostaje se 4 dana za prirodan tj 5 dana za carski rez. Izađe dakle između 2000 – 2500 eura. S tim da je to za smještaj rooming in ali u sobama s još 3 rodilje. To me malo odbilo ali kada sam vidjela što njima znači soba onda sam se brzo predomislila – zaista je velika i nemaš osjećaj da ti žena do tebe „dahće“ za vratom. Svaka soba ima 2 kupaonice. Imaju opciju rađanja normalno (kao na stolu) i u vodi. Uglavnom kad dođeš u bolnicu izraziš želju kako hoćeš i to je onda zakon – nema ono unaprijed pa moraš tak i nikak više. To je posebno bitno za vodu jer kaže on jedno je maštat a drugo doživjet pa oni imaju politiku da možeš reći oću vodu i onda skužit da ti baš i nije za bit u njoj dok traju trudovi pa te onda sele opet natrag u sobu za rađanje sa strunjačom i onda kad si 9 cm te vrate natrag u bazen..
Sobe za rađanje su super jer imaš svoj mir i ti si kraljica i kako se on izrazio (što mi je bilo mrak) taj dan je za nas praznik i moramo mislit samo na to i na niš drugo. Možeš si napravit ugođaj kakav ti paše, s tobom je muž i babica..Možeš birat oćeš na strunjači ili na tom stolu koji ima više nagiba (nema one nogohvate i ne izgleda kao stol za mučenje)..kako god ti paše se stvari dešavaju. Matične se mogu izvaditi u svim načinima poroda dakle i ako se odlučimo za vodu. Treba samo donijeti onaj kit za vađenje i oni dalje o tome brinu.
Super mi je što se vidi da ti ljudi koji tamo rade žive to što pričaju i da zaista imaju stav o porodu kakav mi svi ovdje tražimo. Mislim da za razliku od hrv.rodilišta gdje možeš naić i na super i na ne baš super porodiljce tamo si naprosto miran jer tamo su svi super po defaultu – takvo sam ja mišljenje stekla.
Još za kraj – napomenuo nam je doktor da postoji neki obrazac E111 kojim se navodno možemo osloboditi plaćanja poroda u EU. Ja za sada nisam još nis iskopala – zna li itko nešto o tome?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma