Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Na koji način najradije kuhate grah?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Na koji način najradije kuhate grah?

Nije baš najglamuroznija tema ali me stvarno zanima:kako spremate dobri stari grah?
    Koju vrstu najradije kupujete,kako spremate klasični grah čušpajz,kako paštafažol,kako gravče na tavče.....varijacije brojne ,ali ja uvijek na kraju spremim nešto drugo.
    Da čujem cure...kak je najfiniji?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

PAŠTAFAŽOL
    1 glavica crvenog luka, 20 dkg špeka narezanog na kockice - zajedno popržim na ulju. Na to dodam 2-3 mrkve rezane na kolutiće i još malo popržim.
    U to dodam ocjeđeni grah (trešnjevac) koji sam već u jednoj vodi kuhala 20 min i zalijem toplom vodom.
    Zatim dodam komade sušene svinjetine (rebrica, kožu...) po želji te ako je potrebno još vode da popliva.
    Malo vegete, papra, soli, crvene paprike,lovorov list, pola vrećice fanta za grah i variva promješam.
    To ti kuham u ekspres loncu na 25 min (šištenja).
    Dok se to kuha u drugom loncu skuham tjesteninu (pužići) i kad je jedno i drugo gotovo tjesteninu stavim u grah i to je to.
    Ako nešto nije jasno objašnjeno samo reci nema problema. Dobar tek.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da je to recept koji MM obožava a ja ga nisam još kuhala,svakako ću probati!
    Nego Adry imam tri pitanja:
    -ako nemam ekspres lonac koliko kuham u običnom loncu
    -da li se trešnjevac prethodno namače
    -koja bi još tjestenina pasala u to jelo osim pužića

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

1. u obićnom loncu kuha se oko 1-1.30 sat dok grah ne bude mekan (jedan izvadiš na žlicu i ako ga s prstima možeš zgnječit znači da je gotov)
    2. namačem ga par sati prije kuhanja obično preko noći ako ujutro kuham, pa ga zatim kuham u jednoj vodi cca20 min dok ne pusti pjenu to procijedim i tek onda ostali postupak
    3. znam ponekad staviti i onu duguljastu u obliku valjka mislim da se zove fugi valjda

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala ti si!
    Kuhati ću ga u subotu.Jedino,kad ga moja sveki kuha jaako je fin ali je dosta crvenkaste boje,kao da unutra stavi i pasiranu rajčicu,pa ne znam jel bi pokvarila da dodam malo.Mislim da može proći.
    (i inače volim improvizirati u kuhinji)
    Grah nikad nisam baš voljela jesti no ako ga ja ne volim ne znači da će moja obitelj biti zakinuta.Zato ću sad eksperimentirati dok ne nađem jelo s grahom koje im najviše odgovara.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, ja upravo danas kuhala grah i bio je fenomenalan!

Ovak:

Mladi grah iz škrinje stavila sam da prokipi, izlila vodu i oprala onu pjenu.

Onda sam na malo ulja popržila glavicu luka i mrkvu-dvije narezanu na kockice i malo celera narezanog na sitnije kockice, zalila vodom, ubacila grah, posolila, stavila lovorov list, malo povegetila i ostavila da se kuha oko sat vremena, odn. dok grah nije postao mekan.

Na malo ulja sam kratko popržila brašno (grah mi je jedno od rijetkih jela u kojima mora biti zaprška), ubacila na to češnjak, promiješala, stavila malo crvene paprike, podlila s malo vode, umutila da ne budu grudice i ulijala u grah pa ostavila da prokipi, dodala sitne pužiće, pobiberila i stavila dosta peršinovog lista te kuhala dok se pužići nisu skuhali. Bilo je prefino!!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Obožavamo grah a najdraži nam je sa ričetom,moji vole sa kiselim kupusom i volimo ga na salatu.Ponekad radim i gravče na tavče

http://www.coolinarika.com/recept/gravce-na-tavce

može i bez kobasa.Ja imam krasnu glinenu posudu ali posluži i vatrostalna.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E da tako u glinenoj posudi radi i moja mama!
    Vau cure!Još će grah postati omiljena namirnica u mojoj kući!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Chilli con carne

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo samo da kažem da sam danas skuhala grah po Adrynom receptu i ispalo je preprefino!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto, ja sam rijesila dvogodisnju zagonetku
    Zato Snorki kuha po cetiri debela sata grah???
    Zato sto posoli dok se kuha. Navodno, sol usporava kuhanje, tako da ga treba posolit tek kada bude gotov

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zapeceni grah iz konezerve i gore narezan spek i kobasica :D brzo fino

i najdraza mi je grah salata skuhas grah stavis sitno nasjeckanog luka , malo ulja i sve izgdjecis

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj gejsha prvotno napisa
    i najdraza mi je grah salata skuhas grah stavis sitno nasjeckanog luka , malo ulja i sve izgdjecis
    U tu grah salatu možeš dodati sitno narezanu papriku i ocijeđenu tunu i eto ti večere.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

to jos nisam probala ali budem sigurno zvuci primamljivo
    sline mi cure vec na sam pogled podforumskog naziva recepti
    čudi me sto nemam 200 kila koliko obozavam jesti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...ocito samo ja kuham grah iz konzerve... :shock: meni je to tak..zasto stajat sat il dva pored stednjaka kada mogu napravit rucak za 20 min...istina da nije ko bakin grah...ali je isto jako jako fino...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj braziljanka prvotno napisa
    ...ocito samo ja kuham grah iz konzerve... :shock: meni je to tak..zasto stajat sat il dva pored stednjaka kada mogu napravit rucak za 20 min...istina da nije ko bakin grah...ali je isto jako jako fino...
    Meni je zaaakon kad kuham grah baš to da ne moram stajati kraj štednjaka, osim malo u početku i tu i tam dok promiješam. Doduše, ja stvarno rijetko kuham stari grah, obično kupimo nekoliko kila mladog pa zamrznemo.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je zaaakon kad kuham grah baš to da ne moram stajati kraj štednjaka, osim malo u početku i tu i tam dok promiješam. Doduše, ja stvarno rijetko kuham stari grah, obično kupimo nekoliko kila mladog pa zamrznemo.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Gejsha sad sam se sjetila daj u tu svoju salatu dodaj malo slanutka, leca i kukuruza pa začini sa bučinim uljem i jabučnim octom pa da se pošteno najedeš.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam i grah počela kuhati samo po baby receptima pa nam je trenutno "in" varivo sa grahom i rižom. originalni recept je sa smeđim grahom "borlotti" a ja ga radim kombinirano sa azuki grahom i kojeg već imam pri ruci. smeđa riža, mrkva, malo luka i češnjaka, lovorov list, kockice prženog tempeha i curke pojedu kompletan zdravi obrok. oriđiđi recept je iz makronovine kuharice "složenci i variva"

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

maxi gdje kupuješ azuki grah?
    Sva makro jela koja sam dosad radila bila su fina.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

azuki u biobio

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ima negdje na ovom podforumu recept za manestru od 3 vrste mahunarki. Ne mogu ga sad naci, ali mislim da je recept originalno s coolinarke i prefini je.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Adry prvotno napisa
    Gejsha sad sam se sjetila daj u tu svoju salatu dodaj malo slanutka, leca i kukuruza pa začini sa bučinim uljem i jabučnim octom pa da se pošteno najedeš.
    znači slanutak i leća se posebno skuhaju i onda sve pomiješamo?
    Slanutak se kuha otprilike ko grah?
    Koliko se kuha leća?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uvijek strepim prije nego se usudim kuhati slanutak....i svaki put se kuha satima. Bez obzira na namakanje. Grah bez namakanja je mila majka u odnosu na slanutak. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da,baš si me sjetila...jednom sam ga kuhala(i prethodno namakala)i bio je tvrd ko kamen...nikad se skuhati!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja uvijek strepim prije nego se usudim kuhati slanutak....i svaki put se kuha satima. Bez obzira na namakanje. Grah bez namakanja je mila majka u odnosu na slanutak. :/
    A ekspres lonac? 40-45 minuta nakon sto zapisti i rijesena stvar.

U svakom slucaju, ja ga skuham jako puno, a kolicinu koju mi trenutno ne treba zamrznem i koristim kasnije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam strah od tih lonaca. Jednom daaaaaaaaavno moja strina je kuhala grah u ekspres loncu. Pa se taj poklopac iz nekog razloga otvorio i nastao je kaos...pa sam malo skepticna, blago receno.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Imam strah od tih lonaca. Jednom daaaaaaaaavno moja strina je kuhala grah u ekspres loncu. Pa se taj poklopac iz nekog razloga otvorio i nastao je kaos...pa sam malo skepticna, blago receno.
    Zepterov se ne može otvorit

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    eto, ja sam rijesila dvogodisnju zagonetku
    Zato Snorki kuha po cetiri debela sata grah???
    Zato sto posoli dok se kuha. Navodno, sol usporava kuhanje, tako da ga treba posolit tek kada bude gotov
    Tek sad ovo vidim.
    Snorki, nisi jedina koja kuha četiri sata grah. Dobro, možda ne baš četiri, ali tri sigurno. Ali meni i mojima se super sviđa takav grah. Juha bude tako fino gusta da ne treba nikakav zafrig. Doduše, ja ne namačem grah noć prije. Kad stavim grah stavim i domaća rebarca i slanine (nema mi pravog graha bez toga), prije toga opranih i prokuhanih, dvije glavice luka, povremeno promiješam i gotovo (nakon tri sata, jelte.) Nema jednostavnijeg jela. :D. A moja mala, koja nije nikakav jelac, ga obožava.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I ja kuham grah iz konzerve . . . poprzim luk i brasno na ulju, u vodi zmjesam zacine (crvane paprike, chilija, vlasca, talijanski zacin, vegete i soli) i to polijem po luku i brasnu, kad se brasni razmuti da nema grudica ubacim konzervu graha i suhoga mesa sto god da imam doma. Kad se sve to malo prokrcka probam, dodam jos nekog zacina, soli, ako fali, malo paradajza iz tube, jos malo prokrcka i gotovo i ispadne MRAK!
    Rucak gotov za 15-20min
    Puzice skuham posebno u slanoj vodi i samo ih ubacim unutra.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    ...ma skuham i ja tu i tamo "pravi" grah,ali to onda mora biti planski...a posto smo i dragi i ja vise u stilu..."hm...sto nam se danas hoce jesti?"...najcesce zato to bude iz konzerve jer je najbrze gotovo... 8)
    sada kada dodje bebice ce vjerojanto biti i promjena prehrambenih navika ....

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Citiraj Adry prvotno napisa
    znači slanutak i leća se posebno skuhaju i onda sve pomiješamo?
    Slanutak se kuha otprilike ko grah?
    Koliko se kuha leća?

Tek sam sad došla do kompa pa sa malim zakašnjenjem odgovaram. Malo sam pa slanutak i leću uzmem iz konzerve tj. već skuhane.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

na kruh stavljati sloj graha iz konzerve, ploske rajcice, poskropiti maslinovim uljem, malo bosiljka ili origana, ploskica sira, zapeci kao tople sendvice. to se zove brzo i fino!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da malo podignem
    mm stalno kuka kako bi on graha
    ajd, možda ga iznenadim ako mi pomognete

kako izabrati grah, pojma nemam o njemu
    uvijek mi tamo u dućanu na povrću stoji bar 5 vrsta

ja bi ga kuhala sa suhim mesom ( domaće kobasice, slanina) i da bude onako fin, gust (ok, tome služi zaprška)

pomozite

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e, da, zaboravih, kako spremate chilli con carne?
    jel to bude ljuto?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja pravim s onim Kotany miksom za chilli con carne i mljevenim mesom (izdinstaš na luku, dodaš začine i kad je skoro gotovo dodaš crveni grah iz konzerve). Taj miks nije jako ljut, može biti manje ili više ljut ovisno o količini mesa (imaš i recept na vrećici).
    Jaaaako mi je to fino i fino miriši...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Aries 24 meni je uz suho meso najbolji trešnjevac ( mali šareni).

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    I ja kuham grah iz konzerve . . . poprzim luk i brasno na ulju, u vodi zmjesam zacine (crvane paprike, chilija, vlasca, talijanski zacin, vegete i soli) i to polijem po luku i brasnu, kad se brasni razmuti da nema grudica ubacim konzervu graha i suhoga mesa sto god da imam doma. Kad se sve to malo prokrcka probam, dodam jos nekog zacina, soli, ako fali, malo paradajza iz tube, jos malo prokrcka i gotovo i ispadne MRAK!
    Rucak gotov za 15-20min
    I ja pravim točno tako! Samo što ne dodajem rajčicu iz tube (ili bilo kakvu drugu), ali to samo zato što mi želudac ne podnosi rajčicu. Inače bih je stavljala. Čemu se maltretirati kuhajući grah, kad je lakše otvoriti konzervu i istresti ga samo. Osim toga, puno su povoljnije cijene konzerviranoga nego sirovog graha!!!

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja kupujem neki zeleni, namočim ga večer prije i skuha se za samo sat vremena u običnom loncu (ne u expressu). Bude ukusan.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj Pina prvotno napisa
    Rucak gotov za 15-20min
    I ja pravim točno tako! Samo što ne dodajem rajčicu iz tube (ili bilo kakvu drugu), ali to samo zato što mi želudac ne podnosi rajčicu. Inače bih je stavljala. Čemu se maltretirati kuhajući grah, kad je lakše otvoriti konzervu i istresti ga samo. Osim toga, puno su povoljnije cijene konzerviranoga nego sirovog graha!!!

Nije mi jasno o kakvom maltretiranju kuhanja graha govorite? Ja ga večer prije namočim, i sutradan ubacim u lonac sa suhim mesom i gotov je za sat vremena, i ne kužim zašto morate stajati uz nešto što se samo krčka?
    A što se tiče konzervi, pa svima je jasno da je ovako puno zdravije...

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

suzyem, apsolutno se slažem s tobom. Grah mi je jedno od najjednostavnijih jela za pripremu.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ćitala sam negdje da se vrijednosti graha ne mogu iskoristiti ako uz njega nema još jedne žitarice, pa ja onda uvijek s ječmom (recept moje bake) a u posljednje vrijeme ubacim i malo prosa, malo crvene leće...

Uviijek se mrkva, krumpir, luk kuhaju u grahu. Ponekad ubacim malo sitnog tijesta.

I najdraži mi je trešnjevac

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Meni najdraža kombinacija: azuki grah, slanutak, ječam, smeđa riža, mrkva

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Grah će vam se puuno brže skuhati ako u prvu vodu stavite žličicu sode bikarbone. Vjerujte mi

http://www.coolinarika.com/recept/zimska-manestra netko je pitao za ovaj recept. Otkad sam to probala napraviti nikada više nisam skuhala sam grah. I u prvu vodu slanutka se stavi sode bikarbone.

marija nova

Početno

Ja sam jednom imala goste pa mi je trebala nekakva juha, a u kući ničega osim dvije mrkve i konzerve graha. Pa sam skuhala mrkve, nabacala gomilu začina, mislim da je bilo i kardamoma i đumbira i kurkume i anisa, sigurna sam da sam na kraju stavila i sok od pola limuna. Uglavnom, na kraju mi je bilo blesavo poslužiti juhu u kojoj plivaju grahići (ono, i je grah varivo i nije) pa sam sve ubacila u mikser i dobro usitnila. Da bude ljepše, dodala sam i gomilu metvice (ja u vrtu imam metvicu, ali nemam peršin :? ). Uglavnom, ispalo je super pa su me tražili recept, tako da sam morala priznati da nemam pojma. Šteta!
    Mi volimo u ovo doba godine salatu od graha i matovilca, malo limuna, malo soli, malo ulja...

marija nova

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    Ćitala sam negdje da se vrijednosti graha ne mogu iskoristiti ako uz njega nema još jedne žitarice, pa ja onda uvijek s ječmom (recept moje bake) a u posljednje vrijeme ubacim i malo prosa, malo crvene leće...

Uviijek se mrkva, krumpir, luk kuhaju u grahu. Ponekad ubacim malo sitnog tijesta.

I najdraži mi je trešnjevac

Ima tu nešto. Stvar je u tome da se tako dobiju sve aminokiseline u jednom obroku, čega nema u mahunarkama ima u žitaricama i obrnuto. Mi vegetarijanci moramo na to paziti.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

danas radim grah i po 1. x cu ubaciti u njega malo kombu alge "kako bi grah postao lakši za probavu"!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Jao što ja volim graaah! A rijetko ga jedem. Obožavam ga klopati gore na Puntijarki. Obožavam i mamin grah, ali rijetko ga pravi. A tek kad sam otkrila da neki ljudi ZALJUTE grah, aaaah, kako je to bilo dobro!

Živio grah! :D

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj grah je extra pun povrča. Zdinstam luk, mrkvu, poriluk, korabu i češnjak, ubacim kockice dimljenog sejtana i 2-3 lovorova lista, začina koje volimo, zalijem vodom kada je povrče skuhano ubacim prethodno do pola skuhani grah i kuham još bar 20 minuta po ure (obavezno čuvati onu vodu od graha jer se i to ubaci). Pri kraju ubacim hot veggie kobasice iz biobio i malo paste (mi još više volimo zanzarele - one njokice od brašna, jaja i mljeka) i Voila. Bude lagan, preukusan, i iza njega se ne prducka

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

e da - 1-2 pomadore isjeckane obavezno

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •