Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Imam 4 kile banana u frižideru

  1. #1
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno Imam 4 kile banana u frižideru

    A možda i više...
    (Razigrale se dede i bake za blagdane pa kupili curama.)
    Nema šanse da ih pojedemo.
    Help.

    Imala sam negdje recept za banana bread, ali naravno da ga ne mogu naći sad kad mi treba. Ima netko isprobani recept?
    Da li se može smrznuti, da ispečem više?

    Za doručak radim frape, što bi još mogla?

    (Mrzim bacati hranu, a voće posebno.)

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno

    ja uvijek radim kruh od banana po ovom receptu. nama je odlican:

    KRUH OD BANANA

    200 g secera
    100 g maslaca ili margarina
    2 jaja
    1 vrecica vanilin - secera
    2 srednje banane (cca 225g), zgnjecene
    250 g brasna
    1 vrecica praska za pecivo
    1/4 cajne zlicice soli
    120 g (ili manje) nasjeckanih oraha

    Originalni kalup za za ovaj recept je 9x5 inca tj. oko 23X13 cm. Naravno, moze ga se zamijeniti i nekim drugim, pri cemu je zbog vremena pecenja bitno da je povrsina dna priblizno ista, jer je tada i visina tijesta priblizno ista kao u originalu. (Ja koristim duguljasti kalup za 'slatki kruh' od cca 29x10 cm.)

    Zagrijati pecnicu na 175°C. Pomijesati secer, maslac ili margarin, jaja i vanilin - secer. Tuci dok ne postane lagano i rahlo. Dodati zgnjecene banane. Pomijesati brasno s praskom za pecivo i soli te dadati prethodnoj smjesi. Sve izmijesati tek toliko da se suhi sastojci navlaze. Dodati nasjeckane orahe.
    Peci 60 do 70 minuta odnosno isprobati cackalicom da li je pecen - kad bocnete u sredinu kolaca i izvucete je, ona mora biti cista.
    Kad je pecen, hladiti ga 10 minuta u kalupu, a potom na resetki za hladjenje kolaca.


  3. #3
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    imaš negdje od white musk recept za marmeladu od banana; jako je fino i jednostavno za napraviti, al ja sam količinu šećera prepolovila (i poslije koristila običan kristal šećer, nisam više kupovala onaj kockasti)

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Torta od banana.

    trebaju ti piškote, banane, šlag pjena i čoksa za kuhanje, malo limuna, ruma i mlijeka.
    U zdjelu složiš piškote, pošpricaš sa mlijekom u koje si stavila malkicu ruma, na piškote narežeš banane, na njih iscijediš malo limuna (da banane ne pocrne), banane premažeš sa šlagom, onda opet slažeš piškote, banane, šlag. Na kraju idu piškote i na njih staviš čokoladnu glazuru.
    Ništa se ne šećeri, vjeruj mi torta je mrak fina za jesti, djeca je obožavaju.

  5. #5
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    sladoled od banana
    ovo su količine za cca 3 banane

    1 šlag
    1 kiselo vrhnje
    1/2 čaše (od jogurta) šećera
    voće

    izmiksati šlag, vrhnje i šećer, banane zgnječiti vilicom i dodati i još malo izmiksati.
    Staviti u posudice i ohladiti (ili zamrznuti ako ima puno)

  6. #6
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Emily, da li misliš na onaj šlag u prahu koji se napravi s mlijekom?

  7. #7
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    fidji, a da ti meni daš adresu i riješiš problem?


  8. #8
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    Citiraj Fidji prvotno napisa
    Emily, da li misliš na onaj šlag u prahu koji se napravi s mlijekom?
    da, onaj iz vrecice, ali moze i tuceno slatko vrhnje

  9. #9
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Koliko znam banane se ne preporucaju drzati u frizideru jer trunu brze.
    Naravno da ne znam nikakav recept za kolace
    MM i ja banane inace jedemo tako da ih zgnjecimo i pomjesamo s kiselim vrhnjem il jogurtom (secer po zelji),njami!

  10. #10
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    sorci, pošalji metlu ili pali helikopter.
    Mi smo imali jednu fazu u kojoj smo se gušili u bananama, a sad možda pojedemo jednu u par dana.

    Peče se banana bread po receptu od wildflower.
    Nisam imala oraha, ali sam puknula još 2 banane, nek se vidi raskoš.

    retha, prvi put čujem ovo za frižider, meni se ipak čini da mi ipak tak duže traju.

    Moram u dučan po šlag i kekse.

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    banane ne bi smjele ispod 16°C

  12. #12
    anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    314

    Početno

    slažem se, banane u frižideru brže pocrne! Drži ih na sobnoj temperaturi! I ne brini se, brzo će se pojesti malo u frape, malo u jogurt, malo u kolač i ode sve
    onaj recept kruh od banane mi se jako sviđa

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Spohati banane u onom tijestu kao za palačinke, ali s vodom i preliti zagrijanim medom u koji se iscijedi limunov sok. Neće vam biti dosta 4 kile kad ih počnete tamaniti.

  14. #14
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    mim ovo zvuči fora.

    Znači u tijesto samo jaje, brašno, voda, bez mlijeka? Šećera?
    I peče se u dubokoj masnoći ili na tavici?
    Prerezati bananu ili cijele?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    316

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa
    Spohati banane u onom tijestu kao za palačinke, ali s vodom i preliti zagrijanim medom u koji se iscijedi limunov sok. Neće vam biti dosta 4 kile kad ih počnete tamaniti.

    ovo mi je mrak
    mi to dosta cesto radimo

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a možeš ih samo raščetvoriti i propržiti na medu.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Jao tako i kod nas, kad navale bake, prabake i ostala rodbina svi ko sumanuti nose banane, kaže MM, hebate ko da smo majmuni. Tada se peće torta od banana i kestena, pa macine oći, pa jedemo s keksima i naranđinim sokom, pa solo, za doručak, ručak i većeru, onda imamo pauzu od tri mjeseca dok se opet ne zaželimo.
    Uglavnom, nekako mi je dok sam bila mala bio gušt jesti banane, pogotovo kad smo išli s mora pa u Slunju natrpali puni gepek, pa se ubili do kuće u bananama. Sad kad su dostupne na svakom mjestu baš i nismo željni ni mi, a ni klinci, viću: fuj, opet banane!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Obavezno ih razdvoji, kad su skupa brže sazore. I ne smiju ostati u vrećici, ispuštaju plin (etilen) koji potiče sazrijevanje.

  19. #19
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Ima netko recept za "Majmunski kolač"?

    Bio je popularan prije 15-tak godina.
    Dolje biskvit, pa banane, pa krema kuhana čokoladna.

    rinama, daj recept za macine oči!

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj Fidji prvotno napisa
    mim ovo zvuči fora.

    Znači u tijesto samo jaje, brašno, voda, bez mlijeka? Šećera?
    I peče se u dubokoj masnoći ili na tavici?
    Prerezati bananu ili cijele?
    Sve isto kao za palačinke, ali umjesto mlijeka ide voda. Ja stavim i malo mlijeka (otprilike 1/3 mlijeka, 2/3 vode). Umutiš da bude gusto, umočiš banane rezane na veće komade (svaku na 4-5 dijelova) i prižiš jaaaako kratko u dubokom ulju. Nije niskokalorično, nije ni prezdravo, ali je fiiiiino.
    Dok se banane pohaju u zdjelici zagriješ med (trebalo bi na vodenoj kupelji, ali ja to napravim na slabom plinu) i u njega umiješaš limunov sok. Može se preliti i javorovim sirupom.

  21. #21
    dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    975

    Početno

    Citiraj davorka prvotno napisa
    Torta od banana.

    trebaju ti piškote, banane, šlag pjena i čoksa za kuhanje, malo limuna, ruma i mlijeka.
    U zdjelu složiš piškote, pošpricaš sa mlijekom u koje si stavila malkicu ruma, na piškote narežeš banane, na njih iscijediš malo limuna (da banane ne pocrne), banane premažeš sa šlagom, onda opet slažeš piškote, banane, šlag. Na kraju idu piškote i na njih staviš čokoladnu glazuru.
    Ništa se ne šećeri, vjeruj mi torta je mrak fina za jesti, djeca je obožavaju.
    Davorka, evo ja probala ovo jer mi se cini dobro za djecu...
    Imam par pitanja. Sve sam slagala u kalup za tortu nadajuci se da ce kad skinem obruc nakon sto se sve skupa stvrdne, zaista i izgledati kao torta. Jel se previse nadam? Kako rezes banane (koje debljine, jel uzduz ili na kolutice?). Koliko mora odstojati?

  22. #22
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    dijana, probaj stavit na kratko u fizer, onda se garant ne raspada i ostaje okruglog oblika

  23. #23
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    Citiraj Fidji prvotno napisa
    Ima netko recept za "Majmunski kolač"?
    Ja imam to s krem bananicama

  24. #24
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    Majmunski kolač

    6 žutanjaka
    6 žlica šećera
    3 žlice brašna
    3 žlice kakaa
    malo praška za pecivo
    Sve promiješati i dodati snijeg od 6 bjelanjaka
    Peći u namaštenom protvanu na 150 st. oko 20-25 min
    Pečen kolač namazati pekmezom, odozgo poslagati po dužini narezane banane

    Krema:
    1 dl mlijeka
    15 dag šećera
    2 cijela jajeta
    - kuhati, dodati 8 dag čokolade i 8 dag margarina.
    Premazati kremu preko banana.
    Na ohlađeno staviti šlag.

  25. #25
    lidac2004

    Početno

    Fidji, ako jos nisi potrosila banane, pogledaj ovo

    http://www.kolaci.net/forum/viewtopic.php?p=2307#2307

    meni bas zanimljivo izgleda.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Macine oći

    Biskvit

    6 žumanjaka
    6 žlica šećera
    3 žlice kakaa
    3 žlice oštrog brašna
    pola praška za pecivo
    6 bjelanjaka
    4 banane

    Izmučkati kao za klasični biskvit i peći u velikom limu, pećeno zarolaj sa folijom i ostavi da se ohladi.

    Krema

    2 cijela jaja
    15 dkg šećera
    1 dl mlijeka (dukatovog )
    3 rebra čokolade

    piše da se kuha na pari, ali ja sve dobro izmiksam i ulijem u lonac i skuham normalno na vatri, zbog jaja.

    u ohlađenu kremu doda se 15 dkg margarina.

    Rastvoriš biskvit, premažeš kremom, položiš dva reda banana i zarolaš s obe strane prema unutra. Ja zamotam čvrsto u foliju i stavim u frižider dok se stisne.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Zaboravila sa napisati da se u kremu doda 1 žlica oštrog brašna da se malo zgusne.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    I? Kako ste potrošili banane?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •