Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: mastitis i dojenje

Maggie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno mastitis i dojenje

Evo ponovno se susrećem sa naredbom ( ne mogu reći preporukom zbog tona kojim je izrečeno ) doktora opće prakse, trećeg po redu;

Mastitis- NE dojiti na tu dojku!

Budući da ja nisam imala volje pitati za argumente, i mada nisam medicinske struke, zdrava logika u meni naprosto vrišti na takvu izjavu, pitam vas;

Od kud takav stav u zdravstvu?
    Radi li se jednostavno o nedovoljnoj educiranosti ili ima neku podlogu koju ja ne mogu dokučiti?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ja sam dobijala oprečne savjete! Doktor koji me je porodio mi je rekao da ne dojim malu ako mi temperatura pređe 38,5 (što je najčešće i bio slučaj kod mene ), navodno da bebe baš najbolje i ne podnose takvo mlijeko (bljuckaju, povraćaju, bla bla bla), dok su mi druga dva doktora rekla da forsiram dojenje uprkos temperaturi, što je i stav Centra za podršku dojenju u Sarajevu.
    Ja sam dojila čitavo vrijeme i pomoglo mi je, iako sam primjetila da je N zaista bljuckala i bunila se prije svakog podoja.
    Na kraju sam nažalost morala prestati dojiti desetak dana, jer su mi pronašli bakterije na grudima (koje su i bile uzročnik mastitisa) i primala sam terapiju koja bi miškici samo škodila. Nakon završetka terapije smo nastavile klopati po starom :D Dakle, miškici nisu škodile te bakterije (doktor mi je objasnio da djetetov želudac ima odbrambeni mehanizam na način da mu ne škodi to "bolesno" mlijeko), ali su antibiotici ipak bili preopasni za nju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prvo ću odgovoriti Airelle: beba se možda bunila jer mlijeko u vrijeme mastitisa može biti slankasto, pa da joj to nije odgovaralo.

Inače, dojenje uz mastitis je preporučljivo: nema efikasnijeg rješavanja prekomjerne količine mlijeka no što je sisanje.
    Nema razloga ni da se ne doji pod temperaturom, niti postoji granica do koje bi bilo dopušteno dojiti: sve dok se mama fizički osjeća sposobnom, dojenje je više nego dobrodošlo.

Što se antibiotika tiče (u slučaju bakterijske upale), postoje oni koji nisu kontraindicirani dojenju i uz koje se dojenje može najnormalnije nastaviti. Kasnije je moguće da se pojave gljivice, ali i to se može riješiti.

Nažalost, dio medicinskog osoblja nije dovoljno educiran i samo prenosi s koljena na koljeno saznanja da se u ovim ili onim slučajevima dojiti ne smije...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: mastitis i dojenje

Citiraj Maggie prvotno napisa
    Evo ponovno se susrećem sa naredbom ( ne mogu reći preporukom zbog tona kojim je izrečeno ) doktora opće prakse, trećeg po redu;

Budući da ja nisam imala volje pitati za argumente, i mada nisam medicinske struke, zdrava logika u meni naprosto vrišti na takvu izjavu, pitam vas;

Od kud takav stav u zdravstvu?
    Radi li se jednostavno o nedovoljnoj educiranosti ili ima neku podlogu koju ja ne mogu dokučiti?
    nedovoljna educiranost

ja sam uz podrsku konzultantice dojila pod mastitisom, cak sam i pila antibiotike za mastitis

a za otvorit kanalice pokusaj se nekoliko puta na dan masirat pod trusem, poksuaj se takodjer otusirat toplom vodom pred dojenje kad god stignes

obloge sa ledom preskoci jer hladno zatvara kanalice i usporava ciscenje (premda ublazava bol)

meni je pomoglo sto sam dojila u razlicitim polozajima, cak sam se znala postavit na sve 4 iznad sebastiana koj je lezao na ledjima i tako dojila i usput lagano masirala, tek tad je stvarno proslo

provjeri da li je beba postavljena ispravno, tu je pocetak price

Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj stray_cat prvotno napisa

Eli ima tri godine

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj apricot prvotno napisa

Eli ima tri godine

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mozes dojiti sa mastitisom, ali ne kada temperatura ide preko38!!!!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema razloga ni da se ne doji pod temperaturom, niti postoji granica do koje bi bilo dopušteno dojiti: sve dok se mama fizički osjeća sposobnom, dojenje je više nego dobrodošlo.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A koja se to majka oseca dobro kada ima temperaturu preko 38???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jeka prvotno napisa
    mozes dojiti sa mastitisom, ali ne kada temperatura ide preko38!!!!!
    mene samo zanima zbog cega

ja sam dojila sa mastitisom, temperaturom 40,5 i konzultantica s laktacije, moj lijecnik opce prakse, doktorica sa hitne, sestra koja me cuvala i patronazna sestra su svi tvrdili da nema frke

isto tvrdi i literatura o dojenju koja je meni dostupna

mislim, kaj sad imam prek 38 i kaj onda beba ne jede dok mi ne bude bolje ili koja je logika. i ko se brine za bebu ak ja imam prek 38?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kako rekoh, ne postoji "temperaturna granica" na kojoj bi trebalo obustaviti dojenje, bilo da je to 38 ili 41°C.

to je savjet koji dajemo mi, LLLI i svi konzultanti laktacije.

naravno, mama će sama procijeniti i odlučiti što će učiniti i kako će se odnositi prema sebi, svome tijelu i djetetu, ali uz spoznaju da dojenje pri mastitisu može samo pomoći.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam cula od jedne lijecnice (sto i nije bas mjerodavan izvor, jelte) logika "ne preko 38" odnosi se samo na male, tek novorodjene bebe, kojima mlijeko onda moze biti pretoplo :shock: pa im moze naskoditi. ona je moju frendicu zbog toga savjetovala izdajati, da se mlijeko ohladi na sobnu temperaturu i bebi davati izdojeno (ali radilo se o bebi male porodjajne tezine, rodenoj na carski 25 dana prije termina, u vremenu kad je bila stara 10-tak dana)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj happy mummy prvotno napisa
    koliko sam cula od jedne lijecnice (sto i nije bas mjerodavan izvor, jelte) logika "ne preko 38" odnosi se samo na male, tek novorodjene bebe, kojima mlijeko onda moze biti pretoplo :shock: pa im moze naskoditi. ona je moju frendicu zbog toga savjetovala izdajati, da se mlijeko
    To bi značilo da bebe hranjene adaptiranim uvijek dobiju bočicu sa sadržajem iste temperature, što mi se čini nevjerojatnim. Možda griješim, ali čini mi se da je odstupanje od 1-2 stupnja dovoljno dobro, u svakom slučaju preciznije od toga trebalo bi se postići preciznim mjerenjima što sumnjam da itko radi. A to onda znači da temperatura može biti i 36 ali i 38, ako je ciljana na oko 37.

Jeka, ja se grozno osjećam s imalo povišenom temperaturom, ali dojila sam bez problema jer sam ležala, muž bi donio bebu kad je tražila jesti i to je sve. Presvući je nisam mogla (naprimjer) ali dojila jesam. I uzimala sam paracetamol za snižavanje temperature, on nije kontraindiciran kod dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maggie, ako je mastitis kod tebe daj si pregledaj bradavice da nemas blister (zatvroi se mljecni kanal, imas ko bijelu tocku na vrhu)

to je mene znalo iznenaditi u kasnijoj fazi. trebala bi otvoriti kanalic ako je to u pitanju

Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

[quote="Nina_Zg"]
    Citiraj happy mummy prvotno napisa
    To bi značilo da bebe hranjene adaptiranim uvijek dobiju bočicu sa sadržajem iste temperature, što mi se čini nevjerojatnim. Možda griješim, ali čini mi se da je odstupanje od 1-2 stupnja dovoljno dobro
    Ne samo bebe hranjene adaptiranim, ja mog bebolina evo već preko 4 mjeseca hranim na bočicu isključivo prethodno izdojenim mlijekom...i vjerujem da mu temperatura mlijeka nikad nije ista, (dok se izvadi iz frižidera, pa stavi grijati u posudu s topolom vodom, pa ovisno o vremenu grijanja ili zagrijanosti vode zna bočica biti nekad jedva mlaka a nekad dobro topla).

Inače hvala savjetnicama na SOS telefonu koje su me uvjerile da se može hraniti bebu majčinim mlijekom bez obzira na temperaturu majke, jer je i meni je kad sam imala preko 39 febre rečeno da mlijeko nije dobro davati bebi?! (a svi instikti su mi govorili da su moja antitijela baš tada najpotrebnija bebici).

Maggie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maggie, ako je mastitis kod tebe daj si pregledaj bradavice da nemas blister (zatvroi se mljecni kanal, imas ko bijelu tocku na vrhu)

to je mene znalo iznenaditi u kasnijoj fazi. trebala bi otvoriti kanalic ako je to u pitanju
    Nije bio blister, nemam pojma šta je bilo....

Preko noći se stvorila kvrga...i zuuuum temperatura 39,5.

Sad je sve OK, Eli je naravno kvrgu iscicala jer sam je drzala više na toj dojci .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neki dan me zove frendica koja je rodila prije nešto više od mjesec dana i kaže kako ju najviše ubija izdajanje....ja ju pitam pa zašto se izdaja, a ona kaže da u početku nije (nego samo da si malo olakša) nego nakon što je zaradila mastitis i uspješno nastavila dojenje doktor ju je savjetovao da obavezno izdaja svaki dan i to do zadnje kapi!!!!!
    Sada su naravno cice prepune mlijeka i svaki dan se budi do pasa mokra....(suosjećam s njom jer sam potaknuta bapskim pričama i sama to radila s Nikom.. )....rekla sam joj da se prestane izdajati i da nastavi onako kao u početku, samo malo da olakša bol, razbije kvrge ili da malenog stavi na prsa da on povuče. Jesam joj dobro rekla?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dobro si joj rekla.
    još joj daj broj SOS-a i ništa više ni ne možeš napraviti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jeka prvotno napisa
    A koja se to majka oseca dobro kada ima temperaturu preko 38???
    evo ja! 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    dobro si joj rekla.
    još joj daj broj SOS-a i ništa više ni ne možeš napraviti.
    Obavljeno

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj Maggie prvotno napisa

...
    I ja sam dobila taj savijet od ginekologa prošli tjedan. Budući da se inače izdajam, rekao mi je da jedno 5 dana mlijeko iz bolesne dojke bacam, a ako druga dojka ne bude dovoljna, neka dodam adaptirano mlijeko. Nisam uspjela izdajati dovoljno mlijeka iz jedne pa sam ipak malenoj dala i ono iz druge dojke. Ali nakon neprospavane noći i iščitavanja članaka i foruma - jer ipak je teško ignorirati savijet liječnika, bilo me je strah radim li pravu stvar.

No temperatura je prošla, malena je zdrava a kutija (kršitelj koda)a neotvorena. Sva sreća da postoji Roda

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •