Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Koje maslinovo ulje ?

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Koje maslinovo ulje ?

Ne znam da li se već raspravljalo o toj temi (vjerojatno jest al nemam vremena tražit, da budem iskrena)pa bih vas molila da se javite i pomognete mi oko izbora maslinovog ulja. Na žalost nemamo rođake na moru da mi pošalju pravo domaće r pa mi je jedini izbor kupovno...e a tu nastaje problem..... koje odabrati :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Od kupovnih ti je jako dobro ono Zadruge Blato, a i cijena je ok. Nemoj kupovati ulje od komine (oko 40 kn), nego baš djevičansko (60 kn).

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja koristim Zvijezda djevičansko i SMS djevičansko. Inače, uopće se ne kužim u maslinova ulja .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

djevičanski a pogotovo extra djevičansko znači da je dobijeno isključivo hladnim prešanjem
    ostala "obična" imaju udio maslinovog ulja dobivenog zagrijavanjem ostataka maslina nakon hladnog prešanja i nije takve kvalitete kao hladno prešanje

eto

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure, Zvijezda uvozi maslinovo ulje iz 'EU', SMS - ovo je navodno Španjolsko.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sad sam nešto i naučila. Hvala .

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

sms i zvijezda maslinova ulja nisu baš vidjela puno maslina, pa su i rafinirana i domiješana sa suncokretom, i tkoznaštoveć...

ulja od komine teško da ćeš uopće naći u prodaji...

jedno od boljih ulja koja se mogu naći u dućanima je, već spomenuto, od zafruge Blato, i jedno istrijansko, ne sjećam se čije, ali je pol litre ~60kn bilo u konzumu...

ono što nikad ne bih - kupila ulje od neke tete ili barbe na pijaci... rađe ne jela maslinovo ulje...

srećiom, imamo svoje masline, tako da koristimo isključivo masl. ulje u kući... i za jelo, a bome i za kupanje...

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

60 kn za pola litre :shock: , šta je previše previše je

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    djevičanski a pogotovo extra djevičansko znači da je dobijeno isključivo hladnim prešanjem
    ostala "obična" imaju udio maslinovog ulja dobivenog zagrijavanjem ostataka maslina nakon hladnog prešanja i nije takve kvalitete kao hladno prešanje

eto
    Ne znači.
    Djevičansko i ekstra djevičansko se odnosi na udio određenih masnih kiselina. Ista se mogu dobiti i hladnim prešanjem, centrifugiranjem, ekstrakcijom s toplom vodom. Uglavnom, djevičansko i ekstra nije garancija hladnog prešanja. To mora biti posebno naznačeno.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

vec par dana hocu otvoriti istu temu
    hvala vam cure, spas ste definitivno

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

extra djevicansko ulje ima tocno odredjeni postotak (odredjena je gornja granica) odredjenih masnih kiselina ali to nije jedini parametar kvalitete ulja....
    ostali parametri su organolepticki tj odnose se na procjenu ovlastenog kusaca ulja....posljednih godina maslinari preradjuju plodove po preporukama struke rezultat cega je izrazito povecanje udjela kvalitetnih ulja, medju kojim i extradjevicanskih...

ulje komine spada u bitno nizu kategoriju kvalitete i trebalo bi biti i bitno jeftinije...

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala vam svima na pomoći
    Još nisam bila u kupovini pa ako još netko želi predložiti kojeg proizvođača......

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj slava prvotno napisa
    60 kn za pola litre :shock: , šta je previše previše je
    pa puno je, ali koliku količinu koristiš za bebu za kašice? što nije bolje koristiti malo ali dobrog ulja, nego sms ili zvijezda bučkuriš?

extra djevičansko ne smije imati >1%kiselina, djevičansko od 1-2%, a sve ostalo nije za jesti...
    osim po udjelu kis, određuju se i mnogi drugi parametri, te se na osnovu svega toga klasificira ulje...

način dobivanja, ne klasificira ulje, ali utječe na kvalitetu... isto kao i vrijeme berbe, kvaliteta ploda, način sakupljanja...

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

samo da kazem da sam ja jako sretna sto imamo svoje domaće :D
    i znam kako je napravljeno

a da probas nabaviti domace, nije garancija da je naj...al je sigurno bolje od kupovnog

znam ti ja neke ljude sto prodaju korculansko i mislim hvarsko u zgb, mogu pitati dal imaju...al ti je cijena mislim 80-100kn za 1L

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    a da probas nabaviti domace, nije garancija da je naj...al je sigurno bolje od kupovnog
    uvriježena i ponekad vrlo pogrešna tvrdnja...
    puno ljudi prodaje domaće ulje, po turbo-extra vergine cijeni, a način branja i čuvanja maslina do meljave je ostao kao nekad - prezreli plod koji se čuva predugo, u vrećama, moru...

opet ponavljam, domaće ulje jedino od ljudi kojima duboko i iskreno vjerujete... jer loše pripravljeno masl. ulje nosi više štete nego koristi... u tom slučaju, definitivno tvorničko - ili istrijansko ili korčula-blato...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako nemam domaćeg (provjerenog ), kupujem korčulansko (blato) ili bračko, prošli put sam kupila tribunjsko (njihove masline su mi bile odlične, i ulje se pokazalo dobro). uvijek extra vergine.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a sto je sa spricanjem maslina, kojekakvim stvarima kojima se posipava zemlja itd.
    mislim da je to gore od cuvanja maslina dok se sve ne poberu, jer naravno ne sazrijevaju sve u isto vrijeme
    niti vidim ista lose od starog sistema pripreme ulja
    tko ti garantira da tako nije i u industrijskoj pripremi, jer ti ne znas koja je maslina samljevena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moze li se po boji i mirisu raspoznati razlika izmedju dobrog i loseg ulja?
    Meni moji donose neko domace, korculansko ulje. navodno provjerene kvalitete, preko poznanika....Cijena i nije bas mala, a sad ste mi uvalili bubu u uho.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

boja ti ovisi o sorti masline, recimo nase je zlatno zute boje
    mozes vidjeti dal je mjesano sa obicnim uljem po tome na koliko se stupnjeva smrzava, jer se maslinovo stisne na visoj temperaturi od obicnog (ne znam tocno na koliko) probaj staviti u frizider

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a sto je sa spricanjem maslina, kojekakvim stvarima kojima se posipava zemlja itd.
    mislim da je to gore od cuvanja maslina dok se sve ne poberu, jer naravno ne sazrijevaju sve u isto vrijeme
    niti vidim ista lose od starog sistema pripreme ulja
    tko ti garantira da tako nije i u industrijskoj pripremi, jer ti ne znas koja je maslina samljevena
    špricanje maslina je u svrhu ubijanja masl. mušice... ako ona napadne maslinu - posljedica su crvi koji uništavaju kvalitetu ploda, a time i ulja...
    što je veća šteta...
    naravno da masline ne sazrijevaju u isto vrijeme, zato i je preporuka da se beru na 50% zrelog ploda - znači ima zrelih, nezrelih i poluzrelih...
    čuvanje ulja kako se to nekad radilo dovodi do oksidacije, a isto tako i branje prezrelih plodova... posljedica je ulje lošije kvalitete koje ima >1% (a često i >2%) kiselost...

meni je dugo trebalo dok sam starog uspjela uvjeriti (mislim da je u stvari popustio ali da duboko vjeruje da je ono nekadašnje ulje bilo bolje, jer između ostalog beremo masline koncem listopada i odmah ih meljemo, a ne kroz cijelu zimu) da je ovo pravi način i da ovako trebamo postupati... rezultat je ulje s <0,5% kiselosti, koje i ostalim parametrima zadovoljava extra vergine kriterij

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

boja ti ovisi o sorti masline, recimo nase je zlatno zute boje
    mozes vidjeti dal je mjesano sa obicnim uljem po tome na koliko se stupnjeva smrzava, jer se maslinovo stisne na visoj temperaturi od obicnog (ne znam tocno na koliko) probaj staviti u frizider
    ovo s frižiderom je dobar test....

što se tiče boje, ne ovisi baš toliko o sorti maslina, nego i o načinu branja, čuvanju, zrelosti ploda, prešanju ...

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

koliko ja znam recimo istarska su ulja zelenkasta, tu su sva zlatno zuta

htjela sam reci da tko garantira u industriji da su masline taman zrele za najfinije ulje (mi tu pazimo na to, znaci da nisu niti zelene niti precrne, nego ljubicaste), onda se beru...naravno da ne mogu biti sve iste
    i da nema niti jedne petiljke niti lista
    a cuvanje u vodi samo sprijecava daljnje sazrijevanje dok se berba ne zavrsi

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a cuvanje u vodi samo sprijecava daljnje sazrijevanje dok se berba ne zavrsi
    a-a...
    masline se ne čuvaju dok berba ne završi... idealno bi bilo mljeti ih odmah po branju (svaki dan), često je to nemoguće jer je pobrana količina premala za turu prešanja... ili se ne stigne na red u uljarni...
    zato ih treba čuvati u suhom, jer se u vodi (a pogotovo moru) mogu upaliti (užegnuti), pa dolazi do prevelike oksidacije...

OT - kamo imaš masline, moji su isto odzdola...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

magriz a odakle su tvoji?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    magriz a odakle su tvoji?
    boduli - dugi otok

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nisu moji nego od md
    pašman

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo nase ulje nije bas zuto, vise onako zeleno, bistro tamno-zeleno,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dia, koji rezultat tocno trebam ocekivati u frizideru?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Dia, koji rezultat tocno trebam ocekivati u frizideru?
    Ako je čisto, zgusnut će se.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

jelka hvala na brzom odgovoru
    da, trebalo bi se stisnuti tj. zgrudati, da ne bude tekuce

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ovo nase ulje nije bas zuto, vise onako zeleno, bistro tamno-zeleno,
    žuto-zeleno ok, ali tamno-zeleno... :? meni to baš ne štima... kakav je okus, miris?

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo ovih dana smo dobili poklon paket za Božić a kad ono u kutiji :D maslinovo ulje od Blata :D !!
    E sad, piše ovako : djevičansko maslinovo ulje , sadrži do 2% slobodnih masnih kiselina. To je onda O.K.?? Ne piše ektra djevičansko nego samo djevičansko.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cyber-mama prvotno napisa
    Evo ovih dana smo dobili poklon paket za Božić a kad ono u kutiji :D maslinovo ulje od Blata :D !!
    E sad, piše ovako : djevičansko maslinovo ulje , sadrži do 2% slobodnih masnih kiselina. To je onda O.K.?? Ne piše ektra djevičansko nego samo djevičansko.
    extra djevičansko ima max 1% kiselina, i to je No.1, ali i ovo nije loše... dapače, bolje od sms i zvijezde...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeznula me flasa od Jamnice. Ulje je ipak zuto zeleno. Miris je nekako fin i dubok, okus jako dobar. Ja svoja ulja uvijek drzim na tamnom mjestu, ne na jako hladnom. Pa zato ne znam sta ocekivati od tog frizider testa. Zanima me jos i koliko dugo se moze drzati to ulje bez da se pokvari?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

frizider test; ulje ce biti stvrdnuto tako da ga neces moci izliti iz flase van
    to se moze dogoditi i vani na balkonu recimo, ak je dosta hladno, samo sto sad bas i nije tak :/ bar ovdje

moze ti dugo stajati, ne brini...al je bolje da ga skladistis u staklenoj boci, a ne plasticnoj

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Zanima me jos i koliko dugo se moze drzati to ulje bez da se pokvari?
    ja još koristim od lanjske godine (a imat ću negdje do ljeta) jer ove godine nismo imali maslina... i ulje je super... čuvam ga u podrumu, u staklenim bocama...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super, hvala. Mene je zabrinjavalo bas to sto mi se cini da je ulje jako dugotrajno. Pa sam mislila, mora da je neka mucka u pitanju....

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imam jedno pitanje. Prvi put smo ulje hladno prešali (nova uljara) i sad mi ima okus po sirovim maslinama (ili cak liscu). I to ne samo nama nego svima koji su ove godine prvi put na taj način dobili ulje. Da ne bi bilo do uljare, slučajno sam prije mjesec dana probala ulje s nekog otoka (ne znam kojeg) istog okusa.
    Jel to pravilo da hladno presana ulja imaj ful drugaciji okus?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Imam jedno pitanje. Prvi put smo ulje hladno prešali (nova uljara) i sad mi ima okus po sirovim maslinama (ili cak liscu). I to ne samo nama nego svima koji su ove godine prvi put na taj način dobili ulje. Da ne bi bilo do uljare, slučajno sam prije mjesec dana probala ulje s nekog otoka (ne znam kojeg) istog okusa.
    Jel to pravilo da hladno presana ulja imaj ful drugaciji okus?
    istina... potpuno drugi okus...
    a sad, da li je po sirovim maslinama ili lišću... :/
    meni je predobro

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Okus varira i zbog sorte i zbog trenutka branja (omjer crnijih i zelenijih) i zbog stajanja do tješnjenja. Istarska su stvarno tamnija i sjevernojadranska u stvarno tamnija i 'grancivija', Dalmatinska su svjetlija, ali i vrlo različita. MM - ovi su s Korčule, tako da imamo njihovo. Kad prifali - Zadruga Blato.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    istina... potpuno drugi okus...
    a sad, da li je po sirovim maslinama ili lišću... :/
    meni je predobro
    Dobro, mozda sam pretjerala
    Ali je totalno drugacije. I fino je.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kad prifali - Zadruga Blato
    Nama je prifalilo al nigdje ne mogu naći to ulje od Zadruge Blato. Gdje ga ima za kupiti?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

selska ulica, na krizanju sa ?
    kod restorana blato

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

[quote="magrizrezultat je ulje s <0,5% kiselosti, koje i ostalim parametrima zadovoljava extra vergine kriterij[/quote]

Hej, je l ti prodaješ? Nama je maslinovo glavna hrana doma, a teško nađem manje od 1%. (MM-ov tata je prije dofuravao iz Sirije, sada kupujemo od jednog obit. registrir. domaćinstva koje sam našla na Krčkom sajmu, al je 1%.) ''Domaće'' kupim ako mi nestane... ono za hitno samo po pol litre... Zapravo mi nije jasno kako ljudi (mislim na mnoge koji se hvale svojim domaćim uljem i varaju turiste) kako mogu ne znati sastav vlastitog ulja, zbilja. Kaj se ne dobije iz uljare sastav?

Zbilja, ako prodajete, napiši mi na pp.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Zvrk prvotno napisa
    Hej, je l ti prodaješ? Nama je maslinovo glavna hrana doma, a teško nađem manje od 1%. (MM-ov tata je prije dofuravao iz Sirije, sada kupujemo od jednog obit. registrir. domaćinstva koje sam našla na Krčkom sajmu, al je 1%.) ''Domaće'' kupim ako mi nestane... ono za hitno samo po pol litre... Zapravo mi nije jasno kako ljudi (mislim na mnoge koji se hvale svojim domaćim uljem i varaju turiste) kako mogu ne znati sastav vlastitog ulja, zbilja. Kaj se ne dobije iz uljare sastav?

Zbilja, ako prodajete, napiši mi na pp.
    ne prodajem... imamo ulja taman za sebe... da ga šparno koristimo, možda, ali u kuhinji samo maslinovo...

kvalitetu ulja ne određuju uljarne, eventualno neke odrede kiselost ali samo za info (mada je i to upitno)... Ja sam svoje nosila frendici koja radi u lab koji ispituje masl. ulja, pa znam...

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    extra djevicansko ulje ima tocno odredjeni postotak (odredjena je gornja granica) odredjenih masnih kiselina ali to nije jedini parametar kvalitete ulja....
    ostali parametri su organolepticki tj odnose se na procjenu ovlastenog kusaca ulja....posljednih godina maslinari preradjuju plodove po preporukama struke rezultat cega je izrazito povecanje udjela kvalitetnih ulja, medju kojim i extradjevicanskih...

ulje komine spada u bitno nizu kategoriju kvalitete i trebalo bi biti i bitno jeftinije...
    ulje od komine je otprilike kao da praviš vino od već iscijeđenih bobica grožđa.

Jedini mjerivi parametar po kojem se ulja klasificiraju je udio oleinske kiseline. Ispod, (ne znam točno postotke, pretpostavljam) 0,1% ekstra djevičansko, između 0,1 i , pretpostavljam 0,3 djevičansko, ostalo su obična maslinova ulja. Ali to što je neko ulje ekstra djevičansko nije garancija da će nam se svidjeti. Problem je organoleptičke prirode..netko više voli teran netko više merlot, a imaju jednaku količinu alkohola, primjerice....

90% maslina se uvozi iz grčke i italije, a gotovo je 100% iz uvoza onih koje tamanimo u salamurama.
    Prema teritoriju, najkvalitetnije ulje trebalo bi biti u istri, samo što ja nisam imala sreće nabasati na neko takvo pristupačne cijene, pa ga nabavljam u Dalmaciji.

Hladnim tješnjenjem dobije se manje kvalitetnijeg ulja, toplim više, ali niže kvalitete. Industrijsko ulje je uglavnom iz toplog prvog ili drugog tješnjenja. U industrijska ulja se može dodavati sve što "fali" klorofil, arome, pa nisu neki reprezenti izvorne kvalitete.

Dobro ulje ne smije zapržiti u ždrijelu, jer to znači da je oleinska (jel oleinska?) kiselina vjerojatno prekomjerna i oksidirala te će pokvariti jelo onome tko takav intenzivan okus ne podnosi, ali smije biti gorko i to što je zelenije - gorče i mirišljavije po lišću (zbog klorofila). često ljudi miješaju tu gorčinu koja zagrebe u ždrijelu s pečenjem od užeglosti, pa treba kušati više ulje i naći ono koje nam odgovara. I savjet kušačima. Nikad ne probavati dva ulja jedno iza drugog a bez da se presječe zalogajem jabuke.

Isto tako, ulja od manje zrelih maslina (zelenije boje, inače kvalitetnija) moraju se skladištiti u hladnom i mračnom prostoru jer se klorofil na svjetlosti brže raspada i daje loš okus i kvarenje ulja.
    (prijatelj mi je tehnolog ulja i neiscrpno vrelo informacija)

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    Okus varira i zbog sorte i zbog trenutka branja (omjer crnijih i zelenijih) i zbog stajanja do tješnjenja. Istarska su stvarno tamnija i sjevernojadranska u stvarno tamnija i 'grancivija', Dalmatinska su svjetlija, ali i vrlo različita.
    Tako je. Meni paše ulje drobnice, mekano i slatko, a neki vole više robusno, kakvo sam probavala od orkule i inih vrsta. A sad opet ovisi koliko su zrele u trenutku tješnjenja i koja je tehnologija.

Ono što se nikad ne smije je prešati veliki udio prezrelih, nagnječenih ili gnjilastih plodova jer unose loš okus užeglosti već na startu.

Nažalost, okus se ne može izmijeriti, već samo postotak kiselina.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Jedini mjerivi parametar po kojem se ulja klasificiraju je udio oleinske kiseline. Ispod, (ne znam točno postotke, pretpostavljam) 0,1% ekstra djevičansko, između 0,1 i , pretpostavljam 0,3 djevičansko, ostalo su obična maslinova ulja. Ali to što je neko ulje ekstra djevičansko nije garancija da će nam se svidjeti. Problem je organoleptičke prirode..netko više voli teran netko više merlot, a imaju jednaku količinu alkohola, primjerice....
    netočno!
    do 1% (u EU do 0,5%) je extra djevičansko
    od 1-2% djevičansko
    >2% obično maslinovo ulje
    udio oleinske kiseline NIJE i JEDINI mjerivi podatak!!! bitan faktor je sastav i količina fenola...

Hladnim tješnjenjem dobije se manje kvalitetnijeg ulja, toplim više, ali niže kvalitete. Industrijsko ulje je uglavnom iz toplog prvog ili drugog tješnjenja. U industrijska ulja se može dodavati sve što "fali" klorofil, arome, pa nisu neki reprezenti izvorne kvalitete
    količina dobivenog ulja ovisi također i o vrsti maslina, odnosno da li su uljarice ili ne... npr. od orkula će se dobiti manje ulja od drobnica

Isto tako, ulja od manje zrelih maslina (zelenije boje, inače kvalitetnija) moraju se skladištiti u hladnom i mračnom prostoru jer se klorofil na svjetlosti brže raspada i daje loš okus i kvarenje ulja.
    (prijatelj mi je tehnolog ulja i neiscrpno vrelo informacija)
    sva maslinova ulja moraju se čuvati na hladnom i mračnom

8)

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa

netočno!
    do 1% (u EU do 0,5%) je extra djevičansko
    od 1-2% djevičansko
    >2% obično maslinovo ulje
    udio oleinske kiseline NIJE i JEDINI mjerivi podatak!!! bitan faktor je sastav i količina fenola...

količina dobivenog ulja ovisi također i o vrsti maslina, odnosno da li su uljarice ili ne... npr. od orkula će se dobiti manje ulja od drobnica

sva maslinova ulja moraju se čuvati na hladnom i mračnom
    Slažem se. .
    Već sam se ispričala na mogućoj netočnosti mojih podataka, nisam prehrambeni tehnolog, pa prenosim fragmente mojih informacija..pa eto hvala na update-u

Kako se po količini fenola kategoriziraju ulja?

A iz iskustva mojeg maslinara:
    Drobnica...cca 17 l ulja na 100 kg maslina.. manje kvalitetno..kažu
    Orkula cca 10-14 l ulja na 100 kg ...kvalitetnije kažu... 8)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fenoli mogu biti jedan parametar

to su kemijsko fizikalni parametri i osim njih ima i drugih, vec sam ranije spomenula organolepticke

ulja od orkule i drobnice mogu biti vise ili manje kvalitetna, nije jedna sorta kvalitetenija od druge (kao kod vina, ne moze reci da je plavac bolji od vranca, ima jvalitetnih vranaca i kvalitetnih plavaca kao i nekvalitetnih) stvar je ukusa

i da, ne slazem se da su istarska ulja bolja od dalmatinskih 8)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •