Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 66

Thread: Koje maslinovo ulje ?

  1. #1

    Default Koje maslinovo ulje ?

    Ne znam da li se već raspravljalo o toj temi (vjerojatno jest al nemam vremena tražit, da budem iskrena)pa bih vas molila da se javite i pomognete mi oko izbora maslinovog ulja. Na žalost nemamo rođake na moru da mi pošalju pravo domaće r pa mi je jedini izbor kupovno...e a tu nastaje problem..... koje odabrati :?

  2. #2

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Od kupovnih ti je jako dobro ono Zadruge Blato, a i cijena je ok. Nemoj kupovati ulje od komine (oko 40 kn), nego baš djevičansko (60 kn).

  3. #3
    slava's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    890

    Default

    Ja koristim Zvijezda djevičansko i SMS djevičansko. Inače, uopće se ne kužim u maslinova ulja .

  4. #4
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    djevičanski a pogotovo extra djevičansko znači da je dobijeno isključivo hladnim prešanjem
    ostala "obična" imaju udio maslinovog ulja dobivenog zagrijavanjem ostataka maslina nakon hladnog prešanja i nije takve kvalitete kao hladno prešanje

    eto

  5. #5

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Cure, Zvijezda uvozi maslinovo ulje iz 'EU', SMS - ovo je navodno Španjolsko.

  6. #6
    slava's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    890

    Default

    Sad sam nešto i naučila. Hvala .

  7. #7
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    sms i zvijezda maslinova ulja nisu baš vidjela puno maslina, pa su i rafinirana i domiješana sa suncokretom, i tkoznaštoveć...

    ulja od komine teško da ćeš uopće naći u prodaji...

    jedno od boljih ulja koja se mogu naći u dućanima je, već spomenuto, od zafruge Blato, i jedno istrijansko, ne sjećam se čije, ali je pol litre ~60kn bilo u konzumu...

    ono što nikad ne bih - kupila ulje od neke tete ili barbe na pijaci... rađe ne jela maslinovo ulje...

    srećiom, imamo svoje masline, tako da koristimo isključivo masl. ulje u kući... i za jelo, a bome i za kupanje...

  8. #8
    slava's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    890

    Default

    60 kn za pola litre :shock: , šta je previše previše je

  9. #9
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    djevičanski a pogotovo extra djevičansko znači da je dobijeno isključivo hladnim prešanjem
    ostala "obična" imaju udio maslinovog ulja dobivenog zagrijavanjem ostataka maslina nakon hladnog prešanja i nije takve kvalitete kao hladno prešanje

    eto
    Ne znači.
    Djevičansko i ekstra djevičansko se odnosi na udio određenih masnih kiselina. Ista se mogu dobiti i hladnim prešanjem, centrifugiranjem, ekstrakcijom s toplom vodom. Uglavnom, djevičansko i ekstra nije garancija hladnog prešanja. To mora biti posebno naznačeno.

  10. #10

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    sarajevo- zagreb
    Posts
    111

    Default

    vec par dana hocu otvoriti istu temu
    hvala vam cure, spas ste definitivno

  11. #11
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    extra djevicansko ulje ima tocno odredjeni postotak (odredjena je gornja granica) odredjenih masnih kiselina ali to nije jedini parametar kvalitete ulja....
    ostali parametri su organolepticki tj odnose se na procjenu ovlastenog kusaca ulja....posljednih godina maslinari preradjuju plodove po preporukama struke rezultat cega je izrazito povecanje udjela kvalitetnih ulja, medju kojim i extradjevicanskih...

    ulje komine spada u bitno nizu kategoriju kvalitete i trebalo bi biti i bitno jeftinije...

  12. #12

    Default

    Hvala vam svima na pomoći
    Još nisam bila u kupovini pa ako još netko želi predložiti kojeg proizvođača......

  13. #13
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by slava
    60 kn za pola litre :shock: , šta je previše previše je
    pa puno je, ali koliku količinu koristiš za bebu za kašice? što nije bolje koristiti malo ali dobrog ulja, nego sms ili zvijezda bučkuriš?

    extra djevičansko ne smije imati >1%kiselina, djevičansko od 1-2%, a sve ostalo nije za jesti...
    osim po udjelu kis, određuju se i mnogi drugi parametri, te se na osnovu svega toga klasificira ulje...

    način dobivanja, ne klasificira ulje, ali utječe na kvalitetu... isto kao i vrijeme berbe, kvaliteta ploda, način sakupljanja...

  14. #14
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    samo da kazem da sam ja jako sretna sto imamo svoje domaće :D
    i znam kako je napravljeno

    a da probas nabaviti domace, nije garancija da je naj...al je sigurno bolje od kupovnog

    znam ti ja neke ljude sto prodaju korculansko i mislim hvarsko u zgb, mogu pitati dal imaju...al ti je cijena mislim 80-100kn za 1L

  15. #15
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    a da probas nabaviti domace, nije garancija da je naj...al je sigurno bolje od kupovnog
    uvriježena i ponekad vrlo pogrešna tvrdnja...
    puno ljudi prodaje domaće ulje, po turbo-extra vergine cijeni, a način branja i čuvanja maslina do meljave je ostao kao nekad - prezreli plod koji se čuva predugo, u vrećama, moru...

    opet ponavljam, domaće ulje jedino od ljudi kojima duboko i iskreno vjerujete... jer loše pripravljeno masl. ulje nosi više štete nego koristi... u tom slučaju, definitivno tvorničko - ili istrijansko ili korčula-blato...

  16. #16
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ako nemam domaćeg (provjerenog ), kupujem korčulansko (blato) ili bračko, prošli put sam kupila tribunjsko (njihove masline su mi bile odlične, i ulje se pokazalo dobro). uvijek extra vergine.

  17. #17
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    a sto je sa spricanjem maslina, kojekakvim stvarima kojima se posipava zemlja itd.
    mislim da je to gore od cuvanja maslina dok se sve ne poberu, jer naravno ne sazrijevaju sve u isto vrijeme
    niti vidim ista lose od starog sistema pripreme ulja
    tko ti garantira da tako nije i u industrijskoj pripremi, jer ti ne znas koja je maslina samljevena

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Moze li se po boji i mirisu raspoznati razlika izmedju dobrog i loseg ulja?
    Meni moji donose neko domace, korculansko ulje. navodno provjerene kvalitete, preko poznanika....Cijena i nije bas mala, a sad ste mi uvalili bubu u uho.

  19. #19
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    boja ti ovisi o sorti masline, recimo nase je zlatno zute boje
    mozes vidjeti dal je mjesano sa obicnim uljem po tome na koliko se stupnjeva smrzava, jer se maslinovo stisne na visoj temperaturi od obicnog (ne znam tocno na koliko) probaj staviti u frizider

  20. #20
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    a sto je sa spricanjem maslina, kojekakvim stvarima kojima se posipava zemlja itd.
    mislim da je to gore od cuvanja maslina dok se sve ne poberu, jer naravno ne sazrijevaju sve u isto vrijeme
    niti vidim ista lose od starog sistema pripreme ulja
    tko ti garantira da tako nije i u industrijskoj pripremi, jer ti ne znas koja je maslina samljevena
    špricanje maslina je u svrhu ubijanja masl. mušice... ako ona napadne maslinu - posljedica su crvi koji uništavaju kvalitetu ploda, a time i ulja...
    što je veća šteta...
    naravno da masline ne sazrijevaju u isto vrijeme, zato i je preporuka da se beru na 50% zrelog ploda - znači ima zrelih, nezrelih i poluzrelih...
    čuvanje ulja kako se to nekad radilo dovodi do oksidacije, a isto tako i branje prezrelih plodova... posljedica je ulje lošije kvalitete koje ima >1% (a često i >2%) kiselost...

    meni je dugo trebalo dok sam starog uspjela uvjeriti (mislim da je u stvari popustio ali da duboko vjeruje da je ono nekadašnje ulje bilo bolje, jer između ostalog beremo masline koncem listopada i odmah ih meljemo, a ne kroz cijelu zimu) da je ovo pravi način i da ovako trebamo postupati... rezultat je ulje s <0,5% kiselosti, koje i ostalim parametrima zadovoljava extra vergine kriterij

  21. #21
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    boja ti ovisi o sorti masline, recimo nase je zlatno zute boje
    mozes vidjeti dal je mjesano sa obicnim uljem po tome na koliko se stupnjeva smrzava, jer se maslinovo stisne na visoj temperaturi od obicnog (ne znam tocno na koliko) probaj staviti u frizider
    ovo s frižiderom je dobar test....

    što se tiče boje, ne ovisi baš toliko o sorti maslina, nego i o načinu branja, čuvanju, zrelosti ploda, prešanju ...

  22. #22
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    koliko ja znam recimo istarska su ulja zelenkasta, tu su sva zlatno zuta

    htjela sam reci da tko garantira u industriji da su masline taman zrele za najfinije ulje (mi tu pazimo na to, znaci da nisu niti zelene niti precrne, nego ljubicaste), onda se beru...naravno da ne mogu biti sve iste
    i da nema niti jedne petiljke niti lista
    a cuvanje u vodi samo sprijecava daljnje sazrijevanje dok se berba ne zavrsi

  23. #23
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    a cuvanje u vodi samo sprijecava daljnje sazrijevanje dok se berba ne zavrsi
    a-a...
    masline se ne čuvaju dok berba ne završi... idealno bi bilo mljeti ih odmah po branju (svaki dan), često je to nemoguće jer je pobrana količina premala za turu prešanja... ili se ne stigne na red u uljarni...
    zato ih treba čuvati u suhom, jer se u vodi (a pogotovo moru) mogu upaliti (užegnuti), pa dolazi do prevelike oksidacije...

    OT - kamo imaš masline, moji su isto odzdola...

  24. #24
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    magriz a odakle su tvoji?

  25. #25
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    magriz a odakle su tvoji?
    boduli - dugi otok

  26. #26
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    nisu moji nego od md
    pašman

  27. #27

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Ovo nase ulje nije bas zuto, vise onako zeleno, bistro tamno-zeleno,

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Dia, koji rezultat tocno trebam ocekivati u frizideru?

  29. #29
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Dia, koji rezultat tocno trebam ocekivati u frizideru?
    Ako je čisto, zgusnut će se.

  30. #30
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    jelka hvala na brzom odgovoru
    da, trebalo bi se stisnuti tj. zgrudati, da ne bude tekuce

  31. #31
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Ovo nase ulje nije bas zuto, vise onako zeleno, bistro tamno-zeleno,
    žuto-zeleno ok, ali tamno-zeleno... :? meni to baš ne štima... kakav je okus, miris?

  32. #32

    Default

    Evo ovih dana smo dobili poklon paket za Božić a kad ono u kutiji :D maslinovo ulje od Blata :D !!
    E sad, piše ovako : djevičansko maslinovo ulje , sadrži do 2% slobodnih masnih kiselina. To je onda O.K.?? Ne piše ektra djevičansko nego samo djevičansko.

  33. #33
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by cyber-mama
    Evo ovih dana smo dobili poklon paket za Božić a kad ono u kutiji :D maslinovo ulje od Blata :D !!
    E sad, piše ovako : djevičansko maslinovo ulje , sadrži do 2% slobodnih masnih kiselina. To je onda O.K.?? Ne piše ektra djevičansko nego samo djevičansko.
    extra djevičansko ima max 1% kiselina, i to je No.1, ali i ovo nije loše... dapače, bolje od sms i zvijezde...

  34. #34

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Zeznula me flasa od Jamnice. Ulje je ipak zuto zeleno. Miris je nekako fin i dubok, okus jako dobar. Ja svoja ulja uvijek drzim na tamnom mjestu, ne na jako hladnom. Pa zato ne znam sta ocekivati od tog frizider testa. Zanima me jos i koliko dugo se moze drzati to ulje bez da se pokvari?

  35. #35
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    frizider test; ulje ce biti stvrdnuto tako da ga neces moci izliti iz flase van
    to se moze dogoditi i vani na balkonu recimo, ak je dosta hladno, samo sto sad bas i nije tak :/ bar ovdje

    moze ti dugo stajati, ne brini...al je bolje da ga skladistis u staklenoj boci, a ne plasticnoj

  36. #36
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Zanima me jos i koliko dugo se moze drzati to ulje bez da se pokvari?
    ja još koristim od lanjske godine (a imat ću negdje do ljeta) jer ove godine nismo imali maslina... i ulje je super... čuvam ga u podrumu, u staklenim bocama...

  37. #37

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Super, hvala. Mene je zabrinjavalo bas to sto mi se cini da je ulje jako dugotrajno. Pa sam mislila, mora da je neka mucka u pitanju....

  38. #38
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Imam jedno pitanje. Prvi put smo ulje hladno prešali (nova uljara) i sad mi ima okus po sirovim maslinama (ili cak liscu). I to ne samo nama nego svima koji su ove godine prvi put na taj način dobili ulje. Da ne bi bilo do uljare, slučajno sam prije mjesec dana probala ulje s nekog otoka (ne znam kojeg) istog okusa.
    Jel to pravilo da hladno presana ulja imaj ful drugaciji okus?

  39. #39
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana
    Imam jedno pitanje. Prvi put smo ulje hladno prešali (nova uljara) i sad mi ima okus po sirovim maslinama (ili cak liscu). I to ne samo nama nego svima koji su ove godine prvi put na taj način dobili ulje. Da ne bi bilo do uljare, slučajno sam prije mjesec dana probala ulje s nekog otoka (ne znam kojeg) istog okusa.
    Jel to pravilo da hladno presana ulja imaj ful drugaciji okus?
    istina... potpuno drugi okus...
    a sad, da li je po sirovim maslinama ili lišću... :/
    meni je predobro

  40. #40

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Okus varira i zbog sorte i zbog trenutka branja (omjer crnijih i zelenijih) i zbog stajanja do tješnjenja. Istarska su stvarno tamnija i sjevernojadranska u stvarno tamnija i 'grancivija', Dalmatinska su svjetlija, ali i vrlo različita. MM - ovi su s Korčule, tako da imamo njihovo. Kad prifali - Zadruga Blato.

  41. #41
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    istina... potpuno drugi okus...
    a sad, da li je po sirovim maslinama ili lišću... :/
    meni je predobro
    Dobro, mozda sam pretjerala
    Ali je totalno drugacije. I fino je.

  42. #42

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Kad prifali - Zadruga Blato
    Nama je prifalilo al nigdje ne mogu naći to ulje od Zadruge Blato. Gdje ga ima za kupiti?

  43. #43
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    selska ulica, na krizanju sa ?
    kod restorana blato

  44. #44

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    498

    Default

    [quote="magrizrezultat je ulje s <0,5% kiselosti, koje i ostalim parametrima zadovoljava extra vergine kriterij[/quote]

    Hej, je l ti prodaješ? Nama je maslinovo glavna hrana doma, a teško nađem manje od 1%. (MM-ov tata je prije dofuravao iz Sirije, sada kupujemo od jednog obit. registrir. domaćinstva koje sam našla na Krčkom sajmu, al je 1%.) ''Domaće'' kupim ako mi nestane... ono za hitno samo po pol litre... Zapravo mi nije jasno kako ljudi (mislim na mnoge koji se hvale svojim domaćim uljem i varaju turiste) kako mogu ne znati sastav vlastitog ulja, zbilja. Kaj se ne dobije iz uljare sastav?

    Zbilja, ako prodajete, napiši mi na pp.

  45. #45
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Zvrk
    Hej, je l ti prodaješ? Nama je maslinovo glavna hrana doma, a teško nađem manje od 1%. (MM-ov tata je prije dofuravao iz Sirije, sada kupujemo od jednog obit. registrir. domaćinstva koje sam našla na Krčkom sajmu, al je 1%.) ''Domaće'' kupim ako mi nestane... ono za hitno samo po pol litre... Zapravo mi nije jasno kako ljudi (mislim na mnoge koji se hvale svojim domaćim uljem i varaju turiste) kako mogu ne znati sastav vlastitog ulja, zbilja. Kaj se ne dobije iz uljare sastav?

    Zbilja, ako prodajete, napiši mi na pp.
    ne prodajem... imamo ulja taman za sebe... da ga šparno koristimo, možda, ali u kuhinji samo maslinovo...

    kvalitetu ulja ne određuju uljarne, eventualno neke odrede kiselost ali samo za info (mada je i to upitno)... Ja sam svoje nosila frendici koja radi u lab koji ispituje masl. ulja, pa znam...

  46. #46

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    extra djevicansko ulje ima tocno odredjeni postotak (odredjena je gornja granica) odredjenih masnih kiselina ali to nije jedini parametar kvalitete ulja....
    ostali parametri su organolepticki tj odnose se na procjenu ovlastenog kusaca ulja....posljednih godina maslinari preradjuju plodove po preporukama struke rezultat cega je izrazito povecanje udjela kvalitetnih ulja, medju kojim i extradjevicanskih...

    ulje komine spada u bitno nizu kategoriju kvalitete i trebalo bi biti i bitno jeftinije...
    ulje od komine je otprilike kao da praviš vino od već iscijeđenih bobica grožđa.

    Jedini mjerivi parametar po kojem se ulja klasificiraju je udio oleinske kiseline. Ispod, (ne znam točno postotke, pretpostavljam) 0,1% ekstra djevičansko, između 0,1 i , pretpostavljam 0,3 djevičansko, ostalo su obična maslinova ulja. Ali to što je neko ulje ekstra djevičansko nije garancija da će nam se svidjeti. Problem je organoleptičke prirode..netko više voli teran netko više merlot, a imaju jednaku količinu alkohola, primjerice....

    90% maslina se uvozi iz grčke i italije, a gotovo je 100% iz uvoza onih koje tamanimo u salamurama.
    Prema teritoriju, najkvalitetnije ulje trebalo bi biti u istri, samo što ja nisam imala sreće nabasati na neko takvo pristupačne cijene, pa ga nabavljam u Dalmaciji.

    Hladnim tješnjenjem dobije se manje kvalitetnijeg ulja, toplim više, ali niže kvalitete. Industrijsko ulje je uglavnom iz toplog prvog ili drugog tješnjenja. U industrijska ulja se može dodavati sve što "fali" klorofil, arome, pa nisu neki reprezenti izvorne kvalitete.

    Dobro ulje ne smije zapržiti u ždrijelu, jer to znači da je oleinska (jel oleinska?) kiselina vjerojatno prekomjerna i oksidirala te će pokvariti jelo onome tko takav intenzivan okus ne podnosi, ali smije biti gorko i to što je zelenije - gorče i mirišljavije po lišću (zbog klorofila). često ljudi miješaju tu gorčinu koja zagrebe u ždrijelu s pečenjem od užeglosti, pa treba kušati više ulje i naći ono koje nam odgovara. I savjet kušačima. Nikad ne probavati dva ulja jedno iza drugog a bez da se presječe zalogajem jabuke.

    Isto tako, ulja od manje zrelih maslina (zelenije boje, inače kvalitetnija) moraju se skladištiti u hladnom i mračnom prostoru jer se klorofil na svjetlosti brže raspada i daje loš okus i kvarenje ulja.
    (prijatelj mi je tehnolog ulja i neiscrpno vrelo informacija)

  47. #47

    Default

    Quote Originally Posted by ovca_i_janje
    Okus varira i zbog sorte i zbog trenutka branja (omjer crnijih i zelenijih) i zbog stajanja do tješnjenja. Istarska su stvarno tamnija i sjevernojadranska u stvarno tamnija i 'grancivija', Dalmatinska su svjetlija, ali i vrlo različita.
    Tako je. Meni paše ulje drobnice, mekano i slatko, a neki vole više robusno, kakvo sam probavala od orkule i inih vrsta. A sad opet ovisi koliko su zrele u trenutku tješnjenja i koja je tehnologija.

    Ono što se nikad ne smije je prešati veliki udio prezrelih, nagnječenih ili gnjilastih plodova jer unose loš okus užeglosti već na startu.

    Nažalost, okus se ne može izmijeriti, već samo postotak kiselina.

  48. #48
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Virgo30
    Jedini mjerivi parametar po kojem se ulja klasificiraju je udio oleinske kiseline. Ispod, (ne znam točno postotke, pretpostavljam) 0,1% ekstra djevičansko, između 0,1 i , pretpostavljam 0,3 djevičansko, ostalo su obična maslinova ulja. Ali to što je neko ulje ekstra djevičansko nije garancija da će nam se svidjeti. Problem je organoleptičke prirode..netko više voli teran netko više merlot, a imaju jednaku količinu alkohola, primjerice....
    netočno!
    do 1% (u EU do 0,5%) je extra djevičansko
    od 1-2% djevičansko
    >2% obično maslinovo ulje
    udio oleinske kiseline NIJE i JEDINI mjerivi podatak!!! bitan faktor je sastav i količina fenola...

    Quote Originally Posted by Virgo30
    Hladnim tješnjenjem dobije se manje kvalitetnijeg ulja, toplim više, ali niže kvalitete. Industrijsko ulje je uglavnom iz toplog prvog ili drugog tješnjenja. U industrijska ulja se može dodavati sve što "fali" klorofil, arome, pa nisu neki reprezenti izvorne kvalitete
    količina dobivenog ulja ovisi također i o vrsti maslina, odnosno da li su uljarice ili ne... npr. od orkula će se dobiti manje ulja od drobnica

    Quote Originally Posted by Virgo30
    Isto tako, ulja od manje zrelih maslina (zelenije boje, inače kvalitetnija) moraju se skladištiti u hladnom i mračnom prostoru jer se klorofil na svjetlosti brže raspada i daje loš okus i kvarenje ulja.
    (prijatelj mi je tehnolog ulja i neiscrpno vrelo informacija)
    sva maslinova ulja moraju se čuvati na hladnom i mračnom

    8)

  49. #49

    Default

    Quote Originally Posted by magriz

    netočno!
    do 1% (u EU do 0,5%) je extra djevičansko
    od 1-2% djevičansko
    >2% obično maslinovo ulje
    udio oleinske kiseline NIJE i JEDINI mjerivi podatak!!! bitan faktor je sastav i količina fenola...

    količina dobivenog ulja ovisi također i o vrsti maslina, odnosno da li su uljarice ili ne... npr. od orkula će se dobiti manje ulja od drobnica

    sva maslinova ulja moraju se čuvati na hladnom i mračnom
    Slažem se. .
    Već sam se ispričala na mogućoj netočnosti mojih podataka, nisam prehrambeni tehnolog, pa prenosim fragmente mojih informacija..pa eto hvala na update-u

    Kako se po količini fenola kategoriziraju ulja?

    A iz iskustva mojeg maslinara:
    Drobnica...cca 17 l ulja na 100 kg maslina.. manje kvalitetno..kažu
    Orkula cca 10-14 l ulja na 100 kg ...kvalitetnije kažu... 8)

  50. #50
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    fenoli mogu biti jedan parametar

    to su kemijsko fizikalni parametri i osim njih ima i drugih, vec sam ranije spomenula organolepticke

    ulja od orkule i drobnice mogu biti vise ili manje kvalitetna, nije jedna sorta kvalitetenija od druge (kao kod vina, ne moze reci da je plavac bolji od vranca, ima jvalitetnih vranaca i kvalitetnih plavaca kao i nekvalitetnih) stvar je ukusa

    i da, ne slazem se da su istarska ulja bolja od dalmatinskih 8)

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •