Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: staklena, mineralna vuna - štetnost?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno staklena, mineralna vuna - štetnost?

Oduvijek slušam o tome kako je staklena vuna štetna, kancerogena, puna tih svakojakih čestica. Mineralna je kao mrvicu bolja, manje pika, ali opet ista stvar, manje-vise.

Muči me sad to jako, jer imamo plan za akustički tretman mog prostora za rad i svi bas trapovi i druge "izrađevine" sadrže slojeve staklene (ili mineralne) vune prekrivene s najlonom ili folijom te zatim nekim materijalom tipa mikrofiber ili slično. U nekim slučajevima je zadnji sloj drveni panel ili gipsana ploča, ali većina ovih ostalih nije.

S obzirom da je moj prostor u našem domu i da u njemu boravim gotovo cijeli dan i da u njemu borave i moja djeca, ne želim nikako riskirati s tim opasnim materijalima.

Molim nekoga tko se kuži i može mi pouzdano reći da li je stvarno loše ili nije... da li te čestice mogu preći preko tkanine van? itd itd.
    __________________________________________________ ________
    Također, kao alternativu smo smislii prave vunene tepihe. ALI! To ispada jedno 20 puta skuplje i jos uvijek ne znamo koje su njihove aporbcijske mogucnosti i da li ce to sve uopce funkcionirati, a namučit ćemo se s radovima i masno to platiti.

Znači, najjednostavnije i najkvalitetnije za moju namjenu bilo bi korištenje staklene vune. Ali nikako, nikako to ne želim raditi ako bi moglo utjecati na zdravlje (i moje i od djece).

Hvala na svim korisnim informacijama.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MM ti preporučuje mineralnu vunu, on se inače bavi postavljanjem gips ploča, i mi smo u stanu pregradili zid sa gips pločom između koje je mineralna vuna. Kaže da je staklena vuna štetna i da mogu čestice izaći (kako da se izrazim), a da je kod mineralne jako mala vjerojatnost jer se minerali teže lome... eto ako sam pomogla, nisam sigurna jesam li dobro prenijela...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    MM ti preporučuje mineralnu vunu, on se inače bavi postavljanjem gips ploča, i mi smo u stanu pregradili zid sa gips pločom između koje je mineralna vuna. Kaže da je staklena vuna štetna i da mogu čestice izaći (kako da se izrazim), a da je kod mineralne jako mala vjerojatnost jer se minerali teže lome... eto ako sam pomogla, nisam sigurna jesam li dobro prenijela...
    Super si prenijela i logično mi zvuči! Zahvali muzu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda je to tako kako kaže suzynem,međutim i mineralna vuna je prilično štetna(je bolja od staklene,ali nije baš netoksična).
    Davno sam čitala o tome u jednom stranom časopisu o ekologiji i zdravom životu i stvarno sam se zgrozila.

Vuneni tepisi su dobra alternativa, ali kako i sama kažeš to bi bilo jako,jako skupo.
    Zato se za takve svrhe koristi neopredena vuna,koja je jeftinija(50 kn kilogram),izgleda poput vate i dolazi iz predionice u "plahtama"1m širine i dužine koliko želiš.Vuna je jako dobar zvučni i toplinski izolator.
    Možda je u građevinarstvu ne koriste,jer su ovi drugi materijali ipak povoljniji za masovnu gradnju,ali u ovu svrhu,ja bi ipak odabrala vunu.

Možda sam ja frikuša ,ili sam možda samo previše zaljubljena u vunu 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

trimama... :D daj mi molim te, molim te, molim te kontakt tih ljudi od kojih bi mogla kupiti tu vunu!!!!

Alternativa su mi ove kocke iz Mercatone-a... jako su slatke i u bojama!

http://www.picfury.com/1y/vunene%20kocke-1.html

Zamisli, cijelu sobu obliziti u ove vunene kocke... slatko! (i skupo)...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Odmah sam išla MM-a oitati koju mi vunu imamo, a on meni - kamenu. Kakva je to :? Jeli to ta mineralna? Jeli štetna? Zbog buke iz okolnih stanova, morali smo se odlučiti za neku vrstu izolacije. Većina ih je štetna, nama su predlagali olovo, ali za njega isto znam da je otrovno..

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Fritulica.. ali vi ste to onda oblozili gipsom ili necim nepropusnim! Mislim da to vjerojatno nije nista strasno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jesmo, obložili smo gipsanom pločom, i super..valjda nije štetno..Jako je bitno živjeti u zdravom ambijentu tako da kad čujem za te kancerogene, otrovne izolacije i građevinske materijale, kosa mi se digne na glavi..zato, Anita, razumijem tvoju brigu i potpuno je opravdana. Btw. čula sam da je pluto jako dobar izolator, a prirodan je..

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A balirana slama? Nedavno sam gledala dokumentarac o gradnji kuće od slame - napravi se okvir od balvana, između cigle od balirane slame, sve se zamaže glinom iz potoka - navodno je manje zapaljivo od klasične kuće od cigle i super toplo. Ne znam kakvo je za zvuk (kuća je u šumi pa ne vjerujem da ih je to mučilo).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hm, zanimljivo. Raspitat cu se.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi imamo kamenu vunu u pregrednim zidovima u stanu (obložene su gips pločama) i koliko ja znam ona nije štetna.

Ako te više o tome interesira pogledaj tvornicu i Novom Marofu Termika - oni proizvode kamenu vunu pa im pošalji upit...

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bog Anita!Ovdje muž od suzyem.Ja se bavim glazbom od svoje 15-te a građevinom na crno od 20-te,strastveni sam ribolovac,volim planinarenje i dok sam imao više vremena bio sam i član planinarskog društva nekih 5-6 godina.To ti govorim da bi shvatila da i ja cjenim prirodu i prirodne materijale .Što se tiče tvog pitanja rješenje je ovakvo:da bi se ostatak ukućana zaštitio od buke, pregradni zid od gipsa se pravi u širini od 15cm unutar toga se stavlja na vanjske stijenke stiropor debljine 5cm a između tog mineralna (kamena)vuna.Ako želiš ta se izolacija može još presvući najlonom sa vanjskih strana ali ja osobno smatram da to nije potrebno.Takav zid može izolirati turiranje harleya to ti garantiram.Iduća važna stvar je postavljanje stolarije(vrata)na tu prostoriju i to je najvažnije kod zvučne izolacije jer zvuk prolazi i kroz najsitnije rupice i pukotine oko štoka(okvira) tih vrata i to je ono gdje većina ljudi griješi ili to napravi površno pa onda sve što uložiš u izolaciju zida pada u vodu.Oko štoka se mora ostaviti 0.5-1cm prostora u koji se našprica pur pjena cijelom debljinom tog štoka.Pur pjena je isto tako zvučno toplinski izolator.Vrata koja postavljaš ili ćeš platiti masnu lovu ili ćeš ih tapecirati bar sa jedne strane spužvom debljine min 3cm i nakon toga prirodnom ili umjetnom kožom.I to je to što se tiče izolacije uz pretpostavku da ti majstor koji to radi zaista želi obaviti svoj posao vrhunski.Osobno znam da što je stariji majstor obično manje pazi pa ako poznaš nekoga mlađeg a dobrog majstora uzmi njega.Neke sitnice oko izvođenja radova ti nisam spominjao jer je i ovo prilično iscrpno ali ako mislite to sami raditi slobodno se obrati.Što se tiče akustike tog prostora trebale bi mi dimenzije i tvoje želje za bojom zvuka ali ti vjerovatno nećeš tamo održavati koncerte a gips je relativno mekan i neće stvarati veliku rezonanciju tako da ti to vjerovatno neće biti potrebno.Ako imaš bilo kakvih pitanja slobodno nazovi telefonom sve ću ti potanko objasniti.
    POZDRAV IZ LIKE

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Isuse, al se MM raspisa!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Suzyem, Muz ti je izvrstan! :D

Hvala na savjetima! JAvim se poslije!!!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za upijanje zvuka je najbolje na zidove montirati piramide od spužve (to se koristi u nekakvim akustičkim labosima), ili za silu, može i one kartone od jaja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Za upijanje zvuka je najbolje na zidove montirati piramide od spužve (to se koristi u nekakvim akustičkim labosima), ili za silu, može i one kartone od jaja.
    Imamo mi trenutno i regenerat spuzvu i piramidalnu, ali to je polu-profi rjesenje i sluzilo je godinama, ali sad si zelim napokon akusticki srediti stvar kako treba! 8)

Znaci, nije stvar u zvucnoj izolaciji radi glasnoce, ja ionako ne snimam druge instrumente osim ak. gitare, violine, klavira i glasa u svom studiju tako da se nitko ne zali od susjeda. A i cuvam uši pa ne pretjerujem sa glasnocom.

Ono zasto sve ovo radimo jest da se pokupe kriticne rezonantne frekvencije koje mi mijenjaju zvucnu sliku i krivo mixam! Npr. brunda mi na 250 Hz pa ja to u glazbi smanjim, a ustvari je to brundala SOBA, ne glazba i na drugim sustavima i prostorima fali tih 250 Hz... Isto tako i obrnuto, nema (ne cujem) necega (frekv. koja je "ubijena" radi stojnih valova) sto ustvari ima pa dodajem itd itd.. Evo, onako laicki na brzinu, ako netko nekoga zanima.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

opet muž od suzyem
    sad sam skužio što ti treba.
    snimanje u studiju zahtjeva veliko znanje,trud i poznavanje toga posla,što ja osobno ne mogu reći da imam u malom prstu,ali družio sam se s ljudima koji se time bave pa tako znam nešto i o tome.kao prvo da bi dobila profesionalno rješenje potrebne su ti dvije prostorije jedna za snimanje i miksanje a druga u kojoj se izvodi(pjeva ili svira) a to je tako jer u prostoriji u kojoj je postavljen mikrofon ne smije biti i zvučnik.to je osnova a što se tiče izolacije ta prostorija u kojoj je mikrofon može se izolirati stiroporom od 1-3 cm, spužvom, pa nakon toga piramidalnom spužvom i to je to.fora je u tome što niti jedan studio nije idealno izoliran i upravo zato ne može svatko sjest u svaki studio i snimati.svaki studio ima neke slabe točke i onaj tko radi u njemu upoznat je s njima i ispravlja ih prema iskustvu tokom miksanja. npr ti znaš da u tvojoj sobi bruji na 250 pa ćeš to ignorirati tokom izvedbe da bi dobro zvučalo na snimki.problem je ako se to ponavlja na više frekvencijskih područja pa se ne možeš snaći u uštimavanju.zato se u studijima nikada u jednoj prostoriji ne snimaju dva instrumenta od jednom jer pri preklapanju frekvencijskih područja dobivaš snimljeno brujanje dva instrumenta pa ga ne možeš zamaskirati jer se gubi puno na kvaliteti snimke . da ti puno ne pametujem vjerovatno ti i sama znaš veći dio ovog što ja ovdje pišem ali ja ne znam koliko ti znaš pa ZATO krećem od osnove.nadam se da ti je bar nešto pomoglo.
    POZDRAV

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dragi Muz od suzyem. Vidim ja da cemo morati snimiti nesto zajedno. 8)

Sto se tice znanja o svemu tome, u vezi akustike ja znam (samo) koliko treba znati (u glazbi sam jaako dugo, a u studijskom snimanju posljednjih 5 godina), ali pravi "akustički" um mi je muž (dip.ing.el) koji je proučio materiju do kraja.
    Sad, naravno, prostorija nam je nepovoljnog oblika, želimo sve u jednoj, a ne zasebni box za snimanje (mala je prostorija, ali moze se i ovako iizvrsno raditi ako se adekvatno tretira!)... pa smo dugo tražili optimalna rješenja, posebice jer zelimo izbjeci toskisne materijale i tu smo naisli na problem.

Ima jedan odličan audio forum www.rumski.com gdje ima izvrsnih producenata, skladatelja, inžinjera s "balkana"... stara ekipa je ekipa najgenijalnijih i predivnih ljudi!! Posjeti nas! Ja sam super mod tamo... bivsi samo-banani admin (ljudi se oko tehnike znaju dobro posvadati).

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e pa to je super. meni je moja ženica malo šturo objasnila što vama treba i čime se ti baviš.sad sam ja tu malo ispao pametnjaković ali dobro.sorry na
    nepotrebnim savjetima ali to je ono što ja znam i ako to nekome može pomoći meni nije problem. ne znam točno što da ti savjetujem.prirodni materijali su vuna,slama i vata samo u kojem obliku ih možeš pronaći ne znam jer nikada nisam slagao profesionalni studio pa ih nisam ni tražio znam da se uglavnom koristi vuna i spužva.
    OPET POZDRAV

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma nema nepotrebnih savjeta! Svi su korisni, pa čak i ono što znaš ako te netko podsjeti, dobro dodje. Meni je super kad netko pokaze entuzijazam i voljnost da pomogne! Hvala ti na tome.

Reci, ako trebam kakav savjet oko konstrukcije, mogu se obratiti tebi?

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

150%!!!!!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •