Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: manjak mlijeka-povecanje proizvodnje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno manjak mlijeka-povecanje proizvodnje

Pozdrav svima..mama sam 5-mjesecnom sisavcu i primjetila da mi se vec mjesec dana nesto cudno dogadja sa sisama-nisu vise onako pune i nabrekle,a izdajanje mi ni ne pada na pamet jer ne mogu izvuci ni 5 ml mlijeka (prije 100 ml bez problema).
    Ona dobro napreduje,ima 7500g,ali nekad zna plakati nakon podoja i smiri se tek kad joj damo kamilicu ili sok od mrkve.
    Kako da povecam proizvodnju mlijeka?Pijem caj za dojilje,imam ponocni podoj...sta jos? :?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Obicno se vec s bebinih 2 ili 3 mjeseca dogodi da dojke postanu takve kakve opisujes. To je znak da ima mlijeka upravo toliko koliko treba bebi. Ako beba dobro napreduje, nema razloga da se brines, sve je u redu.

Caj za dojilje pomaze koliko i svaka druga tekucina. Pij ga ako ti je ukusan, ali nema razloga piti ga zbog proizvodnje mlijeka, mozes i obicnu vodu ako ti je draza.

Mozda jedino sto bi bilo moguce da je problem je ta kamilica ili sokic, imas mlijeka manje toliko koliko ga beba popije (a nemam pojma iz tvog posta koliko je to kolicinski). Ne znam jesi li probala podrignuti bebu? Mozda prducka ili kaki nakon podoja? Da ga malo nosis okolo da se smiri?

Lupam napamet, ne znam sto si tocno probala i kakva su tocno tvoja opazanja. U svakom slucaju, ne trebas zuriti s cajevima i sokicima, uskoro ce vam dohrana, pa se onda mozete zabavljati s tim.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ema, to što ne možeš izdojiti neku "zavidnu" količinu, uopće nije dokaz o stvarnoj količini mlijeka kojeg ima u dojkama. Mislim da se ne moraš zabrinjavati zbog toga
    Također, mnoge iskusne dojilje svjedoče o uspješnom dojenju premda su im dojke nakon početnog "punog i moćnog" izgleda kasnije splasnule i sad izgledaju male i mekane poput - citiram "palačinki". Imaš dosta topica o tome .

Ako tvoja beba dobro napreduje kao što kažeš, onda je sasvim sigurno sve u redu s količinom mlijeka.
    Onaj parametar koji nam prilično lijepo dokazuje da beba dovoljno papa (popišane i pokakane pelene) sada može malo prevariti pošto dodaješ čaj i voćni sok.
    Usput, moraš znati da za tu količinu čaja ili soka koju beba popije iz bočice, toliko manje će ti ona dojiti i tvoje će tijelo stvoriti toliko manje mlijeka. Svako dodavanje vode, čaja može poremetiti odnos ponude i potražnje u proizvodnji majčinog mlijeka.

Ajde nam, molim te napiši:
    1) S koliko je beba rođena?
    2) Koliko je napredovala mjesečno dosada u težini, visini?
    3) Koliko podoja dnevno imate? Koliko otprilike traju?
    4) Dojite li noću?
    5) Koliko popišanih i pokakanih pelena dnevno ima beba?

Kad se želi povećati količina mlijeka trebalo bi - ukratko:

1) dojiti što češće. U dojkama uvijek ima mlijeka za bebu, čak i kad se čine prazne. Štoviše, ako beba doji češće, ne samo da će se za koji dan povećati količina mlijeka, nego će i beba više dobivati na težini jer će pojesti više onog zadnjeg, hranjivijeg mlijeka.

2) dozvoliti bebi da sama završi podoj. Iako je često dovoljna samo jedna dojka, kad želiš povećati količinu mlijeka, možeš bebi ponuditi i drugu dojku nakon što je završila s prvom.

3) zadržati barem jedan podoj noću, a može i više

4) za svo sisanje (nutritivno i nenutritivno) ponuditi dojku. Umjesto da bebi ponudiš dudu, ponudi joj dojku kad ima potrebu za sisanjem. Tako dojke dobivaju više impulsa za proizvodnju mlijeka.

5) izbjegavati dodavanje drugih tekućina (čaja, sokova, vode...)

Čaj za dojilje neće izravno utjecati na količinu mlijeka, ali ga svakako pij ako ti odgovara

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="Morwen"]Ema, to što ne možeš izdojiti neku "zavidnu" količinu, uopće nije dokaz o stvarnoj količini mlijeka kojeg ima u dojkama. Mislim da se ne moraš zabrinjavati zbog toga

ok,na to vise necu obracati paznju

Također, mnoge iskusne dojilje svjedoče o uspješnom dojenju premda su im dojke nakon početnog "punog i moćnog" izgleda kasnije splasnule i sad izgledaju male i mekane poput - citiram "palačinki". Imaš dosta topica o tome .

to mi je za

Ajde nam, molim te napiši:
    1) S koliko je beba rođena? 3450g , 50 cm
    2) Koliko je napredovala mjesečno dosada u težini, visini? 7500g , 64 cm
    3) Koliko podoja dnevno imate? Koliko otprilike traju? 4-5 podoja,traju 10-15 minuta
    4) Dojite li noću? Ne,zadnji podoj je kad odemo spavati i za to je probudim (oko 12 ),inace ona ne trazi.Spava do 9
    5) Koliko popišanih i pokakanih pelena dnevno ima beba? Uvijek su natopljene,a bude ih oko 5 dnevno...(platnene smo) , govnastih bar 1

Hvala vam na brzim i strucnim odgovorima,sve cu napraviti kako ste mi rekle

Javim se da vas obavijestim o napretku

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Eh, samo da još ovo pojasnim:
    neće dojke naravno postati male i mekane kao palačinke zbog dojenja, nego sam ustvari htjela reć da dojke mogu izgledati čak i tako, a svejedno besprekorno hraniti djetence

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj ema1980 prvotno napisa
    3) Koliko podoja dnevno imate? Koliko otprilike traju? 4-5 podoja,traju 10-15 minuta
    Evo, ako želiš povećati količinu mlijeka, svakako bi trebala povećati broj podoja! 4-5 podoja u 24 sata je malo premalo :/ za povećanje količine mlijeka!
    Čim više podoja - to više poticaja stvaranju mlijeka. Čim više poticaja - veće su i količine!

Ajd, javljaj nam kako napredujete

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Taj broj podoja je stvarno mali, iako vam je napredovanje OK, tj. beba je vec uduplala tezinu. Koliko dnevno popije druge tekucine?

Takodjer, jos nesto mi je palo na pamet. Kad beba doji, mlijeko ide jedno vrijeme stalno, onda kao da zastane, tj. treba jedno kratko vrijeme vuci "u prazno" da bi opet poteklo, ali onda ide veci broj sisanja na manji broj gutanja (e, jesam objasnila ). Mozda to bebu smeta? Mozda je jos gladna, a mlijeko ne ide, pa se buni? Ako je tako, mozes je malo podignuti, pronosati (mozda i da podrigne) i onda opet vratiti na istu dojku.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da,mislim da mlijeko cesto stane jer ona usred podoja udre u plac kao da se ne znam sto desava.Htjela sam vas pitati zasto to radi,ali sad mi je jasno.
    Jucer smo sisali CIJELI dan,al doslovno mi je bar 8 puta visila na sisi
    Bice mlijeka na sve strane

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U čaju za dojilje nalazi se ždralovina, a osim nje za pojačanje laktacije koristi se i piskavica (fenigrik). S druge strane, nema nikakvog jamstva da će ovako potaknuto mliječenje i ostati nakon prestanka korištenja "stimulansa", a postoje i nuspojave: obje ruše šećer u krvi, a piskavica ima jaki miris koji bebi može biti odbojan. Mislim da posezanje za ovakvim sredstvima nije korisno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Wow Davore...to nisam znala...hvala ti na info
    svaki dan nesto novo

Ionako mi je vec lagano muka od onog (kršitelj koda)ovog za dojilje...u pocetku mi je bio prefin...pila ga na litre :/ sad mi ga dosta.
    Jos kad cujem ovo od Davora...
    sam zanimljiv recept za caj za dojilje u knjizi "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" autorice J. Boban Pejic
    Pise:
    2 dijela plodova kima(sjemenki)
    1 dio sjemenki koromaca
    1 dio sjemenki anisa

bas me zanima :D

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo malo upadam. Ova kombinacija kima i ostalog za dojilje je u svakom slučaju dobra za bebinu bušicu jer blagotvorno djeluje na probavni sustav a za proizvodnju mlijeka ne bih znala. A fino je.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

komorač potiče lučenje žljezda, svih

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Podizem temu....
    Moja malena je stara 24 dana i do sad je fino cicala. No, do prekjucer su mi cice bile pune da bi eksplodirale, a danas nikak da se napune ni priblizno tome. Jel se to mozda uspostavilo pravilo ponude-potraznje? Ali malena je danas cicala vec 500 puta, ko da se nikako ne moze najesti. A na kraju nakon sto mi je cicu iscijedila ja nisam mogla izdojiti nego samo par kapi. Ili je to skok u razvoju pa trazi cesce papati? I zakaj mi se cice cine ko da nema dosta mlijeka? Place cijelo popodne, stavim ju na cicu, malo popapa (dok ne prodje let down) i onda opet u plac.
    Jos je malena, 1. prava kontrola je tek za tjedan dana (bili smo kod dr. na vaganju sa 2 tj. i do tad je dobila 340 g na porodjajnu tezinu). Strah me da se nekaj nije poremetilo u proizvodnji mlijeka.
    Sta cu? :? :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo neka sisa
    to ti je po svemu sudeći prvi skok u razvoju
    evo vidi ovdje:
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...D=111&Show=260

meni je trebalo 5-6 dana da povećan količinu, ali vrijedi truda

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Procitah.
    Ali ne znam vise koju cicu da joj nudim, sve mi se pobrka, kad je proslo 3 sata od kad sam prvi put jednu cicu ponudila, prazno mi djeluju obe pa ne znam vise ni koja je punija. Stalno joj nudim, ona primi,povuce i dok fino ide ona papa, poslije(minuta poslije let down-a) kad treba bolje povuci pljuje cicu van. A place i bljucka cim malo pojede. A izbljucka vec ono usireno mlijeko. Vise ne znam kaj da radim.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj paljetak prvotno napisa
    Vise ne znam kaj da radim.
    Isto što i do sad: nudi joj naizmjenice jednu pa drugu ciku, ona će cicanjem navući postepeno dovoljnu količinu mlijeka.

Ja sam, kad nam se dešavao takav skok, samo ležala u krevetu i dojila. Ustajala sam se doslovno samo na WC i ako bi neki gosti došli. MM mi je kuhao, i sve radio po doma. Trajalo je par dana.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj paljetak prvotno napisa
    Procitah.
    Ali ne znam vise koju cicu da joj nudim, sve mi se pobrka, kad je proslo 3 sata od kad sam prvi put jednu cicu ponudila, prazno mi djeluju obe pa ne znam vise ni koja je punija. Stalno joj nudim, ona primi,povuce i dok fino ide ona papa, poslije(minuta poslije let down-a) kad treba bolje povuci pljuje cicu van. A place i bljucka cim malo pojede. A izbljucka vec ono usireno mlijeko. Vise ne znam kaj da radim.
    treću sisu

tako ti je bilo i kod mene , čak sam i u žalosti da nemam dovoljno dala adaptirano - totalno nepotrebno, drž se
    daš prvu, plač, pa drugu, plač pa opet prvu... i tako "šaltaš" s jedne na drugu dok ne zaspe , meni ti je tako bilo ciljelo popodne,
    a sise nikad tvrde, ko dvi palačinke, e pa te palačinke uspješno othranjuju moju 10-mjesećnu žderu

gle, za bljuckanje je dobro da je podigneš da se češće podrigne , možda hlapljivo jede pa se naguta zraka?

normalno je da mlijeko koje uđe u želudac se usiri uslijed dijelovanja želudčanih kiselina

vidim da dobro napreduje na težini pa nemaš straha, sise "rade"

trebaš to progurati, nije lako al se isplati, vidit ćeš kasnije kad se nasmije s punim ustima sise ima da se rastopiš

i najvjerojatnije nećeš više osjetiti da su ti sise tvrde od punoće, kod tebe se uspostavila ponuda-potražnja ali došao je skok i kako beba ne može faxat zahtijev tvom tijelu da poveća proizvodnju jedini način je da visi na sisi - podražaj bradavice daje mozgu signal da poveća proizvodnju,

čak sam čitala i da žene koje usvoje bebu mogu tako početi proizvoditi mlijeko - da se par mjeseci prije svakodnevno podražava bradavice i počne laktacija

eto to ti je prvi skok, još bar dva skoka te čekaju, a onda je lakše jer beba usporava rasti, ja sam mislila da će kad bude veća dojiti obje sise po podoju, ali ne, s 5mj je imala 10kg i sisala jednu sisu po podoju

nemam velike sise, prije trudnoće jedva B košarica

samo se drži, lezi, doji, proći će

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Fala na savjetima, sad sam mirnija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos ti nesto oce zezat otpustanje mlijeka, ak ti je doma situacija nategnuta, ak ti nije harmonicno (ne i na proizvodnju)

znaci da te partnerovo nerazumijevanje ili ispad, ili sveki sa savijetima mogu dovoljno uznemiriti da te izbace iz ravnoteze

takodje savijeti dobronamjernih znalaca mogu srediti (ako ih stvarno slusas sto vele)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •