-
Da li je i vaša beba nosila ortoze?
Naša mala Dora je imala jedno zaležano stopalo.
Prva tri mjeseca je nosila gips, koji se mijenjao jednom tjedno.
sada nosi ortoze
3 mjeseca ih je nosila 24 h na dan
a sad samo po noći sljedeće 2 godine
Zanima me sljedeće:
Kako je kasnije sa nogicama, kada dijete prohoda i raste, pošto mi izgleda sad i ona zdrava nogica savinuta zbog ortoza.
Primjeti li se to kasnije i imali problema sa hodanjem ili ne?
i da li stopala ostanu savijena prema van ili se vrate i normalan položaj?
hvala
-
Andrej je nosio ortoze (mi smo ih zvali "longete") na oba stopala, desno je bilo (i još uvijek jest) lošije. Prošli smo, srećom, bez gipsa i operacije, ali s puno vježbanja. Njemu su oba stopala bila zaležana prema unutra.
U početku (prvih 6-7 mjeseci) nosio ih je gotovo cijeli dan (nismo štopali, nije bilo 24 h, ali sigurno 20 h dnevno), kasnije, kako je propuzavao i prohodavao smo smanjivali. S 10 mjeseci nosio ih je još samo noću. S 13 mjeseci više ih nije nosio.
Koliko god nam je bila tlaka od tih longeta, ipak su puno, puno pomogle, jer su mu nogice omekšale i bilo ih je lakše izvježbati.
Čim se počeo ustajati na noge i koračati, tako se položaj stopala sve više poboljšavao. Nije imao problema s hodanjem, nikad se nije spoticao, naprotiv, izuzetno je spretan i vrlo je malo padao (to pripisujemo dugom puzanju, samostalno je prohodao tek s 15 mjeseci).
Sad (28 mjeseci) je najbitnije da nosi ortopedske cipele (rađene po mjeri, s posebnim kalupom) i još uvijek vježbamo. Potičemo ga da puno sam hoda, da se penje, hoda po kosini i sl.
Da nešto ne štima sa stopalima, vidi se samo kad je potpuno bos i kad su mu stopala opuštena - onda ih automatski svija prema unutra. Nadam se da će se i to s vremenom ispraviti.
-
Imamo curicu Doru od 4 godine koja od rođenja ima ekvinovarus na desnom stopalu
od početka je nosila gips, prvo u Varaždinu, 2 mjeseca, gipsao ju je Dr. Bodlaj, zatim smo došli k Vama, na Šalatu, pa ju je gipsao Dr.Đapić još u 2 -3 navrata, zatim je nosila ortoze 24 h na dan, a nakon toga ih je nosila samo po noći do sredine 3 godine.
I sad je sve u redu. Dora super hoda trči....Nikakva operacija neće biti potrebna.
Prije 10 dana dobili smo drugo dijete, curicu Saru, koja ima isto identičan ekvinovarus na desnom stopalu kao Dora.
Odmah smo se obratili dr. Bodlaju u Varaždinu koji joj je već sljedeći dan stavio prvi gips na nogicu.
Da li postoji neka druga metoda liječenja jer je naša dječja pedijatrica Dr. Chamae u Varaždinu protiv toga da se nogica gipsa, i preporuča nam liječenje u Klaićevoj bez gipsanja i eventualno operaciju. Iako dijete nije ni vidjela te smatra gipsanje zastarjelim. ??!!!
Mi smo s liječenjem Dr Đapića jako zadovoljni i sada smo zbunjeni i molim vas za Vaše mišljenje.
Zanima me kakva su vaša iskustva ako je i vaše dijete imalo ekvinovarus.
dižemo staru temu ali bitno nam je ovo. Hvala
-
Ja znam da se i u Rijeci (bolnica na Kantridi) koristi gips, curica je imala jedno stopalo savinuto prema unutra - je li to to? Nosila je gips u više navrata, neku posebnu sandalicu, na kraju je prošla dvije operacije, prohodala je nakon godine dana (tu negdje je imala i drugu operaciju pa je trebalo čekati da skine gips i ponovo prohoda). Vidi se još da se noga malo okreće prema unutra ali hoda super. Trebala bi, koliko znam, nositi dok spava neke cipele koje su međusobno spojene željeznom polugom i još nije sigurno hoće li trebati još koja operacija.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma