Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 136

Tema: Vitamin d

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Vitamin d

Mi smo dobili recept za vitamin D u Austriji i nismo ga kupili.
    K. ima 15 dana. Kasnimo li? Rekli su od prvog tjedna života do 1. godine treba svakodnevno dobiti kapljicu.
    Dr.kod nas je rekla da je naša koncentracija vitamina D drukčija i da se može davati od mjesec dana života.

Kako vi?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ne mislim da kasnite.
    mi smo poceli sa davanjem vitamina D sa 3 mjeseca i to zato sto smo zivjeli u Bjelorusiji gdje tada nije bilo sunca. cim su dosli suncaniji dani, prestali smo davati vitamin D. uvijek sam pokusala izlagati njegove sakice suncu nekih 15-ak minuta dnevno.

na ovom forumu se dosta raspravljalo o vitamu D. evo izvukla sam nesto za tebe:
    vitamin D
    alternativa za plivit D3 kapi

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo poceli u 2.mesecu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam odbila davati svojem djetetu vit D i K, i nije primi niti jednu kapljicu.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj emy prvotno napisa
    Ja sam odbila davati svojem djetetu vit D i K, i nije primi niti jednu kapljicu.
    same here

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam pročitala negdi na netu da je dovoljno 3xtjedno po 20 min na sunce i tijelo stvori dovoljno D-a, i to površina obraza

dajem tu i tamo, još imamo prvu bočicu D-a

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ja se pitam MORA li vitamin D uopće i biti svaki dan ? Ovdje u njem. se daju bebama tabletice " D- Fluoretten " kombinacija vitamina D i fluora kao što samo ime kaže . Prvom djetetu sam davala redovno svaki dan do dvije godine a ovome sad ( skoro 3-mjesečna beba ) većinom zaboravim - tako da dobije po jednu tableticu svaki 3-4 dana pa se nekad pitam radim li krivo što zaboravljam ?? Patronažna mi rekla kad se mali tek rodio da mu ne dajem do nekih mjesec dana , kaže da su se neke žene žalile da djeca od toga postanu nemirna i plačkava :/ - ja to pričam pedijatru a on se smije - kaže " babske priče " - ajd ko će ga sad znat više što je ispravno ???

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moje cure su imale grčeve kad god bi im dala D kapi. Sad nema problema, al dam kad se sjetim, svaka 3, 4 dana, pošto nema baš puno sunca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi pijemo takve tabletice vit.D+fluor od 10 dana zivota. Nisam primijetila ikakvu povezanost s placljivoscu. Stovise,dok je bila tako mala bila je pravo sunce,do nekih 3-4 meseca kad je pocela vise plakat.
    Smatram da je samo izlaganje suncu nedovoljno.
    Ja sam npr. bila izlagana samo suncu,nisam dobivala nikakve kapi ni tablete i imala sam rahtis.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sad sam skužila da je i Sunčica postala plačljiva, bljucka i ima grčiće u zadnjih par dana otkad dobiva kapi. Ja sam mislila da je problem nešto što sam pojela (jela sam svježi kupus i brokulice). Možda je kriv kupus, a možda su i kapi :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo malo više materijala o vitaminu K: http://www.vaclib.org/basic/vitamin-k.htm

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo još malo o vitaminu K, kratak citat iz jedne rasprave sa http://health.consumercide.com/vitaminKshots.html
    Vitamin K to Newborns
    Breastmilk is low in vitamin K, but this is not a deficiency, nor is it a hazard for the newborn. We were taught that the gut utilizes bacteria in the synthesis of vitamin K. Because formula is extremely processed and sterilized, etc. in its manufacture, it takes the formula-fed infant longer to build up enough of these friendly bacteria than it does in the breastfed infant. The substance lactoferrin in breastmilk helps the "digestive system [to be] colonized with non-pathogenic bacteria" which are necessary for he infant to synthesize her own vitamin K. My source for this is the "Resource Notebook for the Breastfeeding Educator Program", 1995 edition, by Debbie Bocar, RN, BSN, BSS, MEd, MSN, IBCLC (and probably Doctor of Education by now; she was working on it last year at the time of the course). She gives her source as Edwards 1994.
    Ukratko: vitamin K prirodno sintetiziraju mikroorganizmi u maloj tibici ako beba nije tretirana antibioticima. U majčinom mlijeku ima malo vitamina K, ali zato sadrži oligosaharide koji potiču razvoj dobre crijevne flore i u prirodnim uvjetima vitamin K ne treba dodavati - potrebne količine nastaju u probavnom sustavu. Nedostatak vitamina K izazvan pretjeranim korištenjem medicine je dobro nadomjestiti kako bi se izbjeglo neka prilično gadna stanja, a sintetski vitamin je ponešto problematičan.

Sumarum: vitamin K je potpuno nepotrebna bedastoća u slučaju prirodnog rođenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam mislila da se ovdje prica o vitaminu D... :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma da, ali spomenulo se i vitamin K pa sam uletio. Bilo mi je malo bez veze otvarati novi topic.

dijetlic

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    Sad sam skužila da je i Sunčica postala plačljiva, bljucka i ima grčiće u zadnjih par dana otkad dobiva kapi. Ja sam mislila da je problem nešto što sam pojela (jela sam svježi kupus i brokulice). Možda je kriv kupus, a možda su i kapi :?
    U koje vrijeme joj dajes vitamin D? Ako joj dajes kasno poslijepodne/ navecer probaj dati kroz jutro/prijepodne
    jer je i od poznanice mala isto imala jake grceve kada su poceli davati vit. D. Cim su prestali davati popodne grcevi su prestali :D

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Vitamin d

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Mi smo dobili recept za vitamin D u Austriji i nismo ga kupili. ... Dr.kod nas je rekla da je naša koncentracija vitamina D drukčija ...
    Plivin Plivit D3 je dvostruko manje koncentracije (200 i.j./kap) nego austrijski Oleovit D3 (400 i.j./kap)!
    Zato se propisuje broj austrijskih kapi na pola u odnosu na plivine

Ja preferiram Oleovit jer je uljna otopina, a Plivit je vodena. Da i ne kazem da je Plivin odvratnog okusa

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Neko mi je spomenuo da se vitamin D ne smije davati metalnom žličicom,već plastičnom. :?

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj emy prvotno napisa
    Također

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mogu li mame koje ne daju D-vitamin malo opisati zasto su se tako odlucile?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja nisam primetila da mojoj smeta vitamin D. Ovde se inace daje 2 puta dnevno, ujutru i uvece, po 5 kapi. I uljani je.

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Znala sam da ako mu osiguram dovoljno sunca, a time i vit d, "umjetni" mu neće biti potreban, zapravo je opasno kada se u tijelu pojavi višak. Dolazi do probavnih smetnji, iznemoglosti mišića, bolova u čitavom tijelu. Osobno mislim da je davanje vitamina d namjenjeno nedonoščadima i djeci koje iz bilo kojeg razloga ne borave dovoljno na suncu. Ne znam da li imam pravo, ali mislim da se vani ni vit d ni željezo ne daje "pod obavezno", već iz opravdanih razloga.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    jesi ti kojim slučajem pročitala sve kaj piše na onom papiru u kutiji od D vitamina? Meni je to brrrrrrrr! I inače nisam pristaša lijekova i raznih tabletica i kapljica (osim naravno kad se radi o bolesti), zdravo se hranimo, dojimo, izlazimo van svakodnevno na sunce i svježi zrak. Smatram to nepotrebnim (a po meni i opasnim)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    Klara, mislim da su to ''klasični'' dojenački grčevi, otprilike u toj dobi. Prođe, prođe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tjah, klasični grčevi
    Mislim da kad se netko stvarno potrudi i pronađe uzrok da više neće biti klasičnih grčeva. Moj malac je bio krenuo s klasičnim grčevima u prvom tjednu života i siguran sam da u tome nema ništa klasično. Eh, da, kod rođenja su ga "preventivno" tretirali s nekakvim antibiotikom.
    Čini se da čim na probavnu floru djeluješ nečim što ju može poremetiti dođu klasični grčevi: željezo, vitamin D...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne vidim razloga zašto ne davati vitamin D3, pogotovu ako ga prepiše pedijatar.Ja ga dajem od prvog dana.Na moru ga nismo uzimale jer je bilo sunca na pretek.I onda kada smo se vratile s mora smo zaboravile, pa sam ovdje pročitala da može uzrokovati grčeve, pa sam prestala.Onda nas je na redovnom pregledu pedijatrica pitala treba li nam recept za vitamin D, ja kažem da ne jer ga ne uzimama više.Kaže ona - vama na izbor,ali svakako se preporuča do prve godine djetetova života,a svakako sada po zimi kada sunce izviri tu i tamo.Po zimi 4 kapi,a po ljeti 2 kapi.I ponovno smo počele i ne vidim nikakve nus pojave.Bolje spriječit nego liječiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hannah u Austriji i NJemackoj je npr.takoder "obavezno" uzimat vitamin D,tj.preporuca se do navrsene druge godine zivota.
    A sto se tice predoziranja,moj pedijatar kaze da su oni te opasnosti naravno itekako svjesni i da bih morala uzimat bar 3-4 tablete dnevno da bi doslo do toga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To sto je vani oblacno, ne znaci da do nas ne dopiru sunceve zrake. Inace, osim D vitamina, meni se cini da na grceve jako utjecu i gelovi protiv gljivica. Ali, ne znam kako njih izbjeci kad se mora...
    Ja mladjoj kceri nisam davala D vitamin. Probavnih smetnji nikad nije imala. Slucajnost ili ne, pojma nemam.
    U svakom slucaju, ne vidim potrebu za davanjem vitamina D. Mozda za bebe koje stvarno rijetko izlaze van..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nina, to nije tocno da je u Austriji davanje vitamina D obavezno. To varira od pedijatra do pedijatra. Konkretno, nasa doktorica je za davanje D vitamina samo u zimskim mjesecima, znam za doktore koji preporucuju citavu prvu godinu po pet kapi, neki po dvije kapi, a ima ih koji to ne preporucuju nikako.
    Ista stvar je s tableticama fluora. Preporuke se stvarno razlikuju, ovisno na kojeg doktora naletis.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja moram priznati da uopce nisam zadovoljna nuspojavama kod uzimanja Plivinog vitamina D jer mi Eva nema redovitu stolicu, naime ima ju svaki drugi dan a prije kapi je sve bilo sasvim u redu...
    Zna li netko za kapi kakvog drugog proizvođača u našim ljekarnama?.
    I također moram napomenuti da je redovito šećem i izlažem svjetlosti i suncu u ovim zimskim danima....

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Citiraj retha prvotno napisa
    jesi ti kojim slučajem pročitala sve kaj piše na onom papiru u kutiji od D vitamina? Meni je to brrrrrrrr! I inače nisam pristaša lijekova i raznih tabletica i kapljica (osim naravno kad se radi o bolesti), zdravo se hranimo, dojimo, izlazimo van svakodnevno na sunce i svježi zrak. Smatram to nepotrebnim (a po meni i opasnim)
    Ne,nisam procitala. Sto se d-vitamina tice vjerujem nasoj pedijatrici,mozda nebi trebala :/
    Ali cini mi se logicno da u zemlji gdje po zimi fakat ali ljudi fakat rijetko vidimo sunce,ne dajem d-vitamin! Tu se daje 5 kapi na dan. Takoder po ljeti nam je ped rekla da nema potrebe za D-vit pa da nismo ni koristili.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moja pedica je u zadnjih tri mjeseca imala dva slučaja predoziranja D vitaminom. Mamama je izričito rekla da njihovim bebicama ne treba D vit., mame ipak davale ("jer svi to daju"), i to 5 kapi. Bebe završile na operaciji jer se fontanela prerano zatvorila.

Ja našoj pedici vjerujem, ovisno o izgledu fontanele propisuje od 0-5 kapi. Andriji dajem 3 kapi, i to zadnjih mjesec dana. Na proljeće prekidamo.

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Hannah u Austriji i NJemackoj je npr.takoder "obavezno" uzimat vitamin D,tj.preporuca se do navrsene druge godine zivota.
    A sto se tice predoziranja,moj pedijatar kaze da su oni te opasnosti naravno itekako svjesni i da bih morala uzimat bar 3-4 tablete dnevno da bi doslo do toga.
    2002. sam živjela u Njemačkoj i sestričnin sin nije uzimao ni vit. d ni željezo. Moj komentar je bio kako u Hrvatskoj pedijatri nakon prve mjesečne kontrole odmah ih ordiniraju, sestrična mi je na to odgovorila da to nije praksa vani. Samo kod nedonoščadi i anemije. Valjda to ovisi o pedijatru.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja joj dajem vitamin D samo u onim danima kad nismo bile na suncu...Ali i to neki put zaboravim... I to ne 4 kapi već samo 2. Živim na moru, sunca ima dosta, puno boravimo vani-pročitala sam negdje da je dosta 5 minuta sunca na bilo kojoj površini tijela...

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj zeko prvotno napisa
    Ja joj dajem vitamin D samo u onim danima kad nismo bile na suncu...Ali i to neki put zaboravim... I to ne 4 kapi već samo 2. Živim na moru, sunca ima dosta, puno boravimo vani-pročitala sam negdje da je dosta 5 minuta sunca na bilo kojoj površini tijela...
    5 minuta provedenog na suncu, sa 5% izloženog tijela, 2 ili 3 puta tjedno može osigurati dovoljnu količinu vitamina D koje organizam treba za zaštitu zdravlja kostiju i zuba i za prevenciju nekih bolesti koštanog tkiva.
    Tako kaže istraživanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana i Hannah,bit ce da je tako ,ja ocigledno onda poznajem samo pojedine primjere i iz osobnog iskustva u Njemackoj,pa sam mislila da svi tako rade.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a kako D3 utječu na probavu?
    netko je napisao da smanjuje učestalost stolice? mi smo u 1. mjesecu života imali kašastu zlatnožutu stolicu a u 2.mjesecu od kako ih uzimamo imamo više tekuću i zelenkastiju stolicu (pedica rekla da je to ok ako je isključivo na majčinom mlijeku) :? možda i nema veze jedno s drugim...

mi inače dajemo svako jutro 3-4 kapi u plastičnoj žlici pomiješano s majčinim mlijekom...

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Ekka prvotno napisa
    a kako D3 utječu na probavu?
    netko je napisao da smanjuje učestalost stolice? mi smo u 1. mjesecu života imali kašastu zlatnožutu stolicu a u 2.mjesecu od kako ih uzimamo imamo više tekuću i zelenkastiju stolicu (pedica rekla da je to ok ako je isključivo na majčinom mlijeku) :? možda i nema veze jedno s drugim...

mi inače dajemo svako jutro 3-4 kapi u plastičnoj žlici pomiješano s majčinim mlijekom...
    Vit d se apsorbira u tankom crijevu, naravno onaj unešen hranom. A do proljeva dolazi kada ga je previše o organizmu. No to ne znači da tvoja beba ima rijeđu stolicu zbog vit d.

Anika

Početno

Mislim da vrijeme davanja kapi nema veze sa stolicom - tako je kod moje curice. Nama je pedijatrica rekla da joj dajemo šest Plivinih D3 kapi, jer su joj rukice oznojene...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A kakve veze imaju oznojene ruke s potrebnom količinom D kapi? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Foška prvotno napisa
    Plivin Plivit D3 je dvostruko manje koncentracije (200 i.j./kap) nego austrijski Oleovit D3 (400 i.j./kap)!

Ja preferiram Oleovit jer je uljna otopina, a Plivit je vodena. Da i ne kazem da je Plivin odvratnog okusa
    Ima li toga za kupiti u Njemačkoj i mogu li ih dati bebi na svoju ruku (ako je pedijatrica dala recept za Plivin)?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa

Ima li toga za kupiti u Njemačkoj i mogu li ih dati bebi na svoju ruku (ako je pedijatrica dala recept za Plivin)?
    Možeš, samo upola manje. Ako su preporučene, npr. 4 kapi Plivit D, onda daješ 2 kapi Oleovita.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Možeš, samo upola manje. Ako su preporučene, npr. 4 kapi Plivit D, onda daješ 2 kapi Oleovita.
    Tako i mi. Mi smo dobili od pedijatrice privatni recept za Oleovit D3 u vrijeme kad u Hrvatskoj nije bilo na trzistu Plivita D3 (zbog seljenja Plivine proizvodnje u Poljsku, tako nesto, negdje prosle godine u proljece).
    U to je vrijeme pedijatrica davala na recept Plivit AD3 kapi, koje ja nisam htjela pa nam je tako rekla za te austrijske.
    Rekla nam i u kojoj ih ljekarni mozemo kupiti, (ne znam je li to bitno, ali privatnoj) ljekarni u ZGu za nekih 18 kuna.
    Plivine su mislim 12 kn (iako idu na recept), ali koliko se sjecam, u 1 bocici austrijskih ima 4,5x veca kolicina vitamina D3 nego u 1 bocici Plivinih, ehh.
    Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa
    Pitaj kod sebe u ljekarni da li ti ih mogu nabaviti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Pitaj kod sebe u ljekarni da li ti ih mogu nabaviti
    Zvala i pitaju me tko je prizvođač, pa ako ima koja dobra dušica da mi prepiše sa kutije...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Kak je to bez veze. Meni pedijatrica veli obavezno do 2 godine, po 4 kapi D3, i to cijelo vrijeme, čak nam je jedno 2 mjeseca dala dozu od 8 kapi na dan, kao mekana kost na glavici.

Namoru nismo davali, sad kak se sjetim, ali 3 puta tjedno sigurno.
    Baš su doktori kontradiktorni.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A meni moja rekla da povećam dozu jer je malac kao velika beba pa mu nije dovoljno prvo prepisanih 3 kapi. Moš si mislit, tako sam i s prvim djetetom dobivala njenu preporuku za d kapima od 4-5 kapi, davala mu možda mjesec , dva i to svaki 10 dan jer bih zaboravila i eto gle čuda nije rahitičan! Koju ludu sreću imam, ha!

Felix, vidiš, zgodan podatak!

uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi... Laughing

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kako je jedan od mogucih uzroka rahitisa i nasljedna sklonost, ja se pak uvijek sjetim mog ujka koji je kao mali imao teski rahitis, a rodjen je i zivio je u suncanom gradu na obali Jadrana. To su za mene ozbiljne stvari

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uvijek se sjetim vikinga... rahiticni, sitni i zgoljavi barbari, naravno zbog nedostatka sunca na sjeveru i obaveznih d kapi...
    ja čitala da su baš zato preživjeli samo svjetloputi jer im koža nema obranu od UV zraka 8) pa se više apsorbira

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •