Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 136

Tema: Vitamin d

Anika

Početno Odgovor Ivancici

Znojenje je navodno prvi znak rahitisa!!! Sa 4 mjeseca nam je rekla da trebamo povecati dozu D3 jer joj se dlanovi i dalje znoje... Pitala sam je da li zna da je dovoljno dnevno unositi 400 I.J. i kada misli da ce nam biti dovoljno... Bas sam je naljutila!

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Intuicija mi govori da ne dajem plivin d vitamin, iako smo ga dobili od pedijatrice. Možda po defaultu?
    Foška gdje si u Zg kupovala Oleovit D3 ?

Na osnovu čega pedijatri propisuju D3?
    Kako znaju na osnovu izgleda je li dijete rahitično? Treba li krvna pretraga?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ako ja uzmem D3 hoće li se izlučiti u mlijeku?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nama je bilo prepisano 5 kapi d vitamina i pošto sam na ovdje čitala kako neke to ne daju i sve stvari protiv njega ja sam izbjegavala da mu dajem svaki dan, nekada sam smanjivala dozu itd. i eto nakon današnjeg pregleda povećana nam je doza na 8 kapi :shock: Doktorica mu je opipala fontanelu i po tome odredila broj kapi. Svatko će napraviti po svojoj savijesti, ali osobno samtram da nemam dovoljno znanja kako bih na svoju ruku prepisivala doze i odlučivala jel potrebno ili ne. :/

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja Elena se znoji jaaako od rođenja. kod dojenja pogotovo, cijela glavica joj je mokra. Ali ja mislim da je to naslijedila od tate jer je i njemu staalno vruće. E sad me malo i brine to za rahitičnost i znojenje :/ , jer mi dajemo kapi svaki dan direktno iz bočice pa i možda ne primi baš uvijek 4 kapi (nekad 2 nekad 3). Sad sam se baš zabrinula, a kakve se pretrage rade da se utvrdi stanje dijeteta, jel rahitično ili ne?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

oka, ne znam kakve je pretrage potrebno raditi, ali znam da se i zach jako znojio i da nam je pedica povecala dozu za 2 na 4 kapi neka 2 mjeseca. no, tada je doslo proljece i vise sunca i ja sam prestala davati d kapi, a i zach se prestao znojiti.
    mi nismo nikakve pretrage radili.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Oka danas sam skužila da se po veličini fontanele daje, a da je recimo opipala nekakve ping pong loptice na glavi onda bi morao još veću dozu primati :?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    U ljekarni Hanžić na Trešnjevki. Trebaš imati recept pedijatra.
    evo ih: Trakošćanska 30 tel. (01) 3097 760

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da je recimo opipala nekakve ping pong loptice na glavi
    To sam čitala za ping pong loptice, ali njih ne možeš opipati na glavici, već je glavica mekana na pritisak na lubanju kao ping pong loptica.
    Ništa, od danas pažljivo pratim kapi, a vani smo stalno ovak i onak pa se tooplo nadam da je to znojenje samo nasljeđeno.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj oka prvotno napisa
    Moja Elena se znoji jaaako od rođenja. kod dojenja pogotovo, cijela glavica joj je mokra. Ali ja mislim da je to naslijedila od tate jer je i njemu staalno vruće. E sad me malo i brine to za rahitičnost i znojenje :/ , jer mi dajemo kapi svaki dan direktno iz bočice pa i možda ne primi baš uvijek 4 kapi (nekad 2 nekad 3). Sad sam se baš zabrinula, a kakve se pretrage rade da se utvrdi stanje dijeteta, jel rahitično ili ne?
    Oka, ne daji D kapi iz bočice, samo iz žličice! Nama je tako rekao pedijatar. Nisam sigurna zašto, kao, da je pitanje dal D vitamin se tad uopće popije, jel čuo još netko?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja našla ovo:
    Rahitisu su sklonija djeca čije majke same nisu primale dovoljno vitamina D pa stoga profilaksa treba početi prije poroda djeteta. U posljednja dva mjeseca trudnoće najviše kalcija se ulaže u kosti i zato se nedonošče rađa s premalom zalihom kalcija. Majčino mlijeko sadrži nešto više vitamina D, u njemu je odnos kalcija prema fosforu optimalan, a apsorpcija odlična. Kravlje mlijeko djeluje rahitogeno (potiče rahitis) jer sadrži mnogo fosfata, smanjuje aciditet (kiselost) želuca jer ima vrlo malo vitamina D. Stoga se kod umjetne prehrane svakako mora dodavati vitamin D. Sklonost rahitisu je različita, ali uz manjak vitamina D razvije se u svakog djeteta. Postoji mogućnost prevencije pomoću sunčanja, ali su klimatske prilike u umjerenom pojasu previše nestalne da bi se preko cijele godine mogla provoditi profilaksa. Preostaje jedino profilaksa lijekovima ili ribljim uljem (u ribljem ulju se nalazi prirodni vitamin D).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E sad sam se jako zabrinula :shock: , od danas pažljivo brojim kapi i pratim znojenje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i ja od sada brojim kapi

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ih često zaboravim dati... Moram to popraviti...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    U ljekarni Hanžić na Trešnjevki. Trebaš imati recept pedijatra.
    evo ih: Trakošćanska 30 tel. (01) 3097 760
    Davno su tražili recept, prije mjesec dana nisu. Ja kupila boč. za cca 27 kn

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kakve veze ima iz koje žličice se daje? možda je i moja malena plačljivija i ima grčiće navečer zbog tih kapi. probat ću i ja ujutro davati...
    ja dajem kada se sjetim i nakon ove teme, više ne osjećam grižnju savjesti zbog toga što sam zaboravna... : lol:

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam kupila Oleovit D3 (austrijski proizvođač) u ljekarni u Velikoj Gorici i to bez recepta, koštale ispod 20 kn. Dajem joj 2 kapi iako je svaki dan na suncu zahvaljujuci ovakvoj zimi (rodila sam je u 10 mjesecu i prakticni smo cijelu zimu vani)...
    a uz to dajem joj i zeljezo te c vitamin ..... :D

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo zanimljiv link:
    http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/3156/vitd.htm

Mislim da ću ipak malo češće davati vitamin D.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pekjučer sam pitala pedijatricu za Oleovit, a ona mi je rekla da u Plivnom D vitaminu ima puno više i puno boljih stvari koje koriste bebi nego u Oleovitu. Tako da mi nastavljamo sa Plivinim.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Poceli smo sa dva mjeseca i davali redovito sve do negdje prije jer mamu lupi senilnost

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja dajem svaki dan ujutro kad obavljamo jutarnju toaletu. tu u Austriji u bolnici odmah kazu svaki dan jedna kap (imam Oleovit D3, kupuje se bez recepta i kosta oko 2 eura).mislim da sam samo jednom zaboravila dati, ovdje bas i nema sunca :/ . gledam uvijek dati jednu kap, ali tu i tamo "pobjegne" malo vise, moze bit da sam malo tudum, ali sad me je strah da ne predoziram ( ima li jos kakvih nuspojava osim preranog zatvaranja fontanele?) mi smo bile nedavno kod dr,on je sve pregledao i sve ok...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Gle mi u HR vecinom svi koristimo plivine D3 kapi i barem meni je pedijatrica rekla da dajemo tri kapi dnevno, vidis bas mu sad idem dati da opet ne zaboravim

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kupila sam Oleovit, jer kad kušate Pliva D3 kapi smračit će vam se, a i ove su uljne. svaki dan kap-dvije

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kupila sam Oleovit, jer kad kušate Pliva D3 kapi smračit će vam se, a i ove su uljne. svaki dan kap-dvije
    finoća okusa nije garancija kvalitete... a osobno, ne želim F davati Oleovit nego jedino i isključivo Plivin D3...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    finoća okusa nije garancija kvalitete...
    Baš tim riječima je rekla naša pedijatrica.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

o razlici u otapalu tih dvaju pripravaka ja upitah na plivnom sajtu prije oko 2 tjedna jer plivazdravlje ne prima pitanja - nisu mi još odgovorili :?

kako je vitamin D po definiciji topiv u mastima, ja se za sad drzim uljne otopine

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    o razlici u otapalu tih dvaju pripravaka ja upitah na plivnom sajtu prije oko 2 tjedna jer plivazdravlje ne prima pitanja - nisu mi još odgovorili :?

kako je vitamin D po definiciji topiv u mastima, ja se za sad drzim uljne otopine
    da ali na Plivinom piše da se daje s mlijekom...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

imam plivit u .doc na hardu pa kaze:
    "Kapi se uzimaju u žličici soka ili mlijeka."

evo, ponovih upit Plivi pa bumo vidli ako ce nam sto pametno reci.
    Mozda nam se javi i martinaP

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo me...

Ja Andriji dajem Plivit D3 razmućen u žličici s mojim mlijekom. S obzirom da je vit. D topljiv u mastima, smatram da će se bolje apsorbirati uz masnoće iz mlijeka. Može se dati i u žličici vode, ali onda neposredno prije ili nakon mliječnog obroka ili (kod veće djece) obroka koji sadrži masnoće.

BTW, meni je okus ogavan, a on traži još :shock: , toliko o okusima.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a zašto ne davati sa metalnom žličicom?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moram priznati da nikad nisam čula da se ne smiju davati metalnom žličicom. Anyone :?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

za oleovit piše da se direktno uzimaju, da ih je najbolje ukapati direktno u usta (to tek sad vidjeh :/ ), ili ukoliko je nužno dati žličicom s malo tekućine.

- za oleovit piše da je sastav kolekalciferol u biljnom ulju (ne piše koje biljno ulje)
    - za plivit piše da je sastav kolekalciferol, a pomoćne tvari su: metil parahidroksibenzoat, butilhidroksitoluen, polietoksilirano ricinusavo ulje (vjerojatno greška, ricinusovo), propilenglikol.

njam

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ricinus :bljuc:
    Što nam odmah ne daju neki jači otrov :?

Evo nešto friško, daje objašnjenja o D2 i D3, ali nažalost ne previše detaljno:

http://vitaminucxj.blogspot.com/2007...d-vitamin.html
    Monday, March 26, 2007
    A Guide to the D Vitamin

The D vitamin is the only vitamin that is not obtained from foods that are consumed. Instead, the D vitamin is actually obtained by sunlight on the skin. There has been a lot of media coverage about the dangers of getting too much sun but it is essential that the skin is exposed to sunlight to obtain the recommended daily allowance of the D vitamin. In reality, the amount of time that a person has to spend in the sun to receive a sufficient dose of the D vitamin is extremely small and just a few minutes a day will be sufficient and not have any adverse effects from the amount of ultra-violet light received.
    The most important function of the D vitamin is to help control how much calcium is absorbed from food. The majority of the calcium is used to build strong teeth and bones but it is also needed to send messages along the nerves and to help muscles, such as the heart muscles, to contract. It is the D vitamin that ensures that there is always sufficient calcium in the blood to perform these tasks. Other functions that require the D vitamin relate to the immune system and it is believed that it is also a contributing factor in reducing the risk of contracting cancer and, in particular, colon cancer.
    The variant of the D vitamin that is formed under the skin is known as vitamin D3, or cholecalciferol. This D vitamin is created when the ultraviolet in the sunlight reacts with a type of cholesterol that is found under the skin naturally. The D3 is converted into a more active form of the d vitamin in the liver and is then diverted to where it is needed the most. Some of the D vitamin remains in the liver and kidneys to help reabsorb the calcium from the blood. The rest of the D vitamin is dispersed to the bones to help them retain their calcium and the intestines to aid absorption of calcium from food.
    Even though the majority of the D vitamin is formed through the exposure of the skin to sunlight there are some foods that do contain some of the vitamin naturally. This form of the D vitamin is known as vitamin D2, or ergocalciferol. This is used in the same way as the other D vitamins and is the type used to create the majority of D vitamin supplements.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

evo teksta na portalu

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Baš mi je drago da je osvanuo ovaj tekst. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, ja sam S-u do sad dala valjda sve skupa 8 kapljica vitamina D. on u usta nece primit nis kaj nije cica pa i zlicicu automatski gura jezikom van. a i tih 8 kapi (u dva navrata sam mu probala dati 4 kapi) je, zapravo, odmah ispljunuo van.
    meni je zbilja glupo i nasilno uguravat mu zlicu u usta i izmisljat metode kojima ce te kapljice ostat u ustima a da ih ne ispljune.
    dojimo ko mutavi, vani smo stalno i mislim da smo super.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo recept za Plivine kapi dobili na prvom pregledu kod pedijatrice uz uputstvo.... davati 3 kapi prije jutarnjeg podoja sa malo mojeg mlijeka... (kako Lucka ne može čekati dok ja izdojim tih par kapi svojeg mlijeka na početku podoja, jednostavno joj dam sredinom podoja kad pusti cicu jer jede isprekidano kao pravi rastresenjak... zezam se...sad ju sve interesira pa je hranjenje za nju gubitak vremena). Za sada nismo primjetili nikakve nuspojave.

Tara!!!! Za male bebe normalno je da guraju žličicu jezikom van iz usta.... trik ti je da joj žličicom dotakneš donju usnu i kad gurne jezik prema van lagano stavi žličicu između jezika i gornje usne te polako nagni da sadržaj iscuri po jeziku pa će beba to progutati......to sam otkrila kad Lucka nije htjela cicati pa sam joj davala svoje mlijeko na žličicu...... (sreća da je trajalo samo 1 dan)

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi se šećemo svaki dan dva puta po suncu (naravno ne najjačem ) i odustali smo od D vitamina u samom početku, jednom na tjedan sjeti se MM pa joj da, iako bezpotrebno, ako mene pitaš.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo pitali pedicu mozemo li prestati sa kapima sad kad je sunčano vrijeme,
    pa nam je rekla da cemo moci prestati jedino kad budemo na moru i kad će cijela površina tijela biti izložena suncu.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ahaaa a mi jesmo na moru Na zadnjoj kontroli su joj pogledali fontanelu i rekli da je super super i dalje neka beba prima kapi. A kad ono

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni stara pričala kako je u Bosni bilo pravilo da se u mjesecima koji ne završavaju na R ne daju kapi a u svim ostalim da (januar,februar....)
    Ja sam davala mozda 2. i pola3. mj sada ne... Ima dovoljno sunca

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

odlučila sam se uopće ne davati d vitamin. ovaj tjedan idemo na pregled (navršio 2mj). što da pedijatrici kažem - kako ste vi - priznale pa dobile po glevi ili...? nije da je se bojim nego ne želim ispasti neodgovorna i onda slušati prodike. inače, stvarno smo često vani na zraku, koliko čitam dodatne doze d vitamina nisu potrebne...... (za slučaj da jesu, može li se to početi davati u bilo kojem mjesecu i isto tako prestati davati u bilo kojem mj. djetetova života?)

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

to se i ja pitam - k2007.

mi joj ne dajemo jer
    1. smo svakodnevno na suncu uz more
    2. sam čitala da novija istraživanja pokazuju da majčino mlijeko ipak sadrži dovoljno D vitamina u masnom dijelu, tj. u zadnjem mlijeku
    3. ne vjerujem previše u sintetičke vitamine, ja ih nikad ne konzumiram jer je dokazano da se teže apsorbiraju od prirodnih

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Na zadnjoj kontroli su nam rekli da je sve ok, fontanela super i da NASTAVIMO davati vitamin D. Naravno, rekoh doktorici da joj redovno dajem kapi. Tko će je slušati sa svojim mudrostima . Ipak smo i mi stalno tu uz more na suncu šetuckamo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kod nas u njemackojdobijes mislim 3 dan tabletice vitamin d,i mora se uzimat do prve godine svaki dan,nesmije se preskakati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    o. (za slučaj da jesu, može li se to početi davati u bilo kojem mjesecu i isto tako prestati davati u bilo kojem mj. djetetova života?)
    je
    ja ne dajem jer je mala non-stop vani, a u sintetičke vitamine baš i ne virujen
    davala sam joj kad bi 2 dana bilo oblačno i kiša
    kad me pedica pitala kako to da ne pitam za recept za D3, ja bahato odgovorim kad pofali da kupim 8)

zanimljivo mi je bilo to da kad joj dam kapi, taj dan mala ima problema s ravnotežom :? , samo odjednom padne na guzicu, a nije ni od umora a i spretna je na nogama , češće nego inače

s jedne strane me brine: šta ako bude imala krive noge jer joj nisam davala kapi a s druge :šta ako se frontela zatvori prerano i bude patila od svakakvih glavobolja :/
    pa joj svako malo gledam noge jel su ravne, najradije bih da imam supermenov vid da to bolje vidim
    a činu mi se ravne, samo je buca pa je teško skužiti

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Majčino mlijeko navodno sadrži SVE što je bebi potrebno pa i D vitamin- to sam negdje pročitala, a baš jučer sam od pedijatrice dobila recept i sad, sve mi se čini da ipak neću davati ili barem ne redovito. Imam nekako povjerenje da se priroda za sve pobrinula- na stranu slučajevi gdje je očigledno potrebno intervenirati sa dodacima.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    s jedne strane me brine: šta ako bude imala krive noge jer joj nisam davala kapi a s druge :šta ako se frontela zatvori prerano i bude patila od svakakvih glavobolja :/
    Meni rekla pedijatrica da d vit nema veze s zatvaranjem fontanele. To je samo prevencija rahitisa. Meni T ima fontanelu pred zatvaranje a kapi mu nisam davala (pokusavala sam na pocetku ali ih je pljucao, pa bi zaboravila i na kraju odustala). (nazalost radi te fontanele cu ga sad morati voditi na uzv mozga ali to je sad druga prica )

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj dinna prvotno napisa
    Majčino mlijeko navodno sadrži SVE što je bebi potrebno pa i D vitamin- to sam negdje pročitala, a baš jučer sam od pedijatrice dobila recept i sad, sve mi se čini da ipak neću davati ili barem ne redovito. Imam nekako povjerenje da se priroda za sve pobrinula- na stranu slučajevi gdje je očigledno potrebno intervenirati sa dodacima.
    slažem se 100%

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •