Pozdrav svima,
ja 30 godina
MM 32 godine
Pokušavamo već 2 godine
MM spermiogram odličan
Ja svi nalazi OK
Koraci su bili sljedeći:
1. HSSG (prvi mjesec odgođen radi veće ciste žutog tijela koja je spontano otišla pa je HSSG uredno odrađen sljedeći mjesec)
2. IUI (inseminacija odrađena 14.dc, lijepi folikul 22mm)
3. Dva dana nakon IUI napravljen je kontrolni utz - ponovno vidljiva cista žutog tijela - dr mi je prepisala Duphastone 2x1.

Trenutni zaključak je da bi naš problem mogao ležati u mojoj sklonosti ka cistama žutog tijela i vjerojatno ćemo sa sljedećim ciklusom planirati IVF.

Ima li netko ovdje s iskustvom oko takvih cisti?

Koliko sam shvatila, kod mene svi hormoni funkcioniraju u prvom dijelu ciklusa; folikul uredno raste, sve bude ok, međutim kad pukne i treba osloboditi jajnu stanicu, na mjestu gdje jajna stanica izlazi van, folikul se napuni tekućinom/krvlju i pretvori u cistu, umjesto da otpusti jajnu stanicu i da se "pretvori" u žuto tijelo koje je zaduženo za održavanje eventualne trudnoće. Koliko sam uspjela pročitati, primarno tu govorimo o progesteronu, tako da je očito kod mene problem u hormonima koji bi trebali bujati u drugom dijelu ciklusa. Iako, kada sam vadila hormone na 21. dc nisu zabilježena odstupanja od referentnih vrijednosti.