Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Jednokratna pomoc s 1.360,00 kn na 2.328,20 kn

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Jednokratna pomoc s 1.360,00 kn na 2.328,20 kn

http://www.hina.hr/nws-bin/gnews.cgi...a/H1013928.4yp

KOSOR: POČINJE PROVEDBA NACIONALNE POPULACIJSKE POLITIKE

ZAGREB, 1. siječnja 2007. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u ponedjeljak je, prigodom posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu, najavila da 1. siječnja 2007. počinje provedba mjera Nacionalne populacijske politike. #L#

Jadranka Kosor rekla je kako se, u želji za daljnjim pozitivnim populacijskim trendom, Nacionalnom populacijskom politikom, koju je Hrvatski sabor prihvatio u studenome prošle godine, rodiljna naknada i jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta odsad se vezuje uz proračunsku osnovicu, koja je 3326 kuna, umjesto primjene dosadašnjih nominalnih iznosa.

Vlada je kad je riječ o pronatalitetnoj politici još 2004. učinila prve ozbiljnije pomake, pa je rodiljni dopust za sve nezaposlene majke produljen sa šest na dvanaest mjeseci, a za majke koje su rodile blizance, treće i svako sljedeće dijete s dvije na tri godine, rekla je, dodajući da su povećane i rodiljne naknade.

Potpredsjednica Vlade navela je najvažnije mjere Nacionalne populacijske politike koje se počinju primjenjivati 1. siječnja 2007. Najniža rodiljna naknada bit će 50 posto proračunske osnovice, to jest 1663 kune. Poslije 12 godina, pomoć za opremu novorođenčeta, umjesto 1360 kuna, iznosit će 70 posto proračunske osnovice, to jest 2328,20 kuna.

Dohodovni cenzus, kao uvjet za stjecanje prava na doplatak, sa sadašnjih 40 posto povećava se na 50 posto proračunske osnovice, a umjesto dosadašnja dva uvode se tri dohodovna razreda.

Najniži redoviti dječji doplatak bit će oko 200 kuna, a uvodi se i pronatalitetni dodatak od 500 kuna za svako treće i četvrto dijete korisnika doplatka za djecu, čime će biti obuhvaćeno oko 50.000 djece.

Godine 2007. za redovite rodiljne dopuste osigurano je 700 milijuna kuna, a za dodatne rodiljne dopuste 800 milijuna kuna. Za opremu za novorođenčad godine 2007. planirano je 100 milijuna kuna.

Jadranka Kosor je rekla kako je Nacionalnom populacijskom politikom u području skrbi o djeci predviđena dodjela besplatnih udžbenika za svu djecu u sustavu obveznog obrazovanja (primjena od rujna 2007. godine), a najavljen je i osnutak neprofitne zaklade "Hrvatska za djecu" sa svrhom prikupljanja novca za ljetovanja, školske izlete, sportske susrete, stipendiranje nadarene djece, izvannastavne aktivnosti te nabavu informatičke opreme i programa.

Potpredsjednica Vlade već treću godinu u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu za Novu godinu posjećuje rodilje i predaje potrepštine za novorođenčad koje je kupilo Ministarstvo.

Potpredsjednica Vlade posjetila je danas i Lidiju Peterfi, majku četvero novorođenčadi - Jane, Frana, Roka i Ivana, te Nives Ožeg, majku prve djevojčice rođene u Petrovoj bolnici minutu poslije ponoći.

(Hina)

01.01.2007. 15:39 sati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako prijavim bebu sada, a rodila sam 5/12, kači li nas tih 1000 više, ili ne?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: Jednokratna pomoc s 1.360,00 kn na 2.328,20 kn

__

...pronatalitetni dodatak od 500 kuna za svako treće i četvrto dijete korisnika doplatka za djecu, čime će biti obuhvaćeno oko 50.000 djece....

Ma ljudi zašto se ovo zove pronatalitetni dodatak ako ga neće dobiti svi koji imaju 3 i više djece, a nemaju pravo na dječji, kao ja npr.?????????????'

Ovo stvarno nije fer i mislim da treba dignuti frku kao što smo digli oko naknada za komplikacije koje je trebao isplaćivati poslodavac!!!!!!!!1

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Je Gemini, al ovdje se išlo na to da se pomogne obiteljima koje koriste dječji doplatak, znači koje imaju male prihode, i zbog toga ne žele imati više djece. Jasno je da bi svi mi htjeli više novaca, ali država nije rupa bez dna. Usporedi recimo svoje prihode, znači po članu obitelji i recimo nekoga tko ima troje djece, a prihode jedva 5000 kn. Oni i kad dobiju tih 500 kuna, opet će imati manje od tebe, mene, ne znam koga već. Mislim da trebamo biti zahvalni što nismo u takvoj situaciji, ali ja sam za to da se prvenstveno pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Suzyem, sve to stoji, ali to onda nije pronatalitetni program, nego socijalni.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Stvar je u tome da smo mi to krivo protumačili. Mediji su nas bombardirali: Svako treće dijete dobija 500 kn! Dok u zakonu drugačije piše....
    Možda i jesmo izmanipulirani, a i pitanje je dokle će takav zakon i biti... dok se ne promijeni vlast? U svakom slučaju, svoje nezadovoljstvo treba pokazati na izborima 8)

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovo definitivno nije pronatalitetno nego socijalno i neka je ali neka
    se onda tako i zove

trebale bi se preseliti u njemačku bilo nedavno na TV-u da oni od 01.01 2007g dobijaju za dijete 25200eura :shock: e da naši toliko dijele
    eto ti malih hrvata koliko želiš(ali mislim da je to samo za prvo dijete a ne svako :/ )

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

__
    Ključne riječi su pronatalitetna politika!!
    Kao da se naša djeca ne broje ili što?

Npr. u Njemačkoj dječji doplatak ne ovisi o plaći nego jednostavno djecu imaš i maš doplatak na njih, ali ok pustimo druge države!

Rečeno je pronatalitetni dodatak, a ne povećanje dječjeg doplatka za treće i svako slijedeće dijete, mogli su to drugačije nazvati!!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa
    Gotovo sam sigurna da te kaci tih 1000 vise.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arwen,da je to istina,mnogo vise bi se djece i u Njemackoj radalo.
    Pa to je mnogo vise od place onih koje ja poznajem!

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa dobro da li vi radate djecu radi sebe i sebi ili radi drzave i para koje mozete dobitevo npr ja jam u hebe.... situaciji jer sam se proje dvije godine odjavila ie zg tako da kad rodim nemam pravo od zg na naknadu ali ni od v. g . jer nisam tu tri godine pa opet sam sretna sto cu SEBI I MM RODITI NASE PRVO DIJETE i bas me briga za te naknade kako god ih oni zvali

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Suzyem, sve to stoji, ali to onda nije pronatalitetni program, nego socijalni.
    Upravo tako. A bilo bi fer da se nekad nesto vrati svima, jer se svima i uzima iz place.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ella, normalno da rađamo djecu za sebe, ali u današnje vrijeme moramo biti praktični. Puno ljudi ne ide na treće dijete zbog financija, jer su si izračunali da mogu uzdržavati dvoje... onda recimo dobiješ blizance, kao Gemini i ja, i naravno, postane jako teško financijski izdržati. Kažem, do sada nisam ništa od države dobivala, MM i ja smo se uzdali u se i u svoje kljuse, pa kako bude. Zato se od države ničemu ni ne nadam. A pošto nam je u takvom stanju u kakvom je, onda nek daju mojih 500 kn susjedima koji isto imaju blizance i prihode jedva 3000 kn (pošto joj ne daju ni porodiljnu naknadu jer se nije na vrijeme javila na Biro), jer je tih 500 kn njoj bogatstvo, a mnogima od nas je jedan odlazak u dućan.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

off topic:
    suzyem nikad nam se nisi javila na blizanačka iskustva, tek sad vidim da si i ti friška dupla mama (čak imamo sličnu situaciju: i ti imaš curicu prije)

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gemini imaš pp!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arwen,niti u njemačkoj nije baš tako bajno kako su najavljivali.tih 25.200 eur se ne dobiva jednokratno,nego su povećali određene naknade za određene razrede obrazovanih ljudi i onda kada se sve to zbroji ispada ta velika cifra,a ustvari je sve maltene po starom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Jučer bila na socijalnom, nemaju pojma! :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Iz Zakona o izvršavanju državnog proračuna RH za 2007.g.:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/3105.htm

Članak 19.

...
    (4) Naknada za opremu novorođenog djeteta iznosi 2.328,20 kuna.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I mene ovo zanima. Ja još isto nisam prijavila dijete za dobivanje te naknade. Čekala sam da prođe 1.1. nadajući se da će računati od kad si prijavio dijete a ne od kad se ono rodilo. Vidim da u zakonu to nigdje nije definirano. Dali će oni to sad proizvoljno tumačiti? Kako dobiti pravu informaciju, zna netko?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Podižem. Nitko ne zna?

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo samo obavijest svima koji su , kao ja, mislili da će svako treće i četvrto dijete primati 500kn mjesečno, e pa neće!
    Dobila sam danas službeni odgovor da se to odnosi samo na one koji primaju dječji doplatak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Jučer bila na socijalnom, nemaju pojma! :/
    Danas mi legla uplata - 1360,00 kn
    Znači, nije nas zakačilo tih 1000,00 kn

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi, mislim da oko ovoga TREBA DIĆI FRKU U MEDIJIMA jer je to obmana i sigurna sam da će mnogi, misleći da je riječ o pronatalitetnom, a ne o socijalnom dodatku, dati svoj glas onima koji ih varaju.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

definitivno!!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Danas mi legla uplata - 1360,00 kn
    Znači, nije nas zakačilo tih 1000,00 kn