Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Tx, znači, ništa se u toj dobi od 6,5 ne radi, osim kontroliravanja... a vi se prijavljujete zbog HZZO lista ili? Pitam zato jer nisam sigurna da li bi išla na opciju ful privatno (ne znam koliko su to godišnji troškovi, ako treba nosit više godina aparatić, reda veličine) ili ne, ako bi išla preko HZZO-a, iz brzinskih iščitavanja ovog topica zaključujem da je to poprilična muka i borba s doznakama i pravdanja milimetara krivoće zuba da bi ti priznali aparatić, a ne znam hoću li smoć vremena i snage za to. Ako idem na privat opciju, onda samo kontrola, bez nekih prijavaka? U stvari, nisam nikad kužila opcije "radi s HZZO-om" i što to znači - da li to onda opet znači čekanja i borbe za milimetre?

Pls help, treba mi vodič o dječjoj ortodonciji u Hrvatskoj 2014. za dummyje, onako nešto ko što sam ja nekoć bila hepi pomoć neplodnima.. .ima li neka ina33 za dječju ortodonciju da mi da neki shortcut . Unaprijed hvala!
Taman ti je pravo vrijeme za prvi pregled. Reći će ti da li za sada treba dolaziti na kontrole 1x ili 2x godišnje, ali nije prerano za upis.

Evo kako je kod nas bilo - moja djeca su genetski predodređena za to, pa smo ih odveli daaavno, čim smo vidjeli da imaju krivi zagriz (ne mogu sad reći da li je to bilo u dobi od 7 i 8 ili tu negdje, mislim da moj mlađi još nije išao u školu).

Daklem, Perkovčeva: uzeli su nas na prvi pregled i rekli odmah da će trebati intervencija, ali kasnije. Nekoliko GODINA smo samo vodili djecu na kontrole, ali je doktorica davala upute za starijega koje zube i kojim redom treba vaditi da se rasporede trajni u odgovarajući zagriz. Zbog preuske vilice njemu su izvađena četiri trajna zuba. Nosio je mobilni aparatić od 11. do 13. godine. Nakon toga godinu i pol pauze. Kad su krenuli cirkusi s listama - pitam ja doktoricu što je s tim, a ona kaže "Pa vaša djeca su na listi od prvog dana, otkad sam zaključila da će trebati prvo mobilnu, pa onda i fiksnu napravu." Starijem se lijepo puno toga poravnalo (on je imao mobilni sa duplim žicama, za gornje i donje zube) ali ostao je zagriz malo ukoso. Trebali smo na kontrolu u veljači 2015. da dobije fiksni.

I prošli tjedan ja na redovnu kontrolu s mlađim (on sada nosi mobilni možda pola godine) a doktorica pita možemo li doći za par dana sa starijim, da vidi. Mislila sam da će mu sad uzimati mjeru za fiksni, a ispalo je da je po otisku od ranije već dala napraviti nosače za fiksni. Super je ispalo, tako da druga proba uopće ne treba - idući tjedan će mu postaviti žicu.

Super smo zadovoljni. Ni lipe platili nismo, a stvarno je sve odrađeno na vrijeme i bez trauma. Istina, djeca su bila disciplinirana kod nošenja, trudili smo se i dolaziti na kontrole redovno (iako sam recimo mlađega sad odvela mjesec dana kasnije - uganuo je nogu kad je trebalo ići, a ja poslije zaboravila da to treba). Nema veze. Sve ide. ALI ne možeš doći tamo s 14-godišnjim djetetom i očekivati da će u roku mjesec dana ući na listu. To je razlog zašto mnogi nisu zadovoljni s državnom uslugom. Zakasne na prvi pregled, pa ne mogu doći na red slijedeće 2 godine jer su ušli drugi klinci koji su krenuli na vrijeme, tj. nekoliko godina ranije.

Ja nisam ništ puno pitala. Dr. se za sve pobrinula. Ja sam samo dobila uputu kad treba doći, za što treba uputnica od zubnog liječnika, kad treba napraviti ortopan, kad treba otisak.... Što su rekli, to smo napravili. I sve pet! Nemam nikakvih primjedaba. Tim prije što fakat nismo imali nikakvu vezu, ušetali smo s ulice na prvi pregled i pukim slučajem odabrali baš tu liječnicu (gospođa s iskustvom).

Inače, osim Perkovčeve možeš sve to i u Gundulićevoj na faksu - nadam se da će netko reći kako je tamo.