Pokazuje rezultate 1 do 50 od 433

Tema: ortodont

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Napisala sam ja ranije na ovoj temi kako smo se proveli u Gundulićevoj na faksu - dijete od nepunih 9 godina, otpilili su nas s riječima da smo prerano došli, nikakva lista, nikakve kontrole, nikakve preporuke, ma ništa...
    Nakon toga sam pitala djetetovog stomatologa kamo još možemo ići ortodontu, a da nije Gundulićeva (Perkovčevu, iz nekog razloga, on nije nikako preporučivao, slično sam čula i od svoje zubarice, pa mi nije jasno u čemu je štos ), i dobili smo od njega preporuku za privatnicu s ugovorom HZZO. Bili kod nje godinu dana nakon famoznog prvog pregleda u Gundulićevoj, sve nam je lijepo objasnila, činjenica da djetetu zasad aparatić ne treba, možda neće ni trebati, ali neka dođemo opet na kontrolu za godinu dana i tako to.
    E sad, čitajući iskustva drugih, nekako se zanosim idejom da je moje dijete blaži slučaj, i da možda stvarno neće ni trebati aparatić za zube, iako se iz trenutnog stanja stvari to ne može vidjeti.
    Zapravo, uopće mi nije jasno zašto ga je stomatolog uopće slao ortodontu (još jedan ), kad zasad sve ok izgleda, a ionako mu je većina zubi još uvijek mliječna. Vjerojatno da ga se zapiše na tu neku listu, ali koliko vidim, ima djece kod koje je već u toj dobi jasnija situacija, njima je svakako mjesto na listama prioritetno.
    Mislim da u Zagrebu trenutno nema privatnika koji preko HZZO-a prima zagrebačke pacijente.
    Čula sam da je naša bivša ortodontica, koja nas je izbacila dobila neku županiju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja bih bila jako sretna da mojoj djeci ortodont nije trebao, ali... znali smo od prvog dana da im treba i da to nije samo stvar estetike.

Kako procijeniti da li djetetu treba ortodont? Paa, kod moje djece bilo je baš vidljivo kako zubi rastu (starijem jedan preko drugoga, mlađem kao lovačka ograda - tako i ja izgledam).

Ono što se ne vidi, a roditelj može primijetiti: ako se dijete često ugrize za unutrašnjost usta - znači da zagriz vjerojatno nije kako treba. Moj mlađi to redovito napravi, ali već nakon 6 mjeseci mobilnog aparatića, to je došlo na puno manju mjeru.

U ranoj dobi - zapravo je teško to prepoznati. Ako roditelji imaju takvo iskustvo, svakako se dobro posavjetovati. Ako ne - ne vidim razloga zašto bi čovjek hodao tamo i rješavao nepostojeće probleme? Mi smo odveli djecu jer i mm i ja imamo uske vilice, oboje smo iskusili ortodontske intervencije, meni su također u dječjoj dobi žrtvovali zube radi zagriza, imam gadan predgriz (gornji zubi preko donjih za više od 10 mm - izgledam kao zec iz profila), ne mogu donje zube prebaciti preko gornjih, a najgore od svega je to što mi se kutnjaci ne poklapaju u svim položajima. Meni su u djetinjstvu to dosta dobro riješili mobilnim aparatom, ali mi je u trudnoći sve otišlo natrag na prirodni zagriz. (Ova ista doktorica iz Perkovčeve rekla je da se protiv prirode može ići do neke mjere, ali ne uvijek do kraja). Kako god bilo, kod moje djece to stvarno nije samo estetika i svaki laik mogao je vidjeti zašto ih vodimo ortodontu. Nije bilo nikakve dileme.

Uostalom, da nemam problema sa paradontitisima i preporuku stomatologa da ne bi bilo pametno dirati i pomicati te zube koji za sada čvrsto stoje u čeljusti, ozbiljno bih razmislila da i ja odem na konzultacije za fiksni, barem da mi vrate gornje zube unutra. Možda bih stvarno trebala - ako ne fiksni, onda neku noćnu napravu da se stvar barem ne pogorša. Vidjet ću još.

Evo kriterija za ortodontske naprave: http://artikulator.com/liste-cekanja...-sest-mjeseci/
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.12.2014. at 14:22

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da u Zagrebu trenutno nema privatnika koji preko HZZO-a prima zagrebačke pacijente.
    Čula sam da je naša bivša ortodontica, koja nas je izbacila dobila neku županiju.
    Ne znam, mi smo bili ove godine u lipnju, jedino ako se od tada nešto promijenilo.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, mi smo bili ove godine u lipnju, jedino ako se od tada nešto promijenilo.
    Nas je ortodontica izbacila sa jednim djetetom, drugo koje je već imalo aparatić je zadržala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •