Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
Ortopan su mojoj mlađoj radili da vide ima li neizraslih zuba tj. kad mliječni kutnjaci nisu zeljeli ispasti, da vide koči li neizrasli zub ispadanje mliječnog. To se i dogodilo pa ih je morala vaditi
Ona je još daleko od aparatića jer još raste (ima 11 i pol), a ni anomalija nije baš strašna.
Starijoj su ortopan radili neposredno prije dobivanja mobilnog aparatića s 12 ili 13 godina, a imala je baš veliku anomaliju (jedinice kao zec, dvojke iza jedinica). Prije toga je morala operirati i onu resicu iznad prednjih jedinica. Sad s 15 i pol nosi već drugi fiksni.
Obje su kod ortodonta od 8. ili 9. g. i dolazile su 1x godišnje. Ne radi se tu o čekanju na red (jer se aparatići čekaju), nego se čeka optimalan trenutak za stavljanje aparatića.
slično je i kod nas bilo.
kontrola jednom godišnje, a krenula je negdje s 11. sa 13,5 je dobila hedger, a tek sa 15,5 je stavila prvo gornji fiksni, pa sad prije 2 mjeseca donji fiksni.
ortopan je radila sa 12 godina jer je na lijevoj gornjoj strani bilo svašta: od zarotirane četvorke, do neizniklog očnjaka. jedinice razdvojene, lijeva još malo i iskrivljena prema van..
i isto sam bila našpanana na ovu našu da šta misli i vjerovala sam da mala ne dobiva aparat jer su u perkovčevoj neorganizirani, prebukirani, neučinkoviti i svašta nešto.
tamo je sranje što se toliko čeka i užasna je gužva i nakon 2, 3 godine hodočašćenja imaš dojam da te zahebavaju kad nakon 3 sata čekaonice ona zaviri u usta na 30 sekundi i naruči te opet za 6 mjeseci
ali to tako valjda mora biti. evo od veljače ima gornji fiksni i da ga sad izvadi zubi su joj lijepi, po mom mišljenju, ali ona ne želi ni najmanji razmak između jedinica i nije vrijeme za vađenje, naravno, ja samo kažem da je već veliki pomak vidljiv.

bit će to sve ok i na vrijeme, ne brini! znaju oni što rade.