Izbor mobilni/fiksni nije zapravo izbor, nego to ovisi o konkretnoj situaciji u čeljusti - to je individualno. Moja djeca su bila u Perkovčevoj od početka osnovne škole, nosili su najprije mobilne aparatiće (oni idu na mješovite zube - mliječne i trajne), a kasnije su dobili fiksne. Starijem su vadili trajne zube, mlađem to nije trebalo. Znači, liječenje je trajalo, odnosno traje i dulje od deset godina.
Onaj aparat headgear daje se kad treba izmjestiti kutnjake - to moji sinovi nisu trebali.
Rezultati nakon cijelog desetljeća su vidljivi i dobri. Estetski izgled je sjajan, a još važnije je to što stariji može zaklopiti gornju i donju čeljust bez problema, nema glavobolje zbog toga... Mlađi nije imao tako kompliciranu situaciju, ali i on je zadovoljan svojim izgledom nakon nošenja aparata (par godina mobilnog i mislim 2 godine fiksnog). I on je na retaineru, ali još ga mora nositi svakodnevno i kaže da osjeti kako se zubi "vraćaju na staro" ako jednu noć preskoči.
Oni su sve obavili o trošku hzzo. Nisu iskusili duga čekanja, jer smo ih doveli jako rano, poučeni vlastitim iskustvom - mm i ja oboje smo imali tih problema, pa smo se javili ortodontu čim su djeci krenuli nicati trajni zubi. U prvoj ili prve dvije godine samo smo išli na kontrole i "uzeli broj" na listi čekanja za ortodontske aparate, a dalje je sve išlo svojim tokom. Obojica su sad punoljetni, ali ortodontski tretman im plaća hzzo do završetka liječenja (to će taman biti još godinu, odnosno dvije).