Medicinske indikacije su one koje će smetati u daljnjem razvoju i zdravlju.
Kod Klare je problem kaj joj je jedan zub baš dosta ispupčen van, ali nažalost to je samo estetski problem, dok je kod Franke i to bilo u pitanju, plus krivi zagriz plus još nešto vezano uz čeljust, zaboravila sam kaj.
Franka je isto navršila 13 godina, bili smo prije 2 mjeseca kod ortodontice (dr. Martina Kožić Petrović), termin smo dobili u roku 3 tjedna. Zubar ti samo treba pustiti uputnicu. Ortodontica je tražila da na pregled donesemo ortopan, mi smo ga napravili privatno, jer iskreno nisam imala pojma da i to može na uputnicu.
Upisala ju je odmah u sistem i rekla da se vidimo za godinu dana (srećom nećemo trebati novi ortopan, ovaj sadašnji će vrijediti) i ako bude sreće da će od danas pa za nekih godinu i pol dobiti aparatić.
Klari smo platili aparatić, pa je u roku od 2 tjedna bio postavljen. Prvo gornji, a nakon cca 2 mjeseca ide i donji. Rekla je da će ih nositi oko godinu i pol.
Kad sam našem zubaru rekla da ortodontica smatra da djeca trebaju puno ranije doći kod nje, nije se složio (a frendovi su) , on i dalje smatra da nemaju kaj raditi tamo prije nego svi mliječni zubi ispadnu.