Jed no pitanjce...
Na kojem mjestu točno mjerite temperaturu i koju vrijednost podržavate.
Gdje god stavim toplomjer, imam različite vrijednosti, i ne pali mi ona fora +-0,5.... :? :? :?
Jed no pitanjce...
Na kojem mjestu točno mjerite temperaturu i koju vrijednost podržavate.
Gdje god stavim toplomjer, imam različite vrijednosti, i ne pali mi ona fora +-0,5.... :? :? :?
Mislim ne znam što da uzmem kao referentnu vrijednost.
Ispod ruke imam 36, a u ustima 37.
Kakva je tu logika?
Toplomjer stavim u usta, ispod jezika sa strane. Moraš paziti da su ti usta cijelo vrijeme zatvorena i ako mjeriš digitalnim, ne vadi ga van još barem minutu nakon što odpišti svoje.
Testirala sam živinim (koji je potpuno pouzdan) i digitalnim istovremeno.
Kad sam digitalni izvadila nakon pištanja, uvijek je pokazivao za 0,2 - 0,3°C nižu BT, a kad sam ga nakon pištanja ostavila još oko minutu, pokazivao je isto kao i živin.
Nadam se da je barem 36.8 !
![]()
![]()
![]()
Možda se štogod uhvatilo!
![]()
![]()
![]()
Sve mi se čini da bulaznim....
Jel' odbijaš od te vrijednosti 0,5?Rene2 prvotno napisa
Ne, nakon što izvadim toplomjer, odmah očitam i ništa ne odbijam ni ne dodajem. Samo jednom kad si ujutro izmjerila, poslje ti više ne vrijedi, niti u bilo kojem trenutku tijekom dana. Zato se to i zova bazalna temperatura, tj nakon minimalno 4 sata sna, prije bilo kakvog kretanja, govorenja...
Možda stvarno ima nešto u tom receptu "češnjak i limun"
Ako i ne pomogne kod "postizanja" trudnoće , vjerovatno će vam očistiti cijeli organizam
Evo link http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=7
[quote]Češnjak je začin i lijek poznat tisućljećima, a znanstveno je ispitan u 20. stoljeću. Dokazano je da ublažava upale sluznica kod prehlada, ubija štetne bakterije, djeluje preventivno protiv infarkta i moždane kapi, a može spriječiti i nastanak karcinoma. Omogućuje bolju regulaciju šećera oboljelima od šećerne bolesti a losion od žlice soka češnjaka na žlica rakije potiče rast kose.
Češnjak sadrži dva oksidansa : selen i germanij, koji zajedno sa vitaminom C čine dobru obranu od slobodnih radikala, koji su odgovorni za degenerativne bolesti i ubrzavanje starenja.
Dr. Reg Saynor, autor brojnih znanstvenih radova o češnjaku, objašnjava da je korist od češnjaka uvijek ista jede li se on sirov, kuhan ili pečen u ulju. Gotovo i nema bolesti u kojoj narod nije iskušao moć češnjaka, ali najčešće se koristi kao antiseptik, kao sredstvo antibakterijskog djelovanja, liječenje proljeva i eliminacija crijevnih parazita. Osobito je popularan kao preventiva u sprečavanju prehlada, gripe, bronhitisa, snižavanja visokog krvnog pritiska, preventiva za sprečavanje infarkta i moždanog udara.
Preventiva za sprečavanje prehlade i gripe: 250 g češnjaka zdrobiti
i močiti u litri komovice dva tjedna.. Procijediti i čuvati u hladnjaku, a uzima se uvečer po 20 kapi.
Postoji izreka . « Ako jedeš češnjak, izgubiti ćeš prijatelje,. Ako ga, pak, ne jedeš, izgubiti ćeš zdravlje». Da se izbjegne miris češnjaka, treba uz češnjak jesti peršin, žvakati zrno pržene kave, jesti svježi sir, piti jogurt ili mlijeko. Najsigurnije je ipak jesti češnjak kada se ne planira neka društvena obveza, ili uzimati kapsule s ekstraktom češnjaka, učinkovitost je ista, ali nema ubitačnog mirisa.
Malo kome je poznati znameniti ocat « ČETIRI LOPOVA « koji se proizvodi i danas u Francuskoj. U 14. stoljeću( po nekima u 17.) za vrijeme haranja kuge, mrtvace su pokapali kažnjenici, a liječnici su nosili maske natopljene sokom češnjaka. Preživjela su samo četiri osuđenika, a po drugoj verziji lopovi su pljačkali mrtve koje je ubila kuga, te kada su bili uhvaćeni, u zamjenu za smrt, ponuđeno im je da otkriju tajnu kako su preživjeli. Tako je otkrivena receptura kasnije nazvana «Četiri lopova», koju su kasnije «doradili « lopovi iz Marseillesa, koji su u aseptični losion dodavali još i češnjak. Ova mješavina sastoji se od kadulje , timijana, lavande i ružmarina, te dodatka češnjaka. Umjesto mazanja octom svakako je lakše pripraviti čaj, dobro ga je svako jutro popiti šalicu u slučaju iscrpljenosti ili intenzivne kure čišćenja organizma, ali ga izbjegavati piti uvečer, jer može izazvati nesanicu!. Ako pak vam treba razbuđivač i energizator, popijte čaj « Četiri lopova «.
Priprema čaja: u litru kipuće vode stavi se poravnata jušna žlica kadulje, trećina ružmarina, nešto manje timijana i samo na vršak lavande. Pustimo da minutu-dvije zavri, isključiti plamen, poklopiti i ostaviti pet – šest minuta. Procijediti i dodati limun i med.Tako pripremljen čaj može u poklopljenoj posudi ostati svjež cijeli dan.
Češnjak se naročito preporučuje pušačima jer smanjuje stezanje krvnih žila koje prouzrokuje nikotin. No, nema boljeg savjeta nego PRESTATI PUŠITI.
Znate li kako se brzo može očistiti češnjak ? Češnjak stavite trideset sekundi u mikrovalnu pećnicu ili u vruću vodu ( malo duže), brzo ohladite i košulju ćete skinuti bez muke.
TOKSIČNOST:
U većim količinama može naškoditi bubrezima.
Išijas i upala zglobova : u litrenu bocu do
Napokon da napišem onaj recept s ciklom: kao prvo on je zapravo dobar za više stvari, a neke od njih su: dizanje imuniteta, čišćenje organizma, za uništavanje cisti, itd. Priča je ta da ga je moja teta dobila od žene čija je prijateljica imala problematične ciste na grudima, a plus nije mogla ostati trudna. Popila ovu dozu, ciste otišle, ona ostala iza trudna.Doktorica ostala u čudu kako su joj tako brzo nestale. Pa sad...u svakom slučaju je zdravo i meni ukusno za jesti.
RECEPT:
Edit: Amalthea na zahtjev Indi maknula recept
Ispadne nekoliko tegli, pa pripremite to....Ujedno, mi smo imali teškoća s nabavkom gaveza, ali smo ga nekako na kraju nabavile preko neke žene...
Indi velika pusa , skroz se slabo javljas , cooliras ha ?
Taman se ponadala evo nesto sto svugdje ima kad ono gavez . Moze li bez gaveza ?Mi to odeK nemamo ..
Ja sam danas kupila sok od cikle(Bio),sta mislite ima li velike razlike izmedu kupovnog i domaceg? Nadam se da ce i s tim kupovnim upaliti.
Cure čitam vas malo,i mi smo imali problema i nikako nisam mogla ostati trudna.I isto sam se opterećivala sa svime o čemu pišete i bilo je sve gore i gore.
I mjerenje temperature,i dizanje nogu i praćenje sluzi i hopsanje svaki dan,pa svaki drugi,pa nekoliko dana ne,pa.....
I kad smo razočarani odustali i kupili si psa za utjehu taj mjesec smo se uspjeli poseksat jedan jedini put jer od brige za psa nismo stigli,ja sam se po cijele noći dizala i vodila ga van pišat.Skroz sam zaboravila na ovulaciju,plodne dane i seks.Naravno,u potpisu vidite rezultat tog jednog hopsanja na brzinu kad sam se odmah ustala i istuširala.A prije toga sam godinama ležala barem pola sata nakon odnosa s nogama u zraku i ništa.
Hoću samo reći da je jako puno toga u glavi i da smo mi sve jako opterećene s time pa to djeluje na nas.I meni su svi govorili da se ne zamaram,da se opustim ali znam iz iskustva da ja to nisam mogla.Sve dok svu pažnju nisam usmjerila na nešto drugo,u našem slučaju na malog peseka.
Bettydraga, e kao cooliram, pa radije sam na coolinarki![]()
![]()
Zaboravih gore u onom receptu naglasiti da ide korijen gaveza.
Indi,
ako moze par informacija vezano za recept sa ciklom.
- kako se trosi, tj kako doziram to, pijem ujutro po supenu kasiku ili???
- da li je to sok od cikle ili ?
- da li meljem orahe ili onako?
- samo je dovoljno da izmiksam to?
Pitam ovoliko jer tetka mog muza ima problem sa cistama na grudima i bas se brine pa bi njoj dala ovaj recept. Ako nije problem samo da odgovoris na prethodna pitanja i ako jos ima koji savjet please......hvala
Možda baš nisam prava osoba na pravom mjestu jer je P. došao skoro pa odprve (ali planirano i željeno), ali željela bih nadopuniti cure koje kažu da su zatrudnjele tek kad su se prestale toliko baviti zatrudnjivanjem....
Naime, ja zatrudnila na godišnjem na moru....potrefilo se baš tako, ali i ginić mi je rekao kad sam došla na pregled prije i pitala ima li što da se treba misliti unaprijed, rekao je: što manje misliti, opustiti se, otići na godišnji (po mogućnosti na more, ali pali i na bilo koje drugo mjesto izvan svakodnevice), a sunce isto tako pripomaže ovulaciji...
sweet uzima se ujutro na tašte jedna velika žlica. Moraš kupiti svježu ciklu, ne sok i sve to skupa izmiksati, znači sve sastojke. I nadodala sam da ide korijen gaveza. Tu ti ispadne dosta tegli, i pojede se ta cijela tura, a nakon toga se može ponoviti i druga, treća, po potrebi jer koliko sam shvatila ovo čisti organizam, diže imunitet i uklanja ciste i još svašta nešto.. Moja mama ima pune grudi cisti i fibroadenome i ona je izbacila mlijeko i maksimalno smanjila i druge mliječne proizvode (radi hormona u mlijeku), osim, naravno, ako je riječ o provjerenim domaćim mliječnim proizvodima za koje se zna da se kravama nije davalo hormone ili kakve antibiotike. Čitali smo, čak mislim, ovdje na Rodi, iskustvo mame jedne Rodice kojoj su se ciste povukle nakon što je izbacila mliječne proizvode.
Nadam se da će pomoći.![]()
Stijena istina, važno se opustiti, ali nije uvijek riječ samo o opuštanju i nije uvijek to jedini čimbenik. Ja sam probala sve kombinacije i isto došla do zaključka da mi je jednako nerviram li se ili ne, pa zašto se onda nervirati. I tako sad već mjesecima...i opet jedno veliko NIŠTA. Ali, bit će jednom, ne sumnjam. U pravom trenutku.
Indi,
svi poljupci svijeta ako pomogne.........hvala do neba.
seksamo se puno,dizem noge i molim boga.
Rene2 što sam dosada pokušala, nije upalilo.
Dakle:
pila macinu travu, vrkutu, vitex, B6, b-kompleks
ostajala ležati, s nogama naslonjenim na zid, s jastukom pod guzom...
koristila LH trakice
mjerila BT
napravila sve briseve, papa...
...
Sad sam sve to prestala. Jedino još mjerim BT, jer mi O šeta od 14-17DC, pa čisto zbog orijentacije.
Keksamo se kad nam se keksa, više ne ostajem ležati, nego se odem istuširati poslje keksa kao što sam i navikla, pa ako upali, upali. Već mi je dosta 13 mjeseci pokušavanja. Uskoro bih mogla odustati.[/quote][/quote]
Rene draga, 13 mjeseci je ništa, u usporedbi s drugim curamanemoj tako lako odustati, moja sestra je u braku 5 godina i jos uvjek nista, a sve su živo pokušali...treba biti stpljiv, pa vidiš i sama koliko nas ima ovdje sa istim problemom, ja osobno pokušavam godinu i pol, i sad opet problemi, ureoplasma, MM ima Clamydiu, nema ovulacije, tona gljivica i još moja mršavost koja me izluđuje, neće kilo na mene
Sve će bit u redu i doći na svoje, samo treba strpljenja i ljubavi s TM, mislite na lipe stvari i lipe će se stvari dogodit, s takvim stavom nećeš ništa postić....
Šaljem ti tonu dobrih vibri, i TM TAKOĐER...
I samo jedan mali savjet, poštujem tvoju odluku o ukidanju svih pomagala, ali nikako se nemoj odma tuširati, ako išta to je dokazano!
Šaljem ti poljubac![]()
Je si pravila?sweet prvotno napisa
Je li itko pije ona LČ recept...ja namjeravala, ali nisam.
Evo bas sam je pitala (pitala sam za tetku), kaze da ej pocela piti. Samo ona je napravila pola smjese ybog tegli kaze ne yna gdje bi ih stavila (prostor fali). Pa cemo vidjeti nadamo se povoljnom ishodu.
A sto se tice LČ, ja nisam probala zbog mirisa, bojim se da ljudi na poslu počnu bjezati od mene.......[/quote]
Javi kad završi, i ja čekam moje doma da svi pojedu pa da vidimo je li to dobro. Meni je ukusno za papati, ali ja to jedem čisto tako, radi zdravlja.
indi kazi mi molim te sta je to gavez i da li ima i neko latinsko ime za to?
indi kazi mi molim te sta je to gavez i da li ima i neko latinsko ime za to?
Pimbli to je biljka baš joj je naziv Gavez, ali za onaj gore recept ti treba GAVEZ KORIJEN (Symphyti radix). Inače je vrlo ljekovita.
indi, hvala, pokusacu da ga nadjem
Drage moje, mama je pričala s jednim jako dobrim travarom i pitala ga za ovaj recept koji sam gore navela s GAVEZOM i ciklom i on joj je rekao da je to previše gaveza koji jest ljekovit, ali u malim količinama i da to ne koristi, tj. da prekine s time jer da ako je toj ženmi taj recept pomogao da ne znači da će nekome drugome. I zato ga ne treba koristiti.
Žao mi je sad što sam ga uopće stavljala, mislila sam radi iskustva te žene da ga je dobro ovdje staviti kako bi još nekome pomogao. Molim moderatoricu da izbriše moj post s tim receptom kako druge cure ne bi previdjele ovaj moj post i koristile ga.
Stvarno sam zakuhala. I sad mi je baš neugodno.![]()
Kad je mama rekla teti za to što joj je travar taj rekao, ona je opet zvala tu ženu kako bi provjerila. I ta žena doista tvrdi da je korijen gaveza u redu uzimati u tom receptu, a kao autoritet navodi poznatog travara pok.Sadikovića koji u velikom broju svojih recepata upravo koristi korijen gaveza, i ne samo on, već i neki drugi travari.
Ona je onda još jednom teti rekla da je nakon 15. godina pokušavanja da ostane trudna jedino novo uvela upravo taj recept koji joj je makao ciste s grudi i jajnika i ona ostala trudna. I da upravo sad opet jede turu.
Stvarno mi je žao i totalno neugodno, ali kad mi je mama neki dan rekla, uhvatila me panika da kome to ne našteti mojom krivicom, pa sam brže bolje zamolila moderatoricu da taj recept makne, u svakom slučaju, ja ću ga opet staviti, ali moram ga opet natipkati, pa ću to sutra.
Oprostite još jednom na zbrčki![]()
![]()
taj recept s lukom i limunom su neki dan na prosieben-u ili rtl spominjali kao jaaaaaako dobar :D :DIndi prvotno napisa
stelerina:shock: Baš ovaj? Za što su ga spominjali? Možda ga je kakav novinar pokupio odavde![]()
Evo opet recepta s ciklom![]()
1 kg cikle
1 kg oraha
1 kg limuna
1 kg smeđeg šećera
1 kg meda
25 dkg hrena
25 dkg korijena gaveza
Sve se dobro izmiksa i jede na tašte jedna jušna žlica. Gavez samo nije preporučljiv za trudnice. Eto...
[quote="Indi"]stelerina:shock: Baš ovaj? Za što su ga spominjali? Možda ga je kakav novinar pokupio odavde
[/code]
Bas u kontekstu, pripreme za trudnocu i opcenito jacanja imuniteta. Sumnjam da su ga odavde pokupili - radi se o svapskom RTL-u i prosiebenu![]()
A ananas isto tako poboljšava okus sperme...Lutonjica prvotno napisa
![]()
Mi odkad pravimo djecu bash i neznamo kakav je okus .. culi smo da se tako neprave dijeca .. neznam mozda u tome i grijeshimo![]()
strumfeta ne kužim kakve veze ima okus sperme i to još po ananasu i pravljenje djece :?strumpfeta prvotno napisa
Jedino ako jajna stanica voli više spermiće s okusom/mirisom ananasa![]()
Eeeeeeeeeeeeee možda je u tome kvaka , MM previše pije kave možda joj ne leži okus nesice i capucina![]()
Steta pa ja ne proizvodim spermu . Bili bi bas njam njamstrumpfeta prvotno napisa
![]()
Ovo svakako moram dokumentirati ovdje: hihihihi![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...0277ca273d1a09
Evo nadjoh jedan lijekna Forumu mame i bebe .
Malo je smijesan ( zamisljam kako radim sve to sto trebam raditi ) ali curi je uspjelo da na taj nain ovulira pa evo copy-paste sa foruma Mama-mami . Ko hoce neka proba , meni je malo puno kamenja cigli i stiropora , ali vec drugi put nailazim na recept za ovulaciju u kojem se spominju tople kupke svaku noc i umotavanja u cebat . Mislim da bi mogle izvuci nesto iz toga .. :/ Ja definitivno pokusavam sa polusatnim vrucim kupkama prije spavanja sljedeci ciklus .
Da ne duzim ... evo ..
Najprije da se izvinim za moje lose pisanje. Ja sam iz Makedonije i nadam se da ce me razumeti. Samo zelim da podelim svoje iskustvo sa svim zenama sa slicnim problemima. Imam policisticne jajnike i za 5 godina lecenje steriliteta prosla sam histeroskopije, laparaskopije, vise stimulacije, 4 inseminacije i do sada nema zejlenih rezultata.
Prije 2 meseca, posle neuspesne inseminacija, isprobala sam prirodni lek za bolju ovulaciju i vec drugi mesec imala sam skolski grafikon bazalne temperature.
Posto su moji prirodni ciklusi anovulatorni, a ovim postupkom postigla sam ovulatorni ciklus, zelim da postupak objasnim i vama (koji ste mi mnogo pomogli za razna pitanja) sa nadom da cete vi imati vise srece nego ja. (Ja sam vec pocela sa terapijom za ivf)
postupak je sledeci:
Jedan veci recni kamen i ciglu stavite e rernu da se dobro zagreje (oko 60-90 min na 150 stepena)
U jedan lonac dobro zagrijte 10 l vode
U kljucalu vodu dodajte:
1/2 kg jadru morsku so (ne kamenu)
250 gr ulje (zejtin)
40 kesica caj od kamilice
20 g jod tinktura
Cucnite na lonac ( najbolje je da stavite stirepor debeo oko 6-7 cm i na njemu da odrezete samo jedan kvadrat gde bi prolazila para.) Sedite na paru tako 20 minuta , a onda nek vas muz donese recni kamen (kamen koji je leza o u vodu reke) i stavi ga u lonac. Onda ponovo cucnite i parite se jos 20 min. Onda nek v.m. namokri jednu krpu za rakiji, povija sa njom cigli i stojite nad ciglom jos 10 min. Onda se dobro obucite (ali bas dobro) povijte se sa cebetom i legnite.
Ovaj postupak zapocnite posle zavrsetka m. ujutro merite bazalnu t. i ponavljate ga do povisenja temperature t.e. do ovulacije. Nakon toga spavajte sa muzem koliko vam je volja. Nikako nemojte stojatai na paru nakon ovulacije. Zelim vam puno srece!
Šteta što MM nije građevinar ....mislim....cigla, kamen, stiropor.........valja to sve nabavit![]()
Betty, hvala na ovoj taktici (ili tehnici?)...![]()
Obavezno nabavite laptop, tako da tih 50 minuta svake večeri iskoristite za druženje na Prije začeća.Betty prvotno napisa
![]()
(mislim da kad bih počela ovo raditi svaki dan da bi mmproglasio da sam totalno pukla... :/ ; Betty, što bi tvoj rekao na ovo?
)
Shanit, MM bi se za mene definitivno zabrinuo!
A kad razmislim nakon svega ovoga i hopsanje je opasno. Pa nakon 50 min isparavanja odnosno parenja, iz rodnice bi mi usred sex-a mogla počet padati kiša ili nedo bog prolom oblaka. U slučaju tuče ili grada, nadrljo bi MM, mislim, važan dio njega!![]()
![]()
![]()
MM bi se odselio od doma da ovo počmem![]()
kad me vidi s viklerima dobije rogove kaze vozi frizeru sta se majmunises a kamoli ovo![]()
vec mi je zabranio da bilo kakve cajeve donosim doma kaze da cu se otrovati od tih silniiiihhh čajeva![]()
al dobra sam vec duze od 2 mj. nepijem ama bash nista osim folne .. :D 3 godine dosta kombiniranja![]()
Moj bi definitivno rekao da sam luda , a i ja bih se tako onda osjecala ..Pomislim na muza od ove cure koja je to radila ..Ipak svaka mu cast , voljela bih da je moj takav , da hoce sve uraditi sto mi padne na pamet .Shanti prvotno napisa
Ipak u ovom receptu sam nasla ono za sta sam sigurna da djeluje na O . Ne vjerujem toliko u te cigle i rijecno kamenje , ali cula sam vec da tople kupke svako vece prije spavanja uticu na O . Isto su mi govorile stare bakice za njihov recept nakon M svako vece u kadi se banjati barem pola sata i onda odmah leci u krevet i spavati . Mislim da je poenta sto kupanja u kadi u stvari opustaju , a poznato je i da jajnici vole toplotu . Inace uvijek trcim u krevet , svaki dan je stres .
Moze biti da bi to pomoglo da O dolazi prije . :/
Jedna greška u "receptu": Ako se čeka da BT poraste, pa onda se tek keksati, prošla baba s kolačima!
Podizem ovaj topic - ovo s parenjima, grijanjima, kupkama i i sl. nisu savjeti za odbaciti, ima u tome nesto - na puno mjesta kazu da je dobra cirkulacija kroz jajnike i maternicu jako bitna, a ona s godinama zivota opada. Moje iskustvo: kod zadnjeg pokusaja sam vrlo brzo uspjela ostati trudna - kako su mi jajnici puuuno blize klimakteriju nego pubertetu jer sam upravo presla magicnih 40 to je uspjeh! Taj zadnji put sam, uz razne druge mjere, uvela redovne jutarnje masaze s kantarionovim uljem (ajurveda kaze sezamovo), te svakih par dana od m. do ovulacije vecernje tople obloge s ricinusovim uljem - rekacija je bila dosta burna, samo da jos nije doslo do aneuplodije i uspjeh bi bio kompletan. Idem sada to probati ponoviti jos jednom, nadam se da ce se i kromosomi u skoroj buducnosti dobro posloziti!
Pozdrav!
Samo sam htjela javiti grupi da je Indin recept s limunom i češnjakom funkcionirao kod mene.
Mjesec kad sam napokon nagovorila MM-a da idemo piti tu gadost (a zbilja je gadno) bio je mjesec kad smo ostali trudni.
Slučajnost ili ne, veliko hvala!!!
fana čestitam :D
a kako si ga tocno pila, kolko? deci ili po zlicu? i kolko dugo![]()
nikak da se konacno odvazim to popit
Ne sjećam se točno recepta, tamo je negdje naprijed na topiku.
Uglavnom, ispalo je toga oko 2 litre. Pili smo MM i ja, svaki po deci, 3 puta na dan. Pili smo u petak, subotu i nedjelju.
Svaki put MM radio face, a ja sam ga tješila da ovo radimo samo jedanput - ako ne uspije, više nećemo, a ako uspije, onda svakako više nema potrebe
![]()
Ah, da. To smo pili vikend prije plodnih dana. Računali smo da ćemo tim koktelom pobiti sve zločeste bakterije. A vikend smo odabrali da ne bismo na poslu zaudarali.
Kao što vidiš, jako znanstveni pristup![]()
Sretno, ako ćete probati!
Lilium, ko sto kazes ima smisla poboljsati cirkulaciju. Ako mozes molim te objasni malo tu masazu- kako se masiras, gde, kako pravis te tople obloge- zagrejes krpu pa stavis ulje na njega ili nekako drugacije?