molim iskusne mame da me zatrpaju savijetima
sto ste sve unosile u avion
da li ste uspjele kod polijetanja i slijetanja imat bebu prikopcanu na sisu?
molim iskusne mame da me zatrpaju savijetima
sto ste sve unosile u avion
da li ste uspjele kod polijetanja i slijetanja imat bebu prikopcanu na sisu?
mi smo vec iskusni u voznji avionom ( 8 puta do sada) i uvik je islo super i bez problema.
ne bih mu dala jesti 2-3 sata prije puta i prikopcalabi ga na ciku tek kad bi avion krenija pa na uzljetanju a tako i sljetanju.
sad kad sam se vratila jedna mala beba nije prestala plakati i ja sam nakon sat vrimena isla do njih i pitala mamu dali je dala ciku ili bocicu bebi a ona kaze da nije, ponudila sam da joj podojim dite jer i ja imam sisavca u avionu ali je odbila i dite je plakalo jos sljedecih uru vrimena.
ako nece ti mali ciku ponudi mu vodu na kljun, najvaznije je da guta zbog pritiska.
imam i slika iz aviona pa ako oces javi
Kad ideš kroz detektor, kolica idu s ostalom priručnom prtljagom. Do aviona dijete ti je u kolicima. Na ulazu u avion, kolica daješ stjuardesi da ih spremi u avion. U avionu je beba s tobom u krilu. Daj joj obavezno prilikom polijetanja i slijetanja dojku ili nešto za piti (ovisi što daješ) tako da guta i smanji si pritisak u ušima.
Malo igračaka za zabavu (ako nije vrijeme spavanja) i strpljenja.
Na izlazu iz aviona kolica te već čekaju.
Moja M je imala godinu i pol pa je stalno htjela hodati po avionu, čitali smo priče, malo se igrali, jeli, o spavanju nije bilo niti govora iako su bili kasnoposlijpodnevni i noćni letovi.
zadnji put kad sam letila iz zagreba, pri slijetanju je pilot greskom pritinuo najjace kocenje i mi smo svi poletili tako jako naprijed i jedino me pojas koji mi je bio vezan oko struka spasio da ne odletim glavom u sjedalo ispred, to ne mozete zamisliti kako izgleda tako naglo kocenje pri tim brzinama....
odmah sam pomislila sta bi bilo da mi je mislav bio na rukama, odletio bi sigurno :shock: .....
dobije se poseban pojas koji se provuce kroz tvoj tj prvo se mama veze pa onda beba zato zrinka nebi tvoj mali nigdi odletija .
neke kompanije u slucaju slobodnog mista dopustaju da se beba donese i montira na sjedalo u autosidalici
boze :shock: i ja svasta pisem![]()
ne montira se dite vec autosjedalica na sjedalo u avionu
Ovo je sve korisno znati, ali mene muči još nešto: kako osmomjesečne bebe podnose duga putovanja, npr. do Australije? Planiramo uskoro putovati i ja imam noćne more od same pomisli na taj put. Ima li netko kakvih (pozitivnih!) iskustava?
Freja, nasi su putovali od najmanjih nogu na relacijama Sj. Amerika-Hrvatska i nismo imali nikakvih problema.
prvo traži ono sjedalo gde imaš slobodnog mjesta ispred, valjda prvi red. ianče ja ne bih putovala na tako dalek put ako mi ne daju ta mjesta.
drugo, obavezno dodatni pojas za bebe koji se prikači na tvoj. to tražiš od stjuarda.
mi smo uspjeli dojiti prilikom polijetanja i slijetanja i sve je bilo ok.
ne zaboravi zanimljive igračke
opremu za presvlačenje bebe
vodu
Ono o cemu mamita prica zove se "bulk seat" kod nekih aviokompanija (Lufthansa, Air Canada). Ili trazis da te stave u red gdje mozes dobiti krevetic koji se prikaci na zid ispred tebe ("bassinet"), to ti je taj red.
kad smo mi putovali hr-australija-hr kad je noa imao 6 i 8 mjeseci (6 za dolje, 8 za natrag), ja sam ga vecinu vremena drzala u babybjorn klokanici.
za natrag sam ga jedno vrijeme drzala vezanog za sebe tim dodatnim pojasom. ono sto me jako iznenadilo je sljedece - kad smo letili quantasom, oni su obavezno nudili taj dodatni pojas za dijete i naglasavali da ga drzim u bjornici na vlastitu odgovornost. a kad smo dosli u frankfurt i sjeli u lufthansu, ja sam trazila od stjuardese taj dodatni pojas jer mi se cinilo lakse da tih sat vremena provede vezan njim i ona mi je rekla da oni to nemaju, njihova firma (ili osiguranje) smatra da nije pouzdan i da neka mi sjedi u krilu i da ga ja drzim :? tako da je opet bio u bjornici... mislim da je zato dobro raspitati se prije kod kompanija kojima cete letjeti kakva su njihova pravila. nema teorije da bi drzala dijete u krilu i nadala se da mi nece odletit u nedajboze potrebi...
Potpisujem Fortunu i Ancicu![]()
Najdalje sto smo mi isli je bilo 6 sati(amerika)i Luka je mogao hodati.Ovisi kad vam je let ,budete sigurno odspavali jedan dio puta.Nikada nismo imali problema sa pritiskom,nekada je Luka sisao a nekada je i spavao kada smo sletali tako da nije nista pio i nije ga smetalo.
sretno
Mi smo bili na interkontinentalnom letu kad je Fiona imala tri i pol mjeseca i sve je proslo super. :D
Kolica se moraju prijaviti na check-inu, gdje dobiju naljepnicu da smiju ici do aviona - to je jako vazno, jer ih inace stjuardesa nece htjeti uzeti. Dakle, bebicu dovezete do aviona, tamo sklopite kolica i date ih stjuardesi, koja vam ih vrati cim avion sleti.
Nama su sami ponudili pojas za bebu, nismo trebali posebno traziti. Dali su nam i dekicu, posebne jastuke i jos par sitnica.
Inace, nije potrebno uzeti nista osim onog sto inace imate u ruksaku kad idete u normalnu setnju: par rezervnih pelena, podlogu za previjanje, vlazne maramice, koju igracku i slicno.
Cak ni dojenje nije bitno pri uzlijetanju i slijetanju. Recimo, Fiona je pri povratku slijetanje uredno prespavala i probudila se tek kad su SVI izasli iz aviona. Nista je nije smetalo, ni promjena tlaka, ni ona silna guzva i buka prilikom iskrcavanja, bas nista. :?
Kolica nedate stjuardesi već ih predate gdje vam na check inu vele, npr. kod Croatie airlines kolica ostavljate na dnu stepenica i ona idu u bagažni prostor,a dobijete ih po slijetanju ispred aviona ili na gateu - to ovisi o aerodromu. Uglavnom mjesta za kolica u kabini nema.Dakle, bebicu dovezete do aviona, tamo sklopite kolica i date ih stjuardesi, koja vam ih vrati cim avion sleti.
Mogu se koristiti i sjedalice - identične autosjedalicama - tj. to i jesu autosjedalice koje na sebi moraju imati nešto kao potvrdu za korištenje u avionu - to su neka američka pravila koja je preuzela i Croatia airlines, no u tom slučaju kupuje se još jedan zic za klinca, inače do 2 godine klinac sjedi u krilu.
To sa pojasevima isto varira od kompanije do kompanije. U croatii ih obavezno ponudimo majkama ali ne inzistiramo - što je po meni glupo da nije pravilo.... ali tako vam je to....
Inače malci u pravilu dobro podnose put, ak su šmrkavi bio bi dobro da ih dojite za vrijeme polijetanja i slijetanje jer se tako bolje izjednačava tlak u srednjem uhu, to bi bila moja preporuka čak i ako nisu šmrkavci....
Please, mara, nemoj biti tako decidirana.mara prvotno napisa
Ja sam opisala kako je bilo u nasem slucaju, na dva aerodroma (let tamo i natrag) i zaista ne znam kako je drugdje.
Mi smo ih dali stjuardesi na ulazu u avion i ona ih je unijela u kabinu. Istina, radilo se o velikom avionu, mozda je stvar u tome. Nemam pojma, ali please dopusti mogucnost da se kolica BAR PONEKAD daju stjuardesi i da ne pisem neistine.
![]()
Hvala vam svima na odgovorima. Malo ste me umirile. Kako stvari sada stoje, letjet ćemo Austrianom i sve što se može već smo rezervirali prije nekoliko mjeseci. Nadam se da da ćemo nekako izdržati. Ipak je to 24 sati leta.
Ako kome padne na um još kakav praktičan savjet, preporučam se. :D
Mara, na dnu kojih stepenica?
onih pri ulasku u avion ili ???
Ja sam mislila da se kolica moraju predati uz prtljagu, a da smijem samo nosilicu-školjku nositi u avion.
Dakle ako za bebu nije plaćeno posebno sjedalo onda nosilicu ne smijem nositi, ili ???
Kako dojiti bebu a da bude vezana? Sto mislite da je bolje?dojiti ju nevezanu ili vezati pa ako plače, plače :/ :? .
Misli na stepenice kojima ulaziš u avion.
Napravi kako je tebi lakše.
Ako dijete nosiš u sjedalici, onda ti ne trebaju kolica pa ih predaš na chekingu. S rezervacijom sjedala ne znam, mi smo normalno platili kartu za M iako je sjedila meni u krilu (nije imala rezervaciju za sjedalo).
I ako ti je dijete vezano, uvijek ga možeš okrenuti prema sebi i dojiti ga.
Ako ćeš ga voziti u kolicima, dijete ti može biti u njima do ulaska u avion (ovisi kako ulaziš).
Mi smo se u Ljubljani vozili busom do aviona i na stepenicama smo kolica predali stjuardesi koja ih je spremila u avion (nisu bila u prtljažniku). A kolica su bila veeeelika i nije bilo nikakvih problema (Quenny).
Kad smo izašli iz aviona bili smo već na terminalu (prolaziš kroz onu cijev što spaja avion s terminalom) i na vratima aviona su nas čekala kolica.
Jedino što moraš vaditi dijete iz kolica kad prolaziš kroz detektor. Ne možeš proći kolicima kroz detektor, već kolica idu na rengen.
"Nosilicu-skoljkicu" isto mozes nositi ali je obicno moras predati isto pred ulazak u sam avion. Trazi na chek-inu da ti daju cedulju koju zakace za nosilicu a na kojoj kaze da je stavljas u prtljaznik tek kod aviona te da hoces da ti je odmah daju po izlasku iz aviona (da ne ode s drugom prtljagom). Ili je mozes poslati sa prtljagom odmah kod check-ina.
Kod autosjedalica doduse ja bih preporucila da se ne salju s prtljagom nego da se nose na avion (ako je za bebu rezervirano sjedalo na avionu) ili do samog aviona pa tek onda u prtljaznik (ako osoblje ne da da se unese u avion i stavi u one pretince za rucnu prtljagu iznad sjedala). Razlog za neslanje s ostalom prtljagom je taj da dok ta prtljaga stigne do odredista (prtljaznika aviona) ona se tumba i pretumbava i od tog silnog tumbanja moze se desiti da autosjedalica tresne negdje i dode do napuknuca (koje moze, ali i vjerojatno nece biti vidljivo) a koje moze kompromitirati sigurnost koju autosjedalica pruza djetetu u voznji vozilom.
super znači kolica ili nosilica (ili oboje) mogu u avion.
to mi je bitno jer mi obično roba bude mokra (ona koja odlazi u prtljagu), pa nebi mogla Frana staviti u to vlžno /mokro.
Ako plaćam 20 i nešto eura Franovu kartu, jel to znači da je plaćeno sjedalo za bebu?
Ne ako to nije barem 90% cijene koju placas za tvoju kartu :Dtweety prvotno napisa
Obicno se za djecu koja idu na krilo roditelju naplacuje nesto sitno, mislim administrativni troskovi. Pretpostavljam da je ovih tvojih 20 eura to.
tweety prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
Sanjaj.
![]()
![]()
![]()
Ali ako ima praznih sjedala svakako ce ti ponuditi a ako ne onda fino sama ustanes i pitas i sigurno te nece odbiti.
tweety, pa propustila si ovaj topik, i to još od mame santweety prvotno napisa
![]()
dojenje u avionu
u croatia airlines je 50%Ancica prvotno napisa
lutonjice vec sam radi tog propusta dobila po nosu do majcice san.
nije joj bilo dosta sto me oprala preko telefona, vec se zeljela danas i naci s nama ali smo uspjeli izbjeci susret![]()
salim se malo, nas frend zna da nemam bas puno vremena visiti na netu pa me nazvala i objasnila kako je kod nje stvar funkcionirala.
cak sam i sama davno otvorila topic o bebi u avionu kojeg se nisam sjetila
![]()
Za Frana sam platila 5o eura.to mi se cinilo previse za taxe.objasnila mi je teta da je to osiguranje za bebu.
na pitanje o dodatnom pojasu za bebu napravila je ovako:![]()
:shock: , i rekla da nema pojma o cemu pricam
Ulazi li težina kolica u onaj limit koju svaka osoba smije unijeti u avion bez nadoplate? Molim brzi odgovor jer putujem noćas![]()
kolica se ne racunaju kao prtljaga, onaj limit ti se odnosi na torbe i kofere, a kolica su izvan toga. ovisi od aviokompanije ali uglavnom kolica niti ne predajes na check-in-u, nego ides s njima skroz do aviona, a na check-in-u samo dobijes one naljepnice za kolicatrudnica05 prvotno napisa
M.M. putuje već treći put ove godine u Singapore poslom i sad nas je pozvao da idemo i mi s njime jer ovaj put je više izletnički nego radni.
Sad me zagolicala ta ideja ali Nikola ima samo 8 mjeseci.
Vidim da su i ovdje neki putovali sa tako malenom djecom al se pitam kako oni podnose temperaturne razlike?
Mislim tamo je ipak ljeto i to žestoko.
Usput vremenska razlika je 6 sati pa ne znam kako se bebe prilagode na spavanje?
Smije li se nositi bočice hrane jer zapravo ni ne znam gdje bi i što tamo kupila a bili bi u hotelu pa od kuhanja ništa?
Jeli uopće pametno putovati s bebačem na samo par dana na takvo mjesto?
:?
Prava prilika, iskoristi je!
Sto su bebaci manji, to je s njima lakse putovat (iako mislimo da je komplicirano). Iz osobnog iskustva preporucila bih ti da idete. Nist joj posebno ne bu smetala razlika u temperaturi (osim ak bus je tamo zabundavala) niti voznja avionom. Na samom avionu mozes zamolit da ti podrgiju vodu, mlijeko, stovec. U hotelu ces to isto moc.
Mi smo putovali na Kanare kad je Jana imala 4 i pol mj. i nije bilo nikakvih problema. Ovdje je bio snijeg do koljena, a tamo preko 20 stupnjeva, u avionu je lakše nego u automobilu... Ukratko, ja bih na tvom mjestu išla :D
A mi bili u Australiji na samo dva tjedna kad je David imao 8,5 mj. Vremenska razlika od 10 sati, temperaturna od 30-ak stupnjeva, ali njemu to ništa nije smetalo. Prvu noć smo doduše dijelom probdijeli, ali zato je već sljedeću prospavao cijelu! I to prvi puta u svome životu. I ja sam se jako bojala kako će to biti, a bilo je lakše nego što sam očekivala. Mislim da sad ne bi više bilo tako jednostavno!![]()
Hvala, malo ste me okuražile.
Dala sam već raditi putovnicu za bebaća sa požurnicom pa je dobimo već sutra.
M.M. kaže da se zahvalim u njegovo ime jer da je i jedna rekla kakav problemčić ja bih odmah odustala.
Baš sam postala prava baba odkad imam malo zlato.Eh.
Još samo ostaje da doma rečem tek zadnji dan da idemo jer već znam da će mama dići revoluciju ali nadam se da ću ustrajati i otići.![]()
Tenks javit ću kako je prošao put.![]()
pozdrav svima , nije nas bilo dugo jer stalno putujem , a vidim da nismo jedini na relaciji zg - du ,![]()
Melanija nadam se bas da ste otputovali , sretno stigli i da se lijepo zabavljate.
Hvala na ovoj temi i informacijama , naime sutra iznenada putujemo na turneju po americi , pa sam se bila uspanicila ...ali sad mi je laske.
Javicemo se s izvjescem! pusa
Podizem malo ovaj topic, naime smijesi nam se se put u Lisabon u 11. mjesecu na 4-5 dana, naravno idemo u troje. Imali bi direktan let iz Zagreba, odnosno sa jednim stajanje ali nema izlaska iz aviona, let traje 4-4,5 sata.
Leila bi tada imala 5 mjeseci i racunam da ce i tada biti iskljucivo na cici sto mi jos pojednostavljuje ovo putovanje ... ali me zanima na koji nacin ona meni sjedi u krilu, naime tada jos nece sjediti samostalno, a taj tip aviona nema tih opcija sa beba-kreveticima. I naravno da li je moguce dojiti ju dok je vezana pojasom za mene?
Da li bi bilo zgodno da uzmem maramu i tako je 'instaliram' na sebe?
Srećice, mi smo sad na more došli avionom i Paulo je cijelo vrijeme pojasom bio pričvršćen za moj pojas. Ne budete "slijepljeni" jedno za drugo, ja sam njega čak i okretala i držala uspravno. To ti je kao nekakav ring koji je vezan za njegov pojas, a kojeg provučeš kroz svoj.
Malo sam zbrčkala post, ali zaključak je da s dojenjem nećeš imati nikakvih problema.![]()
Meni u Croatia airlines nisu dali pojas iako sam ocekivala da cu ga dobiti. Beba je bila u AS i vadila sam je po potrebi za dojenje.
E ovak, buduci da sumnjam da ce avion biti pun, dodjite cekirati karte na vrijeme i zamolite zenu na salteru da vam ak nije problem omoguci slobodno (3.)mjesto do vas (pretpostavljam da cete biti muz i ti skupa s bebom). Tak mozete bebicu unjeti u avion u AS i staviti ju na to slobodno mjesto pa za dojenje malenu samo uzeti sebi i opet vratiti u AS. Komodnije i njoj i tebi za tak dugacak let.
Stvar je u tome da je avionska karta besplatna ak bebu drzis u krilu, ali ak je mjesto do vas slobodno nece vam nitko prigovarati ak stavite AS tu. Mi smo s Marijom putovali Zg-St u par navrata i samo jednom smo dosli kasno na check in pa nije bilo slobodno do nas, a dodatni pojas mi nije nitko ni ponudio , ali ga nisam ni trazila, nije mi se dalo![]()
Vidis to sa AS mi nije palo na pamet, iako treba imati i srece pa dobijes to jedno mjesto free ... budemo probali u svakom slucaju. Da li ste uspjeli sjedalicu ucvrstiti pojasom i na koji nacin?
A i ne znam kakva ce mi Leila tada biti, sada obozava spavati na meni na rukama ili u marami ... a kako ce to tada izgledati ne znam, mozda ce cijeli avion odjekivati od njene arije![]()
Ma samo pri cekiranju karte zamolite da vam omoguce to mjesto slobodno i ak nije pun avion nema problema. Zenske na salteru putnicima samcima svim razdijele po jedno mjesto u redu pa parove zguravaju k njima. A ak dodjes na vrijeme onda vas stave u slobodan red (ak zamolis).
kaj se tice vezivanja AS pojasom, ovaj od sjedala je prekratki da cijelu AS okolinas s njim, ali naprijed ide. A i AS kad ju stavis na sjedalo (suprotno smjeru voznje) vrhom dodiruje sjedalo ispred tak da stoji cvrsto. Ma to ti je kul, ak je malena u krilu onda igracke potrpas, a i imas malo privatnosti za dojenje![]()
Pri putovanju avionom isto je bitno pokusati medu prvima uci u avion jer vas stuardese odmah ako ste sa malom bebom stave naprijed gdje ima vise prostora .Jer nama se prilikom jednog leta desilo da je bilo par roditelja sa bebama.I smatram da je jako bitno da beba ima neto za piti zbog razlike tlaka.
Stjuardese vas ne mogu staviti naprijed kad god dosli u avion jer broj mjesta na kojem cete sjediti se dobije na cekiranju karte. jedino ak je avion fakat prazan onda se mozete premjestati.
Planiranje puta je u punom zamahu :D uh bas se veselim.
MM je malo procackao o tipu aviona koji leti na toj relaciji, razmjestaj sjedala je 3-3, a najvise mjesta za noge ima kod izlaza u slucaju opasnosti pa planiramo unaprijed traziti ta mjesta kod kupovine karata.
ma zato sam se i htjela unaprijed raspitati kako je izvedivo dojenje kod poljetanja i slijetanja kad smo svezani jedno za drugo, ali eto cure su sve objasnile tako da mislim da nece biti problema.leptir prvotno napisa
Ajde drago mi je da se dan polaska blizi. Nama je Marija bila u AS do malo nakon polijetanja i onda je pocela cviliti pa sam ju stavila na cicu, onda je malo cikila pa se sama maknula pa se igrala pa opet pocela negodovati pa opet cika pa opet igra i tak je proslo super (za razliku od puta prije)![]()
Zato vam zelim ugodan i sretan put :D
Htjela bi se osvrnuti na svoj prijedlog samo pisem ono sta se nama dogodilo ali valjda sve ovisi o vrsti avio kompanije
Mi smo svoju AS uspjeli svezati s remenom od sjedala (samo prebaciš preko - to ti napravi stjuardesa ak ne uspiješ sama). Ovaj dodatni remen koji trebaš tražiti je za veću djecu (od 1 do 2 godine), dete ti sjedi u krilu, i zvežeš ga dodatnim remenom koji prikopčaš na svoj (opet ti može pomoći stjuardesa).
U svakom slučaju, najbolje bi bilo da imaš sreće i da imaš extra prazno sjedalo na kojem možeš držati AS i zvezati je.
U protivnom ćeš morati AS spakirati u kutije za prtljagu (one iznad glave), a dete držati na rukama cijelo vrijeme. Nije praktično jer je između sjedala sve stisnuto, pa smetaju nasloni za ruke, sjedalo ispred tebe, ...
Još 2 korisne informacije:
1. pri polijetanju i slijetanju dobro je detetu dati u usta flašicu s vodom (ili dudu-varalicu), jer im to pomaže da im se uši odštopaju.
2. kolica možeš dofurati skroz do aviona i pred avionom ih predati da ih ukrcaju u nekakav međuprostor za prtljagu, a kad sletite odmah kod aviona ih tražiti nazad. Samo kod chekiranja prtljage to napomeni. Meni je to bilo turbo praktično.
Sretan put i dobar provod![]()
Remen je i za male bebe, znam iz pouzdanih izvora, i stjardese su duzne cim vide da beba ulazi u avion odmah dati majci taj pojas.
AS se ne mora vezati pojasevima, ako kazete stjuardima da zelite drzati na sjedalu, nitko vas nece prisiliti da je pospremite u prtljagu iznad sjedala. U nekim avionima ima taman mjesta tako kad ugurate AS u sjedalo ni ne mozete vezati i mala je mogucnost da se ista dogodi jer ju cvrsto drzi sjedalo ispred.
Beba se moze komotno drzati na rukama, nasloni za ruke se mogu podici, a ljudi koji sjede ispred mogu uspraviti svoje naslone ako ih fino zamolite.
Ako bebi bude smetala promjena tlaka, sama ce traziti nesto za piti.
Imam jos jedno pitanje ... Leila ce imati 4 mjeseca kad budemo putovali, dakle definitivno nece sjediti, kako nije zaljubljenica u AS (iako se to jos stigne promijeniti) ja planiram nositi i kosaru od kolica (imam Quinny Buzz verziju kolica, tako da onaj sjedeci dio ne moze u skroz ravni lezeci) ... e sad to se bas ne moze sklopiti i zauzima dosta mjesta, da li bi bilo pametnije da za taj put posudim neki tip kisobran-kolica koja mogu u lezeci nego da nosim ova svoja? Mislim kako gledaju na velicinu kolicu kad dodete pred avion sa njima?
Cak i ako se navikne na AS, ne mogu je cijeli dan vozati u tome a nije ideja cijelo vrijeme provesti u hotelu.