-
I moja curka (3,5 g) je s dolaskom seke pokazala želju za cicanjem i dala sam joj. Naravno, tehniku je zaboravila, ali to uopće nije skužila. Bila je uvjerena da je pocicala, rekla da joj je fino, čak odglumila da se podrignula i sve 5. Kad me povremeno, iako rijetko, traži, dam joj. Zadovolji svoju znatiželju, potrebu za blizinom, želju da se opet osjeti malenom i zaštićenom, jednakoj seki, pa odjuri svojim poslom sva sretna i zadovoljna. Možda uspije izvući kap- dvije, ali nije to ni blizu tehnici koju je odavno zaboravila.
Iz svog i iskustva drugih mama koje su se javile, sumnjam da će se tvoja situacija pretvoriti u pravi tandem. Najvjerojatnije curica želi probati iz znatiželje ili potrebe za bliskošću, ali sumnjam da će se zaista napiti mlijeka kao kad je bila beba. Dolazak novog bića u obitelj nosi velike promjene svima, a najviše u njihova mala srca, zato je potrebno svo razumijevanje i strpljenje na svijetu kako se ne bi osjećali odbačeni ili manje vrijedni od bebe.
Razumijem tvoj stav spram tandema i to je tvoje apsolutno pravo, ali pokušaj pronaći neku sredinu i dati curici da proba neki put, ali uz napomenu da je to sekina jedina hrana, jer bebe ne smiju ništa drugo, a velika djeca već svašta papaju, svašta mogu, igraju se, trče... naglasiti ipak razliku između njih dvije, ali ističući prednosti koje su njoj dostupne, a bebi nisu. Možeš probati npr. ovako: "Mama će tebi sad napraviti jedan fini kakao (ili što već najviše voli). Znaš da seka to ne smije? Njoj bi kakao bio sigurno jako fin i sigurno bi ga htjela probati, ali ne smije." Neka zna da nije ona jedina koja ima ograničenja, jer i seka puno toga ne smije i ne može. Pokušaj u njoj pobuditi empatiju i zaštitničke osjećaje spram bebe, pa se neće osjećati ugroženo ako joj uskratiš nešto što si namijenila bebi (npr. ciku).
Kod nas je puno pomogla i lutka koju je Megi dojila kad i ja, pa se u startu osjećala važnom i odraslom. Dopustila sam joj i da aktivno sudjeluje u kupanju i presvlačenju bebe, stalno ističući kako mi strašno puno pomaže i kako sam sretna što imam tako dobru veliku curicu bez čije pomoći sigurno ne bih uspjela. To je dobar način da joj nahraniš ego i vjerujem da će pokazivati manje želje za tješenjem uz cicu. S druge strane, ako ponekad zatraži, nemoj je odbiti, jer odbijanjem samo možeš potpiriti želju.
Želim vam puno sreće!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma