-
Sluzava stolica - da li je ipak gladan?
Moj Ivan je star mjesec dana, rođen s 3960, dug 53 cm. Od prvog trenutka je izvrsno prihvatio sisu, nikakvih problema s dojenjem nije bilo prvih deset dana dok su dojke bile prepune i dok sam se morala izdajati da spriječim upalu. Čim je počeo više jesti, a dojke postale mlitave, počinju problemi. Mlijeka uvijek ima, mlijeko štrca na metar udaljenosti, ali on je dojkom nezadovoljan, grčevito uzme i snažno povuče nekoliko minuta, zatim uz vrisak pusti i nastavi plakati. Usput me tako snažno štipa za nadlakticu, kao da ga nešto jako boli... Na ovaj način dojenje je mučenje i traje po sat vremena. Nakon dojenja on ne zaspi, spava općenito vrlo malo, san mu je nemiran (pedijatri u bolnici u kojoj sam rodila rekli su nam da je nemiran san znak gladi). Uza sve to stolica je sluzava. Žuta je doduše, ima je oko 5 do 8 u toku 24 sata, ali kad ga presvlačim ponekad mu iz guze izlazi sama žuta sluz. Zbog straha da je gladan dodam mu adoptivnog mlijeka, doza je oko 100 ml dnevno. Što se toga tiče smjenjuju mi se raspoloženja - ponekad mislim da mu moram dodati umjetnu hranu jer je najvažnije da ne bude gladan (dok jede umjetno mlijeko ne vrišti i ne grči se), a kad vidim kako kasnije bljuca i nemiran je, pomislim da ipak imam dovoljno svog mlijeka. Čini mi se da nekad sve to što sam mu umjetnog mlijeka dodala izbljuje. Ne znam koliko je napredovao u težini jer je tek sutra prvo savjetovalište! Što znači žuta, ali sluzava, jako sluzava stolica??? Kako da postupim?
-
-
samo da potpisem leonisu
i ja sam imala jaki refleks otpustanja mleka,
od njega se beba moze zagrcnuti,
previse vazduha mu udje u zeludac,
slede grcevi, eksplozivne stolice i prdezi,
sluzave i zelenkaste kakice....
probaj polozaj kada beba cica potrbuske,
lezeci na tebi, a ti se zavali u fotelju polusedeci.
izdoji malo mleka pre podoja, dok se mlaz ne uspori.
dizi bebu vise puta u toku podoja da podrigne.
a formula vam ne treba.
zelim vam srecu!
-
Jao i mi imamo istu muku. I nasa traje vec 3 nedelje! Bas dugo! Stolica je zelena, sluzava, pa je jedno vreme bila i malo krvava, pisala sam o tome. I meni se cini da je moja stalno gladna. Ali ako dobro napreduje, sve je u redu! Nadam se.
-
Jedva čekam da ga sutra vagnu na savjetovalištu. Možda se on u prvih pet do sedam minuta i nasisa dovoljno, razmišljam da ga poslije i ne prisiljavam na sisu dok mu se to grčenje ne smiri...pa da mu dam ponovno za sat vremena. Tako radimo noću...noću sisa svaka dva sata, ne bljucka i ne muči ga ništa. Položaj potrbuške nije uspio -još je premali.
-
Ivan dobro napreduje. S pet tjedana ima 58 cm i 55oo grama. Pedijatrica savjetovala isključivo dojenje kada sam joj ispričala cijelu priču. Propisala nam Simplex kapi protiv grčeva. Tako je jučerašnji dan prošao bez umjetnog mlijeka. Učinit ću sve da tako i ostane. Potražit ću malo postove da vidim ima li nešto o tim Simplex kapima. Jučer mi je bio dosta pospan. Ne znam da li je to zbog toga što smo konačno izišli malo na zrak ili od tih kapi!?
-
Moguće da je od svježeg zraka. I mi smo šetali danas, ajme lijepog vremena, pa je cijelo popodne u komici.
Što se tiće sab simplex kapi i mi smo ih davali neka dva tjedna, no sad kad smo prestali nevidim nikakvu promjenu na gore, isto je.
Čini mi se da je najveći problem od svega taj zrak kojeg se nasišu, noću spava dobro i super siki, bez plakanja i odbijanja sike. Pred jutro se meškolji i izgleda kao da tiska, i vidno ga nešto muči.
Tako je sve dok se dobro ne podrigne, a najčešće i bljucne, a da ga još nisam podojila.
I ja se lomim s opsesijom da je gladan, i tako smo uveli bočicu koju mrzim, jer imam mlijeka,a on je prenervozan da sisa. Takav je bio i prije nego je upoznao bočicu, a ja u strahu da je gladan i "da ne mučim" dijete uvela (kršitelj koda). Zna biti budan po 5-7 sati uz povremeno dremuckanje, i to me brine, jer kažu da sita djeca dobro spavaju.
-
A ja sam primetila da kada ima sluzavu stolicu, tada vise i jede. :/
-
moja je imala grozne grčeve, sab simplex su ih malo ublažili, pa umisto cjelodnevne komedije bilo je gadno samo predvečer,
pomoglo je postavljanje na trbuh - suvišni zrak izađe, masiranje trbušćića , i ja sam prestala jesti sve mlječno - tek onda su u potpunosti prestali (nije podnosila bjelančevine kravljeg mlijeka)
ako je let down jak, možda pomogne da nakon par minuta, kad počne negodovati skineš bebu sa sise i malo ručno izdojiš i kad se sisa smiri vratiš bebu
a jel možete ležeći dojiti - možda zbog smanjenog utjecaja gravitacije i let down bude slabiji
šteta bi bila da mame s toliko mlijeka daju bebi umjetno
-
da, šteta je ako ima mlijeka...
Moj mališa se rodio s manjom porođajnom težinom, i na mojoj ciki je dobivao min 150 g-200 g tjedno. Pedica nije bila zadovoljna što je za mjesec dana dobio samo 700 g pa je preporučila adaptirano.
Tu je naravno i pritisak okoline, a ja osjećam grižnju savjesti ako ne "nahranim" dijete da ne bude gladno. On je mali i ne može u mjesec dana natuć 2 kg ili može...izluđuju me komentari tipa od neke xy je beba dobila , lupam sada, kilogram za tri tjedna.
Pitam se dal sve bebe moraju odmah izgledati kao lutka iz reklame za michelin gume..?#*
-
ma ne, nikako,
gle tablice koje imaju većina pedijatara su rađene na osnovi beba koje su hranjene adaptiranim , odatle velike brojke
da te pitam: da li odrastao čovjek mora imati viška kila da bi bio zdrav?
minimalni dobitak na težini u mjesec dana je 450g prema tablicama dojenih beba, osim težine jako je bitno opće stanje: živahnost , stolice, popišane pelene...dobivanje na duljini, elastičnost kože..
pedica ti je pogriješila, nije prva a ni posljednja
veliki ljudi imaju velike bebe, mali ljudi imaju male bebe, mršavi mršave a debeli debele
a ne tamo neke tablice
-
Vikica, moji 14-godišnji blizanci dobivali su oko 600-800 grama mjesečno prvih mjeseci života dok sam ih dojila. Danas su visoki, lijepo građeni, dečko je snažnih mišića, oboje bez grama sala.
A što se tiče naših problema s dojenjem, primijetila sam da otkad izlazimo u šetnju, odspava u komadu po dva sata, nakon toga sa sisanjem nema problema...kao niti noću. Došla sam na ideju da ipak nekakav vremenski razmak između dva podoja mora biti...ovo nasisavanje svaki čas ne ostavlja želučiću vremena da probavi hranu, pa vraća na usta usireno mlijeko, a novo prima...nije čudo da ima probavnih smetnji...Što je dojenje na zahtjev?Kako ću znati da li plakanjem dijete zahtijeva da ga podignem da bi podrignuo, jeo ili jednostavno zahtijeva pažnju? A ja mu svaki puta strpam sisu u usta...i čudim se kad mu je loše...