-
porodiljna naknada za blizance i više beba
kako je moguće da je naknada za mame koje su rodile više djece istodobno jednaka kao i za mame koje rode 1 djete?
da li je na forumu bila vec diskusija o tome i da li ima neka inicijativa u vezi ovoga jer se radi o nepravdi i prema djeci i prema mamama jer znaci ako zena rodi po 1 dijete onda svaki put ima pravo na naknadu u propisanom iznosu a ako rodi odjednom 2 ili vise drzava ustedi ???
isto tako pomoc za novorodene se isplacuje po bebi dakle ako se rode 2 ili vise dobije se 2 ili vise isplata - kako onda mjesecna naknada nije vezana uz broj djece koje je zena rodila
kad sam prije 6 godina nosila i rodila 1 dijete ljutila sam se na niske naknade koje su tad bile nize nego sada - i limite koji su ostali isti
a sad kad nosim dvojke nemogu vjerovati da je ovo moguce? :?
-
Naknada plaće za ženu na rodiljnom dopustu je upravo to, naknada plaće, a ne naknada za majčinstvo. Plaću ugovaramo s poslodavcem (na stranu sad gornji limiti naknada, na to svi pušemo), ona ne mora biti niti lipe veća zato dobijemo dijete/djecu (poreznu olakšicu može koristiti otac djeteta), i zato blizanačko majčinstvo ne utječe na samu naknadu.
Mjere koje trebaju pomoću blizanačkim majkama ne moraju se zvati rodiljna naknada, to može biti niz drugih mjera (npr. padaju mi na pamet bonovi koji se mogu unovčiti u bilo kojem dućanu, a koji omogućavaju velike popuste na dječju robicu, kolica, krevetiće, besplatan vrtić/jaslice za jedno dijete, aj dobro, sad su bar obavezne školske knjige besplatne, ali bilo bi tu prostora za popuste na ostalom školskom priboru, školskim torbama...)
-
ne znam minnie ...mozda bas zbog toga sto imamo limite na porodiljnu meni ovo izgleda jako nepravedno jer ja porodiljnu nedozivljavam kao naknadu place jer mi je placa znacajno veca od limita za 6 mjeseci a ostalih 6 da i ne govorim....
s 1. djetetom sam se upravo zbog te velike razlike vratila nakon 6 mj. porodiljnog ali s blizancima mi to neizgleda realno moguce...
-
muka mi je kad se bilo koji roditelj mora zbog preniskih naknada prisilno ranije vratiti na posao, limiti su stvarno preniski, pogotovo na dodatnom r.d....
-
e moja lumpar, već sam bila povela raspravu o tome...
evo ti ovdje možeš pročitati da sam pisala ministrici i što mi je poslije odgovorila, ali možda bi bilo dobro da i ti napišeš...što nas je više, možda se nešto i napravi....
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=23690&start=0
pozdrav
-
Mislim da bi stvarno naknade za majke blizanaca i više djece trebale biti drugačije rangirane.
Nema smisla da žena koja ne radi dobiva naknadu,a žena koja ima preko 4250 kn i ima više blizanačku trudnoću dobiva i te kako manji priliv.
-
hvala cure na info i podrsci...gemini imas pravo treba aktivno protestirati - poslat cu i ja pismo - moram malo istraziti koliko su ceste viseplodne trudnoce da mogu ugrubo imati osjecaj o kojim novcima pricamo..
apsolutno se slazem da i mame bez primanja dobiju odredenu naknadu ali mi s vecim placama smo jako zakinuti jer iz nasih vecih doprinosa se financiraju takve akcije a samima nam ogranicavaju isplate na minimum onda kad ih uistinu trebamo
-
najjače od svega je to što izgleda, opet mi sa tzv "visokim" plaćama, nećemo imati pravo na tzv. "pronatalitetni dodatak" za 3-će dijete od 500kn, jer će, izgleda, i na to pravo imati sami oni koji primaju dječji doplatak. Ma nemam ja ništa protiv da dobiju oni koji imaju manje, ali nek se onda kaže da je to povećanje dječjeg dopl. za treće dijete, a ne pronatalitetni dodatak, jer po tome ispada da se naša djeca ne broje... :?
-
Da, i meni je koma što se to zove pronalitetni dodatak: to je isključivo socijalna mjera za veće obitelji koje inače ostvaruju pravo na dječji doplatak.
-
Jučer sam cijeli dan razmišljala o tim naknadama.
Po mom,majkama blizanaca (i više djece) bi bez razmišljanja trebalo ići prvih godinu dana prosjek mamine plaće,a ostalih godina određeni postotak neto plaće. Kada neće svima nama dati prvih 6 mj. prosjek plaće,onda barem onima ali kojima stvarno treba...
-
Jel ima još netko osim mene kome je ova tema zanimljiva? (još uvjek) / tu mi sad fali onaj smajlić koji trepće okicama
/
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma