-
Ruske piroške
Ovaj je recept iz knjige Vokija Kostića “Gastronomski dnevnik”. Čovjek je kompozitor i veliki gurman (veliki i tijelom i ljubavlju prema hrani). Radi muziku za filmove, serije i predstave – jedna referenca: film Ko to tamo peva.
Putovao je po cijelom svijetu i sakupljao recepte, a ovo su Ruske piroške. Recept je prilično jednostavan, jedino je za mene malo zbunjujuća količina mesa, ali procijenite sami. Važna Vokijeva napomena je da je velika zabluda da se piroške moraju pržiti u ulju. On kaže da se prave ruske piroške peku u pećnici. Osim mesom, mogu se puniti i kiselim kupusom, sirom, sjeckanim jajima.
Tijesto: 200 g kiselog vrhnja, 200 g maslaca, 2 čaše brašna
Nadjev: po 300 g mljevenog svinjskog, goveđeg i telećeg mesa (znači ukupno 900 g mesa – meni malo previše, ali dobro sad...), 1 glavica crnog luka, pola deci ulja, so, biber po ukusu, peršin
Premaz: dva žumanca
Zamijesiti vrhnje, maslac, brašno, napraviti loptu od tijesta i ostaviti da prenoći u frižideru. Sutra: pržite luk i meso, dodajte peršin, so, biber. Tijesto pomalo vaditi iz fridža, i razvaljati ga tanko kao za rezance. Sjeći kvadrate od 10 cm, po dva kvadrata staviti jedan na drugi, na sredinu malo nadjeva i zaklopiti. Zaklopljenu stranu okrenuti na dole, pa složiti u pleh, premazati žumancem i peći 30 minuta na 200º
Klopati toplo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma