Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 168

Tema: Upute za popunjavanje prijave poreza na dohodak za 2006.g.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

u 2006. sam primila 1 plaću (za 11 mj), s obzirom da plaća za 12 ne ide u tu godinu. i nije uplaćen porez i prirez.
    i imala sam ugovor o djelu gdje je uplaćen porez i prirez.
    ispada razlika poreza i prireza za uplatu i iznosi nekih 108 kn.
    to je u redu?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ne bih rekla, kak je to moguće ako si dobila jednu plaću, a odbitak imaš za 12 mjeseci, i još su ti platili honorar i vrlo vjerojatno preplatili porez, pogotovo ako si dobila samo jednu plaću...hmmmmm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    u 2006. sam primila 1 plaću (za 11 mj), s obzirom da plaća za 12 ne ide u tu godinu. i nije uplaćen porez i prirez.
    to je u redu?
    ili si ti bila nekom odbitak ili nisi upisala svoj odbitak

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I meni se čini da bi trebal biti povrat, a ne dodatna uplata poreza.

Daj ti provjeri jesi li sve dobro izračunala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lalah prvotno napisa
    Citiraj Riana prvotno napisa
    to je u redu?
    ili si ti bila nekom odbitak ili nisi upisala svoj odbitak
    oću reći nemoguće
    vjerojatno nisi upisala svoj odbitak

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

OK. sad sam totalno out, kamo upišem odbitak (1600 kn?)
    help

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Na 7. stranicu porezne prijave, pod točku 9.1 (za svaki mjesec posebno, onoliko koliko je u tom mjesecu odbitak bio)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako si na excelobrascu samo štrokaš faktor 1,00

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

super, skontala, jedino još ovo, za sve mjesece ili samo za 11, za koji sam dobila plaću?

inače, super ste brzi, hvala unaprijed!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

tamo gdje se upisuje osobni odbitak - za svaki mjesec upisuješ koeficijent - ako nemaš prijavljeno dijete, onda je za svaki mjesec 1,00 - 1.600,00 kn, a ako dijete imaš prijavljeno na sebe, onda je koeficijent 1,5 - 2.400,00 kn za svaki mjesec - u tome je caka za povrat

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

tenx, sad mi je povrat oko 780 kn

ponovno, super ste, hvala

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Citiraj MamaRibice prvotno napisa
    da li i mm i ja mozemo obracunati osobni odbitak za djecu? treba li priloziti neki dokument za djecu (domovnica..)?
    hvala
    Ne možete. Samo onaj na koga je dijete prijavljeno.
    tnx

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    Citiraj Maruška prvotno napisa
    Citiraj miha prvotno napisa
    kuži li se netko u proces ispunjavanja formulara za povrat poreza za umirovljenike?

imaju li oni pravo na ikakav povrat uopće? (pokušavam tati nešto iskemijat, ali mi ne ide...)
    evo primjera:
    moj tata (umirovljenik) je prošle godine dobio povrat poreza s osnovu plaćenog dopunskog zdravtsvenog, nekih računa za zdravstvene usluge i ugradnje blindo vrata...
    pa to mene muči...
    on ima račun za zube na cca 700€ i od dopunskog zdravstvenog na 600kn, a kad sve ubacim u formular ispada 0,00 za povrat. jel moguće :?

jel problem u tome što se na mirovinu ne plaća ništa poreza ni prireza? tako barem piše na potvrdi od mirovinskog :/ ...
    Miha, ako je tvoj tata imao 0 kuna uplaćenog poreza i prireza iz mirovine tijekom godine, normalno da nema niti povrata.

Da je bilo, po bilo kojoj osnovi: mirovina, + ili neko ekstra primanje, uplaćenog poreza i prireza, temeljem računa koje tvoj tata ima, normalno da bi ostvario povrat uplaćenog poreza i prirea.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mirovine su neoporezive do 3000,00 kuna mislim a i trebalo bi pisati na odsječku koliko je poreza uplaćeno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj coccinella prvotno napisa
    Zna li netko da li se uplate za poslijediplomski studij mogu iskoristiti za povrat poreza? :?
    mislim da se takve stvari mogu iskoristi jedino ako se radi O DAROVANJIMA.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo korisnog linka sa raznim obrascima http://www.ekopen.hr/index.php?optio...d=13&Itemid=75

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

molim pomoć:
    1. udala sam se 05/2006. IP obrazac glasi na djevojačko prezime, pola računa od doktora na jedno pola na drugo prezime, trebam li predati možda kopiju vjenčanog lista?
    2. rodila sam 09/2006 normalno tada i još uvijek primam porodiljnu nadnadu, trebam li povećavati olakšicu za dijete jer je prijavljen na mene ili to nema veze jer ne primam plaću trenutno?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tonja_1, ovako:

1. Svakako neće naškoditi ako predaš kopiju vjenčanog, a moglo bi ti uštedjeti nekaj vremena, hodanja i telefoniranja.

2. Ako pitaš za poreznu prijavu: DA, povećaj si olakšicu za zadnja 4 mjeseca prošle godine. Ako pitaš za prijavu djeteta na PK-obrazac (da ti bude malo veća plaća), možeš to učiniti ili možeš iskoristiti olakšicu kod predaje godišnje porezne prijave.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Priloži vjenčani, to je dovoljno za nedoumice oko prezimena.
    Djete će ti moći biti olakšica tek kad ponovo počneš primati plaće. Do tada nek bude na tatu, a dalje na onog tko više zarađuje.

mamaV

Početno

Pitanje vezano za stambene kredite: bila sam vlasnik nekretnine 54 m2, udala se, rodila pa smo kupili veći stan od 86 m2. Da li imam pravo na povrat kamata jer se radi o "rješavanju stambenog pitanja"? Pitala sam na poreznoj za oslobođenje poreza na nekretnine (ne znam da li se to tako zove-ono što plaćaš kad kupiš stan) pa su mi rekli da što se toga tiče, vjerojatno imam pravo na oslobođenje odn. samo uplatu na razliku od 6m2 jer za tročlanu obitelj "rješavanje stambenmog pitanja" znači stamb. prostor od 80 m2. Šta sad s kamatama? Da li je važno što sam prije imala manji stan a tek s ovim riješila stmb. pitanje ili se gleda posjedovanje ikakve nekretnine ikad?
    Pitam za ubuće jer još nemamo vlasnički pa nismo tu niti prijavljeni (druga priča).
    Tnx

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

misli da nema korelacije između oslobađanja porezana nekretnine i kamata na stambeni kredit
    ovdje se ne radi oprvoj nekretnini
    ne znam,nisam pametna
    zovi 0800 669933

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mamaV prvotno napisa
    Pitanje vezano za stambene kredite: bila sam vlasnik nekretnine 54 m2, udala se, rodila pa smo kupili veći stan od 86 m2. Da li imam pravo na povrat kamata jer se radi o "rješavanju stambenog pitanja"? Pitala sam na poreznoj za oslobođenje poreza na nekretnine (ne znam da li se to tako zove-ono što plaćaš kad kupiš stan) pa su mi rekli da što se toga tiče, vjerojatno imam pravo na oslobođenje odn. samo uplatu na razliku od 6m2 jer za tročlanu obitelj "rješavanje stambenmog pitanja" znači stamb. prostor od 80 m2. Šta sad s kamatama? Da li je važno što sam prije imala manji stan a tek s ovim riješila stmb. pitanje ili se gleda posjedovanje ikakve nekretnine ikad?
    Pitam za ubuće jer još nemamo vlasnički pa nismo tu niti prijavljeni (druga priča).
    Tnx
    Najbolje ti je prijaviti s potvrdom od banke (ako si ti osobno korisnik kredita), kupoprodajnim ugovorom i ugovorom o kreditu - kod njih ti i TM morate potpisati onu izjavu da (valjda sada) nemate drugih nekretnina u vlasništvu ili je možete napisati sami i potpisanu donijeti i ako to sve imate, po meni bi trebala dobiti povrat
    a isto tako i oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Tnx
    Sad sam tek vidjela da niste prijavljeni ....
    - i za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina i za povrat poreza za kamate na stambeni kredit MORATE BITI PRIJAVLJENI NA TOJ ADRESI - traže potvrdu MUP-a o prijavljenom prebivalištu, odnosno neke PU uz poreznu prijavu i navedene ugovore, potvrdu i izjave, traže i kopiju osobne gdje se vidi prebivalište

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Za prijavu prebivališta MUP ne traži vlasnički list. Dovoljan im je kupoprodajni ugovor.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Molim pomoć - ne mogu dobiti PU

Dizala sam stambeni kredit za adaptaciju i imam potvrdu o plaćenim kta, a osim toga uz ostalu dokumentaciju treba priložiti račune o izvedenim radovima.

Da li ti računi trebaju biti za cjelokupni iznos kredita, samo u visini kamate koju sam platila ili ... :?

Ako sad dam sve račune šta ću prilagati slijedeće i daljnjih godina kao dokaz ? Uvijek iste račune ?

ako netko zna unaprijed txs

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Netko je pitao nekada što ako se ne preda porezna prijava na vrijeme. Evo naiđoh na nešto malo o tome:

Porezi i računovodstvo 5.2.2007
    Obvezno i dobrovoljno podnošenje prijave poreza na dohodak za 2006.
    Fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak obvezni su ili mogu prijavu poreza na dohodak za 2006. godinu podnijeti do 28. veljače 2007. godine. (članak 42. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine“ broj 177/04). Iznimno mogu u skladu sa člankom 81. Općeg poreznog zakona prijavu podnijeti i kasnije i to ako iz opravdanih razloga

Fizičke osobe koe su obveznici poreza na dohodak obvezni su ili mogu prijavu poreza na dohodak za 2006. godinu podnijeti do 28. veljače 2007. godine. (članak 42. Zakona o porezu na dohodak ("Narodne novine" broj 177/04). Iznimno mogu u skladu sa člankom 81. Općeg poreznog zakona prijavu podnijeti i kasnije i to ako iz opravdanih razloga (liječenje, elementarne nepogode, viša sila) poreznu prijavu nisu mogli podnijeti u propisanom roku, u kojem slučaju prijavu trebaju podnijeti u roku od osma dana od prestanka razloga koji je uzrokovao propuštanje propisanog roka, a najkasnije po isteku roka od tri mjeseca od propisanog roka (do 31. svibnja 2007. godine).

Prijavu poreza na dohodak sadržaja propisanog člankom 88. Pravilnika o porezu na dohodak ("Narodne novine" broj 95/05, 96/06) podnose ispostavi Porezne uprave koja je mjesno nadležna prema njihovom prebivalištu ili uobičajenom boravištu (rezidenti).

Prijavu poreza na dohodak za 2006. obvezno podnose svi oni porezni obveznici (rezidenti i nerezidenti) koji su tijekom 2006. ostvarili dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona o porezu na dohodak kod dva ili više tuzemnih poslodavaca/isplatitelja istodobno i/ili dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. toga Zakona te dohodak od djelatnosti koji su utvrđivali na način propisan za samostalne djelatnosti (moguće je za dohodak od imovine i imovinskih prava - obvezno ili na vlastiti zahtjev i za drugi dohodak na vlastiti zahtjev) i/ili dohodak izravno iz inozemstva iz svih propisan izvora iz članka 5. toga Zakona i/ili dohodak iz kojega se predujam plaća po dobitku (dohodak od nesamostalnog rada kod jednog poslodavca/isplatitelja, drugi dohodak, dohodak od kapitala, dohodak od imovinskih prava, dohodak od osiguranja), a isplatitelji ili sam porezni obveznik predujam poreza na dohodak i prireza nije obračunao, obustavio i uplatio na propisani način (članak 39. Zakona). Porezni obveznici koji su obvezni podnijeti prijavu poreza na dohodak za 2006. godinu, obvezni su u prijavu uključiti propisane podatke o ukupnom dohotku koji su u toj godini ostvarili iz svih propisanih izvora.

Prijavu poreza na dohodak za 2006. mogu podnijeti porezni obveznici (rezidenti i nerezidenti) koji to nisu obvezni učiniti prema članku 39. Zakona o porezu na dohodak i to za dohodak od nesamostalnog rada koji su tijekom te godine ostvarili istodobno samo kod jednog tuzemnog poslodavca/isplatitelja i/ili za dohodak od imovine i imovinskih prava iz članka 27. toga Zakona (koji nisu utvrđivali na temelju propisanih poslovnih knjiga, a osim dohotka koji se prema posebnom propisu paušalno utvrđivao i oporezivao) i/ili dohodak od kapitala iz članka 30. toga Zakona i/ili dohodak od osiguranja iz članka 31. toga Zakona i/ili drugi dohodak iz članka 32. toga Zakona (ako taj dohodak nisu utvrđivali na temelju podataka iz propisanih poslovnih knjiga). Ako porezni obveznici radi iskorištenja propisanih prava podnesu prijavu poreza na dohodak za 2006., iako to nisu obvezni, dužni su u poreznu prijavu uključiti ukupan dohodak koji su ostvarili iz svih propisanih izvora prema članku 5. toga Zakona. Navedeno znači da porezni obveznik koji želi iskoristiti neka od propisanih prava, zbog čega namjerava podnijeti poreznu prijavu, a tijekom 2006. godine je ostvario npr. Plaću od jednog poslodavca i drugi dohodak (npr. kao autor i član nadzornog odbora trgovačkog društva) i dohodak od kapitala (kamate i dividendu odnosno udio u dobiti za razdoblje 2001. do 2004.), u tom slučaju treba iskazati propisane podatke o plaći i drugom dohotku i dohotku od kapitala te uplaćene predujmove poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak tijekom te godine. Zbog različitog načina utvrđivanja pojedinih vrsta dohotka i različito propisanih poreznih stopa koje se primjenjuju pri obračunu i uplati predujma poreza i prireza tijekom godine, valja biti oprezan te prethodno sastaviti konačni obračun poreza i prireza za 2006. godinu. Ovo stoga što se, ovisno o različitim osobnim okolnostima, pravima na koje pojedini porezni obveznik ima pravi i njihovom iznosu te udjelima pojedinih vrsta dohotka u ukupnom dohotku, može dogoditi da porezni obveznik ne ostvari očekivani povrat poreza i prireza, već naprotiv, da se iskaže obveza poreza i prireza za dodatnu uplatu.

VB, porezni stručnjak

Copyright © 2005 - 2006 by Dashöfer Holding

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Miha, ako je tvoj tata imao 0 kuna uplaćenog poreza i prireza iz mirovine tijekom godine, normalno da nema niti povrata.

Da je bilo, po bilo kojoj osnovi: mirovina, + ili neko ekstra primanje, uplaćenog poreza i prireza, temeljem računa koje tvoj tata ima, normalno da bi ostvario povrat uplaćenog poreza i prirea.
    ma, nadali smo se da će imati barem nešto sitno, ako na ništa onda barem na ove silne zdravstvene račune ...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u koju poreznu upravu šaljem?
    naime, prebivalište mi je u jednom xy gradu (a na prebivalište su mi svi dokumenti- osobna, podaci u banci, ...), ali radim u zg i na policiji imam prijavljeno boravište??

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nazovi i pitaj, ili pošalji na obje

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    u koju poreznu upravu šaljem?
    naime, prebivalište mi je u jednom xy gradu (a na prebivalište su mi svi dokumenti- osobna, podaci u banci, ...), ali radim u zg i na policiji imam prijavljeno boravište??
    a vjerojatno prijavljuješ tamo gdje plaćaš i porez - to mi je nekako logično, a tvoj poslodavac bi trebao znati u koju općinu (grad) ti ga je uplatio

mamaV

Početno

Hvala na odgovorima, puno ste mi pomogle!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo i moje pitanje:
    zara je do 30.06. o.g. bila na mojoj poreznoj kartici, a onda smo je prebacili na MM-a. e sad, mi smo to napravili i ja nisam vise o tome vodila racuna, i sad vidim da su mi u racunovodstvu svejedno i od 7-10. mjeseca pisali zaru kao poreznu olaksicu, ondnosno ta 4 mjeseca mi je porezni odbitak veci nego sto bi trebao biti.

da li ja to trebam negdje na prijavi posebno napomenuti, ili ce to oni sami skuziti?
    isto tako, jasno mi je da cu to morati platiti i normalno da i hocu platiti, ali da li mogu dobiti jos i neku kaznu ili nesto?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pa porezna prijava između ostaloga tome i služi da se ako treba "isprave" neke stvari koje su se događale tijekom godine, a nisu se trebale događati.
    jednostavno trebaš pisati dijete kao odbitak samo do dana do kad je bila prijavljena na tebe (znači samo za 6 mjeseci prošle godine), a s obzirom da ti je poslodavac i dalje obračunvao i uplaćivao manji porez, nažalost ispast će ti da ćeš ga po toj stavci morati platiti - sukladno tome ne vidim razloga za kaznu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, a moram li negdje to napomenuti i skrenuti im paznju, ili oni to sami skuze?
    (volim da sve bude cisto...)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, sad sam ponovno procitala
    znaci tamo gdje upisujem dijete kao porezni odbitak, napisem je samo do 30.6. pa ce oni onda vidjeti da je drugacije na onom papiru o placama, i lijepo mi to zaracunati, jel tako?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je
    a možeš probati staviti je svih 12 mjeseci na tebe, napraviti prijavu za tebe i muža
    pa onda je staviti svih 12 mjeseci na muža i viditi šta vam senajviše isplati

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

da, to upisuješ na 1. stranici prijave, a isto tako na kraju gdje se obračunava osobni odbitak pišeš koeficijent 1,5 - 2.400,00 kn samo za prvih 6 mjeseci, a od onda koeficijent 1,00- 1.600,00 kn, samim time će ti ispasti veći dohodak i veća obveza plaćanje poreza nego što ti ju je poslodavac uplatio

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala!!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

tako je
    a možeš probati staviti je svih 12 mjeseci na tebe, napraviti prijavu za tebe i muža
    ne znam kako bi ovo funkcioniralo jer porezna bi morala imati podatak od kada je dijete na koga prijavljeno i samim time ne možeš je više seliti od jednog do drugog kako ti odgovara, nego je moraš i u prijavi pisati onako kako je bila u kojem razdoblju prijavljena - zato valjda prijava i služi.

o tome kako vam više paše (s obzirom na visinu plaće jer uvijek se više isplati prijaviti dijete na onoga tko ima veću plaću jer odbitak je u postotku, pa ako je plaća veća, veći je i odbitak u kunama) je trebalo razmišljati prije nego ste je prijavljivali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, zato smo je i prijavili na muza u momentu kad je poceo dobivati vecu placu.

ovo sto lalah predlaze necu pokusavati, ja sam fakat panicarka i sve mi mora biti po pravilima :/

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

imam ja pitanje, u 2006 sam primila samo 1 placu i to u sijecnju
    e sad kad popunjavam stranu 7 da li upisujem onih 1600 osobnog odbitka samo u sijecanj ili u sve mjesece

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    e sad kad popunjavam stranu 7 da li upisujem onih 1600 osobnog odbitka samo u sijecanj ili u sve mjesece
    Riana ti je (na početku ove stranice topica) imala identično pitanje - caka za povrat je u tome da bez obzira što si primila 1 plaću, osobni odbitak upisuješ za svih 12 mjeseci

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    evo i moje pitanje:
    zara je do 30.06. o.g. bila na mojoj poreznoj kartici, a onda smo je prebacili na MM-a. e sad, mi smo to napravili i ja nisam vise o tome vodila racuna, i sad vidim da su mi u racunovodstvu svejedno i od 7-10. mjeseca pisali zaru kao poreznu olaksicu, ondnosno ta 4 mjeseca mi je porezni odbitak veci nego sto bi trebao biti.

da li ja to trebam negdje na prijavi posebno napomenuti, ili ce to oni sami skuziti?
    isto tako, jasno mi je da cu to morati platiti i normalno da i hocu platiti, ali da li mogu dobiti jos i neku kaznu ili nesto?
    Koliko je meni poznato, roditelji mogu kod prijave poreza, bez obzira na čijoj je poreznoj kartici dijete prijavljeno, odlučiti koji će od njih ostvariti olakšicu zbog dijeteta odnosno mogu olakšicu i podijeliti. Tada postoji mogućnost da jedan dobije rješenje o povratu , a drugi o dugu, ali bi bilo dobro izračunati sve opcije i vidjeti u kojem je slučaju ukupni povrat veći.
    Mislim da je na to i mislila lalah, na taj izračun, a ne na samu prijavu.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    tako je
    ne znam kako bi ovo funkcioniralo jer porezna bi morala imati podatak od kada je dijete na koga prijavljeno i samim time ne možeš je više seliti od jednog do drugog kako ti odgovara, nego je moraš i u prijavi pisati onako kako je bila u kojem razdoblju prijavljena - zato valjda prijava i služi.

o tome kako vam više paše (s obzirom na visinu plaće jer uvijek se više isplati prijaviti dijete na onoga tko ima veću plaću jer odbitak je u postotku, pa ako je plaća veća, veći je i odbitak u kunama) je trebalo razmišljati prije nego ste je prijavljivali
    Netočno!

Ti možeš cijelu godinu imati dijete (ili više njih, ili nekog drugog) prijavljeno na svoju PK, pa onda kod godišnje prijave skužiš da je nešto drugo isplativije, prijaviš tak kak tebi paše i to je to. Porezna to PRIHVAĆA, njih nije briga na koga je bila prijava cijelu godinu, samo im je bitno da im KONAČNI račun (nakon obrade svih poreznih prijava) štima. (Normalno, ako je dijete cijelu godinu prijavljeno na ženu, a onda naprave u godišnjoj prijavi da olakšicu za to dijete koristi muž, prijavu treba podnijeti i žena BEZ korištenja te olakšice - s doplatom poreza).

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Netočno!

Ti možeš cijelu godinu imati dijete (ili više njih, ili nekog drugog) prijavljeno na svoju PK, pa onda kod godišnje prijave skužiš da je nešto drugo isplativije, prijaviš tak kak tebi paše i to je to. Porezna to PRIHVAĆA, njih nije briga na koga je bila prijava cijelu godinu, samo im je bitno da im KONAČNI račun (nakon obrade svih poreznih prijava) štima. (Normalno, ako je dijete cijelu godinu prijavljeno na ženu, a onda naprave u godišnjoj prijavi da olakšicu za to dijete koristi muž, prijavu treba podnijeti i žena BEZ korištenja te olakšice - s doplatom poreza).
    ok, ali svakako ne mogu oboje koristiti pravo na olakšicu za isto razdoblje za isto dijete, što će u lutonjičinom kontekstu reći da ako joj je poslodavac plaćao manji porez i za razdoblje nakon što je već dijete bilo prijavljeno na oca, ne mogu i ona i NJM u poreznoj prijavi dijete imati prijavljeno na sebe za isto razdoblje, a čini mi se da je njeno pitanje išlo u tom smjeru

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Citiraj Dia prvotno napisa
    Riana ti je (na početku ove stranice topica) imala identično pitanje - caka za povrat je u tome da bez obzira što si primila 1 plaću, osobni odbitak upisuješ za svih 12 mjeseci
    hvala ti, promaklo mi

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    evo i moje pitanje:

Prije nekoliko godina sam imala gotovo isti situaciju: nakon što sam se zaposlila (prvo zaposlenje), u tatinoj firmi su me još neko vrijeme računali njemu kao olakšicu tako da je ispalo da sam se tri mjeseca duplirala - bila olakšica tati i istovremeno sama sebi.
    Ja sam podnijela poreznu prijavu po kojoj mi je vraćen porez, tata svoju po kojoj je bio dužan platiti porez. Nikakve kazne nije bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zbunjoza zbog mojih haiku postova
    nisam ni mislila da oboje prijave dijete u svojim prijavama
    mada mogu i to pa u rubrici OSOBNI ODBITAK SE DIJELI SA na prvoj stranici navesti koliki će dio tko koristiti

ono što sam htijela reći je
    Lutonjicamože napraviti obračun na način
    da sebi stavi faktor 1,5 a mužu 1,00 kroz cijelu godinu i vidi koliki joj je povrat a koliko muž treba uplatit
    pa onda obračun gdje sebi stavlja faktor 1,00 a mžu 1,5 za cijelu godinu
    pa onda vidi koliko ona ima za uplatu a koliko muž za povrat

a ako je situacija da je bila koji mjesec na komplikacijama ta druga sulucija je i najisplatljivija jer će ona i sa faktorom 1,00 imati povrat a muž će joj sa faktorom 1,5 kroz cijelu godinu imati veći povrat nego da ga stavi za 6 mjeseci

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zbunjoza zbog mojih haiku postova
    nisam ni mislila da oboje prijave dijete u svojim prijavama
    mada mogu i to pa u rubrici OSOBNI ODBITAK SE DIJELI SA na prvoj stranici navesti koliki će dio tko koristiti

ono što sam htijela reći je
    Lutonjicamože napraviti obračun na način
    da sebi stavi faktor 1,5 a mužu 1,00 kroz cijelu godinu i vidi koliki joj je povrat a koliko muž treba uplatit
    pa onda obračun gdje sebi stavlja faktor 1,00 a mžu 1,5 za cijelu godinu
    pa onda vidi koliko ona ima za uplatu a koliko muž za povrat

a ako je situacija da je bila koji mjesec na komplikacijama ta druga sulucija je i najisplatljivija jer će ona i sa faktorom 1,00 imati povrat a muž će joj sa faktorom 1,5 kroz cijelu godinu imati veći povrat nego da ga stavi za 6 mjeseci
    Tako sam te i shvatila , a nekoliko postova ranije isto to predložila Lutonjici. Nadam se samo da će ona ovo sve vidjeti prije nego preda prijavu :/ .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ništa nije neregularno, dapače zato se DOH obrazac i podnosi

mala digresija
    ja i MM radimo u malim privatnim firmama

PROTIVNO ZAKONU ti privatnici dogovorili su s nama neto umjesto bruto plaću. Ni jedno dijete ne nalazi se na nijednoj poreznoj kartici, ni mojoj ni MMovoj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •