Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: SKOLARCI ---> znaju li si pripremit sami nesto za jest

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno SKOLARCI ---> znaju li si pripremit sami nesto za jest

ja oskara ukljucujemu kuhanje jer znam da su dani kad ce bit sam doma jako blizu i zao bi mi bilo da ne pojede nista toplo

za sad si zna pripremit topli kakao i ostale napitke pomocu mikrovalne --> znaci i ugrijat mlijeko u mikrovalnoj i slozit si krokace (kornfleks)
    zna meni skuhat kavu takodjer u mikrovalnoj
    oguli i nareze krumpir (aj dobro.. to ziasta zgleda grozno, ali napreduje), posoli ga, upali plin i stavi ga kuhat (za sad samo pod mojim nadzorom)
    podgrijava ono kaj ja unaprijed pripremimi (opet u mikrovalnoj)
    skuha si hrenovke na sparetu (ja ga za sadnadgledam - fakat imam fobiju od tog plina, ali ne znam stvarno kak da ga naucim da nekaj pametno skuha, ak ne bu naucio koristit sparet)
    i zna si narucit pizzu i cevape iz dostave

zna da treba ocistit sve zivo povrce, ubacit ga u vodu i princip sto jos treba da bi se skuhala juha, ali sam jos nikad nije probao - za sad samo asistira

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Joj...mi smo tu na totalnoj nuli... :/
    Priznajem da sam kriva isključivo ja ali samo zbog straha da si nešto ne napravi, da se ne ozljedi, a ona taj moj strah duboko iskorištava tak da još uvijek ima dvoje služinčadi koji ju svakodnevno služe
    Ne znam...pokušavamo to promijeniti ali nemamo pojma od kud krenuti...još smo u fazi smišljanja strateškog plana dok je onaj operacioni dosta daleko...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo što tvoj Oskar radi ja sam valjda počela tek u osmom razredu

Borna niš ne zna, sva sreća da pahuljice jede isključivo sa hladnim mlijekom, pa eto - da prigusti to bi si mogao pruštiti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mikrovalnu nemamo, ne dam mu da se približava štednjaku. Samostalno ne zna napraviti ništa, ali zajedno sa mnom priprema neka jednostavna jela kao što je omlet. Oboje zajedno sa mnom gule povrće za ručak, to obožavaju. Nije mi potrebno da si sami spravljaju jelo. Ni ja nisam u toj dobi još ništa znala.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Skuhati si ne zna ništa. Nemamo mikrovalku a štednjaku ne prilazi.

Domet joj je napraviti si sendvič od kruha i sira i natočiti mlijeko.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da
    ja sam vec davno zakljucila da stupanj do kojeg dozvoljavamo djeci da se osamostaljavaju prvo ovisi o tome koliko smo im mi (ili neki drugi stariji tipa bake,dede i sl.) na raspolaganju i o nasoj osobnoj "hrabrosti/ludosti" da im dopustimo da rade neke stvari

ja bi rado da ni oskar ne mora, ali njemu jako cesto nema tko dat nis za jest ak si sam ne bu napravio
    mislim uvjek moze jest salamu, kruh, pastete, namaze ovakve i onakve i sl., ali si mislim zakaj si ne bi nesto sam pripremio pa pojeo i nesto toplo kad je sam doma, a i brze ce mu proc vrijeme jer ce se bavit necim korisnim

ja sam sama pocela kuhat onda kad sam pocela sama zivjeti, ali za mene se oduvijek brinula baka.. ona je UVIJEK bila doma, kuhala i pospremala.. jednostavno nije bilo niakkve potrebe da ja bilo sto od toga radim
    ja sa svojim klincima zivim dijametralno suprotno jer nemamo bas nikakv backup tipa nekog ko ce nam skuhat rucak, oprat robu i pospremit dok nas nema doma i sl. ko sto sam ja imala dok sam bila mala

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Skuhati si ne zna ništa. Nemamo mikrovalku a štednjaku ne prilazi.

Domet joj je napraviti si sendvič od kruha i sira i natočiti mlijeko.
    Isto ovako.Samo što moj neće ni sendvič napravi.Eventualno sok ako je baš jako žedan a ja nisam u blizini

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mukica, kužim da ti je drugačije nego meni, ali mene bi svejedno bilo strah. Zlu ne trebalo, ja bih radije da jede sendviče dok mene nema doma.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Rea ne jede salamu, ni sir i još mnogo toga što druga djeca jedu.

Ali zna si ugrijati mlijeko/vodu za kakao/čaj.

MM je kućanica pa Rea i nema neke potrebe, jer uvijek je tu tata, ako već nisam ja.
    A i ja radim u školi pa nisam baš od jutra do mraka na poslu (osim ovaj tjedan).

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naša samostalnost se očituje u tome što si sam uzme jogurt iz hladnjaka.
    I žlicu iz kuhinje.
    Nismo još dogurali do toga da praznu čašicu od jogurta baci u smeće, ali radimo na tome...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mukica, bravo za oskara!!! :D

i kikica si je sama spremala klopu. sad je prava majstorica .

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuhati se ne usudi jer ona ima fobiju od paljenja plina. Iako, mislim da je ipak premala (sudim po nacinu na koji reagira na neke druge stvari... mislim da ne bi zrelo reagirala da dodje do neke nezgode (mi nemamo mikrovalnu)).
    Sendvic si napravi, barata nozem bez problema, sama koristi toster i sama si radi pahuljice koje voli jesti s hladnim mlijekom pa s tim nema frke. Zna da se voce i povrce mora dobro oprati (neko i oguliti) prije klope. Zna si oguliti mrkvu i izrezati jabuku.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivar ne kuha sam nista, hladno zna pojesti
    nemamo mikrovalnu, ali nemamo ni plan da uskoro sam ostane doma

ceka ga to tek za godinu i po, ne mislim da je jos vrijeme da ga na to pripremam, prestrasila bi ga sama cinjenica da ce biti sam, a ne kuhanje

tad cu mozda razmisliti o nekoj pretplati u nekom restoranu u susjedstvu, tako smo sestra i ja kao djeca rucale

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam se sjetila da je ivaru u skoli organizirana prehrana sve do 8. razreda

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moj skolarac zna sam sebi speci kokice u mikrovalnoj
    nekada stavlja mljeko u salici grijati
    i sam uzima puding iz frizidera, sladoled iz friza, slatkis iz spajze
    to je vrhunac samostalnosti

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    sad sam se sjetila da je ivaru u skoli organizirana prehrana sve do 8. razreda
    Tome se i ja nadam.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    da
    ja sam vec davno zakljucila da stupanj do kojeg dozvoljavamo djeci da se osamostaljavaju prvo ovisi o tome koliko smo im mi (ili neki drugi stariji tipa bake,dede i sl.) na raspolaganju i o nasoj osobnoj "hrabrosti/ludosti" da im dopustimo da rade neke stvari
    kuzim te mukica. mene bi osobno bilo strah, pogotovo posto mi imamo stednjak na plin. a inace situacija da nam kcer bude sama kuci, mi nije bas simpaticna. ali razumjem da se mora, kad se mora.

ako imas cerano plocu, ili mikrovalnu, mozda je lakse. da li bi mozda mogla zamoliti susjede da jede s njima. ili nesto slicno? ili da ti skuhas navecer pa da on samo podgrije?

ja sam zaista sretna da mi ovdje u osnovnoj skoli (traje 4 godine) imamo mogucnost cjelodnevnog boravaka. takode i u gimanaziji (traje 8 godine)
    postoje skole sa cjelodnevnim boravkom, pa ovisno o potrebama, mozes dijete podici iz skole od jedan do 5 poslijepodne.

inace, ina zna oguliti voce, narezati jabuku, namazati nesto na kruh.
    mijesi palacinke sa mnom i stalno bi htjela da ih i pece, sto je mene malo strah.
    pa joj dam da ulije sefljom tijesto u tavicu, aonda ja dalje.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

antun zna namazati snitu kruha koju ja odrezem, zna uzeti jogurt iz fridza, i zna preliti mlijeko preko nekakvih pahuljica.
    mislim da je to sve.
    sparhetu jos ne prilazi, niti ga ja poticem.
    mikrovalna nam je visoko, morao bi se penjati na stolicu da je dohvati, pa i to otpada.

OT. Zdenka2, prekrasan avatar!

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Joj, moj B. ne zna ništa... dobro ponekad samnom guli krumpir, ali za jedan mu treba 10 min. i ispadne malen ko šljiva Mislim da si ne zna ni kruh odrezati, nije ni pokušavao, kad sam uvijek ja doma i na usluzi za svog Mikrovalnu nemamo, a plin ne može upaliti s upaljačem, boji se

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

e da, stvarno - moj skolarac zna jos i namazati nutello, pekmez, maslac, ili kaj vec na kruh.
    Sam reze krastavce na kolute za sendvice,
    sam slaze sendvice kad su kobase vec narezane...

a sad kad o tome malo razmisljam, sjecam se kak sam kao klinka stajala na sjedalici i sama pekla sebi palacinke ili jaja. Hmmm, jesu li nam djeca razmazena? :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto vam je problem da se klinci penju na stolicu da nesto dohvate?
    Moji se uvijek pentraju po recimo case.
    Andrija si sam slaze sendvice, reze kruh, pravi kavicu s vrucom vodom i hladnim mlijekom ali ne pokazuje bas neki interes za sparet.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Zasto vam je problem da se klinci penju na stolicu da nesto dohvate?
    zato što mi se po glavi u svezi s tim vrte ovakvi scenariji: popet će se na stolicu da dohvati čašu, stolica će joj se izmaknuti pod nogama, tresnut će glavom o nešto, izgubiti svijest... brrrr..... ili će polomiti ruku, nogu, presavijat se u bolovima, neće me se sjetiti nazvati i sl. isti me strah od stepenica, stalno hoda bosa po glatkim lakiranim stepenicama... ideja o njenom samostalnom korištenju špahera mi nije ni u peti.

zato joj prije odlaska izvadim na stol sve što bi joj moglo zatrebati: čašu-dvije, šalicu s podgrijanim mlijekom (poklopljenu), kruh (već narezan), pokoji namaz (i tupi nož za razmazivanje), jogurt, voće...

na kraju krajeva, koliko hrane djetetu treba u onih par sati koje provede samo? L. se ne sjeti jesti dok ju ja ne podsjetim

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kada čitam Mukicin post vidim da ova mikrovalna i nije tako loša stvar 8) ispada da djeca znaju kuhati zbog nje .

Pa onda i Miš zna kuhati: čaj, mlijeko za žitarice, prigrijati od prije gotove stvari, ispeći kokice

Kad kuhamo kod kuće, a to je rijetko jer svi ručamo "na poslu" (posao, vrtić, škola), dječaci su uvijek prisutni u kuhinji. Tiček je ješ mali pa samo čisti i reže povrće i stavlja u lonac, a Miš zna upaliti i plin.

Kolače obavezno radimo zajedno.

Još uvijek ne prakticiramo da bilo što oko plina (vatre - paljenje svijećica) rade sami. Iako mi znaju reći da se ja malo odmorim i oni će skuhati ručak .

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja mala obožava kuhati sa mnom. čišti povrće i dodaje začine sama, a za ostale stvari potrebam je moj nadzor, miješanje, sjeckanje i kušanje hrane.
    kada je sama ostavim joj skuhan ručak i ima obavezu podgrijati ga u mikrovalnoj. ne sviđa mi se ideja da sama pali štednjak.
    za sendviče je majstor, kao i za sve moguće žitarice.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi smo isto na mikrovalki, zna si uzeti iz frižića jogurt, mlijeko, kakve namaze, podgrijati u mikrovalki zna sve. ali sa šporetom se još ne petljamo. mislim nema potrebe, a nekako su mi još mali i zaigrani, bojim se, moram priznati...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •