Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: prestanak ugovora na određeno

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno prestanak ugovora na određeno

ugovor o radu na određeno vrijeme istekao mi je s današnjim danom, nalazim se na komplikacijama već dva mjeseca, pa molim ako mi netko može odgovoriti na par pitanja:
    1. što se dešava s mojim zdravstvenim osiguranjem, koje mi također ističe s današnjim danom? Kome se trebam javiti za produženje, da li zavodu za zapošljavanje, ili mi zdravstveno i dalje ostaje preko poslodavca jer se nalazim na komplikacijama?
    2. da li se po isteku ugovora na određeno, moram prijaviti na zavod za zapošljavanje unatoč tome što sam od 01.11. na komplikacijama te primam naknadu preko hzzo-a?
    3. Što se dešava s naknadom, dal i dalje imam na nju pravo ili se moram prijaviti na zavod za zapošljavanje te preko njega ostvarivati naknadu i je li ona onda manja od sadašnje, koja mi je 100% plaće.
    U radnom odnosu bila sam 18 mjeseci te dva mjeseca prije isteka ugovora otišla na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći...
    Ako sam bila nejasna pojasnit ću, ali gdje god da pitam ili mi ne znaju točno reći ili su odgovori različiti pa molim ako netko ima iskustva da se javi. Hvala unaprijed!

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

S obzirom da sam i ja u sličnoj situaciji reći ću ti ono što je rećeno i meni.

1.) Zdravstveno i radni staž ti nastavlja ići preko HZZO-a do obaveznog porodnog dopusta (45 dana prije očekivanog datuma poroda)
    2.) Tada se u roku 30 dana moraš prijaviti na zavod za zapošljavanje kako bi stekla pravo na naknadu (oko 1000,00 kn) ako na nju imaš pravo.
    3.) Nakon poroda imaš pravo na rodiljnu naknadu u iznosu od 1600,00 kn( mislim da je toliki minimalni iznos) s tim da ako imaš pravo na naknadu na burzi onda ti oni isplaćuju dio koji ide preko njih, a HZZO ti isplaćuje ostatak. Ako nemaš pravo preko burze onda ti sve isplaćuje HZZO.

Nadam se da sam ti pomogla i da sam sve i ja dobro povezala. Ja sam završila na bolovanju 4 dana prije isteka ugovora o radu, i kada sam rekla šefu da sam na bolovanju on je samo komentirao kako mi ugovor ističe 31.12.2006. ta da s obzirom na situaciju mi neće produžiti ugovor jer on ne treba radnike na bolovanju nego one koji će raditi.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj zibba prvotno napisa
    Ja sam završila na bolovanju 4 dana prije isteka ugovora o radu, i kada sam rekla šefu da sam na bolovanju on je samo komentirao kako mi ugovor ističe 31.12.2006. ta da s obzirom na situaciju mi neće produžiti ugovor jer on ne treba radnike na bolovanju nego one koji će raditi.
    ovo je strašno, prestrašno!!!!!!! zar ne postoji neka zaštita zaposlenika, ili barem trudnica!!!!!!!!!!
    stvarno nezavidna situacija

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo je strašno, prestrašno!!!!!!! zar ne postoji neka zaštita zaposlenika, ili barem trudnica!!!!!!!!!!
    stvarno nezavidna situacija
    U današnje vrijeme to je tako. Kada ugovor prestane, poslodavac nema nikakvu zakonsku obavezu da zaposlenici koja je trudna mora produžiti bolovanje. Prije 3 godine imali su obvezu držati prijavljenog radnika dokle god je na bolovanju, a danas ugovor jednostavno prestane teći. Poslodavac ne mora podnijeti nikakav pismeni izvještaj zašto nije zaposleniku produžio ugovor o radu. Meni je oko tjedan dana prije isteka ugovora poslodavac ponudio mjesto poslovođe u trgovini, a kako sam završila na bolovanju, kada sam ga nazvala da neću doći na posao i da objasnim zašto, jednostavno rekao da mi ugovor istiće 31. i da on nema namjeru produžiti ga jer njemu radnici trebaju da rade, a ne na bolovanju.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam u istoj situaciji, ugovor mi isteko 31.12 i na komp. sam od 1.12., a sad nemam pojma kako dalje. Gdje se prijavit, gdje se odjaviti.
    Ovdje se prvo moras dobro nahodat i namuciti, da bi nesto napravio. A informacije od HZZO-a nemres nikako dobiti

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala vam curke na odgovorima , totalno mi je sve to nejasno, mislila sam da ću imati ipak pravo na veću rodiljnu naknadu preko burze od ove minimalne 1600,00 kn jer sam radila u posljednje dvije godine neprekidno 18 mjeseci, ali to očito ne igra ulogu?!

Dakle, sad za sad dok sam na komplikacijama zdravstveno i radni staž mi idu i dalje?! Samo što mi je zdravstvena knjižica istekla, pa ću je morati produžiti negdje, tj. preko nekog...

Pitam se dal ima neki telefon gdje se mogu dobiti odgovori na pravna pitanja trudnica, kao što postoje za umirovljenike, branitelje, PTSP-ovce... :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

S obzirom da na rodiljni dopust ideš kao nezaposlena majka, sljeduje te samo tih 1.600,00 kn, bez obzira na raniji staž.

Dakle, sad za sad dok sam na komplikacijama zdravstveno i radni staž mi idu i dalje?! Samo što mi je zdravstvena knjižica istekla, pa ću je morati produžiti negdje, tj. preko nekog...
    Ne preko nekog: HZZO će ti plaćati staž i imati ćeš zdravstveno preko njih.

Pitam se dal ima neki telefon gdje se mogu dobiti odgovori na pravna pitanja trudnica, kao što postoje za umirovljenike, branitelje, PTSP-ovce...
    Koliko znam, nema neke linije specijalno za pravna pitanja trudnica. Možeš nazvati direktno HZZO ili im pisati mailom.

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala Minnie

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i još jedno malo podpitanje, neki mi savjetuju da probam naći nekog tko bi me prijavio kod sebe (ja bih plaćala doprinose) te da bi tako ostvarila pravo na veću naknadu?! Jel netko imao slično iskustvo ili zna nešto o tome?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Minda, nemoj se upuštati u to: to je čisto kršenje propisa (lažni radni odnos radi ostvarivanja prava zaposlenih) i u udruzi imamo informacije da pojedini HZZO uredi prate takve prijave i reagiraju.

Posljedice za trudnicu su:

1. poništavanje prijave u radni odnos,
    2. povrat svih naknada (sa trudničkog bolovanja ili sa rodiljnog dopusta) ako su bile isplaćivane (a najčešće jesu, jer dok HZZO-a posumnja, pa predmet ode na reviziju, prođe malo vremena), moraju se vratiti naknade + zatezne kamate
    3. gubitak zdravstvenog osiguranja jer je najčešće prošao rok za aktiviranje zdravstvenog u svojstvu nezaposlene osobe
    4. gubitak mogućnosti primanja rodiljne naknade za nezaposlene zbog nepravodobnog javljanja na biro iako je zadnji priznati radni odnos bio na određeno vrijeme

Ovo su posljedice za koje pouzdano znamo: da li još nekog kači nekakva kazna ili ne, to ne znam.

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala Minnie, neću si onda komplicirati život s tom fiktivnom prijavom koja mi se u konačnici može obiti o glavu... Tako da ću kao novopečena mama biti nezaposlena pa čim malac malo "stasa" idem u borbu za posao...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •