Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: "zdrava" brašna

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno "zdrava" brašna

    interesiraju me sva ostala brašna osim bijelog;
    znači integralno, raženo, pir, graham, crno..sigurno ih ima još.
    da li netko može napisati malo o svojstvima i strukturi koju daju tijestu nakon pečenja; koje su dobre, tj. ukusne kombinacije takvih brašna,
    da li ima podjela na tipove /tip 400, tip 500..kao kod bijelog br./ ili...?
    naime u zadnje vrijeme mi je baš gušt raditi raznorazne kruhove, pogače, focaccie, pizze i ostale divote od dizanog tijesta, ali htjela bih preći na zdravije varijate brašna, ali ne znam baš puno o tome....
    gdje mogu kupiti takva brašna?

    eksperti, javite se

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    355

    Početno

    anek, malo procitaj po starim topicima o domacem kruhu i kruhu iz pekaca naci ces puno toga sto te zanima.
    Davor je prava enciklopedija znanja. Sigurna sam da ces puno toga nauciti citajuci njegove postove, a i iskustva ostalih forumasica s tih topica ce ti dobro doci.

  3. #3
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    1,013

    Početno

    imaš čak i tip 1600. crno brašno
    Meni je to brašno bolje čim je tio veći.

    Domaći kruh pečem u kombinaciji tog i raženog, a znam ubaciti i nešto sjemenki.

  4. #4
    kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    1,821

    Početno

    Znam da ta brašna druga ulaze u te brojeve pa je raženo npr. tip 900 ili tako nešto (ili 1100 :? ). Ne znam koji je tip uglavnom ona su u toj klasifikaciji. Ja najviše volim pšenično tamno (tip 1600) za kruh. Raženo mi je malko kiselkast okus, a graham ne volim previše a ovo mi je super jer je jako tamno a kruh mi dođe fini mekani..

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Crno brašno (mislim da je 800) i 1600 ja kupujem u kauflandu. Koristim ih za sve umijesto bijelog. Za zaprške, njoke, žličnjake, palačinke. U smjesu za palačinke volim naribati limunove korice i ako ih još nafilaš medom budu super.

    Raženo brašno mi nikako ne odgovara za pohanje mesa i povrća pa ti tu kombinaciju ne bi baš preporučila.

  6. #6
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Crno brašno (mislim da je 800)
    Polubijelo tip 850, crno 1100.

  7. #7
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj LeaB prvotno napisa
    Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Crno brašno (mislim da je 800)
    Polubijelo tip 850, crno 1100.
    Ja radim neke kolačiće s ovim brašnom, 850, i meni su jako fini.

  8. #8
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Vrste brašna koje proizvodi moja firma:
    - Pšenično brašno T-500 glatko
    - Pšenično brašno T-850
    - Namjensko brašno za kolače oštro
    - Namjensko brašno za dizana tijesta
    - Namjensko brašno za tanka tijesta
    - Namjensko brašno za domaće tjestenine
    - Raženo brašno T-950
    - Raženo brašno T-1250
    - Kukuruzno brašno sijano
    - Graham brašno

    Pirovo brašno u HR proizvodi samo Mavrović. U Sloveniji je još jako cijenjeno heljdino brašno.

  9. #9
    makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    slavonija
    Postovi
    784

    Početno

    Ja kupujem tenino brašno za tamni kruh (tako piše) tip 1400, pa ga ili miješam sa bijelim ili koristim čisto.

    A od čega se sastoji to namjensko brašno, je li to mješavina glatkog i oštrog ili i različitih tipova?

  10. #10
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Citiraj makka prvotno napisa
    Ja kupujem tenino brašno za tamni kruh (tako piše) tip 1400, pa ga ili miješam sa bijelim ili koristim čisto.

    A od čega se sastoji to namjensko brašno, je li to mješavina glatkog i oštrog ili i različitih tipova?
    Namjensa brašna su mješavine različitih tipova pšeničnog brašna.

  11. #11
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    U biti od ovih brašna koje sam nabrojila, jedino Graham brašno (cjelovito) i raženo t 1250 su ti brašna koja bi npr. priznali makrobiotičari.

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Čini se da je jedino zaistač integralno (dućansko) brašno Podravkin graham. Tipično se pod graham prodaje mješavina lošeg brašna s posijama i bez klica.
    Po crnoći:
    - Podravkin graham
    - Farina crno 1600
    - raznorazna 1100
    - polubijelo 850
    - fajront

  13. #13
    makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    slavonija
    Postovi
    784

    Početno

    a kakvo je ovo tip 1400 koje sam spomenula?

  14. #14
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj makka prvotno napisa
    a kakvo je ovo tip 1400 koje sam spomenula?
    Ako mislimo na isto čini se da je to crno brašno, djelomično oljuštena žitarica. Bolje je od bijelog a i polubijelog jer zadržava više hranjivih tvari.

  15. #15
    Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,318

    Početno

    ja koristim pšenično int. od Pongrac-D. Mihaljevec
    palačinke s tim brašnom su mi super

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    a jel netko isprobao ona Alnaturina /to je onaj DM-ov brand zdrave hrane/ brašna? vidjela sam da imaju raženo, pir...

  17. #17
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Ja kupujem kod Severa. Podravkin 1100, u bio bio kukuruzno i tako gdje stignem. Nisam primjetila da mi išta lošije ispada npr. kod palačinki bez obzira s čijim brašnom ih pečem.

  18. #18
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    a jel netko isprobao ona Alnaturina /to je onaj DM-ov brand zdrave hrane/ brašna? vidjela sam da imaju raženo, pir...
    Redovno ih koristim kao dodatke kruhu. Sasvim su OK. Kvasac im je zato bez veze.

  19. #19
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Čini se da je jedino zaistač integralno (dućansko) brašno Podravkin graham.
    I od Čakovečkih mlinova.

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Znaš li možda koliki je ukupni rok trajanja integralnom brašnu iz Čakovečkih mlinova? Podravkin graham ima ukupno trajanje od 6 mjeseci.

  21. #21
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Meni se cini da je isto 6 mjeseci. Al nisam garant. Pitaj Poslid.

  22. #22
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    4 mjeseca

  23. #23
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Ustvari, išla sam sad provjeravat i na vrećici piše datum proizvodnje i datum do kad treba proizvod potoršiti i ispada: 3 mjeseca

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Super, znači da je to - TO!
    Bacam se u potragu.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Ako vam se da malo mučiti za kruh se može napraviti fino brašno i doma. Mi kupujemo žitarice iz bio-uzgoja koje sameljem u običnom mlincu za kavu. Ima i posebnih mlinova za to, ali mi se čine malo preskupi. Ovako mi je ulaganje svake godine u jedan običan mlinček jer žitarice su tvrde pa nekad pregori motor. Ja sam prezadovoljna jer točno znam od čega mi je brašno.

  26. #26
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Frendica ima mlin doma i koristi joj uglavnom za proizvodnju pahuljica. Kaže da se kod mljevenja brašna brzo pregrije.
    Obzirom da je za kruh najbolje brašno koje odleži barem mjesec dana, varijanta s vlastitim mlinom ima smisla jedino za specijalna brašna.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Frendica ima mlin doma i koristi joj uglavnom za proizvodnju pahuljica. Kaže da se kod mljevenja brašna brzo pregrije.
    Obzirom da je za kruh najbolje brašno koje odleži barem mjesec dana, varijanta s vlastitim mlinom ima smisla jedino za specijalna brašna.
    Mislim da se svi mlinovi pregriju: moj mlinček svakako, a ručno mljeti mi se stvarno ne da. Naravno da tu metodu ne koristim za sve brašno jer stvarno nema smisla raditi doma ono što se može kupiti, ali npr. brašno od pira i ostala koja se u kruh dodaju u manjim količinama meljem sama.

  28. #28
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ajd da se i ja malo uključim.
    - Pšenično bijelo brašno : tip 400 i tip 550
    - pšenično polubijelo tip 700 i tip 850
    - pšenično crno tip 1100 i tip 1600
    - integralno iz cijelog zrna ( nema više grahama po novom pravilniku)
    - ima još krupica , prekrupa i brašno iz durum pšenice

    - Ražena brašna tip. 750, 950, 1250
    - ražena prekrupa i brašno iz cijelog zrna

    - Kukuruzna prekrupa, krupica i brašno.

    Što je veći broj time ima veći udio mekinja , manji udio škroba.
    Kod tamnijih brašna je rok trajanja kraći , zbog onoga što sa sobom nose mekinje i užeglosti klice kod integralnih brašna.

    Nutritivno su vrijednija integralna i tamnija brašna.

  29. #29
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Raženo brašno na sebe vuče vlagu, zato nije dobro za pohanje, a i ako se mijesi, treba ga miješati s drugim vrstama tamnog brašna.

  30. #30
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    koji super topic!
    taman u pravo vrijeme

    kak ga prije nisam vidla?

  31. #31
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno Re: "zdrava" brašna

    Citiraj anek prvotno napisa
    interesiraju me sva ostala brašna osim bijelog
    Kao (ekstremnu) alternativu, imas i brasno od badema, tj. sitno mljeveni badem. Izvrsno je za kolace, preporucuje se i na razlicitim tipovima dijetne prehrane.
    Ne znam gdje bi ga mogla kupiti, ja ga sama sameljem.

  32. #32
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Pa barem znaš šata imaš, ako ga sama melješ.
    OT
    A baš sam neki dan gledala mlinčić za kavu i dumala da ga bacim (tko jo melje kavu, pa svi pijemo instant ili kupim mljevenu), ali eto, može se još štošta samljeti, bademi u brašno, mak (onaj kupovni mljeveni mi je gorak)...

  33. #33
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Jao, puno tipfelera.
    šata=šta (što)
    tko jo=tko još

  34. #34
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    ja sam kupila (odnosno moja mama, to je valjda prvo vidjela) od mlinara (križevci) - integralno pšenično brašno (proizvedeno od cijelog zrna pšenice po priozvođačkoj specifikaciji broj 9) što god to značilo
    recite da je to dobro brašno

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •