Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: opekotina 2. stepena

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno opekotina 2. stepena

MM se za Novu godinu polio po nozi vrelom tekucinom. Zahvatilo je nozne prste i gornji dio stopala. Bio je u hitnoj, opekotina je drugog stepena, skinuli su mu kozu i stavili zavoj. Ide na previjanje svaki drugi dan...Pije i antibiotik
    E sad....svaki put kod previjanja mu zgule kozu. Kako ce to uopste zarasti? Da li da u kucnoj varijanti stavljamo neki narodni lijek i koji? Da li to i dalje drzati zamotano ili otvoriti? Imate li neka iskustva i savjete?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na zalost, nemam iskustva, niti pametnog savjeta...al imam cijelu hrpu vibri za TMa.
    ~~~~~ ~~~~~ ~~~~~

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bilo bi najbolje da čita knjigu i luftira, a kad se bilo kakva opasnost približi da se makne...To je inajveći problem kod opekotina, zavoji i strah od infekcije. Koža će pokušati premostiti, a prsti su nemirno područje...
    Ja bi skinula zavoj i luftirala pogotovo noću...i gledala kako se ponaša rana i ne dirala krastu koja će nastati...Kod kuće su male vjerovatnosti infekcija...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

hvala cure!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Oprostite za OT ali meni je taj tretman pravo barbarski. Sjecam se da mi je mama pricala da me je vodila na previjanje opekotine 3 stepena i da je sjedila tamo i natapala zavoj dok sam ne bi spao - ali to je bilo prije 30 godina!!

O je se prije 2 godine opekao (opekotine 2 stepena na cijeloj podlaktici). Tretman je bio staviti djete u kadu hladne (ne ledene) vode (to jer on ne bi htio drzati ruku u vodi) barem pola sata. Nakon toga hladni oblozi jos par sati. Onda krema protiv infekcije, zamotano i ostavljeno tako 3 dana. Onda ja skinula zavoj , ostecena koza je spala (to je samo mali dio koji smo mi osteili stavljajuci obloge). Ostatak plikova koji nisu bili osteceni se nisu ni primjetili. Kako je on ipak bio mali (a bio i ljeto) ja sam nu jos nekuh 10tak dana stavljala veliki flaster na tu ranu preko dana a skidala nocu da se luftira. Nevidi se ni trag te opekotine.

Sto se opekotina tice jedini pravi tretman je hladiti-hladiti-hladiti. Hladiti dok crvenilo i toplina ne spadne. Ali to je neporedno nakon sto je opekotina nastala. Ovako kasno nemate bas opcija osim sto vise luftirati i mozda mazati necim protiv infekcije!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam uvijek pod utjecajem Croninove "Citadele" gdje su raznim uljima i mastima čovjeka doveli do invaliditeta.

Sigurno postoji nešto što pospješuje oporavak kože (i ona krema protiv ožiljaka, ivarica zna kako se zove), pitaj u apoteci.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E baš to što kažeš apricot. Ne treba pretjerivati s mazanjima jer rana pa makar i opekotina nije infekciozna. Treba promatrati krastu i ranu i reagirati s obzirom na izgled. Recimo stvljati Lebetran ako je previše suha pa zateže, ako je pre mokro sušiti na zraku... Doma kao što sam rekla je mogućnost infekcije najmanja...Ne treba pretjerivati s atb-ovima.

...i odrasli znaju biti mirni za razliku od male djece i životinja (nekadašnji moji pacijenti) pa je mogućnost ingekcije još manja...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Sto se opekotina tice jedini pravi tretman je hladiti-hladiti-hladiti. Hladiti dok crvenilo i toplina ne spadne.
    Evo i ja ovo naucih nakon nekoliko uuu, opakih, iako tzv. drugorazrednih opeklina.
    Hladiti treba dugo, dugo, i po pola sata ili duze - dok bol ne prestane. Nije dosta stavit ranu pod tekucu vodu pa par minuta tako jer onda slijede plikovi, napuhivanja i sporo zarastanje, naravno...
    I bolje je hladiti na suho nego vodom, da se rana ne namace.
    Tako meni sad stoje u zamrzivacu uvijek spremne 2 vrecice sa zamrznutim zrnima (sirovog) kukuruza (moze i grasak i slicno). Pa onda omotam opeklinu u jednu vrecicu - dok se ne otopi kuruza, pa ona zamijenim sa friskom, a prva ide nazad na zamrzavanje i tako u krug.

I jos ovo: Treba napomenuti svim ukucanima da te vrecice NISU ZA KUHANJE RUCKA :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Led nije dobar za hlađenje opekotina (ali je super za sprečavanje kvrgi i modrica od udaraca, isto odmah treba staviti) jer može od opekotine napraviti smrzotinu, koja je u biti vrlo slična reakcija tkiva.
    Opekotinu treba hladiti pod hladnom tekućom vodom ili uranjanjem u hladnu vodu.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

joj pa da, tako je! Najbolje je hladiti s neprehladnom vodom. Meni ova metoda sa zrnjem valjda djeluje jer zrna ne odvode veliku kolicinu topline kad nije dodir po cijeloj povrsini da bi uzrokovala smrzavanje, a i sama se brzo otapaju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •