Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: kiselo vrhnje vs. tvrdi sir

  1. #1
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno kiselo vrhnje vs. tvrdi sir

    koja je nutritivna prednost kiselog vrhnja prema tvrdom siru (recimo nekom kvalitetnom siru za ribanje - parmiggiano reggiano ili slicnom) i vice versa...

    imam neko raspravljanje na tu temu, pa me bas zanima sto vi mislite, sto preferirate, sto vam je radije da vam djeca jedu

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    mmmmmm, njam, njam, parmigiano regg. je upravo bio na akciji u merkatoru pa ga svi grickamo kao misevi Iako treba biti umjeren jer ima dosta soli. A i m. masti. Parmigiano je zreli sir pa su bjelancevine vec dijelom razgradjene, citaj: lako je probavljiv.

    Meni je kiselo vrhnje dobro kao zacin samo za ona manje fina jela, ehm, na kraju ga umijesam da sto jace mirise. I to samo za promjenu da nije uvijek miris parmezana.

    Ne volim trpat mi parmigiano ni vrhnje posvuda zbog nase sklonosti povisenim masnocama u krvi.

    A sto se tice naslova topica, kiselo vrhnje vs. tvrdi sir, moglo bi ga se prevesti na kontinent vs. primorje

  3. #3
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    Citiraj Foška prvotno napisa
    A sto se tice naslova topica, kiselo vrhnje vs. tvrdi sir, moglo bi ga se prevesti na kontinent vs. primorje
    pogodak u sridu!

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    i to bosanski kontinent!
    ču, pitanja?!

  5. #5
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ajd apricot, uozbilji se - trebaju mi konkretni podaci, a ne da se slazes s njim samo jer ste s istog kontinenta on ionako ne cita forum

    mislim, kad mi krene: uzmi vrhnje, to ti je isto ovako mi oci rade... mosmilit bezukusnog vrhnja kojeg trebas stavit tri zlice - kako to moze usporedjivat s necim fino naribanim i tako doboga ukusnim....


    ajde, malo zenske solidarnosti

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa meni to uopće nije za usporedbu: vrhnje ide uz jednu vrstu jela (nećeš sarmice u japraki preliti parmezanom), tvrdi sir u drugu...

  7. #7
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Usporedba

    Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.Hranljive tvari Mjerna jedinica Vrhnje, kiselo Sir parmezan
    Energetska vrijednost kcal / kJ 214 / 895 431 / 1802
    Ukupno bjelančevina g 3,16 38,46
    Ukupno ugljikohidrata g 4,27 4,06
    Ukupno masti g 20,96 28,61
    Kolesterol mg 44,00 88,00
    Voda g 70,95 20,84
    Aminokiselina triptofan g 0,04 0,52
    Aminokiselina treonin g 0,14 1,46
    Aminokiselina izoleucin g 0,19 1,97
    Aminokiselina leucin g 0,31 3,18
    Aminokiselina lizin g 0,25 2,98
    Aminokiselina metionin g 0,08 1,02
    Aminokiselina cistin g 0,03 0,12
    Aminokiselina fenilalanin g 0,15 2,08
    Aminokiselina tirozin g 0,15 2,33
    Aminokiselina valin g 0,21 2,52
    Aminokiselina arginin g 0,11 1,57
    Aminokiselina histidin g 0,09 1,09
    Ukupni šećer g - -
    Monosaharidi g 0,00 0,45
    Disaharidi g 0,00 0,45
    Zasićene masne kiseline g 13,05 17,30
    Mononezasićene masne kiseline g 6,05 8,38
    Polinezasićene masne kiseline g 0,78 1,17
    Vitamin A IU 648,00 442,00
    Tiamin mg 0,04 0,03
    Riboflavin mg 0,15 0,49
    Niacin mg 0,07 0,11
    Vitamin B6 mg 0,02 0,05
    Vitamin B12 mcg 0,30 2,26
    Folati mcg 11,00 10,00
    Pantotenska kiselina mg 0,36 0,33
    Vitamin C mg 0,90 0,00
    Vitamin D IU 0,00 0,00
    Vitamin E IU 0,60 0,26
    Vitamin K mcg 1,00 1,90
    Kalcij (Ca) mg 116,00 1109,00
    Bakar (Cu) mg 0,02 0,24
    Željezo (Fe) mg 0,06 0,90
    Magnezij (Mg) mg 11,00 38,00
    Fosfor (P) mg 85,00 729,00
    Kalij (K) mg 144,00 125,00
    Natrij (Na) mg 53,00 1529,00
    Cink (Zn) mg 0,27 3,87
    Mangan (Mn) mg 0,00 0,09
    Selen (Se) mcg 2,20 17,70
    Jod (I) mcg - -


    * Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003) i Podravka d.d.

    http://www.coolinarika.com/kuhanje/n...nica#usporedba

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    pa meni to uopće nije za usporedbu: vrhnje ide uz jednu vrstu jela (nećeš sarmice u japraki preliti parmezanom), tvrdi sir u drugu...
    potpisujem, ni ja ne kužim usporedbu;
    to su 2 totalno različite stvari.

  9. #9
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    mgrubi -

    usporedba je tu jer imamo jednog koji to moze koristiti sa svim i svacim. kod tog nema te vrste jela gdje se vrhnje ne bi moglo uvalit...

  10. #10
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ja bi mogla i pečenu kokoš posuti parmezanom 8)

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Jogurt 8)

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajde jogurtom polij bolonjez!
    mislim, može se, ali to je kao da umjesto "jagode sa šlagom", jedeš "jagode sa medom".
    bezveze.

  13. #13
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    spojiću ga s materom mi
    stavlja vrhnje od juhe i svih jela
    do slatkog (pečene šljive i jabuke s kajmakom :blja

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •