Obožavam knedlice od sira, ali uvijek zaboravim pitati recept. Da li netko zna kako se rade?
Obožavam knedlice od sira, ali uvijek zaboravim pitati recept. Da li netko zna kako se rade?
misliš na knedličke?
ono: krumpir, brašno, gris, jaje i kravlji sir?
Stvarno nemam pojma da su sa brašnom ili grizom :? Sigurna sam samo da nisu sa krumpirom (te radim često i dovela ih do savršenstva 8) ). One o kojima pričam se rade sa svježim sirom, napravi se zaprška od putra i mrvica sa malo šećera i cimeta i navali![]()
Pa, to je to, knedle od sira. Svježi sir (500 gr), 2-3 jaja, griz, malo brašna, malo šećera i soli. Umješaš sastojke tako da dobiješ ljepljivu dovoljno čvrstu smjesu od koje rukama radiš kuglice i stavljaš ih u vrelu vodu. Na žalost ne znam mjere jer radim odokativno. Nadam se da će sa javiti netko tko ima točne omjere.
Obožavam ih!![]()
25 dag griza
10 dag maslaca
1/2 kg sira
1 cijelo jaje i 2 žumanjka
sol prema potrebi
a s čim se to jede; to dođe nešto kao prilog mesu ili :? ?
jednostavno mi zgleda za napravit :D
to ti moze biti samostalni obrok za veceru ili dorucak, npr. s jogurtom, vrhnjem ili ako hoces slatku varijantu posipas sa secerom i cimetom, ili preprzenim mrvicama.
a sigurno bi bilo fino i kao neki prilog uz saft.
Ja ih radim ovako:
1kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
6 velikih žlica pšeničnog griza
2 žlice brašna
3 žlice maslaca ili masti
3 žlice mrvica
Izraditi tijesto od umućenih žutanjaka s masti u koje dodamo sir,pšenični griz i brašno.Posoliti i ostaviti da odstoji jedan sat.U masu postepeno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.Oblikovati okruglice(ja ih radim kao žličnjake, a ko ima malo više strpljenja...) i kuhati u slanoj vodi 15 min(ja nekad stavim instant griz,pa su kuhane za 5).
Preliti ih preprženim mrvicama.
Dobar tek!
Moja verzija je još jednostavnija.
350-400 gr sira (ovisi koliko je mokar), 1 jaje, 3 žlice griza i 1 žlica oštrog brašna, malo soli.
Izmješati cijelo jaje sa sirom, dodati griz i brašno, bude mljackavo, ali tako treba biti, i radim knedle (stavim malo oštrog brašna na ruke)
Od te smjese mi dođe 10-12 knedli.
Skuham u posoljenoj vodi, bacim na mrvice popržene na maslacu.
I to je to. Mi jedemo posute sa šećerom i kiselim vrhnjem.
Vidiš mogla bi danas napraviti.
Hvala vam cure :D , napraviti ću ih sutra ili prekosutra pa vam javim! Jedva čekam! :D Šteta što danas nemam vremena!
Daklem, sutra s ovim docekujem MM s puta!
P.S Mene to dosta podsjeca ne knedle sa sljivama (ono kuhani krumpir i to), samo sto nema sljiva, a ni krumpira...![]()
Ove su ti puno ukusnije i ne bi smjele biti "gnjecave", kao što to često bude s krumpirovim tijestom!Mum2Be prvotno napisa
A ako ih serviraš kao slatke ( pržene mrvice, šećer i kis. vrhnje), možeš priložiti i koju šljivu iz kompota!
moja verzija knedli (za dvije osobe):
dva žumanjka, par kapi ulja, 30 dkg sira, 4 žlice griza, 1 žlica brašna, malo soli i na kraju snijeg od dva bjelanjka (ako se čini mekano, dodam još malo griza). Ostavim da smjesa malo odstoji, a potom u kipuću vodu ukuhavam kao žličnjake. Kuhane knedle uvaljam u pripremljene prezle.
Preporučam knedle preliti dodatno pripremljenim ''saftom'': izmiješati cijelo vrhnje s malo mlijeka i žličicom šećera, i to malo prokuhati.
mljac, sline mi cure, samo skupljam te vaše prekrasne recepte...i kuham...ovo ću obavezno isprobati ovaj tjedan, a taman jučer maštam kako bi jela nešto sa sirom...tnx
:D
Baš vam hvala! Napravila sam ih cijelo brdo i svi smo se utopili u njima. Svi hoće još još još!!!! Napravila sam za njih prezlu od putra, mrvica i cimeta i dodala malo šećera!
:D :D
hihii ja ih radila sinoc!
Stavila griz od pira (cca 25dkg) i malo brasna od pira (odokativno), maslac (cca 10dkg), sir svjezi (1/2kg), soli (malo), 3 jaja i jos dodala sitno narezanu sunku![]()
naravno napravila njoke i skuvala ih u vodi s dodatkom maslinovog ulja... i ok! Probali ih (MM ih je zali kiselim vrnjem) i fini su...![]()
Ostatak poslagala sam u vatrostalnu zdjelu i u frizeru su! Cekaju da dodjem doma i zalijem ih sojinim vrhnjem za kuvanje (250ml)+2jaja+malo soli i zapecem ! hihi.... ma biti ce to super! Mljac... bas se veselim rucku danas! 8)
A koliko se dugo kuhaju? Jel i one isplivaju ko njoki?
Ja sam danas radila ove knedle i nisu me baš oduševile.
Već sam ih jednom prije radila, prije puno godina, ali tada sam ih jela slane i isto mi baš nisu ostale u sjajnom sjećanju.
Doduše kad sad pročitam naslov 'knedlice' sve si mislim da sam ih mogla napraviti malo manje, a ne živčano napraviti deset velikih grbavih knedli.
Možda je u tome stvar.
mima, daj me ne plaši; ja se sutra svečano spremam to radit; zabrijala sam si da je to delikatesa nad delikatesama![]()
Čuj, bilo je mljackavo a ja sam bila uvjerena da je a70v napisala da ruke namoči u vodu kad radi knedlice, a sad vidim da je u stvari napisala da ih posipa brašnom-- to bi moglo biti objašnjenje zašto su moje postale još mljackavije. Btw. kad su isplivale izvadila sam jednu i prepolovila je i unutra je bila još potpuno sirova, kuhala sam ih sigurno još 10 minuta nakon što su isplivale.
Mima, kod mene sve isto tako. Na kraju sam morala doradjivati recept (tocnije dodala jos brasna), a napravila isto kolicinu od 1kg sira. Too much. Sad je vise od pola u friž. i ne znam sto cu s njim sutra.
MA negdje sam sigurno zabrljala.
![]()
Probaj s manjom kolicinom. Negdje gore ima rec. sa 30dkg sira, to bi za probu moglo biti taman.
Ma, nema odustajanja! Ovo je toliko fiiiinoda se nitko u životu ne bi trebao odreći takvog nečega!
Inače, da, treba praviti manje knedlice, ili kako je već netko gore napisao - žlicom ih spuštati u kipuću vodu i tako dobiti žličnjake. Budući da u njima ima griza, one same po sebi malo narastu tijekom kuhanja. Moraju cijelom svojom debljinom biti jednoliko skuhane, a ne gnjecave u sredini.
Evo, i kod mene su danas na jelovniku.
Žličnjake ?!? Žličnjake ?!? Pa zašto ih onda zovete knedlice![]()
![]()
(napeto čekam andrein izvještaj)
cure, meni je ovo SUPER !!
ispalo mi je genijalno, a i tako je jednostavno za napravit, da sam bila gotova za 20 minuta sa svim !
stavila sam oko 400g sira, 4 žlice brašna, 1 jaje i 1 žlicu brašna; istina je da se dosta teško oblikuju, al ja sam ih uzimala sa žlicom, pa sam ih
onda malo poravnala i u vodu s njima
kuhala ih 10- 15 minuta, posipala prženim prezlama, šećerom i cimetom, plus kiselo vrhnje
ja sam totalno oduševljena; prefino je, sve smo pojeli odmah, tak da za večeru idem radit još jednu turu !
![]()
grješka?andrea prvotno napisa
meni su knedlice, ja ih vadim žlicom, ali ih onda oblikujem pobrašnjenim rukama i stavljam kuhatiMima prvotno napisa
Ja sam danas malo eksperimentirala, pa nisam radila po svom uobičajenom postupku, nego kako je Freya gore napisala:
dva žumanjka, par kapi ulja, 30 dkg sira, 4 žlice griza, 1 žlica brašna, malo soli i na kraju snijeg od dva bjelanjka (ako se čini mekano, dodam još malo griza). Ostavim da smjesa malo odstoji, a potom u kipuću vodu ukuhavam kao žličnjake.
Smjesu sam ostavila da odstoji tek toliko dok mi je voda zakuhala. Gotove sam prelila kiselim vrhnjem u koje sam umiješala malo šećera i odozgo sam posula preprženim krušnim mrvicama ( od sredine - bijele mrvice). Ne moram ni reći da je nestalo u roku ODMAH.
Eto, vidiš, Andrea, a skoro si bila odustala!andrea prvotno napisa
![]()
Jel da bi bilo šteta to nikad ne probati?!![]()
E sad moram reći da sam ja stavila 25 dag griza a ne nekakve 4 žlice.
Nakon andreinog oduševljenja moram ponovo probati sa 4 žlice griza i vađenje sa žlicom + prelit ću ih poprženim prezlama (sad sam ih uvaljivala onako u tavi). Samo, Lea je bila totalno neoduševljena, a ja sve probavam u nadi da će se njoj svidjeti.
mima, jadna ti kad te ja, po defaultu nespretna u kuhinji, moram podučavat
probaj ovak kak sam ja radila, fakat ispadne super; i bojanu su se svidjele, iako mislim da više zbog šećera i cimeta, a manje zbog knedlica, jer dok mu nisam pošećerila, nije baš pokazivao nekakav interes
![]()
hihi... moje knedle se skuvale bez problema, iako ja pomijesala griz+brasno!!!
I nisam radila zlicnjake, nego bas knedle!
I super je sa sunkom!