Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Građevinska dozvola - pomoć!

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Građevinska dozvola - pomoć!

Bok! Imam ogroman problem. Muževi roditelji su nam poklonili kuću u kojoj živimo, stara je 40 godina ali nije upisana u gruntovnicu ( mislim da se tako kaže ? ). Kuća ima građevinsku dozvolu ali tu počinje problem. Kuća bi trebala biti 3 m od međe po građevnoj, ali je u stvarnosti samo pola metra jer su se oni prije 40 god tako dogovorili. Mi bi kuću sada htjeli upisati i prenjeti na muža. Šta da radimo? Ima li pomoći ili će nam kuću na kraju srušiti? Help!!

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Prvo provjeri slijedeće...da li je kuća izgrađena prije 15.02.1968. godine...ako jest...bez obzira na građevinsku dozvolu, ona se smatra legalnom, ako to možeš dokazati (ne znam kako...to ovisi od Suda do Suda (gruntovnice)- trebalo bi biti na temlju potvrde iz Ureda za katastar ili na temelju nalaza sudskog vještaka ili svjedoci...)
    Ako je kuća izgrađena poslije navedenog datuma...onda mora biti u skladu s građevinskom dozvolom...ako nije treba provjeriti može li se izvršiti legalizacija (U uredu za graditeljstvo Državne uprave) tj. da li po sadašnjim zakonima i važećim prostornim planovima možete dobiti dozvolu za kuću onako kako je izgrađena (na 1m od međe). Ukoliko možete, morate vaditi dozvolu i dalje sve po redu...
    Ako ne, onda ne možeš puno učiniti tj. ne možeš upisati kuću, ali, da te utješim, prilično je malo vjerojatno da će ti građevinska inspekcija srušiti kuću...iako bi oni trebali ukloniti svaku bespravbnu gradnju, ali to u našim uvjetima ipak nije moguće pa se najčešće postupa po nekim njihovim prioritetima (a to sigurno nisu 40 godina stare kuće) osim ako te netko prijavi imenom prezimenom i brojem katastarske čestice.
    Ako ti treba još neka informacija...javi se.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    Ako ne, onda ne možeš puno učiniti tj. ne možeš upisati kuću,
    gle, u Šibeniku ti na sudu ili katastru ne zanima je li kuća u skladu s dozvolom nego samo da li ima taj papir, oni ne izlaze na teren niti zemljoknjižni sud ni oni iz katastra

u katastru imaju avionski snimak iz 68' ili 71' na kojoj se vidi da li je kuća iz tog razdoblja, pa bi trebalo otići u katastar to provjeriti i od njih tražiti potvrdu o tom je li kuća starija od 68'

držim fige da je starija

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala na odgovorima, sve ćemo provjeriti. Tješi me svekar da bi onda morali srušiti cijelo selo ( mi smo u Zagorju ) jer su svi gradili mimo svih dozvola! Cure držite fige!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

aa a niste prvi red do mora

ma u ovoj državi se ruši samo na poželjnim lokacijama

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •