Stranica 9 od 15 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 737

Tema: Štitnjača

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Još da pitam zna li netko jesu li referentne vrijednosti za TSH iste za odrasle i za sedmomjesečnu bebu?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo curke uskoro me čeka totalna tireoidektomija, imam 31 godinu, tsh, t3 i t4 uvijek uredni, ali zbog čvorića (prvo lijevostrano, pa četiri godine poslije i druga strana), godina... preporučena operacija??
    ima li netko istu priču, nisam sve pročitala malo sam lijena volila bi izmijenit kakvo iskustvo, u totalnoj sam komi strah me do neba!!!

insomnia avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Poslala sam ti pp.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Yoko prvotno napisa
    Moja susjeda, djevojka 22god, radila je nalaz hormona štitnjače jer se ne osjeća dobro. Radili su joj FT3, FT4 (koji su u redu)i TSH koji je 5,06. S nalazom je otišla kod dr opće prakse i ona joj reče da je neće slati endokrinologu jer je nalaz malo iznod gornje granice (ref. vr 0,47-4,64) i da se niš ne sekira da je nalaz uredan.
    Nalaz za antitijela nije napravila.
    Ona i dalje osjeća lupanje srca, umor i promjene raspoloženja.

Meni se čini da TSH 5,06 ipak nije uredan nalaz ili sam možda u krivu
    :/ ?

Da se ponovim

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Još da pitam zna li netko jesu li referentne vrijednosti za TSH iste za odrasle i za sedmomjesečnu bebu?
    I još jednom

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I još jednom
    malo guglanja još nikog nije ubilo

http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#TSH

ukratko, čini se da TSH ima iste ref. vrijednosti za sve, osim baš novorođenčad, što mislim da više nije skupina u koju bi ulazila sedmomjesečna beba

a za T3 i T4 postoje dobne grupe: 30 dana starosti, do 12 mjeseci, do 10 godina, adolescenti i odrasli

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa

malo guglanja još nikog nije ubilo
    Istina da sam probala, al nije mi tak dobro išlo . Hvala.

iva2405 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj iva2405 prvotno napisa
    Javit ću nakon cca 6 tj uzimanja doze od 75. Ali velim, mislim da mi je naglo skočio baš zbog ovih obiteljskih problema. Ne znam zašto mi je smanjivala dozu. Javim se....
    Timmy, evo jučerašnji nalaz... tsh - 8,05... dakle pao je u svega par tj sa21,51 na 8

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iva, super sto ti je TSH ovoliko pao ali ipak nedovoljno jer sve dok nije ispod 2, ne mozes bit zadovoljna. Nisam ti pametna reci da li da ostavis dozu ili povecas. Mozda je najbolje da kad je vec ovako krenulo, da ostanes jos mjesec dana na 75mcg i onda provjeris TSH i FT4!, pa se javi. Ako bude sporo padalo, onda ces morat povecat dozu, a koliko, o tom potom. Ovo govorim zato sto si ti eventualno kandidat za podizanje na 88mcg (umjesto na 100), sto znaci dodatna polovica od 25mcg.

I sad moram ovo napisat: kad sam ja jednom tako titrirala dozu i uzimala 138mcg u trudnoci, jedan doktor endokrinolog u Splitu me ismijavao (doslovno). Sa 125mcg TSH bi mi bio izmedju 3 i 4 sto je on smatrao urednim ( a ja jos trudna!!). Kad sam mu napomenula da bih mogla dignut dozu za 12.5, morali ste mu vidjet lice. Ja sam mu pokusala objasniti kako ja stvarno brzo reagiram na promjenu terapije od 25mcg navise i nanize, sto je njemu izazivalo podsmjeh. Ja sam se drzala te moje doze od 138mcg i TSH mi je bio odlican tijekom citave trudnoce, samo sam pri kraju na kratko presla na 150mcg. Da skratim pricu, pitam se da li bi mi se i taj doktor danas smijao da vidi da vani postoje doze o kojima mi govorimo: 88mcg, 112mcg i 137mcg! Mila mati di smo mi jos..........

What form(s) does Euthyrox come in?
    25 µg
    Each orange, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 25 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

50 µg
    Each white, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 50 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

75 µg
    Each violet, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 75 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 2, FD&C Red No. 40, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

88 µg
    Each olive, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 88 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Blue No. 1, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

100 µg
    Each yellow, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 100 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

112 µg
    Each rose, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 112 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Red No. 27 & 30, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

125 µg
    Each brown, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 125 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 1, FD&C Red No. 40, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

137µg
    Each dark blue, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 137 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 1, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

150 µg
    Each blue, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 150 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 2, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

175 µg
    Each lilac, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 175 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Red No. 27 & 30, FD&C Blue No. 1, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

200 µg
    Each pink, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 200 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Red No. 40, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

300 µg
    Each green, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 300 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Blue No. 1, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc
    Usput, TSH se ordinira i prema kilazi, ja sad ne znam tocno formulu na pamet, ali zena prosjecne tezine (valjda je to sve od 60 do 70kg kao dozu odrzavanja uzima 100mcg).

What form(s) does Euthyrox come in?
    25 µg
    Each orange, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 25 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

50 µg
    Each white, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 50 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

75 µg
    Each violet, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 75 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 2, FD&C Red No. 40, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

88 µg
    Each olive, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 88 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Blue No. 1, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

100 µg
    Each yellow, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 100 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

112 µg
    Each rose, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 112 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Red No. 27 & 30, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

125 µg
    Each brown, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 125 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 1, FD&C Red No. 40, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

137µg
    Each dark blue, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 137 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 1, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

150 µg
    Each blue, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 150 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Blue No. 2, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

175 µg
    Each lilac, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 175 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Red No. 27 & 30, FD&C Blue No. 1, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

200 µg
    Each pink, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 200 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, FD&C Red No. 40, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

300 µg
    Each green, round, colour-coded, scored tablet, debossed with "FLINT" and potency contains levothyroxine sodium 300 µg. Nonmedicinal ingredients: acacia, confectioner's sugar, D&C Yellow No. 10, FD&C Blue No. 1, FD&C Yellow No. 6, lactose, magnesium stearate, povidone and talc.

iva2405 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ostat ću tako, pa ću napravit kontrolu početkom 9 mj kad se vratim s mora. nekako mi je štitnjača uvijek bolja nakon ljeta. Čula sam da je izvrstan liječnik Zdravko Perković u poliklinici Sunce. Jesi li čula za njega?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, nisam cula. uopce vise ne pratim sta rade endokrinolozi u hrvatskoj. tu i tamo sporadicno cujem kako se neki endokrinolog ne slaze da je TSH 4 uredan nalaz. a i laboratoriji sve ovo podrzavaju s referentnim vrijednostima TSH koje idu do 4.

danas sam opet cula kako je eminentan doktor u splitu jednoj odgajateljici u vrticu, nakon sto joj mjesecima TSH ide sa 3-4, ima problema sa kilazom iako se uredno hrani te natice, rekao kako je to uredan rezultat i da nastavi piti svojih 50mcg. pa zar joj nije mogao povecat dozu bar malo i vidjet hoce li pasti na tih famozih 1?

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da Vas pitam meni na th.letroxom 100 mg radnim danim i 125 mg vikendim TSH se kreće oko 2-2,5 a FT4 oko 21 što je gornja granica. E sad voljela bih ja da je meni tsh ispod 2 ( pogotovo što deveram sa spontanim , vanmaterična i uopšte začećem) ali zar svako povećanje lijeka kojim bi se smanjio TSH ne bi i povećao FT4 i vodio ka laganoj hipertireozi ??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I koliko dugo ti je takav rezultat? Je li se to ponavlja?

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim ( da nevadim iz registratora sve nalaze) već godinama, zašto, jel misliš da bi to trebalo na nešto upućivati ?
    Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, ne mislim to, vec sam samo htjela znat je li ti to neko duze stanje ili se desilo nedavno pa se moze i promijenit. Ako je tako vec dugo kako kazes, zaista bi se moglo desit da povecanjem doze odes u hiper jer ti je FT4 na granici.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mrvicu podižem imam jedno pitanjce plizzzzzz odgovor
    prije točno 11 dana operirala sam štitnjaču, izvađena cijela rana relativno dobro zarasta, ali ja imam jedan veeeliki problem gutanje, naime kada gutam užasno mi se steže grlo (govorim o vanjskom dijelu) i onaj tko je operiran znati će otprilike o čemu govorim odmah ispod dijela gdje je rez i koliki je rez ja imam kao kvrgu natečenu i modru koja je malo izblijedila, ali užasno zateže u danu ima perioda kada je malo lakše to gutanje, a ponekad uglavnom iza jela osjećam da zateže više, to zatezanje je onako prilično vidljivo okom izvanka i jaaako me brine!!! Nadam se da sam bila dovoljno slikovita. Ako je netko imao slično iskustvo molim da mi se javi bila bi zahvalna, nekako mislim da s tim rezom nije sve krenulo u dobrom smjeru, ili????

Hvala unaprijed

P.S. Mogu iskustva i na pp

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Blekonja, rado bih ti pomogla, ali ja nisam to osjećala nakon op. Možda najbolje da vidiš s dr. je li to nešto fiziološki. Sretno
    Napiši nekad poslije kad ti se ustabili terapija na koliko si tiroksina.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Blekonja, da li si bila na postoperativnom kontrolnom pregledu?
    Da li su ti već izvadili konce?
    Meni to baš ne zvuči sjajno što pišeš..
    Istina, operirana sam još 2003. ali se zaista ne sjećam ikakve kvrge ili težeg gutanja.
    Zatezanje je moguće, koži treba vremena da se prilagodi, još si ti jako friško od operacije.
    Konzultiraj se sa svojim doktorom opće prakse i čim budeš smjela maži ranu CONTRACTUBEX-om (njega i ublažavanje ožiljaka), moj rez se skoro i ne vidi.
    Javi što je bilo

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Timmy,moj početni TSH prije 6.mj. bio je 4,5 , TPO 1780 a Tg 108. Nakon toga,kad sam počela sa terapijom,prvih 2-3mj. TSH je malo divljao,ništa strašno,i sad već par mjeseci je dobar,zadnji rezultat 1,2.

Pošto imam postupak u 11.mj.zanima me šta si ti uzimala,kakvu terapiju zbog visokih antitijela?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam bila na imunoglobulinu, od prije transfera do kraja 7 mjeseca trudnoce. Sve sam sama platila jer je HZZO rekao da je to ekperimentalna terapija i da bolujem npr od lupusa, da bi mi pokrili dio, a ovako sa Hashimotom, da nema sanse da mi pokriju dio troska. Placala sam imunoglobulin 11,700 kuna (dobro citas jedanaest tisuca..) svaka tri tjedna i tako 8 mjeseci.

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Ja sam bila na imunoglobulinu, od prije transfera do kraja 7 mjeseca trudnoce. Sve sam sama platila jer je HZZO rekao da je to ekperimentalna terapija i da bolujem npr od lupusa, da bi mi pokrili dio, a ovako sa Hashimotom, da nema sanse da mi pokriju dio troska. Placala sam imunoglobulin 11,700 kuna (dobro citas jedanaest tisuca..) svaka tri tjedna i tako 8 mjeseci.

Molim?????? :shock: Jel to možda ivig?
    Je li sam Hashimoto ukazuje da bi se trebao koristiti imunoglobulin ili i još neki nalazi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam imala enormno visoka antitijela, i jedna i druga, i to u tisucama. nisam imala drugu dijagnozu, samo hashimotov sindrom. kontaktirala sam doktora u americi i on mi je preporucio ivig. vrijeme mi je curilo i probali smo sa ivig-om i trudnocu doveli do kraja. i nikad necemo znat (a i ne interesira me) da li bih tu trudnocu uspjela odrzat i dovest do kraja i bez ivig-a. u svakom slucaju, to mi je najdraze potrosena lova u zivotu .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Strike prvotno napisa

Molim?????? :shock: Jel to možda ivig?
    Je li sam Hashimoto ukazuje da bi se trebao koristiti imunoglobulin ili i još neki nalazi?
    Imam prijateljicu s Hashimotom koja je normalno začela i normalno iznijela trudnoću (nije MPO pacijent). Kao što Timmy kaže, nije to black-white...

spalatina

Početno

U 15-toj godini počeli su i moji problemi sa štitnjačom (hipertireoza). Bilo je to na početku moje srednje škole. Slučajno sam otkrila da iman problema sa štitnjačom prilikom jednog posjeta svojoj doktorici opće prakse zbog obične viroze. Učinilo joj se da mi je malo natečen vrat te mi je savjetovala da pođem provjeriti hormone štitnjače. Nalaz nije u bio u redu te je uslijedio moj prvi posjet endikrologu. Nije bilo ništa strašno, i doktor je bio mišljenja da će to potrajat svega koji mjesec uz redovito uzimanje Athyrazola. Međutim prošla je godina, dvije ali problemi su se zadržali. Nakon dvije ipo god. rečeno mi je da ću na operaciju morati kad-tad u životu. S obzirom da sam mlada, da sam cura koja za koju god. namjerava imati svoju obitelj,svoju djecu - odlučila sam se odmah na operaciju, računajući bolje prije operirati. Sa 18. god. sam operirana, odstranjen mi je lijevi režanj.
    Za mjesec dana će biti već tri godine od moje operacije, a ja Vam ne znam reći jesam li dobro postupila kad sam se odlučila operirati je. Kroz ove tri god. svega mi je par puta bio uredan nalaz, inače hormoni stalno "šetaju" gore-dolje... pri zadnjem nalazu tsh=17 ...
    što se simptoma tiče - kod mene je najčešće umor, gubitak koncentracije (što mi zna izrazito smetat s obzirom da sam studentica i iman učit za ispite, kolokvije), suha koža... Što se težine tiče nikad se nije drastično mijenjala... S obzirom na nalaze ja se dobro i osjećam. Nakon operacije moran priznat da mi najviše smeta ožiljak jer je ostao dosta crvenkast iako sam koristila sve kreme koje su mi preporučavali. Uvijek ga nastojim prekriti ogrlicama uz vrat, dolčevitama, i posebnim puderima (a to najviše mrzim, dok ga lijepo prekrijem zna proći i pola sata).

I na kraju svega moj savjet - ljudi nemojte se nervirat jer uništavate sami sebe! tek sada shvaćam koliko sam se nervirala oko nekih glupih stvari ... nemojte ni vi to shvatiti kad bude prekasno

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam imala enormno visoka antitijela, i jedna i druga, i to u tisucama. nisam imala drugu dijagnozu, samo hashimotov sindrom. kontaktirala sam doktora u americi i on mi je preporucio ivig. vrijeme mi je curilo i probali smo sa ivig-om i trudnocu doveli do kraja. i nikad necemo znat (a i ne interesira me) da li bih tu trudnocu uspjela odrzat i dovest do kraja i bez ivig-a. u svakom slucaju, to mi je najdraze potrosena lova u zivotu .
    Čekaj, jesi li to zbog trudnoće uzimala? Ja imam Hashimoto, antitijela isto nekoliko tisuća više (a tsh mi je bio samo oko 10) ali nemam nikakvih ekstra problema, uzmem ujutro Euthorox, jednu tableticu i tsh mi je o.k, čak mi se i ciklus popravio (uz pcos)

iva2405 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Javit ću nakon cca 6 tj uzimanja doze od 75. Ali velim, mislim da mi je naglo skočio baš zbog ovih obiteljskih problema. Ne znam zašto mi je smanjivala dozu. Javim se....
    Timmy, evo jučerašnji nalaz... tsh - 8,05... dakle pao je u svega par tj sa21,51 na 8
    Moj najnoviji nalaz... još uvijek na 75mg Euthyroxa... TSH 3,8 (normala do 4,2). Al sjetila sam se Timmy da si mi rekla da nije dobro dok nije ispod 2. Ne znam stvarno što da radim... Ja sam zadovoljna s ovim nalazom, ali me ipak kopka što nije TSH niži.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    Čekaj, jesi li to zbog trudnoće uzimala? Ja imam Hashimoto, antitijela isto nekoliko tisuća više (a tsh mi je bio samo oko 10) ali nemam nikakvih ekstra problema, uzmem ujutro Euthorox, jednu tableticu i tsh mi je o.k, čak mi se i ciklus popravio (uz pcos)
    već mi je nekoliko endokrinologa reklo da je svejedno jesu li antitijela 100 ili čak nekoliko tisuća (kao kod mene), dok je tsh u redu, štitnjača ne bi trebala utjecati na plodnost, naravno treba provjeriti i prolaktin.

inače, endokrinolozi povišenim antitijelima ne pridaju gotovo nikakvu pozornost ako je nalaz hormona štitnjače i tsh u granicama normale. taj problem više zaokuplja neurologe jer povišena antitijela imaju nekakvu vezu s kognitivnim sposobnostima, simptomi nisu strašni, ali su uočljivi, barem kod mene, npr. ponekad teško imenujem stvari ili ih imenujem pogrešno, premećem slova, zaboravljam, uvijek sam mislila da je to od stresa i umora, ali i antitijela su kriva, zasada nema pomoći, samo kontrole stanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

astra, ja se ne bih slozila s tobom (ni s doktorima) da antitijela nemaju veze s plodnoscu. o tome smo toliko puno svih ovih godina pisali i ja bih samo preporucila da se dobro procitaju linkovi o stitnjaci. osim toga, endokrinolozi i imunolozi drugacije razmisljaju po pitanju antitijela. kod endokrinologa, dok god je TSH u redu, ne obracaju paznju na antitijela. medjutim ta antitijela vec rade stetu samim svojim prisustvom. samo malo logike, ako su vec tako visoka, znaci da se u organizmu nesto i desava i da je imuni odgovor neadekvatan. neadekvatan imuni odgovor za posljedicu moze imati prepoznavanje fetusa kao stranog tijela. ali, zasto bi se nasi endokrinolozi mucili i napadali problem kad stitnjaca jos uvijek odoljeva? tsh je u redi i draga radjaj (ili ne). o ovoj temi mi se vise zaista ne da pisat. tu postoji citav podforum o imunologiji i ova tema je tamo detaljno razradjena.

ako imate prilike kupit knjigu od Mary Shamon koja je napisala ako ne sve, onda gotovo sve o stitnjaci, antitijelima i plodnosti, kupite je. googlajte njeno ime i naci cete sve sto vam treba. Mary Shamon ima i svoj website. ja sam se s njom prije i tijekom trudnoce dopisivala i odgovorila mi je na sve sto me mucilo. ja vise i ne znam gdje je moja knjiga, cirkulira po splitu vec par godina. evo i jedan link o ovoj temi pa malo procitajte http://www.thyroid-info.com/articles/fertilitythy.htm. u krajnjoj liniji, bitno je imati izbor. ako te antitijela ne zabrinjavaju, ok, bitno je da znas da ako ih imas da mozes nesto napraviti (ili ne napraviti). ja sam se odlucila za akciju nakon spontanog.

linolina, da, ja sam uzimala IVIG zbog trudnoce, a na preporuku famoznog Dr. Zouvesa o kojem smo tu isto spominjali, koji je pregledao sve moje nalaze i dao misljenje sto sljedece napraviti. on je veliki autoritet u reproduktivnoj imunologiji i americki autoritet u MPO. mozete proucit i njegov website, on ima svoj IVF centar u San Franciscu.

iva, ja se nikad ne bih skrasila na tsh 3.8. ali to sam ja, dok ne padne ispod 2, ja grizem. osim toga, ja sam tempirana tako da se mogu kladit svaki put kad mi tsh predje 2, idem teze na wc, sporija sam, zbunjola, oticem, itd, itd. u hrvatskoj se jos uvijek drze gornje granice od 4.2 kao pijan plota. ni o tome mi se vise ne da pisat (zao mi je cure sto sam ovako negativna ali spopadne me depra kad vidim gdje smo s ovom temom nakon svega sto je napisano). cinjenica je da je za MPO preporucljivo da je tsh manji od 2. ti kazes da si ti zadovolja sa 3.8. sto reci? ako si zadovoljna, onda ne brini i ne kopkaj se. i subjektivni osjecaj je vazan, a ne samo brojka. ja znam zena i zena koje su zatrudnile s TSH visim od 3, ali ih isto toliko znam koje nisu.

goodwitch avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Timmy čitam i vidim da si proučila sve moguće u vezi štitnjače i slažem se da naši endokrinolozi sve to doživljavaju kao lako ćemo...
    ja sam imala hipertireozu,odstranjeno mi 2/3 95.god.,sve se poslije super izreguliralo,rodila,sve ok,ali ove god. mi sve nešto čudno.krv uvijek vadim u istom laboratoriju i baš sam ih pitala da li su kaj mjenjali u načinu izrade ili kaj drugo.kažu ne i da im je metoda ful sigurna..
    no u 2 mj. TSH mi 2,8
    u 5. mj (nisam se baš dobro osijećala pa vadila) 4,3 ostali ok..dr.to povezao sa načinom uzimanja tbl. tj. ja ujutro doma doručkujem obavezno i razmak mi nije baš preporučenih 45 min.
    ok,počel paziti na to ,otišla na g.o. i nakon povratka pod kraj 7 mj. mi TSH 1,45-super!s takvim se najbolje osijećam...
    no sad mi opet nekak nije bilo ok,tlak me počeo zezati,nervoza itd. i sad mi je TSH 0,10 FT3 i FT4 isto poludili..
    uopće ne kužim kaj se moglo tak drastično promijeniti u tih mjesec i pol..dr. mi rekao da preko tjedna nastavim uzimati kao do sad,a preko vikenda za 25 manje i na kontrolu za 6 tj.
    i sad sam pregledala stare nalaze i vidim da je nešto slično bilo i prošle god.,ali nisam tako obratila pažnju na to jer nisam imala takvih tegoba kao sad,a i sve se posložilo samo od sebe..
    imaš kakav savjet ili ideju kaj bi mogao biti uzrok ovome?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

savjet je da budes strpljiva, da pratis simptome i da reagiras na vrijeme. i sama znas da tu nema carobne formule, vec pratiti simptomatiku (sto vidim ti ide od ruke, osjetis kad ti nije dobro i kad ti se hormoni poremete). to se i meni dogadja s vremena na vrijeme, ja sam naime skoro godinu dana sada bila na 150mcg i tsh citavo vrijeme od 0.5 do 1.2, znaci ne moze bolje. prije par mjeseci mi je pocelo svakodnevno preskakt srce i odmah sam znala da je tsh nizak. kad sam vadila krv, tad je bio 0.2, znaci doslo je do saturacije i krenula sam prema hipertireozi. Presla sam na 125 i sad cekam ponovno vadit krv, dat cu si dva mjeseca jer je doza minimalno korigirana (iako 175mcg tjedno manje i nije tako malo). Preskakanje je prestalo, nokti mi ne pucaju, uredno idem na wc pa mislim da sam se izbalansirala.

zelim reci, to sto se s vremena na vrijeme desi disbalans nama koji koristimo sintetski hormon, to je ok i za ocekivat je. odlazak u hipertireozu sa terapijom koju vec dugo koristimo nije nikome strano i svima nam se to s vremena na vrijeme dogadja, radi se o saturaciji. samim tim sto se kod nas ta razgradnja ne desava kao kod potpuno zdrave stitnjace (potovo kod onih kojima je stitnjaca odstranjena), dolazi do greske u koracime. to se moze desiti iz milion i jednog razloga, a najcesce su godine (tsh zapocne setat nakon 35-e), utjecaj i disbalans spolnih hormona narocito estrogena, povecanje ili smanjenje tezine, intenzivan fizicki napor, intenzivan stres (ne ovaj svakodnevni), povecan broj antitijela koji konstantno ostecuju stitnjacu te joj otezavaju funkciju, itd, itd........i onda treba malo vremena da se sve vrati na staro, tj da titriramo terapiju kako bi tsh "sjeo".

hashimoto dodatno otezava situaciju zbog konstantnog propadanja tkiva stitnjace te je korekcija terapije cesto potrebna. npr, na zadnjem ultrazvuku, moja se stritnjaca nazirala u tragovima, skoro je potpuno nestala, ostalo je oziljcano tkivo, a ja i dalje imam tonu antitijela koji sad napadaju ja vise i ne znam sto. u razgovoru s doktorom, kad sam jednom trazila da mi se odstrani stitna zljezda jer mi je vise bilo pun kufer svega, on je odgovorio da, sto se tice antitijela, nista necu postici jer ona postoje i do deset godina nakon odstranjivanja stitnjace, jos je rekao da je to kapitalna operacija, te da ce mi uz ovoliko antitijela ona vremenom i nestati te me odgovorio od operacije. ja sam tada htjela odstraniti stitnjacu jer sam mislila da ce tada opasti i antitijela koja vise ne bi imala razloga napadati stitnjacu koje nema (i biti razlogom spontanih), ali to je bilo samo naivna ideaja laika. antitijela su tu godinama nakon operacije.

ok, raspisala sam se. samo ti prati svoju situaciju i bit ce sve ok. svidja mi se sto si se nasla na tsh 1.75, znaci dobro kuzis svoje tijelo. ja sam najbolja izmedju 0.5 i 1. neko se nadje na tsh 4 i kaze da se super osjeca. mislim da je subjektivni osjecaj najvazniji, nismo svi ustrojeni jednako.

goodwitch avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Timmy super si,hvala!
    u biti kad sam pročitala tvoj post sve mi izgleda normalnije i logično
    i stvarno me počeli zezati ciklusi ove godine(produžili se i traju dan-dva),spolni hormoni 3. d.c. mi ok.i tih mjesec dana na moru sam stvarno puno plivala i smršavila 3-4 kg,pa sad...
    a o antitijelima nisam baš znala,tak da su mi ove tvoje informacije nešto potpuno novo,pa tako još jedanput hvala!
    nadam se da će se i tvoji nalazi srediti i da te antitijela neće puno patiti.
    vidim da si u trudnoći uzimala imunoglobuline,pa me zanima kakva su ti onda bila antitijela,tj. da li je svrha tih imunoglobulina bila prvenstveno zaštititi trudnoću,a antitijela su bila takva kakava jesu ili...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kakva su mi bila antitijela u trudnoci jer ih tada nisam mjerila, nije bilo smisla jer sam uzimala imunoglobulin (IVIg). IVIg ne smanjuje broj antitijela, vec ih samo neutralizira, tj "zbunjuje" tako da ne napadaju plod. da, IVIg sam uzimala samo zbog zastite trudnoce.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ovo je relativno svjža stvar u mom životu za koju su mi i endokrinolozi i neurologinja i internist tvrdili da nema utjecaj na moju plodnost te da nije povezano ni s prošlogodišnjim ranim spontanim - toliko su me uspjeli u to uvjeriti da prvi put u životu nisam imala potrebu dodatno istraživati po netu - do jučer - sad mi je tek sve jasno, odnosno ništa mi nije jasno...odakle početi?

na prošloj kontroli antitijela su mi bila skoro 13 000, a TSH oko 3. znači prvo bih trebala smanjiti TSH na gotovo jedan...

na koji način tražite nešto od doktora koji je iskusan i ne voli da njegovo znanje dovodite u pitanje i koji tvrdi da su moji nalazi u redu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

astra, idi na forum potpomognute oplodnje i tamo imas link imunologija. u medjuvremenu se iskuliraj sto je najvaznije, u stvari cool si i sad i takva i ostani. ja znam zena koje su normalno iznjele trudnoce s antitijelima i ima onih koje su imale stalne spontane. opet, nema tu carobne formule. svi reagiramo drugacije. medjutim, ako se spontani ponavljaju, onda su antitijela znak za uzbunu. tsh bi bilo dobro da je ispod 2. uzimas li kakvu terapiju? sa ovim antitijelima, tsh ti i ne moze tako dugo biti na toj razini zbog propadanja tkiva stitne zlijezde, pitanje je vremena kad ce TSH krenit prema gore.

anititijela su ti stvarno visoka. to ne mora bit stalno tako ali vise ih ne moj mjeriti, nema svrhe. ako su tu, tu ce i ostati, samo ce njihov broj setati. uzimaj selen u normalnim, dnevnim kolicinama, postoje istrazivanja koja kazu da pomazu kod antitijela. procitaj malo mary shamon link koji sam poslala, ona je tamo sve tako jednostavno objasnila.

a zasto ne ides kod dr. duica na merkur? vidi sto cure kazu na imunologiji.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

timmy, hvala na pomoći i podršci!

nikakvu terapiju ne pijem, selen pijem zadnjih mjesec dana

javit ću se uskoro s novim pitanjima i informacijama kad malo proučim građu. danas sam malo bolje, zadnja dva dana sam bila baš jadna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

astra, tko ti je rekao za selen? odlicno sto ga uzimas.

off topic - ne vjerujem ocima da sam "nemoj" napisala odvojeno, ne moj :shock: . imam ja bisera (splitski slang pa cesto ne kuzim da brijem po padezima i onda kad poslje citam mi pozli ) ali ovo je fakat previse. ma za sve su kriva antitijela plus PMS, zbunjola sam .

goodwitch avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Timmy hvala još 1x na odgovorima!
    i super mi je kak si sve to proučila i što je trudnoća ipak dobro prošla iako i sama kažeš da ne znaš da li su u biti imunoglobulini bili taj faktor uspjeha....

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Drage moj molim vas pomoć. kako tenutno nisam u stanju čitati sve postove molim bih preporuku gdje u ZG mogu privatno otići napraviti UZV štitnjače i vaditi hormone?
    Trenutno sam u težem psihičkom stanju pa su mi doktor opće prakse i pihijatar preporučili UZV štitnjače i vađenje hormona pa bih htjela to čim prije napraviti.

Hvala unaprijed.

goodwitch avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

TinaB imaš pp

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj goodwitch prvotno napisa
    TinaB imaš pp
    Hvala još jednom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage cure, ja sam izvadila kompletnu štitnjaču prije 4 godine i od tada sam na Euthyroxu 150. prošla sam sve faze simptoma i imam čitav dijapazon iskustva s tom smetnjom.
    TSH mi skače u periodu od godine dana od 1 preko 4 do 7,5. Primjetila sam da ljeti s ovom terapijom (a onda se maje umaram) krećem prema hiper, a zimi kad se puno više trošim krećem prema hipo. Jednom sam digla (na savjet liječnice) dozu za 25 mikrograma i onda izgubila menstruaciju i san. Ima li netko od vas takav problem i kako ga rješavate?
    Skrpala me depra jučer kad sam vidjela da je TSH 7,5.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melrose, koliko ti je godina?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Timmy molim pomoć
    friški nalaz:
    T3 i T4 u granicama normale; TSH 2,87; anti TPO 239; anti Tg 476.

trebam li ja snižavat ovaj TSH, obzirom da ću ponovno na IVF. (iza sebe imam 3 neuspješna i jedan uspješan postupak).

povjest TSH-a
    2004.g 2,08
    2007.g 1,7

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pijes li euthyrox, koliko dugo? jesi li ovo zadnji put kontrolirala TSH 2007?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ne nikad nisam bila na euthyroxu.
    zadnji TSH prije par dana (2.87)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Timmy, u 37. samo godini. Ponovila sam nekidan TSH, bio je nešto niži, ništa bitnije. Javi se ako imaš kakvu informaciju, molim te.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam u međuvremenu zatrudnila, tsh (koji je bio par mjseci prije oko 2-3) 3 tjedna trudnoće skoćio na 6-a moj dugogodišnji endokrinolog me neće da primi (gužva), otišla sam na odijel i potezala ga za rukav, doslovno mi je na moje insistiranje povećap dozu Euthiroxa 2 puta tjedno ("nije strašno visoko"), čekam pregled (naručena od prije trudnoće), nekako sam obeshrabrena, ne mogu vjerovat da me ne mogu primiti-trudna sam....ne mogu čekati 3-4 mjeseca na pregled....Recite da ne pretjerujem

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ispričavam se na pravopisnim i gramatičkim greškama, pišem na dva mjesta

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="ASTRA"][quote="linolina"]
    ja ali su uočljivi, barem kod mene, npr. ponekad teško imenujem stvari ili ih imenujem pogrešno, premećem slova, zaboravljam, uvijek sam mislila da je to od stresa i umora, ali i antitijela su kriva, zasada nema pomoći, samo kontrole stanja.
    Bože, ovo se meni dramatično brzo događa (antitijela preko 3000 od prije par godina, kad je tsh još bio o.k.) :/ , verbalni sam tip, živim od toga, pa baš imam poteškoća (sporije pišem tj. sastavljam tekstove itd).

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

jedino ti mogu reći da je zaboravljivost, i otežano izražvanje normalan pratilac trudnoće, nevezano za druge teškoće

Stranica 9 od 15 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •