Ja sam slučajno otkrila prije nešto više od pola godine da imam hipertireozu (povišeni T3 i T4, TSH jedva vidljiv, antitijela nekoliko puta veća od normale (znači autoimuna bolest), štitnjača povećana ali bez čvorića, po dijagnozi difuzna struma ili tako nešto). Liječim se athyrazolom (a na početku sam pila i atenolol zbog visokih otkucaja srca). Tablete za smirenje sam izignorirala.
Hipertireoza je izlječiva, u stvari prema svemu što sam pročitala skužila sam da je moguće doći do normalnog stanja hormona i ne piti više lijekove, te to tada nazivaju remisija. Ako je to prvo pojavljivanje bolesti, veća je vjerojatnost da će remisija biti stalna, nego ako se bolest ponovila. U slučaju da se lijekovima ne uspiju uravnotežiti hormoni za nekih 2-3 godine, tada se daje radioaktivni jod ili se odstranjuje štitnjača.
Meni se situacija u pola godine dosta poboljšala, sad su mi T3 i T4 u normalnom rasponu, a ukupni (i najbitniji) TSH se pomalo pomiče prema gore. Da ne kažem koliko sam "normalnija" (nema više silnog znojenja, napadaja panike i stalnog umora).
Kako sam inače štreber, našla sam na neke studije o utjecaju antioksidansa na tijek izlječenja kod hipertireoze, tako da i pijem takvu kombinaciju vitamina i nekoliko mjeseci sam išla na medical jogu (ovih mjeseci jednostavno ne stignem, a nisam tip za samostalno vježbanje...).
Nakon par mjeseci su mi se i kile počele lijepiti, ali sam skužila da mi je očito u to vrijeme između kontrola terapija bila prejaka, pa mi se metabolizam dosta usporio.

Odgovori s citatom