-
savjet je da budes strpljiva, da pratis simptome i da reagiras na vrijeme. i sama znas da tu nema carobne formule, vec pratiti simptomatiku (sto vidim ti ide od ruke, osjetis kad ti nije dobro i kad ti se hormoni poremete). to se i meni dogadja s vremena na vrijeme, ja sam naime skoro godinu dana sada bila na 150mcg i tsh citavo vrijeme od 0.5 do 1.2, znaci ne moze bolje. prije par mjeseci mi je pocelo svakodnevno preskakt srce i odmah sam znala da je tsh nizak. kad sam vadila krv, tad je bio 0.2, znaci doslo je do saturacije i krenula sam prema hipertireozi. Presla sam na 125 i sad cekam ponovno vadit krv, dat cu si dva mjeseca jer je doza minimalno korigirana (iako 175mcg tjedno manje i nije tako malo). Preskakanje je prestalo, nokti mi ne pucaju, uredno idem na wc pa mislim da sam se izbalansirala.
zelim reci, to sto se s vremena na vrijeme desi disbalans nama koji koristimo sintetski hormon, to je ok i za ocekivat je. odlazak u hipertireozu sa terapijom koju vec dugo koristimo nije nikome strano i svima nam se to s vremena na vrijeme dogadja, radi se o saturaciji. samim tim sto se kod nas ta razgradnja ne desava kao kod potpuno zdrave stitnjace (potovo kod onih kojima je stitnjaca odstranjena), dolazi do greske u koracime. to se moze desiti iz milion i jednog razloga, a najcesce su godine (tsh zapocne setat nakon 35-e), utjecaj i disbalans spolnih hormona narocito estrogena, povecanje ili smanjenje tezine, intenzivan fizicki napor, intenzivan stres (ne ovaj svakodnevni), povecan broj antitijela koji konstantno ostecuju stitnjacu te joj otezavaju funkciju, itd, itd........i onda treba malo vremena da se sve vrati na staro, tj da titriramo terapiju kako bi tsh "sjeo".
hashimoto dodatno otezava situaciju zbog konstantnog propadanja tkiva stitnjace te je korekcija terapije cesto potrebna. npr, na zadnjem ultrazvuku, moja se stritnjaca nazirala u tragovima, skoro je potpuno nestala, ostalo je oziljcano tkivo, a ja i dalje imam tonu antitijela koji sad napadaju ja vise i ne znam sto. u razgovoru s doktorom, kad sam jednom trazila da mi se odstrani stitna zljezda jer mi je vise bilo pun kufer svega, on je odgovorio da, sto se tice antitijela, nista necu postici jer ona postoje i do deset godina nakon odstranjivanja stitnjace, jos je rekao da je to kapitalna operacija, te da ce mi uz ovoliko antitijela ona vremenom i nestati te me odgovorio od operacije. ja sam tada htjela odstraniti stitnjacu jer sam mislila da ce tada opasti i antitijela koja vise ne bi imala razloga napadati stitnjacu koje nema (i biti razlogom spontanih), ali to je bilo samo naivna ideaja laika. antitijela su tu godinama nakon operacije.
ok, raspisala sam se. samo ti prati svoju situaciju i bit ce sve ok. svidja mi se sto si se nasla na tsh 1.75, znaci dobro kuzis svoje tijelo. ja sam najbolja izmedju 0.5 i 1. neko se nadje na tsh 4 i kaze da se super osjeca. mislim da je subjektivni osjecaj najvazniji, nismo svi ustrojeni jednako.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma