Ja imam povisena antitijela a hormone normalne. Pa da podjelim svoja iskustva s vama.
Doktorica me poslala da izvadim hormone stitnjace, a meni se nije dalo cekati dva mjeseca pa sam platila privatno hormone i jos sam platila dva antitija Anti-TPO (tiroid-specifična peroksidaza) i anti-Tg (tireoglobulin). Povisena antitijela na vlastite proteine su pocetak autoimune bolesti - Hashimoto, Gravesova). Antitijela se ne mogu smanjiti i ova bolest se ne moze islijeciti. Sklonost autoimunim bolestima je nasljedna. S vremenom ce antitijla rasti i razarati tkivo stitnjace i zato treba redovito kontrolirati hormone.
Pazi sad: Povecan broj autoimunih bolesti stitnjace javlja se u zadnjih 30 godina od kad se sol jodira. U soli ima previse joda za svakodnevne potrebe. Visak joda se veze za tireoglobulin, koji kao takav postaje "nenormalan" i nase tijelo stvara ne njega antitjelo (kao sto je u mom slucaju).
Ono sto mozete poduzeti je smanjiti sol u hrani ili koristiti sol bez joda (ili ih pomjesati). Ne treba zaboraviti da sol unosimo i u drugoj hrani koju ne solimo (sva preradjena hrana ukljucujuci i zitne pahuljice).
S obzirom da ne mogu uvjeriti muza da jedemo bljutavu hranu, svoju djecu i sebe cu pokusati zastiti od buduce bolesti stitnjace tako da koristim ne jodiranu sol, ovu sam nasla i nije skupa:
http://mojbio.hr/p-1790-sol-morska-n...yodo-500g.aspx