Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: Ljutnja, bijes

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ljutnja, bijes

Molim pomoć s ova dva osjećaja (povod je tekst na portalu o osjećajima). Ja imam problem s njima, čak ne znam točno ni koja je razlika, osjećam se loše kad sam ja ljuta i nisam načisto što uopće želim i mogu naučiti svoje dijete o njima. Malo psihoanalize - kad sam bila dijete nije mi bilo dozvoljeno ljutiti se, rugali su mi se kad sam bila loše raspoložena, dobre curice su uvijek bile dobro raspoložene i ljubazne, zločeste su bile namrgođene i bezobrazne, you get the point.

Sad kad sam ljuta krene tok misli, znam da sam ljuta i zbog čega sve, obično mi treba više stvari i dosta dugo da se naljutim pa osjetim ljutnju kako se nagomilava, znam da se tada ponašam neugodno za druge ljude (namrgođena sam, otresita, dižem glas), a s druge strane želim svojim primjerom pokazati djetetu kako se nositi s ljutnjom. Ali kako, kad ni ja nisam sigurna kako? Znam da je ljutnja pokretač i ventil, ako se ide gledati pozitivne stvari. Dalje, obično mi dođe da se izoliram dok ne prođe, radim nešto fizički, a u glavi oluja misli, ali nisam sigurna da želim poslati poruku da se dobro izolirati kad si ljut.

S druge strane, i dijete i MM se dosta lako naljute, najčešće kad im nešto ne ide, kad im očekivanja nisu ispunjena. Što djetetu tada reći da mu se olakša. Što ga naučiti o ljutnji kao o osjećaju?

Jučer mi je rekao da ne vičem na njega ako bude povraćao po krevetu, da se boji kad vičem. A nikad nisam vikala kad je bio bolestan . Ne želim da ga bude strah mene. A očito ga je strah kad sam ljuta. Znam mu živčano reći da pazi kad ne pazi pa se nešto prolije ili zaprlja, a meni se u životu događa toliko da se ne mogu nositi još i s tim, ali to nije kad je bolestan, nego kad je njemu život relativno normalan (ako izuzmemo mene, ako se to može).

Ima li netko kakvo nježno rješenje?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bijes je jaci od ljutnje...obicno tako ide gradacija, najcesce ljudi imaju problema sa razlikom tuge-ljutnje, i najcesce ono sto osjecaju izgleda kao da se ljute, a zapravo su tuzni.
    ono sto mozes - prvo reci V i TM da si sad ljuta i da ti treba mira (nije to losa taktika, uopce) i da moras obaviti nesto sama - to je iskreno.
    kad je V ljut - onda treba vidjeti da li je frustriran 8jer nesto ne moze napraviti) ili je ljut zbog neceg drugog, ako je frustriran treba ga usmjeriti na zadatak (koji je pretezak ili sl.) i reci da ni ti ne mozes sve u zivotu napraviti, da je i tebi bilo tesko pa si naucila, da ti pomaze ovo li ono...
    ako ga nesto ljuti - bitno je verbalizirati - sto ga je naljutilo (cesto niti ne znaju sto je to) i vidjeti sto bi moglo pomoci...a nekad nema pomoci moraju se ljutiti (i to je jako ok), sad ja imam granicu da u ljutnji ne treba se tuci (nikog drugog, niti sebe- ajmo reci da je to usvojila), moze svasta drugo - vikati (ali ne proste rijeci-tu smo sad), reci nekome da je ljut zato i zato...
    trenutno jos uvijek na tome burno radimo
    i ucimo se - bilo pa proslo, biti ce bolje drugi put i sl. optimisticne misli

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, Vedrana, ne znam što bih ti rekla, muči me slična stvar - ja, kad se naljutim, postajem agresivna. Ne prema ljudima, ali prema predmetima i imam onaj tipično balkanski, odurni, poriv za glasnim psovanjem. To mi je prešlo u takav automatizam da reagiram tako istog trena, ne uspijem se zakočiti. Jako, jako ružan i loš primjer (što je najgore, i MD slično reagira, s tim da on nije agresivan, ali isto ga puca na psovanje)...

Pregrozno, moram se prikrpati na tvoj topic iako nemam rješenja, i ja bih neke sugestije kako raditi na tome da ne počnem automatski psovati (a i zapaljiva sam strašno, poludim u sekundi, posebno kad mi nešto ne ide od ruke, no brzo se i ohladim).

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

luna, počni se suzdržavati svjesno od psovačine svaki put kad ti dođe, rađe vrišti u jastuk, boksaj boksačku vreću, kajjaznam...samo nemoj psovati, jer dok trepneš imat ćeš kraj sebe malu papigu/kaleba koji će sve to ponavljati kao navijen, a znam da to ne želiš

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Flo, što treba znati o ljutnji, mislim na teoriju, i kako je objasniti djetetu? I kako reagirati kad se netko drugi ljuti i viče na njega pa mi on to priča poslije? Kako objasniti takvo ponašanje? Može li se uopće pomoći djetetu da se ne prestraši, s obzirom da je prilično zastrašujuće kad na tebe viče netko tko je duplo veći i 4-5 puta teži od tebe? Može li se to uopće nekako kasnije neutralizirati?

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne mogu odoljeti da ne napišem: glavno da su nas u školi učili o ratovima i razlomcima, ni jedne lekcije nije bilo o emocijama Cure, moj vam je savjet - pročitajte koju dobru knjigu o emocijama, a tko može nek' ode koji put kod psihoterapeuta, to itekako zna pomoći!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vedrana da li ti kad vices, vices o razlozima ili posljedicama ili koji put viknes LJUTA SAM?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opsirna tema
    ako tije jako hitno - mozemo se cuti
    ako ti nije tako hitno - napisat cu tekst-dva za portal - ok ?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tekst-dva, pliz. Ima nas kojima treba.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ako ti nije tako hitno - napisat cu tekst-dva za portal - ok?
    :D

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Vedrana da li ti kad vices, vices o razlozima ili posljedicama ili koji put viknes LJUTA SAM?
    Pokušavam se sjetiti.
    Ponekad kažem - uh, ljuta sam i to najčešće je nešto s MM pa V. dodatno objasnim što mi je jer vidi da nisam sva svoja.
    Kad je povod nešto što je on napravio, mislim da najčešće ne kažem da sam ljuta u tom trenutku, nego kažem daj pazi ili što sad i to moram ili nešto u tom stilu, a kasnije kad se skuliram ponekad objasnim što mi je sve bilo. Ali to bih mogla češće.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O čemu vi razgovarate sa svojim klincima kad na svojoj koži osjete nečiji bijes? Kako to objašnjavate, čemu ih učite?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Borna bas ne pokazuje preveliki strah u takvim sit., tj., ne žali mi se da je netko bio na njega ljut ili bijesan, npr. u vrtiću. Ako se posvađa s nekim prijateljem, pa mu ovaj neda neku igračku ili sl. onda B bude jako povređen, tužan je i plače. Razgovaramo onda o toj situaciji, analiziramo ju. Vidimo što je dovelo do toga da je prijatelj ljut, razgovaramo o tome kako se B osjeća u taj sit., tj. da li bi i on u toj sit. bio ljut i ponašao se iosto (obično da, pa je onda i malo manje povređen prijateljevom reakcijom).

Na moje deranje je oguglao, na moju ljutnju reagira tugom jedino onda kada mu je odmah jasno da je pogriješio. Kako ja jesam sklona ljutom reagiranju ali ono ne traje dugo, onda mu se obično kasnije ispričam što sam vikala i razgovaramo o tome što se desilo.
    Ono što ja pokušavam kod sebe promijeniti/korigirati je baš to da ne ostajem dugo u tom raspoloženju, da se ne "durim" već da vrlo brzo pokušao razgovarati s B o svojoj ljutnji...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

napisat cu tekst-dva za portal - ok ?
    :D :D

moj problem je sto ne znam kontrolirati svoje emocije prema van. to je zapravo kao ok, ali...ako me neko zivcira nesvjesno sam odresita, bahata pokusavam se smjeskati ali na celu ko da mi pise "latan osmijeh", ako me ljuti imam kako zovu "laserski pogled", u afektu svasta izgovorim, MM reagira ko Luna...a ja ne zelim da L. odrasta gledajuci nas u takvom izdanju i uceci nesto sto ne valja. ja sam isti svoj stari i nije mi bilo uvijek (emotivno) lako.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    O čemu vi razgovarate sa svojim klincima kad na svojoj koži osjete nečiji bijes? Kako to objašnjavate, čemu ih učite?
    OK je kad mogu reći da ljutnja nije uzrokovana nekim mojim propustom, te sam ja tek žrtva nečije nemoći da kontrolira svoj bijes. U toj je situaciji djetetu dana prilika da ne okrivljava sebe zbog tuđe ljutnje, ali i pruži priliku onome tko se ljuti da izrazi što ga, u stvari, smeta.
    Nevolja je, kod tako male djece, kad je ljutnja direktno usmjerena na njih, a osoba je fizički nadmoćnija. Hoćeš-nećeš, i najneustrašljivijem malom stvoru tada nije lako. Mislim da i u tom slučaju treba raditi na tome da dijete ne razvija bezuvjetni osjećaj krivnje, i da, svakako, drugoj strani stavi do znanja da ne želi da se na takav način okomljava na njega.

Mislim da dijete mora biti dovoljno staro da može razlučiti dobro od lošeg, samim time i reakcije koje može polučiti činivši jedno ili drugo. To je prvi korak u suprostavljanju neprimjerenim reakcijama kod ljutnje. Drugi je, pak, korak da se mi trudimo (i tako učimo djecu) kontrolirati svoje loše emocije, ali, netko je u tome više ili manje uspješan :/ . Kontrolirati u smislu da pokažemo svoj osjećaj u tom trenutku, ali obavezno tako da ne vrijeđa tuđe ni vlastite osjećaje. Ja također imam problema sa samokontrolom, ali uvijek pazim da za sobom ostavim vrata otvorena za komunikaciju. Nikada ne idem "do kraja".
    Uglavnom, moje dijete još uvijek ne kuži sve situacije u kojima je postupilo loše, ali mislim da polako počinje kužiti da se ne može na svim mjestima ponašati tako da svojoj ljutnji da oduška. Zato misli da je od presudne važnosti artikulirati osjećaje, ("e sad sam stvarno ljuta zato i zato" - te svakako pokušati ispraviti ono što se da - bilo isprikom bilo djelom), jer ih na taj način uobličujemo - priznajemo postojanje umjesto da pucamo po šavovima - te o njima razgovaramo i izbjegavamo neprimjerene izraze ljutnje.

I mene zanima što će nam Flo na tu temu reći .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ima li netko kakvo nježno rješenje?
    nesto sto moze pripomoci: homeopatski konstitucijski tretman za mamu, tatu i dijete.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koji bi napravio što?
    Imali smo recimo situaciju u kojoj je teta u vrtiću vikala i navodno psovala. Eskalirala sam problem, ali kaže da i dalje viče. Slično je s mojim roditeljima kojima hoće ići pod uvjetom da ne viču. Što da ja njemu konkretno kažem? Znaš dijete, oni ti viču jer su ljuti, a nisu naučili paziti na druge i kad su ljuti, vjerojatno je to zato što su i njihovi roditelji vikali na njih pa su od njih naučili, makni se od njih kad viču, to ti je neugodna emocija, ali znaš ljutnja nije uvijek loša stvar, zbog nje se i mijenjaju stvari... A njemu sve to prozuji iznad glave i i dalje se boji. Boji se i mene koja sam zadnji put viknula na njega valjda prije pola godine. Da na mene viče netko duplo veći, i ja bih se bojala. Neugodno mi je i kad netko tko je kao ja digne glas, a kamoli da je duplo veći.
    A što je tek pred njim, ovo do sada je bila mila majka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Flower, ako uhvatis vremena pliz reci jos koju o ovoj relaciji tuga-ljutnja.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tretman moze pomoci situacijama u kojima ste vi troje ukljuceni.
    Ostali svijet je druga prica.

Moja se ne boji ni vike ni dreke, tko god da vikne, ali ,istina, nije imala puno prilike biti u viki, pogotovo ne u okolini bliznjih. Ja ponekada povisim glas (ponekada malo jace ), ali njezina "konstitucija" je takva da je to njoj signal da ja stvarno mislim ozbiljno, pa na "viku" stvar shvati ozbiljnije.
    Mislim da konstitucijski tretman, izmedju ostalog, pomaze djetetu (i roditeljima) nositi se s odredjenim osobinama i "slabostima" (kod nekog djeteta ce to biti strah, kod nekog vlastita ljutnja, kod nekog sramezljivost itd....), i "raditi na njima" i kanalizirati ih na konstruktivne nacine. Naravno, ako se vidi neka prepreka u tim osobinama.

Je li se on boji tete/bake i djeda.... koja je vikala na nekog drugog ili je vikala na njega?

Ako je ovo drugo, cini mi se "jednostavnim" rjesenjem inzistirati na tome da se na njega ne vice, nego da mu se obraca bez vikanja.
    Valjda se s djedovima i bakom moze nekako dogovoriti a i tetama u vrticu se valjda moze moze stati na kraj.
    Teta koja redovito psuje, mozda treba ici na disciplinsku. Los primjer djeci daje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i ja se fino prikrpavam...

ali evo nesto sto mi trenutno pomaze...
    ljtnja, tuga, zbunjenost, frustracija su emocije koje su nam dragocjene jer nam poput prsta pokazuju na nesto u nama sto bi bilo super da rijesimo prvenstveno same sa sobom... primjecujete li kako ste ljte/tuzne/zbunjene/frustrirane uvijek iznova oko istih ili slicnih stvari?
    ja da...

e sad, ja u kontrolu emocija ne vjerujem..
    vrlo malo vjerujem u kontrolu nacina na koji ih izrazavamo...
    a s represijom emocija se nikako ne slazem niti mislim da je efikasna...

ali nesto primjecujem i sve vise vjerujem u to:
    'negativne' emocije i ponasanja su uzrokovana negativnim mislima... tj. ne negativnim mislima - misli su samo misli, dolaze i odlaze i protiv toga ne mozemo niti vidim razloga zasto bi se s tom vjertenjacom borila - nego nasom vezanoscu za njih... kada nam misao dodje i mi u nju duboko vjerujemo bez da smo ju malo preispitali... primili se za nju ko pijan plota i drz nedaj...
    jos nesto: ja duboko vjerujem da je vecina nasih iskustava, ono sto vidimo u svijetu i ljudima oko nas neka vrsta projekcije nas samih... nas mozak samo jednim pogledom kroz prozor primi bezbroj informacija - no mi, sa nasim iskustvom/uvjerenjima/nacinom gledanja biramo podatke na koje cemo obratiti paznju ter koje cemo spremiti u nasu bazu podataka...
    preispitivanjem sistema odabira mozda dodjemo do novog sistema, koji nam je efikasniji i biljenam sluzi na nasem putu do srece, boljih odnosa sa samima sobo, druima i svijetom oko nas... preispitivanjem svog sistema mozda ga poboljsamo...
    a sistem svi imamo, koliko god si laskali da smo otvoreni ter divni krasni i statijaznamstosvene... samo si to ne priznajemo ili jednostavno ne vidimo jer je potpuno nesvjesno...
    pa se tako nadjemo totalno razularenima a onda se cudimo zasto? kako?, krivimo svoje najmilije, najblize... ili ih ne krivimo ali naposlijetku ipak oni najvise pate jer su naj na dohvat ruke, siroti...

mislim da je dobro povuci se kad smo u banani ali sto to znaci povuci se?
    otici i samo se smiriti... pustiti da prodje? ja s tm isto nisam zadovoljna jer zelim raditi na tomeda mooozda slijedeci puta ne reagiram tako... i sto ako udjemo u stresnije razdoblje zivota kad ce 'triggera' za ljutnju bit vise? stalno se povlaciti?

evo, meni pomaze pisanje... zasto? zasto sto usporava misli a one idu jako brzo dok smo ljuti, ne?

no sto pisati? u samom trenu ljutnje to je tesko pa je jednostavno bitno pisati... psovati na papir, osudjivati nemilo, biti sitnicava, bas si dozvoliti gadosti gadaste... i to kako nam nadolaze... vec to malo smiri...

a onda pokusati artikulirati jasno:
    'ljuta sam na ..xy... zato jer .............. . '
    'zelim da ..xy... ..........'
    ..xy.... ne bi smio/la ................. .
    ..xy.. je (najobicniji ) ................ !!! ¨'

ni tu ne trebamo biti fine, plemenite ter produhovljene... slobodno razvalite... ali mozda malo preciznije...
    ..............
    e sad: za svaku izjavu se pitamo pitanja:
    1. da li je to istina?
    2. moglu li ja uopce znati 100% da je to istina?
    3. kako se ponasam i osjecam kad mi ta misao dodje na pamet, kakva sam osoba kad mislim tu misao?
    4. kako bi se osjecala i ponasala da (nekim cudom) tu misao nemam u glavi tj. da ona u meni jednostavno ne postoji? (ovdje je dobro zatvoriti oci i jednostavno si dozvoliti na tren zamisliti kako bi to izgledalo i kakav bi to osjecaj io, nije potrebno forsirati da se ta misao zauvijek otpusti, to nije moguce niti potrebno za ovu vjezbicu)

i konacno, probati okrenuti izjavu tako da se umjeto xy osobe stavi svoje ime... i upitati se da li je to tocno ili mozda cak i tocnije od prve izjave...

napomena: ovdje je bitno ne odmah ici sebe kriviti zato sto smo ljuti... bas je bitan proces ovih pitanja i nasih iskrenih odgovora... proces, a ne sami odgovori (nema ispravnih niti neispravnih odgovora) su bitni... proces a cak ne ni rezultati...
    .............

autorica ove tehnike je jedna simpa stara bakica (byron katie) kaze da time ne otpustamo misli nego one pustaju nas s vremenom ako s ovim pitanjima suocimo svaku stresnu misao... ona isto kao i ja ne vjeruje da se mislima moze ovladati nekim hiper super tehnikama tj. mozda moze ali ograniceno... ali se moze ne biti vezan za njih... tako da vidimo koliko su one stvarno nasa istina... ili nas samo uzrujavaju...

kazu da ova 4 pitanja jako pomazu i kod rada s djecom kod npr. straha od 'cudovista ispod kreveta'... naravno samo se gleda da se razgovara s njima na nacin na koji ona to mogu razumjeti... iprovizirati ali isto postaviti pitanje tako da dijete SAMO dodje do svoje istine... i osluskivati u odgovorima moguci dublji razlog i frustraciju u kojoj mozda djetetu mozemo i sami pomoci (a prije nam nije znalo kako to objasniti)...

ja tek pocela malo raditi na tome i mogu reci da se nekad valjam od smijeha svojim bedastocama... taj smijeh me vec lijeci ako nista drugo...

ajde, ako je nekoga ovo zaintrigiralo pa proba par puta prispitati se nek mi napise ako mu/joj funkcionira...
    pod funkcionira mislim - nalazi li polako sama odgovore na svoje probleme i vidi li svoje reakcije u drugom svjetlu, dobiva li vise nade da bi se mogla rijesiti nekih od gadnijih reakcija...

eto, bas se raspisah

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na konstitucijskom smo on i ja pa ćemo vidjeti.
    Ali meni treba nešto i za ostali svijet, znanje, objašnjenje, alat koji će moći koristiti u takvim situacijama (a i ja). Neću uvijek moći utjecati na to da vika prestane, da se ljutnja prihvatljivo izražava.

Vikali su na njega, u vrtiću i na druge.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odgovarala sam na Saradedeviin post.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neces puno moći promijeniti druge, važno je usmjeriti se na to na probaš ojačati njega. preporučam knjigu "Optimistično dijete", on je još premali za program iz knjige ali ti može dati smjernice o tome o čemu treba voditi računa.
    Dakle, važan je način na koji mi interpretiramo stvari koje se oko nas događaju. Ako dijete činjenicu da netko viče na njega protumači time da je on sam kriv za to, uvijek nešto pogriješi pa je i logično da ljudio viču na njega (ili nešto slično) onda će ovakvo objašnjenje kod njega razviti osjećaj tuge (neko drugo tumačenje ljutnju). Treba pomoći djetetu da ovakve negativne događaje ne interpretira svojom osobnošću i dugotrajnim negativnim predznacima...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja isto mislim da je jedini put u jacanju djeteta i vazno je objasnjenje situacije - ono sto je za predskolce jako karakteristicno da smatraju da su u sredistu svega i dobrog i loseg i da oni uzrokuju sve...pa i ljutnju nekog drugog ili tugu ili viku...
    vazno je objasniti da se npr. teta moze na njega izderati jer je npr. taj dan imala glavobolju ili je ona jednostavno takva...to pali kod ove moje - ona zna da je jedna teta takva, zna i za mene da mi dodje zuta minuta...ali joj ja svaki put kazem o cemu se radi.
    cini mi se to vazno jer oni osjecaju ali ne razumiju sto im se desava, a pogotovo ne znaju objasniti uzrocno posljedicne veze necega.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ali meni treba nešto i za ostali svijet, znanje, objašnjenje, alat koji će moći koristiti u takvim situacijama (a i ja). Neću uvijek moći utjecati na to da vika prestane, da se ljutnja prihvatljivo izražava.

Mislim da je važno da djete prihvati svjet kakav jest. Ljudi plaču, smiju se i viču. To su načini na koje se izražavamo. Neki potiskuju. Dijete treba učiti razumijevanju, tome da smo svi odgajani i živimo u drugačijim okolnostima. Nikoga ne treba mjeriti prema sebi već razviti toleranciju.
    No ono što može u situacijama kad se netko ljuti je nakon što se bura stiša razgovarati.
    Ja Miji objasnim da sam ljuta zbog .... no da to ne opravdava moje ponašanje kojim sam npr. vikala na nju. Ispričam se za pogrešku i ona je uvijek prihvati. Uvijek je pitam kako se osjeća dok se ja ljutim, ili ako smo se obostrano ljutile, zašto je to ona činila. Traba ljutnju izraziti, postaje samo riječ, a ona je lakša.

Osim toga učenjem razumijevanja za druge, naša se ljutnja oko ispravljanja ili uređivanja svijeta prema nama samima, neće gomilati. Suosjećanje je predivna stvar i lako se nosi.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    neces puno moći promijeniti druge, važno je usmjeriti se na to na probaš ojačati njega. preporučam knjigu "Optimistično dijete", on je još premali za program iz knjige ali ti može dati smjernice o tome o čemu treba voditi računa.
    Dakle, važan je način na koji mi interpretiramo stvari koje se oko nas događaju. Ako dijete činjenicu da netko viče na njega protumači time da je on sam kriv za to, uvijek nešto pogriješi pa je i logično da ljudio viču na njega (ili nešto slično) onda će ovakvo objašnjenje kod njega razviti osjećaj tuge (neko drugo tumačenje ljutnju). Treba pomoći djetetu da ovakve negativne događaje ne interpretira svojom osobnošću i dugotrajnim negativnim predznacima...
    OK. U tom smjeru i idem (teti je možda bio težak dan, ja sam bila živčana zbog drugih stvari, tata je jako umoran, nije dosta spavao i sl.). I tražim da se onaj koji viče ispriča, hoću postići da se zna da to nije prihvatljivo ponašanje.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja isto mislim da je jedini put u jacanju djeteta i vazno je objasnjenje situacije - ono sto je za predskolce jako karakteristicno da smatraju da su u sredistu svega i dobrog i loseg i da oni uzrokuju sve...pa i ljutnju nekog drugog ili tugu ili viku...
    vazno je objasniti da se npr. teta moze na njega izderati jer je npr. taj dan imala glavobolju ili je ona jednostavno takva...to pali kod ove moje - ona zna da je jedna teta takva, zna i za mene da mi dodje zuta minuta...ali joj ja svaki put kazem o cemu se radi.
    cini mi se to vazno jer oni osjecaju ali ne razumiju sto im se desava, a pogotovo ne znaju objasniti uzrocno posljedicne veze necega.
    OK. Meni je kod teta u vrtiću malo problematično nagađati što je bilo jer ne želi baš pričati kad se dogodi nešto neugodno. Nekoliko puta do sada se dogodilo da se lupi ili ga nešto drugo isfrustrira, onda se rasplače i sve što ga je mučilo tek tada izađe na površinu, tada svašta saznam. Kod savjeta da se priča o tome jesu li ili nisu nešto uzrokovali mi je problematično to da ponekad zaista neki njihov postupak bude povod vikanju. Onda donekle i jesu djelomičan uzrok. Kako im onda to objasniti?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa

Mislim da je važno da djete prihvati svjet kakav jest. Ljudi plaču, smiju se i viču. To su načini na koje se izražavamo. Neki potiskuju. Dijete treba učiti razumijevanju, tome da smo svi odgajani i živimo u drugačijim okolnostima. Nikoga ne treba mjeriti prema sebi već razviti toleranciju.
    No ono što može u situacijama kad se netko ljuti je nakon što se bura stiša razgovarati.
    Ali kako onda u to uklopiti da je vikanje na druge nešto što je loše? Nije mi baš drago razvijati toleranciju na vikanje, to mi je nasilno ponašanje u problemu i nekako mislim da će to s vremenom, kako napredujemo, doći u istu kategoriju kao pec po guzi.

Ja Miji objasnim da sam ljuta zbog .... no da to ne opravdava moje ponašanje kojim sam npr. vikala na nju. Ispričam se za pogrešku i ona je uvijek prihvati. Uvijek je pitam kako se osjeća dok se ja ljutim, ili ako smo se obostrano ljutile, zašto je to ona činila. Traba ljutnju izraziti, postaje samo riječ, a ona je lakša.
    I ja objašnjavam i ispričavam se kad sam ja u pitanju, ali mislim da ga takvo ponašanje svejedno povrijedi i da onda riječi mogu pomoći, ali ne i izbrisati ono što se dogodilo. Kao u onoj priči sa čavlima i ogradom. Kad se ispričaš i objasniš, ograda bude bez čavala, ali rupe ostaju.

Osim toga učenjem razumijevanja za druge, naša se ljutnja oko ispravljanja ili uređivanja svijeta prema nama samima, neće gomilati. Suosjećanje je predivna stvar i lako se nosi.
    Suosjećanje za nekoga tko ljutnju izražava na neprihvatljiv način? To mogu razvijati kroz objašnjenja i nagađanja o pravim uzrocima, ali svejedno postupak izražavanja nije ok i prema njemu nemam suosjećanje.

Što uopće djeca mogu napraviti kad netko veći od njih viče na njih?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Marta, zbog čega si to pitala?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zamoliti da se na njih ne vice jer im to smeta, cini ih tuznima i sl. Da se odmaknu od osobe koja im svojim postupkom cini nelagodu pa bila to i teta u vrticu.
    I pustiti da to djeca treniraju i na nama.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Npr.: "Molim te, prestani vikati na mene, to mi smeta, tužan sam?"

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Suosjećanje za nekoga tko ljutnju izražava na neprihvatljiv način? To mogu razvijati kroz objašnjenja i nagađanja o pravim uzrocima, ali svejedno postupak izražavanja nije ok i prema njemu nemam suosjećanje.
    Mogu učiti da je svijet takav kakav je i prihvatiti ga. Treba ih naučiti da razviju suosjećanje za druge jer je to jedini način na koji se mogu zaštititi da ne budu povrijeđeni i da to ne ostavlja posljedice na njih.

Uvijek će biti onih koji viču dokle god u nama postoji nešto što o tome treba naučiti. A to je razumjevanje za takve koji viču.

A time da se izraze kad im se ne sviđa tuđe ponašanje ih učimo da se bore za sebe, a ne povrjeđuju druge.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uvijek će biti onih koji viču dokle god u nama postoji nešto što o tome treba naučiti. A to je razumjevanje za takve koji viču.
    Ne razumijem ovo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa recimo tako.
    ja sam jako sretna sto moja kcer u odnosu sa mm-om i sa mnom, ako nam pobjegne vikanje, kaze da to ne voli i da se ne ponasamo tako.
    mislim da je to produkt toga, sto smo o tome puno razgovarali sve ove godine i sto kad sam ja/mi izgubila glavu i vikala, bih joj se poslije ispricala i objasnila situaciju.
    isto tako sam uvijek njene izljeve ljutnje pokusala tako kanalizirati da je njena ljutnja legitimna i kao takva ok, ali da se treba truditi izbjeci agresivno ili autodestruktivno ponasanje.

ono sto se momentalno vise pitam, je kako da se ona obrani od vikalacke i druge agresije drugih ljudi (prvenstveno odraslih) kada mene/nas nema.
    jos zapravo ne znam kako se ponasa u tim situacijama u skoli ili slicno.
    moja procjena zasada je da su uciteljice miroljubive i dipolomatske duse, ali vidjet cemo.
    nisam sigurna da moja kcer vec ima tu snagu da se suprostavi stranim osobama na isti nacin kao i nama.

ali radimo na tome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da.

Ema je imala strasan problem s jednom tetom. Prvo, ne pasu si karakterno, a uz to, teta ne voli bas svoj posao i nerijetko ucjenjuje i urla (Ema je jako osjetljiva na vikanje, uvrijedi se, rastuzi, razljuti, ako je nepravedno padne u sizu i urlice natrag).
    Kad ju je to pocelo preopterecivati (ja saznam sve probleme u krevetu, dok lezimo jedna kraj druge), a znam da tetu ne mozemo mijenjati vise nego sto smo je prilagodili Emi u ovih par godina (npr. zabranili pod prijetnjom prijave da je ikada vise udari po guzi), ja sam s Emom pocela razgovarati u pravcu da teti kaze da vice ("jer teta mozda ne kuzi, jer ih je puno, teta je umorna, bla") i kako se osjeca zbog toga i da je zamoli da ne vice.
    Naravno, uvijek joj kazem da treba i cuti tetu kad govori "normalnim" glasom, da nije teta uvijek jedina kriva za nervozu, iako je vikanje los nacin da zaokupi djecju paznju.

Uglavnom, dosli smo do toga da Ema zna da nije kriva sto drugi vicu pa i kad vicu na nju (da se razumijemo, ne ucim je da je ona uvijek u pravu, nego da je vikanje na drugoga nesretan izbor privlacenja paznje i dobivanja sto zelis i kod djece i kod tete u vrticu pa i kod mame), osim kad ja vicem na MMa. Tu uvijek pita da li se ljutim i na nju.

I ne slazem se s time da treba imati razumijevanja za vikace. Ok, oni ne znaju bolje, ali trebali bi se potruditi nauciti. Nakon svakog vikanja (iako, moje se vikanje svelo na 1x mjesecno, mozda ... na MMa vicem cesce) se ispricam i "priznam" da ja znam i mogu i puno bolje. I ucim dijete da se suprotstavi onima koji joj gaze granice barem porukom da su napravili x i da joj to smeta jer je cini y. I naravno, radimo na tome da ni ona drugima ne gazi granice.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne razumijem ovo.
    Dokle god mi pokušavamo promjeniti okolnosti oko nas da bismo bili sretniji, osjećat ćemo se sve jadniji jer je jedina prava istina ona da ako mjenjaš svoja uvjerenja prema svijetu, onda se mjenjaju i ljudi oko tebe. Neki odlaze, s nekima postaje lakše živjeti...

Djeca su u procesu učenja o sebi. ( I odrasli, naravno.) Neke stvari ne možemo izbjeći. No možemo ih naučiti pravilnim reakcijama na te stvari koje nas bole.
    Ako dijete udari dijete može se izraziti, može se naljutiti, može i vratiti (naravno da ovo zadnje nije ok). Može znati da to nije prihvatljivo ponašanje i svaki put dok se takvo dijete približi osjećat ćeš se loše jer se bojiš njegovih reakcija.
    No ako svojim primjerom pokažeš da je djete samo u svojoj ljutnji, jer je nemoćno da se drukčije izrazi jer; ne zna, nije naučilo, ne nalazi razumjevanje kod svojih najbližih, onda onaj osjećaj kada se drugo dijete približava u igri više neće biti tako nelagodan i dijete će razviti suosjećanje.

Naravno da to kod djece od dvije godine neće biti tako jasno kao kod starije djece, ali to je ovo što sam pokušala reći.
    I onda kad je naš prag tolerancije veći, manje su šanse da ulazimo u sukobe s okolinom, a i time se smanjuje broj ljudi koji u nama izazivaju ljutnju.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    I ne slazem se s time da treba imati razumijevanja za vikace. Ok, oni ne znaju bolje, ali trebali bi se potruditi nauciti.
    Pa upravo si izrazila razumjevanje. Oni ne znaju bolje.
    Razumjevanje ne znači da pustimo da nas gaze, već da se u nama ljutnja ne gomila, jer jedino tko je nesretan u toj priči smo mi.
    ONI ne znaju bolje.

Nakon svakog vikanja (iako, moje se vikanje svelo na 1x mjesecno, mozda ... na MMa vicem cesce) se ispricam i "priznam" da ja znam i mogu i puno bolje. I ucim dijete da se suprotstavi onima koji joj gaze granice barem porukom da su napravili x i da joj to smeta jer je cini y. I naravno, radimo na tome da ni ona drugima ne gazi granice.
    Pa naravno. Učenje odgovornosti je važno. Isprika znači da nam je stalo i da smo spremni mjenjati se.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I druge ne možemo mjenjati.
    Možemo ih kažnjavati a to znamo da ne ide. Vikači i agresivci ne dožive buđenje od kazne, jer zna se da kazna samo povećava frustraciju, već od blage riječi i razgovora.
    Osim toga, evo Unicef je pokrenuo kampanju koja nosi poruku da se odgojem mjenjaju djeca. Pa i ti vikači su to nekada bili. No nesretnim okolnostima nisu naučili postati ljudi, već su ostali djeca koja se nikad nisu uspjela izraziti kako su znala jer su ih stalno popravljali.
    No kad bi se svako dijete odgajalo kao što to čine roditelji s ovog foruma, svijet bi bio ugodniji za život.

Zato način na koji mi gledamo svijet postaje način na koji će to kasnije naša djeca činiti. Ako odašiljemo ljubav i razumjevanje, ono će se množiti a i vraćati prema nama.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto si ti pristojna moja D je naucila reci - vices, sad vices na mene...
    meni dosta

a vikanje s razlogom i bez razloga - ja joj kazem (isto pred spavanje u mraku dok brbljamo - to zovemo vrijeme za brbljanje ) nije u redu da je teta vikala, sto se desilo...pa krene prica...ok, sad mi je jasnije da je teta bila ljuta iz tog i tog razloga, mogla je to reci tise/bolje/napraviti ovo ili ono...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kako zastititi dijete o vikanja i bijesa psihicki bolesne osobe u nesto sirem krugu od najuze obitelji?
    Kako zastititi dijete od necega sto kao odrasla osoba razumijes da je bolest, ali dijete to ne kuzi, koliko god joj objasnjavala?
    Jer ja imam goruci problem s mojom bakom. Kad je ulovi takvo sto, iz moje bake prsti zloca, psovke i uvrede. Nikad za Emu, ali ne kontrolira se pa i Ema to cuje, a ja sam pukla i odlucila povuci crtu i ne dozvoliti vise da joj se priblizi dok ja nisam potpuno uvjerena da je u kontroli. A to je jako tesko ako ona sebi radi pristup mom djetetu cak i u vrticu (danas je uletila u vrtic dijeliti slatkise, a znam da je trenutno u krizi, posvadjana sa svima, maltretira mi mamu svakodnevno).

Sori ako je off topic, ali ovo mi je upravo aktualno, pola sata staro.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A kako zastititi dijete o vikanja i bijesa psihicki bolesne osobe u nesto sirem krugu od najuze obitelji?
    Kako zastititi dijete od necega sto kao odrasla osoba razumijes da je bolest, ali dijete to ne kuzi, koliko god joj objasnjavala?
    Jer ja imam goruci problem s mojom bakom. Kad je ulovi takvo sto, iz moje bake prsti zloca, psovke i uvrede. Nikad za Emu, ali ne kontrolira se pa i Ema to cuje, a ja sam pukla i odlucila povuci crtu i ne dozvoliti vise da joj se priblizi dok ja nisam potpuno uvjerena da je u kontroli. A to je jako tesko ako ona sebi radi pristup mom djetetu cak i u vrticu (danas je uletila u vrtic dijeliti slatkise, a znam da je trenutno u krizi, posvadjana sa svima, maltretira mi mamu svakodnevno).

Sori ako je off topic, ali ovo mi je upravo aktualno, pola sata staro.
    Pa naravno da ćeš je maknuti od nekog tko psihički maltretira. Ne moramo djecu izlagati svjesno nečemu da bi ih ojačali. To nema smisla.

Ne znam koliko je Ema stara, no kad bude veća sigurno će razumjeti, pogotovo jer bolest nije za osuđivanje.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BB, nije off topic. Skroz je on topic.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvar je u tome da baka nije uvijek takva, ne znamo kad ce je uloviti i jedini nacin da je zastitimo je da je skroz izoliramo od bake, u periodima u kojima je "ulovi".
    To je baki dodatni okidac za sizu pa se dogadja da prividno mirna dolazi u vrtic u grupu s hrpom slatkisa, a tete to trpe (ne znam jesu li zeljne malo materijala za trac ili ih je strah ne dozvoliti da dodje, nemam pojma, jedino sto me uvjeravaju da je baka uvijek izuzetno ugodna kad dodje, iako ja MRZIM sto ona tamo ide i s Emom je van nase kontrole)... kao sto nisam sigurna mogu li od teta traziti da je ne puste u vrtic pa da si priuste drvlje i kamenje... no to je vec debelo off topic.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

leaB sve sto pises debelo potpisujem...

bb, cini mi se da je ovo situacija u kjoj ces morati nauciti dobro zonglirati ako ne mislis emu potpuno izolirati od bake...

pitanja za odgovorit sebi samoj:
    zar ne vjerujes tetama u vrticu da je baka ok dok je tamo?
    sto kaze ema?
    mozes li ema nauciti iz te situacije u obitelji o ljubavi i suosjecanju za bolesne a istovremeno i zastitu od frustracija istih?
    u kojoj mjeri dozvoljavas da povrede koje je baka nanijela tebi nesvjesno prenosis na emu?

sigurna sam da znas odgovore na to... sad ti je situacija emocionalno napeta pa ti je mozda tesko doci do njih... ali nekako uopce ne sumnjam da ces doci do njih a oni ti mozda daju par ideja za vjesto zongliranje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojoj mjeri dozvoljavas da povrede koje je baka nanijela tebi nesvjesno prenosis na emu?
    Ne kuzim ovo za prenosenje na Emu.
    Ne radi ona meni direktno skoro nista (frka je sto moji starci i mi zivimo na istom katu u zgradi pa i kad ne zelim, cujem kad baka dodje i napravi frku pred vratima ili mi dodje u firmu frkovito ispricati sta joj je moja mama napravila), samo me "casti" kad stanem u obranu mame, mama je zrtva.
    Jedino sto meni direktno radi je sto odlazi Emi u vrtic, nenajavljena, i nosi joj slatkise u neumjerenim kolicinama (sve sto zna da sam molila da se ne radi - vrtic je Emino mjesto i ne osjecam se ok da joj drugi dolaze u vrtic uznemiravati je ikako, osobito bez mog znanja i dogovora s tetama) i huska Emu da meni nista ne kaze (ovo mi je "nadrazi" dio).

Ma jako kompleksno i jako off topic.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vidis, ja bi prije rekla da
    TEBI radi to sto ti dolazi u firmu i uznemirava te, prica ti protiv mame - a ti odrasla pa joj to toleriras a radom na tome ces mozda emu najbolje primjerom nauciti kako da se sama zastiti... ovako ce od tebe samo nauciti biti previse tolerantna, dozvoliti da joj se gaze granice)... a EMI radi to sto je posjecuje u vrtic...

kako povredjues emu?
    tako sto joj prenosis svoj negativan stav prema baki, npr. (na nuzno rijecima ali svojom nervozom , ljutnjom isl kad je ona u blizini ili kad se o njoj prica...),
    tako sto vjerujes da bi ju baka mogla nahuskati da ti ne kaze da je bila (a, prizaj, uvijek ti kaze jer imate iskren odnos i u stvari se nemas cega bojati)...

a problem sa slatkisima JE off topic...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nije tako, ali je prekompleksno za ovaj topic.
    Naravno da meni slaze frku dolaskom u firmu (srecom, firma je moja, ali opet nije ok zbog ostalih koji u firmi rade, a ja nemam nacina da se toga rijesim, osim da pozovem policiju jer drugacije ne znam kako bih je maknula), ali meni radi frku i odlaskom Emi jer ja to ne dozvoljavam, a ona ne ide Emu uznemiravati nego je "posjetiti" i djeca budu vesela, donese im slatkise i malo bude s njima i bude ok, bar kako tete tvrde(frka je meni jer ja smatram da ona ni bilo tko treci ne bi smio remetiti rutinu djece u grupi dolascima koji nisu najavljeni, o slatkisima da ni ne govorim, ali to je eto kompromis koji napravim, jer vecim dijelom sve zavrsi u smecu).

Ovo s Emom, koliko mogu osvijestiti, ne stoji.
    Ne prenosim joj nervozu bez da joj objasnim sto me i zasto iznerviralo (a tu je po meni svejedno da li me iznervirala baka ili susjeda), osobito ne negativan stav. I ofkors, pricamo o tome, puno.

Za huskanje - nije mene strah da meni Ema nece reci (na srecu, za sada sve kaze, prije ili kasnije), nego mi je ruzno i nedopustivo da je se proba uciti da je ok nesto tajiti od roditelja. Milijun puta sam objasnjavala svim odraslima oko nas da to nije ok, da ona jos uvijek ne bi mogla odvojiti je li ok imati tajnu s mojom bakom, a ne i "tajnu" sa stricem koji je pipa (karikiram i uvelicavam, ali mojima se jedino tako moze nesto dokazati).
    I onda, kad se skuzi da mi je rekla (a trudim se ne napadati, li zahtijevam da se postuju nasa pravila u bitnim stvarima), onda joj se govori da je zlocesta ili nesto jednako ruzno, sto ja prekidam pa je opet kaos da ja ne postujem starije... zaarani krug u kojem sam ja prva od svih koja ne trpim nego se borim da se postuju neka pravila koja sam ja postavila.

previse tolerantna
    Hvala za ovo. Obicno slovim u obitelji kao netolerantna ostrokondza.

Ajd' da ne zauzimam topic, kad budem imala inspiracije, otvorit cu jedan bas o ovim problemima.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

previse tolerantna si, koliko imam dojam, prema narusavanju svojih granica... pozovi policiju ako mislis da je to jedini nacin da zastitis sebe i svoje suradnike od uznemiravanja...
    a za emu i ja mislim da si ostrokondza...
    ajde, drzi se, znam da ti nije lako... slicna situacija je bila i izmedju moje mame i bake... pa sam ja bila mirotvorac sa grcem u zelucu dok nisam malo dosla sebi...
    luki to necu priustiti...¨

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a za emu i ja mislim da si ostrokondza
    a ovo je sad preslo granicu koju ja mogu otrpiti od nekoga tko me zna iz dva posta

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bas sam si mislila kad sam napisala da sam pretjerela, pogotovo bez da sam objasnila...
    oprosti...
    ako te zanima sto mislim pod time mogu ti na pp...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •