Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 231

Tema: odred za čistoću-svakodnevni trikovi i savjeti

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mene ubiše ovi usmrdjeli ručnici. Ne znam kako to iskorijeniti. Inače, kad se operu i osuše ništa se ne kuži, ali čim se malo navlaže brisanjem počnu smrdit. Postoji li neko rješenje ili moram kupovat nove ručnike?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To se i meni ponekad dešava, pomaže mi pranje na višoj temperaturi. Ili je kupaona previše vlažna pa se ne mogu osušiti?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

operi ih najmanje na 60, i neka se posuše na radijatoru ili u sušilici.
    Ako se sporo suše negdje, onda se uvuče taj smrad.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa čime čistite inox ploču za kuhanje? Onaj zeleni dio od spužvice grebe a žuti, mekani ne može dobro očistiti bez obzira što sam prije namočila ploču.
    I šta je to limuntus? Limunska kiselina?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Inox sa limunskom (je, to je limuntus), malo deterdženta i glatkom stranom spužvice. Ako je jače zaprljanje stavim cifa/arfa + limunska.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Sa čime čistite inox ploču za kuhanje? Onaj zeleni dio od spužvice grebe a žuti, mekani ne može dobro očistiti bez obzira što sam prije namočila ploču.
    I šta je to limuntus? Limunska kiselina?
    Da, limuntus je limunska kielina.
    Za inox kupi one viledine zelene spužvice (po 2 se prodaju) sa gumastom "žicom" ja s tim perem plastičnu kadu i ne grebu.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja često sa onom žicom kaj u sebi već ima prašak, al sad se ne mogu sjetiti kak se to zove. One jesu žice, ali niš ne grebu.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za masne mrlje na odjeći- Bivacin sprej.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A kako izbjeliti zavjesu od kristal svile koja je potamnila od cigar.dima?
    Ne smjem niti VANISH, ...jer je svila.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

[quote="pepi"]
    Ja često sa onom žicom kaj u sebi već ima prašak, al sad se ne mogu sjetiti kak se to zove. One jesu žice, ali niš ne grebu.
    žičana vuna

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo pametno pitanje....vrle domaćice ....kako očistiti fritezu?? Poklopac skinem i oribam cifom, ali ova zapečenka od mašćobe unutra :? Piše da se friteza nesmije močit puno. Muku mičim s tim od kad je imamo, dođe mi da svaki mj kupim novu . Ribam unutra sa žicom pa beskonačno dugo brisanje mokrom krpom, treba mi cc 3 sata za to sr...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Žvaku peglati preko novinskog papira???

Pa to je za vosak, ali mislim da bi se žvaka još više razljepila....

Možda sam u krivu...
    Ja peglala otprije žvaku preko novina i super se skida!!! Glupo zvuči, al mora se par puta prijeći i pomicati novine da se ne pritišće po istom mjestu, nadam se da ste skužile!!! i super skida! :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    ovo me podsječa na one "Đurine kućne čarolije" iz Nadrealista.....

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja namam baš nekih savjeta za čišćenje, samo znam da kad se cvijeće zalije sa vodom iz akvarija...wow zbilja impresivno :D
    i mene zanima ovo za fritezu
    Mojoj se ne izvlači posuda. sve je spojeno pa je ne mogu močit.
    jel zna iko kako obrisati marker sa drveta?
    E i s čim i kako oprati plastični stolnjak?
    :?

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

odličan topic!
    sve gdje ima kamenca čistim limuskom kiselinom. sve ono gdje preporučuju ocat limunska učini isto ali ne smrdi ko ocat.

slaganje mokrog rublja iz perilice je zakon, ni ja ne peglam više .

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mišica prvotno napisa
    Evo pametno pitanje....vrle domaćice ....kako očistiti fritezu?? Poklopac skinem i oribam cifom, ali ova zapečenka od mašćobe unutra :? Piše da se friteza nesmije močit puno. Muku mičim s tim od kad je imamo, dođe mi da svaki mj kupim novu . Ribam unutra sa žicom pa beskonačno dugo brisanje mokrom krpom, treba mi cc 3 sata za to sr...
    Baci tu koju imaš i kupi teflonsku koja se rastavi na dijelove i stavi oprati u suđericu. Ja imam takvu tefalovu i nema ribanja, izlijem ulje, dijelove pobacam u suđericu i 8)

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Kora prvotno napisa
    Jel ima neka od vas cure recept za kvalitetno uklanjanje kamenca sa tuš kabine i za čiščenje onog crnog što se skuplja na rubovima tj. na silikonu kojim je tuš kabina spojena sa kadom?
    Kamenac, čak i deblje naslage, fantastično i brzo, bez ikakvih oštećenja površine, skida WC Perin od Saponie. Namaži površinu, spužvicom protrljaj i isperi- čisto potpuno. Deblje naslage je dobro malo više natopiti.
    Inače, sva ona silna sredstva protiv kamenca koja reklamiraju nisu ni do koljena WC Perinu.
    Crno što se skuplja su gljivice- stavi varikinu u bocu sa špricom, pošpricaj "crno", ostavi koju minutu i isperi, "crno" će nestati.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sav kamenac skidam octom. Malo natopim i sve ode.
    Ne volim klorne preparate i izbjegavam ih na veliko. Nekako sam u zadnje vrijeme vjerna starom arfu u svim oblicima i baš je ok. U kuhinji jedino ocat. A sve površine koje želim da su mi jako čiste često jednostavno prebrišem sa alkoholom.

Jedino se borim sa silikonom na pločicama otkad ga je majstor krivo namazao pri ljepljenju ogledala, pomoć? (probala i benzin, aceton, sva moguća sredstva, ne mogu ga sastrugat jer je tanki sloj pa je teško)

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj kasiopeja prvotno napisa
    Jedino se borim sa silikonom na pločicama otkad ga je majstor krivo namazao pri ljepljenju ogledala, pomoć? (probala i benzin, aceton, sva moguća sredstva, ne mogu ga sastrugat jer je tanki sloj pa je teško)
    probaj žiletom

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    ja namam baš nekih savjeta za čišćenje, samo znam da kad se cvijeće zalije sa vodom iz akvarija...wow zbilja impresivno :D

Ovo nisam cula! Dakle, kako djeluje? Bas cu probati jer imam akvarij

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kada vam je kosa masna, a trebate nabrzinu van, malo dječijeg pudera rasporedite po kosi, kao suho pranje i dobro poslije toga iščetkate kosu.

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kako rješavate kada vam se veš vani suši tri dana po ovakom vremenu i taman kada ga hoćete pokupiti, susjed u pušnici dimi kobase i šunke i sve se uvuče u veš?
    Danas mi se to opet desilo.
    Bilo je pas mater susjedima ( u sebi naravno) i ponovno bacila sve na pranje.
    Neki dan se otuširala i hoću obući potkošulju kad ono miris šunke
    Jel da tražim dio kulena i kobasa kao odštetu?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja namam baš nekih savjeta za čišćenje, samo znam da kad se cvijeće zalije sa vodom iz akvarija...wow zbilja impresivno

Ovo nisam cula! Dakle, kako djeluje? Bas cu probati jer imam akvarij
    najbolje je sa vodom u kojoj se opere pumpa...ako je imaš
    ako ne, pokupiš malo vode i zaliješ i to je sva mudrost

a imam i trik :D
    kad trebate, ono, jel, malo istuć meso kad ga frigate (to brzo mi dalmatinci najviše volimo) stavite ga u kesicu za zamrzavanje
    tako se ne prlja daska, a niti onaj čekić koji je inače tako teško oprat.

a imam i pitanje
    jel bolje upotrijebit plastičnu ili drvenu dasku? kako inače perete drvenu?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja zimi sušim veš u verandi, a navečer unesem u hodnik

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj bdina prvotno napisa
    Mene ubiše ovi usmrdjeli ručnici. Ne znam kako to iskorijeniti. Inače, kad se operu i osuše ništa se ne kuži, ali čim se malo navlaže brisanjem počnu smrdit. Postoji li neko rješenje ili moram kupovat nove ručnike?
    umjesto omekšivača stavi ocat

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

a imam i pitanje
    jel bolje upotrijebit plastičnu ili drvenu dasku? kako inače perete drvenu?
    meni je najpraktičnija staklena.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kako lupaš meso na staklenoj?
    Btw. staklene ploče za rezanje istupljuju noževe pa ih se mora češće brusiti. Meni su staklene nekako najhigijenskije...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

jel zna iko kako obrisati marker sa drveta?
    E i s čim i kako oprati plastični stolnjak?
    Jesi li probala skidati marker sa alkoholom? Ako alkohol ne upali, onda mislim da ništa neće.Prefarbaj drvo u neku tamniju boju. Što se plastičnog stolnjaka tiče, ako ne upali alkohol, kupi si novoga stolnjaka. Ja sam marker skidala alkoholom sa radne površine, iverice, stakla i perilice i sve je otišlo.

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jedan starinski: da limun ostane što dulje svježi, stavim ga u najveću staklenku (od zimnice) i umjesto poklopca stavim malu zdjelicu s vodom.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e ovo je stavrno super!
    baš ću probat

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Marker ode s onim bijelim spužvicama i malo vode. Ima ih dm-ove i viledine.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

odjeću na koju se zalijepila žvaka staviti u zamrzivač i kad smrzne žvaku skinuti noktom
    nisam probala, al ne zvuči loše

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kako očistiti fleke od banane (da nije vanish ili neka slična kemija)?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tessa prvotno napisa
    jedan starinski: da limun ostane što dulje svježi, stavim ga u najveću staklenku (od zimnice) i umjesto poklopca stavim malu zdjelicu s vodom.
    Što staviš više limuna, ili s jednim zakrčiš cijeli frižider?
    Ili to ne mora u frižider?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    Koji ocat?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

alkoholni..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

enela, za voćne fleke možeš nakapati limuna i posoliti pa staviti na sunce po mogućnosti, ako su fleke svježe gotovo uvijek ih tako uspijem maknuti

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Tessa prvotno napisa
    ...
    2. Uredne kuharice/knjige: otvoriti knjigu na str koja vam treba, uzeti prozirnu vrećicu za zamrzavanje i gurnuti knjigu u nju. Na taj način će knjiga ostati čista.
    ...
    Jednom sam procitala da se najbolji recepti najbolje prepoznaju upravo po tome sto su stranice na kojima su ispisani zamazani flekicama ulja, brasna i inih sastojaka

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Umjesto da lupate meso radi omeksavanja, moze se samo valjkom jaci pritiskom preci preko snicli (vidla danas na TV-u - izgledale su ko da su istucene )

Jedno pitanje:

kako da objesim sliku na zid na koji cavao ulazi mozda 2 mm, a da ne trazim MM-a da busilicom busi rupe???

Zid je nosivi, vanjski, od armiranog betona i nista ne ulazi unutra, a MM je za velike slike jedva busilicom izbusio par rupica

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Citiraj white_musk prvotno napisa
    Koji ocat?
    koliko njega na mašinu robe?

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Kako lupaš meso na staklenoj?
    Btw. staklene ploče za rezanje istupljuju noževe pa ih se mora češće brusiti. Meni su staklene nekako najhigijenskije...
    meni je žao do neba šta sam jednom propustila kupit staklenu ploču.

daleko su higijenskije od drvenih ili plastičnih 8)

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

e i da... gledala sam prezentaciju za istu - tip je klamericom svom snagom lupao po njoj i ništa joj :shock: :D

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni je moja staklena sluzila kao ukras.
    Kad smo se preselili vise mi boja nije pasala, pa sam ju dala mami, kojoj isto sluzi kao ukras :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Trazim, trazim pa nigdje ne nalazim ... kako se ciste mrlje od motornog ulja sa odjece (konkretno: samt hlace)?

Neki kazu da je benzin zakon za takve stvari, no vec sam jednom neku slicnu fleku pokusao ocistiti benzinom pa bas nije bilo uspjeha ...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dasku drvenu za rezanje nakon korištenja "sastružem" onom kovrčavom žicom, potom spužva+detergent+voda.

Za mot. ulje, uf...nisam sigurna jel mi svekar koristio etilen :?
    Taman ga zovem...
    Trikotilen-to je isto na bazi etilena al je bolje, samo što ga je teško nabavit.
    On kaže da je najbolje odnit u kem. čistionu, za to uzmu 20 kn. A zašto ne sam očistit. Ova sredstva očiste mrlju, al oko nje najčešće ostane krug, a u kem. čist. oni operu cijele hlače u tom sredstvu, pa ne ostaju nikakve fleke.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

1.Pozutjele zavjese od dima cigarete najbolje je namociti u hladnu vodu sa sakom soli.

2.Za zagorjelu i okorjelu masnocu najbolje je u velikoj teci prokuhati vodu s det. za robu i u nju uroniti predmet na par minuta,zatim dobro isprati u toploj pa u hladnoj vodi.

3.Ako se prolije crno vino po stolnjaku,na mrlju bi trebalo staviti soli da upije tekućinu,a zatim je oprati s malo mineralne vode.

4.Na friske masne fleke po odjeci,najbolje je utrljati malo bebi pudera.

5.Da bi bijelo rublje bilo blistavije,dodati 1-2 kuhinjske zlice sode bikarbone u detergent.

6.Nozeve nikada ne prati pod mlazom vrele vode,jer se lakse istupe.

7.Za lijepsi sjaj srebrenog nakita trebalo bi ga dobro natrljati ili uroniti u mjesavinu male kolicine vode i sode b.

8.Mesingane predmete ili nakit prati spuzvicom natopljenom u jaku otopinu soli i malo vode.Sol bi trebala biti rastopljena da ne bi izgrebala predmet.Zatim predmet dobro istrljati mekanom krpicom natopljenom alk. octom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Limunov sok: idealan je za otklanjanje hrđe i mrlja na plastici. Limunov sok za ove namjene možete upotrijebiti u čistom ili razrijeđenom stanju. Odličan je i za tvrdokorne tragove koji na drvenom namještaju znaju ostati ispod televizora ili teških hi-fi uređaja, koji dugo stoje na jednom mjestu.Curry i ostalu začinjenu hranu s tepiha i ostalog tapeciranog namještaja efikasno se čiste razrijeđenim limunovim sokom.

Izluđujuće vodene tragove na drvenim površinama (ispod vaza i čaša koje nisu stajale na podmetačima) nikad se sami ne biste sjetili otkloniti orahom (brazilski je još efikasniji od domaćeg). Polovicom oraha trljajte mrlju, no najvažnije je da je ona potpuno suha (ako je mokra, orah može ostaviti još ružnije tragove, tj. razmazati mrlju). Možete nanijeti i malo majoneze na suhu meku krpicu ili paste za zube na vlažnu krpicu te tako pripremljenom krpicom trljati mrlju.

Imate li malu djecu ili nepažljive ukućane, vjerojatno su vam poznati tragovi prstiju na zidovima: prije školskih gumica, kemikalija i perivih boja naše su bake takve mrlje čistile sredinom ustajalog bijelog kruha!

Gotovo sva industrijska sredstva koja postižu visoki sjaj temelje se na masnoći i nisu baš jeftina. Poželite li visoki sjaj kromiranih površina u kuhinji i kupaonici, za promjenu ih dobro istrljajte brašnom. Isperite i obrišite, još bolje natapkajte mekom krpom. Kako slivnik ne bi djelovao 'mat' u odnosu na slavine koje se sjaje, slivniku priuštite nježno ribanje praškom za pecivo ili zgužvanim novinama.

Bezbojni ocat savršen je za pranje stakla i čaša. Za završno glancanje prozora također upotrijebite zgužvane novine, jer one daju bolji sjaj od papirnatih ručnika ili skupih krpa, tvrde iskusne domaćice.

Za osvježenje drvenog namještaja preporučuje se blaga otopina octa i vode – namažite, ostavite preko noći da se osuši te namažite kvalitetnim voskom ili drugim zaštitnim sredstvom sa ili bez dodatka sjajila (dakle, povremeno nisu isključeni ni industrijski proizvodi). Industrijska sredstva treba nježno nanositi krpicama u malim količinama te pažljivo otkloniti svaki višak.
    Za sve mrlje u kupaonici i na svim mjestima na kojima želite higijenu i istrebljenje mikroorganizama, zakon je otopina octa i vode u omjeru 1:5. Mrlje na kupaonskim čašama, držačima za sapune i ručnike, pa čak i na spojevima cijevi i slavina možete očistiti tako da ih namačete u otopini 20 minuta (predmete koji imaju više dijelova, poput držača ručnika čiji je jedan dio učvršćen na zidu, a ostali dijelovi se mogu micati, treba najprije rastaviti, da bi se pomični dijelovi mogli namočiti.

Ružne mrlje od sapuna i kamenca na pregibima i spojevima slavina također se tako mogu očistiti, no kako je slavine teško odvojiti od zida, namakanje je najlakše izvesti tako da veću količinu otopine ulijete u veliku posudu te posudu postavite ispod slavine tako da slavina bude uronjena u otopinu. Kamenac u WC školjci može se očistiti i gaziranim pićima, uključujući sve vrste cola. Ulijte colu u školjku te isperite nakon sat vremena.

Kad ste sve počistili, natočite jednu čašu dobrog vina sebi za nagradu. Drugu čašu vina 'ponudite' staklu tuš kabine - nestat će sve mrlje i kamenac. U završnom 'glancanju' i ovog stakla najviše će pomoći novine. Vino u drugoj čaši smije biti i jeftino stolno, što za vašu čašu ne preporučujemo, pogotovo nakon ovako hrabrog, napornog i temeljitog čišćenja.
    ...skinuto s T-Portala

Na ovoj stranici sam nasla masu izvrsnih savijeta!!!!
    http://www.freeforum101.com/cecolija...forum=cecolija

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I opet ja
    Ja sam inace velik pobornik ovakvih savijeta i imam ih negdje jaaaaako puno izrezanih iz razlicitih casopisa i sl,pa kad nadjem sve cu ih postati.

I ima jos jedan dobar,za ljetne dane i veceri kada ima puno komaraca:na prozor staviti malu posudicu s octom,meni osobno ne smrdi a tjera komarce ko lud :D

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Igračke koje se ne peru, a obložene su tkaninom mogu se čistiti tako da se posprejaju otopinom medicinskog alkohola i vode. Tako se mogu čistiti i dekorativni jastuci i sl.

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •