Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: uvodi se novi kalendar cijepljenja

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno uvodi se novi kalendar cijepljenja

dal netko zna nesto o tome?

danas zovem pedicu jer na zadnjem cjepljenu diteper i hib nije bilo oralnog polia, pa je rekla da nazovem poslije NG da vidim dal su dobili
    i kaze mi da jos uvijek nije stiglo i da su zvali zg opet da posalju, da su joj rekli da se uvodi novi kalendar sa nekim novim cijepivima i da ce eventualno za 2 tjedna mozda stici

i jel itko imao slucaj pomanjkanja polia kod pedijatra ili samo mi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: uvodi se novi kalendar cijepljenja

Citiraj Dia prvotno napisa
    dal netko zna nesto o tome?

danas zovem pedicu jer na zadnjem cjepljenu diteper i hib nije bilo oralnog polia, pa je rekla da nazovem poslije NG da vidim dal su dobili
    i kaze mi da jos uvijek nije stiglo i da su zvali zg opet da posalju, da su joj rekli da se uvodi novi kalendar sa nekim novim cijepivima i da ce eventualno za 2 tjedna mozda stici

i jel itko imao slucaj pomanjkanja polia kod pedijatra ili samo mi?
    Dia, cijepi ga inaktiviranim...Infektolozi trube na sva zvona da bi se OPV trebao ukinuti, preopasan je...

Novo cjepivo od 1.1. 2007. je Hepatitis B (prije se tim cijepilo s 12 godina).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je cetvrti kalendar u 7 godina. :/

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A je li se u tih 7 godina išta izbacilo iz kalendara ili se samo dodaje?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto mislis?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mozda ga zato niti nema
    mozda ce ga izbaciti?

luna jer to onaj sto ide u guzu? to bi onda trebala kupiti?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo danas bili kod pedice, i sestra je jednom bebaču dala OPV, tako da za sada valjda (još) nije izbačen .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa neće valjda pobacati stare zalihe

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma nisam ja rekla da ce ga izbaciti iz upotrebe
    nego mi je cudno sto ga nama tu ne salju vec 2 mj. a razlog je promjena kalendara, tak su njoj barem rekli
    pa pitam jel to mozda razlog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    mozda ga zato niti nema
    mozda ce ga izbaciti?

luna jer to onaj sto ide u guzu? to bi onda trebala kupiti?
    Ne vjerujem, to je cjepivo HZJZ-a koje oni guraju zbog učinkovitosti (tko još broji nuspojavde...).

Ne znam kupuje li se, neka napiše netko tko je time cijepio...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A bila sam tako sigurna da sam već postala na ovu temu :? valjda nisam kliknula "pošalji".

No, dobro. Pitanje je bilo zna li netko koje cjepivo se daje zadnje prije škole? Dijete ima 3,5 godine i pedica mi je već dva-tri puta rekla o čem se radi, ja čak zapisala, a papira nema, pa nema. Pročišćeno cjepivo košta cca 70tak kuna. I trebali bi ići ovih dana. Ako tko zna, zna li i imali li reakcije na to cjepivo, tipa povišene temperature?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rizik od reakcija uvijek postoji, no bez sumnje je najveći baš kod OPV-a (a zatim kod Per komponente DiTePer cjepiva i Pa komponente MoPaRu cjepiva).

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dajte da ja kao padobranac pitam - da li se panika oko cjepiva diže zato što su česte i opasne reakcije nekoliko tjedana nakon cijepljenja ili je moguće da se događaju negativne nuspojave dugo nakon cijepljenja pa je bolje cijepiti samo po potrebi, da se ne izaziva vraga unaprijed? Moji klinci su redovito cijepljeni i nikad dosada ni najmanje reakcije.
    Malo sam zbrkano pisala, valjda će me netko skužiti.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja se ne bojim reakcija tipa temp nakon cjepiva nego onih dugoročnih i gadnih, autizam, dijabetes.....

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Rizik od reakcija uvijek postoji, no bez sumnje je najveći baš kod OPV-a (a zatim kod Per komponente DiTePer cjepiva i Pa komponente MoPaRu cjepiva).
    Jel ovo odgovor na moje pitanje? Znaš li, po kalendaru cijepljenja, o kojem se cjepivu radi?
    A za povišenu temperaturu pitam da vidim kad bi ju najbolje bilo odvesti, ako postoji reakcija onda mi je bolje čekati petak, kad smo slijedećih dan-dva doma.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

aries - koliko su učestale takve nuspojave? iskreno, ne sjećam se da sam ikada čula ili čitala da se kod nekoga dijabetes ili autizam i sl. mogu povezati sa cijepljenjem u djetinjstvu. možda su to tek neka nova istraživanja?! kako onda živjeti kad smo tako u strahu i onoga što nam navodno pomaže???!!! :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Jel ovo odgovor na moje pitanje? Znaš li, po kalendaru cijepljenja, o kojem se cjepivu radi?
    Je, odgovor je na tvoje pitanje Cijepljenje prije škole je valjda DiTe...Ne znam, provjeri.

Što se tiče straha, da, ja se užasavam dugoročnih posljedica. Fućkaš kratkoročne, da se radi samo o temperaturi i nervozi, odmah bih ga cijepila. No, ja se bojim prvenstveno neuroloških poremećaja (još više od kad mi je ugledna neuropedijatrica koja se čitav život bavila cjepivima potvrdila da se neurološki poremećaji u djece itekako mogu dovesti u vezu s cjepivima, pogotovo protiv hripavca - Per komponenta DiTePer cjepiva) i karcinoma.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sad sam zvala. Jest diteper cjepivo. Rečeno mi je da kupim Infanrix 3u1 neposredno prije cijepljenja.
    Pošto joj je to peta doza ditepera, nemam se što misliti. Na eventualnu, nedaj Bože štetu, sad je kasno misliti.
    Najgore mi je od svega što se stručnim osobama za stručan savjet ne možeš obratiti s povjerenjem da ćeš dobiti 100% ispravnu informaciju. Ali više, gotovo nigdje. Svi muljaju i tjeraju vodu na svoj mlin. Kamo ide ovaj svijet?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam isto svaki put kupila taj Infanrix 3u1 procisceno cjepivo
    nismo nikad imali nuspojave jedino na prvi hib je malo imao temperaturu prvu vecer

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ne kuzim cemu onda kod nas nema polia, ak je novi kalendar dodavanje hepatitisa b :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AdioMare, što nije iza 5. godine samo DiTe? Daj provjeri. Per se ne daje iza 5. godine, preopasan je za veću djecu (ne znam točno zašto, nije mi trebala ta informacija, ali mi je ostalo to negdje u glavi - provjeri, možda lupetam).

Dia, pa ne mora nestašica biti povezana s promjenom...Možda će (iako sumnjam, ali bilo bi savršeno) izbaciti oralni polio i ostaviti inaktivirani...

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

čitajući vaše postove shvatila sam da imam predivnu pedijatricu koja stvarno vodi računa o dobrobiti djece (koliko je to u njenoj mogućnosti). uvijek je prije cijepljenja Stelu i Svena detaljno pregledala da nisu nimalo bolesni, ako joj je bilo što bilo sumnjivo odgađali smo cijepljenje koliko je procijenila da treba, uvijek nam je savjetovala da kupimo bolje cjepivo (prvo smo mislili da nam hoće potrošiti lovu ali saznali smo da su ta cjepiva što se plaćaju ipak "bolja" od drugih)... da li i ste i vi zadovoljni pristupom vaših pedijatara cijepljenju ili je to kod njih samo rutina?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamasch prvotno napisa
    da li i ste i vi zadovoljni pristupom vaših pedijatara cijepljenju ili je to kod njih samo rutina?
    Vrlo sam zadovoljna.
    Kad smo sumnjali na hipotoniju, nije uopće bilo govora o cjepivu, automatski ga je odgodila, prvi put smo o cijepljenju razgovarali kad je Kaleb imao 5 mjeseci, ja sam rekla da bih malo odgodila, ona se složila i rekla da, kad ga cijepimo, neće cijepiti odjednom sve, nego prvo HiB.

Kad sam na zadnjem pregledu rekla da odgađam do daljnjeg, rekla je da me razumije (iako se ne slaže) i još se ispričavala što traži od mene da potpišem izjavu o odgodi. Nikakvih problema nije bilo, stvarno svakom djetetu pristupa individualno i ne forsira kalendar (svjesna sam da ima puno pedijatara koji ga forsiraju).

Žena je sasvim na mjestu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mamasch, ne žalimo se mi na svoje pedijatre, moj je najbolji na svijetu i samo njemu vjerujem, ali on cijepi kao i svaki drugi u RH i tu samo roditelj može (ako može) odlučiti drugačije. Ali treba imati prave informacije, znati poslijedice što ako da i ako ne cijepiš, a ja ih do sada nisam znala i šta je tu je.

Luna, dijete mi ima 3,5 godine. Maloprije mi sestra na telefon govori da je ovo drugo docjepljivanje diteperom. Cijepljenje je obavljeno 3 puta do godine dana, prvo docjepljivanje s godinu i pol i ovo je drugo s 3,5, a zadnje prije škole.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kad sam na zadnjem pregledu rekla da odgađam do daljnjeg...
    Koje su zakonske poslijedice necijepljenja, jesi li se raspitivala ima li ih, uopće? Ako ti dijete i ne bude išlo u vrtić, misliš li da nećeš imati problema kada krene u školu, ili već imaš strategiju kako izaći na kraj s prozivkama?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cijepljenje je zakonska obaveza, medjutim ti mozes odbiti svaku medicinsku intervenciju. hoce li te maltrettirati radi toga ne ovisi o tebi nego npr. o tvom pedijatru ili lijecniku skolske medicine.
    ja sam potpisala da moje skolsko dijete vise nece primiti nikakvo cjepivo i jos uvijek nemam nikakvih problema radi toga, niti su me previse pitali o tome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Luna, dijete mi ima 3,5 godine. Maloprije mi sestra na telefon govori da je ovo drugo docjepljivanje diteperom. Cijepljenje je obavljeno 3 puta do godine dana, prvo docjepljivanje s godinu i pol i ovo je drugo s 3,5, a zadnje prije škole.
    Aha, 3,5 je DiTePer. Spominjala si nekakvu predškolsku dob, pa sam mislila da ima oko 6.

AM, marta ti je odgovorila, a možeš pitati i našu Anitu AZ - njezina malena je drugi razred, selektivno je cijepljena tek s 5 godina (mislim samo DiTe) i nema problema.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala na odgovorima.
    Gdje da se više informiram o eventualnim, lošim, posljedicama cijepljenja, kod virtualnog plemena?
    Sin je cijepljen svim cjepivima, a kćer, eto, ima 3,5 i pitam se ima li smisla (ako bi se nakon informiranja odlučila) ne cijepiti ju više, obzirom na cjepiva koja je dobila do sada?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Adio Mare imas na virutalnom plemenu puno linkova na raznorazne clanke pa kreni od tuda. odluku ces stvoriti s vremenom. Moja cura je cjepljena do godine dana po redovnom kalendaru sa prociscenim cjepivima i jako mi je zao zbog toga. nisam se na vrijeme informirala. nakon toga nije nista primila i mislim da ni nece. i ovo sto je primila je previse. sa drugim djetetom cu biti pametnija. nisam jos odlucila dali nikako ili selektivno ali prije 3. godine sigurno nista. a pritisak je velik. ali eto nosim se s njim kako znam i umijem.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sad vidim novi Lunin topic, prebacujem se tamo.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I neki dan bilo na dnevniku da se uvodi još jedno cijepljenje i to već u rodilištu.
    Zaboravila sam za što jer mi je kamen pao sa srca čuvši ono: u rodilištu tako da valjda barem to nećemo dobiti.
    Ovaj Priorix se ne pojavljuje nikako što je i dobro a moja pedijatrica kaže da se mora cijepiti tek do treće godine pa ne znam zašto uopće i žuriti do tada.
    Za OPV iliti oralni polio moja mi je pedica rekla da nije isti kao IPV i da treba dobiti OPV jer da je tako jedino zaštita potpuna.
    E sad ti znaj,ja popustila a sad mi muka kad vidim što vi mislite o OPV.
    Kakve su posljedice od OPV?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melanija, pročitaj izvještaj infektologa Gorana Tešovića s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", imaš o nuspojavama OPV-a:

http://www.kbsplit.hr/hpps-2005/pdf/...ic_cjepiva.pdf

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ti se ne da sve čitati, evo dijela o poliomijelitisu:

Cijepljenje protiv poliomijelitisa

Cijepljenje protiv poliomijelitisa provodi se u Republici Hrvatskoj kontinuirano od 1961. godine, a od samog početka cijepljenja protiv ove bolesti, u uporabi je živo atenuirano cjepivo, koje jenajprije proizvođeno u Hrvatskoj, potom u Srbiji, a od početka devedesetih godina prošloga stoljeća uvozi se iz Belgije. Nedvojben je doprinos živoga atenuiranog cjepiva protiv poliomijelitisa (eng. oral polio vaccine, OPV) u brzoj redukciji pobola od ove bolesti i u Hrvatskoj i u drugim zemljama svijeta koje su OPV uvrstile u svoje obvezne cjepne programe. Sustavna primjena OPV-a u cijepljenju djece, ogromnu je većinu svjetske zajednice pretvorila u "polio-freeregion". U zemljama koje su puno prije Hrvatske uspjele eliminirati
    infekciju/bolest izazvanu divljim virusom poliomijelitisa, svijest o potrebi prilagodbe programa aktivne imunizacije protiv ove bolesti postoji dulje od desetljeća. Eliminacija autohtone bolesti, neurovirulencija OPV-a, i konačno, pojava boljega i dostupnijeg inaktiviranog cjepiva protiv poliomijelitisa (eng. inactivated polio vaccine IPV), glavni su razlozi za razmatranje promjena u kalendaru
    cijepljenja protiv ove bolesti.

Već je ranije istaknuta nedvojbena uloga OPV-a u redukciji pobola i eradikaciji bolesti, no nedvojbeno je da se primjena ovoga cjepiva povezuje s pojavom postvakcinalnog paralitičkog poliomijelitisa (eng. vaccine-associated paralytic poliomyelitis, VAPP), pojavom novih sojeva poliovirusa nastalih od cjepnih sojeva (eng. vaccine-derived poliovirus, VDPV) s mogućnošću endemskoga i epidemijskoga širenja unutar populacije i konačno, s porastom učešća imunodeficijentnih osoba u populaciji, s mogućnošću dugotrajnog nosilaštva VDPV, čime se povećava opasnost nastanka cjepivom izazvane paralitičke bolesti. VAPP odista nije česta bolest. Procjenjuje se da jedan slučaj VAPP nastane nakon primjene 500000 doza OPV-a. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da se godišnje javi 250 do 500 slučajeva VAPP-a u cijelome svijetu. Međutim, ima zemalja u kojima je incidencija VAPP, iz ne posve jasnih razloga značajno viša. Takova je situacija u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bjelorusiji te u Indiji, gdje se od 1999. do 2001. godišnje bilježilo od 109 do 181 slučaj VAPP-a. Uz odavno poznat problem VAPP, početak novoga tisućljeća donio je i problem
    VDPV-a. Ovi, iz vakcinalnih sojeva nastali sojevi odgovorni su za tri
    manje epidemije na Karibima, Filipinima i Madagaskaru tijekom 2000., 2001. i 2002. godine, s ukupno 28 oboljelih. SZO procjenjuje da se uz postojeću uporabu OPV-a godišnje može očekivati
    javljanje 10-tak slučajeva paralitičke bolestiizazvane VDPV-om.

Konačno valja reći da neke zemlje u svoj imunizacijski program nikada nisu implementirale OPV, ili je pak primjena toga cjepiva bila prigodna i kratkotrajna. Tako je bolest izazvana divljim poliovirusom
    potpuno eradicirana iz Švedske, Nizozemske i Islanda uporabom samo IPV-a; Finska i Francuska koristili su u svojim imunizacijskim programima gotovo isključivo IPV, a jedina zemlja koja je čitavo vrijeme koristila takozvani sekvencijski program (IPV, potom docjepljenje OPV-om) bila je Danska. Primjer Švedske može se koristiti kao dokaz da u populaciji koja je visoko procijepljena isključivo IPV-om, imunitet stečen takovim cjepivom štiti od importiranja divljeg soja polija; naime, soj unesen u Švedsku za vrijeme posljednje epidemije izazvane divljim polijom u Finskoj 1984. godine, nije uspio etablirati infekciju/bolest u švedskoj populaciji. Također, u importirananoj epidemiji koja je pogodila Nizozemsku 1978. godine, paralitička se bolest razvila samo
    unutar religijske zajednice koja je prethodno odbijala bilo kakovo cijepljenje.

Neuroreaktogenost OPV-a s jedne strane, i nedvojbena imunogeničnost, pa i potencijal eradikacije i zadržavanja stanja
    eradikacije divljega virusa IPV-om, s druge strane, prouzročili su ponovno uvođenje IPV-a u mnoge imunizacijske programe. Početkom 2004. godine 24 zemlje širom svijeta koristile su u svojim
    imunizacijskim programima isključivo IPV, a u 10 zemalja koristio se “mješoviti sustav”, dakle, sekvencijska primjena IPV-a i OPV-a (15).

Primjena IPV-a u imunizacijskim programima razvijenih zemalja, kao i zemljama koje su postigle eradikaciju divljeg polija, a ne pripadaju tropskome pojasu, danas je preporučena i od SZO. Imunogeničnost IPV-a je dokazana, a istovremeno je to cjepivo s minimalnim
    brojem nuspojava. Nakon primjeneIPV-a bilježe se tek blage lokalne nuspojave, dok sistemnih nuspojava nema.

Hrvatska, zemlja u kojoj je postignuta eradikacija poliomijelitisa sustavnom primjenom OPV-a, dakle, pripada među one zemlje u kojima se postignuto stanje, čini se bez ikakvih strahovanja,
    može održati daljnjom primjenom IPVa. Uvođenje jedne doze IPV-a u aktualni program obveznoga cijepljenja u Hrvatskoj,
    nikako ne može biti dostatno, niti ima stručno-znanstvenoga opravdanja. Iako broj slučajeva VAPP-a u Hrvatskoj nije velik, činjenica je da opasnost od neurovirulencije OPV-a postoji u svakoj
    populaciji. U situaciji kada je zdravstvena zaštita u našoj zemlji sve dostupnija,intenzivnija uporaba IPV-a, barem u primovakcinaciji,
    apsolutno je opravdana.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nego onih dugoročnih i gadnih, autizam, dijabetes.....
    parkinson, dječja paraliza uzrokovana cijepljenjem protiv iste...
    hepatitis je posebno gadno cjepivo, vidjela sam nekoć fotke ljudi potpuno deformiranih od posljedica, ne sjećam se detalja...
    svi ste naravno čitali knjigu mendehlsona (nisam sigurna za ovo "h" gdje točno ide): "zdravo dijete usprkos liječnicima"? tamo je puno toga objašnjeno.
    što se tiče posljedica, liječnik je po zakonu dužan prijaviti necijepljenje. sud za prekršaje kažnjava bez obzira na vaše razloge, kazna je novčana i dosta visoka, ali mene to ne bi moglo - i nije - natjerati da cijepim dijete. fućkaš novce kad su takve stvari u pitanju. za njihovo zdravlje bih išla u zatvor, dala bih život, a ne samo novce.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da li netko ima neki tekst o štetnosti Per- dijela DiTePer cijepiva?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •