Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 194

Tema: Full time mame i drustva nenaklonjena djeci II

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zrinka, cesto koristis rijeci "voljela bih", zato sam ponovila pitanje. nikad ne kazes "ostala bih".

ostanak kod kuce ne znaci susprezanje od drustva odraslih ljudi, barem ja to ne vidim tako.

seni, ja mislim da to nije fizicki izvedivo za neki veliki postotak stanovnistva, jer se zapravo jako mali broj (i to uglavnom za visokoobrazovane) poslova moze tako obavljati. naime velika vecina ljudskih djelatnosti zahtjeva rad izvan kuce.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamasita, totalno si ubola ono sto sam ja zeljela reci, al mi elokvencija (odnosno, nedostatak iste) ne dozvoljava.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moram jos nesto dodati, meni je i ovaj topic jos jedna potvrda o tome kako drustvo apsolutno nije naklonjeno djeci. cijelo vrijeme se prica samo s tocke gledista zene zaposlene/nezaposlene/feministkinje/zaostaleseljankekostosamisama, a nikako s tocke gledista djeteta. kao sto je mamasita fino primijetila.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zrinka, odavno sam ja rekla da bi mi trebali komunu osnovati... pa lijepo i radjati tamo i zivjeti u zajednistvu. Tako bi i ja zivjela, tu negdje u Istri.

Mi smo si rijesili stambeno pitanje (volim misliti da je ipak privremeno jer ne napustam misao da odemo negdje na selo), ali je to mene ukopalo da moram raditi za placu i ne mogu razmisljati o tome da ostanem kod kuce (iako jesam u fazi da bih to zeljela, ali vjerojatno je vise do nezadovoljstva poslom nego sto bi me ostanak kod kuce full-time, dugotrajno ispunio).
    Ono sto bi meni osobno bilo idealno je fleksibilno, nepuno radno vrijeme, s mogucnoscu rada od kuce.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono sto bi meni osobno bilo idealno je fleksibilno, nepuno radno vrijeme, s mogucnoscu rada od kuce.
    dakle, ja sam ideal ostvarila, jupiiiiiiiiiiiiiiiiii.
    sad se vise ne moram javljati.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa mislim da je za dijete jednako vazno da se o njemu brinu i mama i tata
    da osjeti da ima 2 roditelja

ja polazim cesto od vlastitog primjera i majke s kojom sa se svadjala cijeli zivot tj bile smo ko pas i macka a volimo se silno a s ocem sam bila jako jako vezena i kuzili smo se skroz...

i sad, kad pomislim zamisli da moja mama nije radila nego bila cijelo moje djetinjstvo doma, uh...bilo bi mi tesko..ovako je radila, ja sam isla u vrtic i namjerno se prebacila iz njene grupe (ona je teta u vrticu) da ne budem s njom jos u vrticu

sa stanovista mene kao djeteta, to da majka bude doma, ne bi bilo najbolje rjesenje

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Zrinka, odavno sam ja rekla da bi mi trebali komunu osnovati... pa lijepo i radjati tamo i zivjeti u zajednistvu. Tako bi i ja zivjela, tu negdje u Istri.

.
    ma moze i istra

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    i moram jos nesto dodati, meni je i ovaj topic jos jedna potvrda o tome kako drustvo apsolutno nije naklonjeno djeci.
    i meni

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, ako imas fleksibilno, nepuno radno vrijeme, s mogucnoscu rada od kuce, onda draga nisi full time mama 8)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    i moram jos nesto dodati, meni je i ovaj topic jos jedna potvrda o tome kako drustvo apsolutno nije naklonjeno djeci.
    i meni
    nije naklonjeno ni djeci, ni zenama, ni majkama ni muzevima a najmanje je naklonjeno OBITELJI...

ali to je zivot
    i sto je lako, uostalom

zongliramo izmedju obaveza koje volimo i onih koje moramo
    nastojimo napraviti sto najbolje za sebe i svoju obitelj u datim okolnostima
    i tako zivimo s nadom da cemo na kraju ovog zivota biti zadovoljni ostvarenim i u sebi i oko sebe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja isto. Zongliram.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, sto sam brza.
    Htjela sam reci da sam to ostvarila zato jer radim u svojoj firmi, mislim da bi rijetko koji poslodavac to trpio ili podrzavao.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dakle politicka i drustvena poruka je da je ocito prvi model i djeca u tom modelu vrijednija i pozeljnija, pa njih nagradujes.

drugi model je ocito manje pozeljan, pa ga treba napraviti financijski nepovoljnim.
    Stoga, sadasnji model u kojem zena radi (umjesto tete u vrticu ili tete cuvalice, brine o djetetu) a nije za to placena, znaci salje poruku da je to neprikladniji, nepovoljniji model, manje pozeljan, nego da mama radi , a dijete je na profesionalnom cuvanju.

Zar ne lezi u tom grmu zec?

Samo u takvom kontekstu djecji psiholozi mogu proglasiti neprilagodjenost na vrtic, bjezanje ili izostanak zelje za boravkom tamo
    "oblikom «devijacije» u ponašanju."
    Nikako normalnim zdravim odgovorom na neodgovarajuci oblik skrbi.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zrinka
    tvoji postovi me cesto oduseve...
    ja nisam mama jos ali se nadam da cu uskoro biti
    i to zajednistvo o kojem pricas je jedan od glavnih razloga zasto sam se ja vratila doma "sa zapada"....to je ono sto je meni falilo dok sam bila vani...i stvarno sam zeljela da mi djeca rastu u toplom, siroko obiteljskom okruzenju ( znam da ce nekome to zvucati kao utpoija...ali ja se nadam da cu se dovolono uspijeti pribliziti tom idealu...i neizimjerno sam sretna i zahvalna sto i MD razmislja tako pa makar imam realnu osnovu za takvo sto)

kao sto rekoh jos nisam majka ....ali mi se cini da bi mi se tesko bilo odreci karijere na duzi period...jer radim posao koji volim....
    idealno bi mi bilo biti na porodiljnom godnu dana a nakon toga raditi pola radnog vremena...pusti snovi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa

e da, ako imas fleksibilno, nepuno radno vrijeme, s mogucnoscu rada od kuce, onda draga nisi full time mama 8)
    zasto ne? Ako stvaras web stranicu u vecernjim satima dok potomci spavaju ili preko vikenda dok su s tatom u posjetu Tehnickom muzeju/parku/bakama ili to, nekim slucajem radis, skupa s njima (moguce, ovisno o dobi) ili nesto drugo, zar to nije isto kao da kuhas rucak ili peres sudje ili usisavas, uz njih ili s njima? A neke ljude isto placaju za usisavanje, kuhanje i pranje.

Ipak, ta "privilegija" ce biti jos neko duze vrijeme samo privilegija onih malo vise obrazovanih.

Inace, ja bih samo ukazala na jednu zabludu da zene koje su kod kuce sa djecom, nista ne rade/ne mogu raditi osim eventualno kucanskih poslova ili rada s djecom, ne mogu se profesionalno i drugacije ostvarivati itd...
    Velika zabluda.
    Tocno je da u drustvu kojemu je taj model skrbi rearitet, mogu se osjecati prilicno cudno, izolirano i usamljeno.
    Ali, u mojoj utopiji, imale bi definitivno drustvo! (ako je suditi po rezultatima ankete).
    Ne bi se trebale seliti na selo, osnivati komune ili formirati ektendirane obitelji sa svekijima i slicno. Sve bi bio nadomak ruke, u susjedstvu!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Inace, ja bih samo ukazala na jednu zabludu da zene koje su kod kuce sa djecom, nista ne rade/ne mogu raditi osim eventualno kucanskih poslova ili rada s djecom, ne mogu se profesionalno i drugacije ostvarivati itd...
    Velika zabluda.
    potpsiujem

osobno znam za par slucajeva u kojima je jedan od roditelja tako uspio organizirati svoj zivot...ali nazalost u srendini u kojoj zivim to je dosta tesko ostvariva varijanta ( za sada) jer odredjene profesije "zahtjevaju" da budes u uredu, na poslu ....a s druge strane u profesijama kod kojih bi ti bila izvodljiva varijanta cini mi se da vecina poslodavaca skepticno gleda na takve aranzmane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Velika zabluda.
    Naravno. Ali ne mislim da ijedna od sudionica u ovoj raspravi to misli.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cure, bas ste se raspisale. ne stignem sada odgovarati, osim na ovo , jer netocno interpretira moje rijeci.

Citiraj Saradadevii prvotno napisa

Stoga, sadasnji model u kojem zena radi (umjesto tete u vrticu ili tete cuvalice, brine o djetetu) a nije za to placena, znaci salje poruku da je to neprikladniji, nepovoljniji model, manje pozeljan, nego da mama radi , a dijete je na profesionalnom cuvanju.
    ja nigdje ne rekoh da je sadasnji model dobar, ( i nije dobar)
    niti i jednu varijantu roditeljstva proglasavam proglasavam d r u s t v e n o pozeljnijom. ( za razliku od drugih, ma kako to uvijeno cinili)
    osobno pozeljnjije svatko bira sam, naravno ukoliko je u mogucnosti.

"nije naklonjeno ni djeci, ni zenama, ni majkama ni muzevima a najmanje je naklonjeno OBITELJI.."
    mislim da se svi slazemo s ovim sto je zrinka rekla.

ali se ne slazemo u nacinima kako bismo to rijesili.
    kod cega se moj prijedlog tice samo konkretnog pitanja placanja za koje smatram da je u jednom modelu fer, a udrugom nije.
    ( drugom prilikom o mojim opcenitim zeljama, glede zivota, komuna , svemira, istre (tamo cu se mozda pod stare dane preseliti )

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Zar ne lezi u tom grmu zec?
    moji zecevi ne leze ni u kakvim grmovima. odkad sam na forumu, moji stavovi o raznim temama su jasni, neuvijeni i osobni.
    kod cega uvijek naglasim da je to moj osobni izbor koji nikom ne namecem, kao sto ne zelim da ga namecu meni.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Velika zabluda.
    tocno.
    (ili mozda neki misle da to drugi misle)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    ja cu sada malo obrnuti pitanje i onda bjezim, jer imam puno posla, a ako se "zakacim" necu se do podneva "otkaciti".

dakle pitanje:

zbog cega bi bio problem, kada bi i zaposleni i nezaposleni roditelji, zbog svih onih razloga navedenih u prijasnjim postovima, dobivali to "novcano vrednovanje roditeljstva"?
    u tom modelu ima mjesta za svih. i one koji smatraju da je najbolje ostati sa djecom do 8,9, 10.. godine, i one koji bi na razne nacine kombinirali "razlicite svjetove", i one koji bi birali jednoznacne svjetove razlicitih tipologija.

zasto to "novcano vrednovanje roditeljstva" zaposleni roditelji/majke ne bi trebali/smjeli dobiti?
    mozda ste previdjeli ovo pitanje.
    a jako bi me zanimali odgovori.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Velika zabluda.
    tocno.

dobro onda, jesam ja ili nisam full time mama?

seni na tvoje pitanje je odgovorila mamasita u svom postu.

ne bi mi, koliko sam ja shvatila bilo placeno to sto sam m a j k a, vec to sto se full time brinem o djetetu
    (kucanske poslove bih ostavila po strani, ne vjerujem da su toliko bitni)
    i tete u vrticu placaju iz nekakvog proracuna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

što sam ja sve danas napravila

sortirala veš,sredila kuhinju,napravila ručak,bila s Markom kod doktora,igrala se s Markom,bili su mi učenici ( 2 srednje) na konzultacijama oko projekta-nisam išla u školu jer mi nema tko čuvati Marka,sad sam na netu,pa ću popodne još nešto srediti po stanu i pripremati druga 2 učenika ( osmi razred ) za natjecanje i održati sat instrukcija...

što sam ja?

i vidi li tko količinu mog posla?

da ,of kors mailam se sa trećim učenicima( maturanti ) oko njihovih projekata i radnji i dajem im upute

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti si full time zauzeta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene konkretno zanima dal ja samo "mislim da neki drugi nesto misle" i ne razumijem sto citam ili postoji neko drugo objasnjenje.

Početno

I ja isto. Zongliram.
    Ja ne žnogliram. Meni tanjuri padaju. Tutta forza.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Velika zabluda.
    tocno.

dobro onda, jesam ja ili nisam full time mama?
    pa izaberi si sto ti se vise svida.

ja sam sebi izabrala full time seni, mama, supruga, kcerka, sestra, prijatelj, arch., lijevo orijentirana... i sad se ne mogu sjetiti svega ostalog. 8)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mene konkretno zanima dal ja samo "mislim da neki drugi nesto misle" i ne razumijem sto citam ili postoji neko drugo objasnjenje.
    sto tocno mislis?
    mene pitas, ili opcenitoß

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

seni na tvoje pitanje je odgovorila mamasita u svom postu.

ne bi mi, koliko sam ja shvatila bilo placeno to sto sam m a j k a, vec to sto se full time brinem o djetetu
    (kucanske poslove bih ostavila po strani, ne vjerujem da su toliko bitni)
    i tete u vrticu placaju iz nekakvog proracuna.
    meni nekako taj odgovor nije dostatan, ali o tome trebam detaljnije, pa kad stignem.

kako oni rasporeduju proracun, ja ne znam, ali vrtic placam, odnosno placali smo ja/mi. punu cjenu.
    u becu se vrtici i drzavni i privatni placaju. od strane roditelja.
    drzavna skola ne.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam sebi izabrala full time seni, mama, supruga, kcerka, sestra, prijatelj, arch., lijevo orijentirana... i sad se ne mogu sjetiti svega ostalog. Cool
    ja bih potpisala...sve osim imena tu bih dodala svoje

i ne znam koliko sam puta rekla u svojim postovima da se ne smatram niti boljom ili neboljom majkom/osobom od neke druge...

ja sam svoju utopiju jasno rekla, jos bih dodala i Zrinkinu i evo ga

i ne bih u komunu...ne hvala, kao ni u kibuc...ja bih svoju obitelj i svoju slobodu...ovaj zivot sa gore navedenim poboljsanjima (kucu i prirodu vec imam )

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    što sam ja sve danas napravila

sortirala veš,sredila kuhinju,napravila ručak,bila s Markom kod doktora,igrala se s Markom,bili su mi učenici ( 2 srednje) na konzultacijama oko projekta-nisam išla u školu jer mi nema tko čuvati Marka,sad sam na netu,pa ću popodne još nešto srediti po stanu i pripremati druga 2 učenika ( osmi razred ) za natjecanje i održati sat instrukcija...

što sam ja?

i vidi li tko količinu mog posla?

da ,of kors mailam se sa trećim učenicima( maturanti ) oko njihovih projekata i radnji i dajem im upute
    vidimo, vidimo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerujem da je do ogranicenosti forumskog komuniciranja, bar meni.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja cu sada malo obrnuti pitanje i onda bjezim, jer imam puno posla, a ako se "zakacim" necu se do podneva "otkaciti".

dakle pitanje:

zbog cega bi bio problem, kada bi i zaposleni i nezaposleni roditelji, zbog svih onih razloga navedenih u prijasnjim postovima, dobivali to "novcano vrednovanje roditeljstva"?
    u tom modelu ima mjesta za svih. i one koji smatraju da je najbolje ostati sa djecom do 8,9, 10.. godine, i one koji bi na razne nacine kombinirali "razlicite svjetove", i one koji bi birali jednoznacne svjetove razlicitih tipologija.

zasto to "novcano vrednovanje roditeljstva" zaposleni roditelji/majke ne bi trebali/smjeli dobiti?
    ja to kao prvo ne bih nazvala "novcanim vrednovanjem roditeljstva", vec poticajem da se djeci pruzi bolja skrb.
    mene bas zanima sta ti mislis, da li se za dijete bolje i kvalitetnije moze skrbiti majka ili teta u vrticu?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zelite li novce koji se daju vrticima - onda nismo na utopij Sare...vec na mojoj - evo za jaslice bi to bilo cca. 1700 kn po djetetu, a za vrtic 1400 kn...
    daleko manje nego je to u njenoj utopiji.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    I ja isto. Zongliram.
    Ja ne žnogliram. Meni tanjuri padaju. Tutta forza.
    ja sam zapravo bolesna i trebala bih biti u krevetu da se napokon izljecim,
    jer sam vec tri tjedna na granici zdravlja i bolesti, a prekjucer me fest uhvatilo, a eto pricam se s vama.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamasita - ja cu ti reci i kao majka i kao teta u vrticu - najbolje za dijete skrbi zdrava i zadovoljna osoba, ako majku cini sretnom da bude s djetetom kuci, onda je ona ta koja najbolje skrbi za njega, ako je mama nesretna u bivanju kuci onda ona nije najbolje rjesenje.

uostalom - imam ja razlicitih primjera, od onih kojima drzava vec sad daje oko 4000kn da budu doma s djetetom, a djete daju u vrtic jer ne mogu toliko izdrzati u tom odnodu, do onih koje su ostale kuci jer to finafcijski mogu ali je dijete preko 10 sati u vrticu jer ne mogu biti u tom odnosu itd. itd. itd. i to od jaslicke dobi...

ima majki i majki...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene bas zanima sta ti mislis, da li se za dijete bolje i kvalitetnije moze skrbiti majka ili teta u vrticu?
    Prvo, za dijete koje ide u vrtic (3 god. i vise) jednako dobro mogu skrbiti i mama i tata, mozda cak tata sklon ostanku kod kuce i bolje od zene koja vapi za radom van kuce.
    Dalje, na sto tocno mislis...
    U sadasnjem prosjecnom hrvatskom vrticu ili utopijskom? Ja konkretno ili bilo koja majka za bilo koje od svoje djece? Jer je odgovor vrlo razlicit za razlicite obitelji i razlicitu djecu u tim obiteljima i ovisi o puno vise faktora nego samo o zeni u ulozi majke i odgajateljici u vrticu.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    mamasita - ja cu ti reci i kao majka i kao teta u vrticu - najbolje za dijete skrbi zdrava i zadovoljna osoba, ako majku cini sretnom da bude s djetetom kuci, onda je ona ta koja najbolje skrbi za njega, ako je mama nesretna u bivanju kuci onda ona nije najbolje rjesenje.

uostalom - imam ja razlicitih primjera, od onih kojima drzava vec sad daje oko 4000kn da budu doma s djetetom, a djete daju u vrtic jer ne mogu toliko izdrzati u tom odnodu, do onih koje su ostale kuci jer to finafcijski mogu ali je dijete preko 10 sati u vrticu jer ne mogu biti u tom odnosu itd. itd. itd. i to od jaslicke dobi...

ima majki i majki...
    flower slazem se s ovime sto si napisala, ali bit je u tome da postoji velik broj majki koje su zdrave osobe i bile bi sretne da mogu full time skrbiti o djetetu ali si to ne mogu financijski priustiti.
    zamisli samo koliko bi i one i njihova djeca bili sretniji u ovoj utopiji Saradadevii.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa

dakle pitanje:

ja to kao prvo ne bih nazvala "novcanim vrednovanjem roditeljstva", vec poticajem da se djeci pruzi bolja skrb.
    gdje je problem u izrazu "novcano vrednovanje roditeljstva"?
    mislim mozemo mi to zvati i poticajem, ali posto ovdije govorimo o novcima i financijskom aspektu, ja sam ga tako nazvala. medutim, naziv ne mjenja bit.

odgovor na drugo pitanje:
    za ovu diskusiju nije vazno sto ja mislim o tome, jer sugradani zajednice ( i uze i sire i najsire) u kojoj zivim sigurno jos imaju barem 30 razlicitih misljenja. koja bi u najvecoj mogucoj mjeri trebali uvaziti i omoguciti im razlicite r a v n o p r a v n e izbore.

osobno mi je tesko na to pitanje odgovoriti, jer je preopcenito, tipa, da li je bolje zivjeti u kucici sa vrtom na kraju grada ili u penthausenu u nekom super tornju.
    a odgovor jednostavno ovisi o situaciji, djetetu, roditeljima, vremenu koje dijete je sa ili bez roditelja/rodbine/, o vrticu, teti i sto drugih cinioca.

ja opcenito ne vjerujem u crno bijele svjetove. mislim da su sareni i tonirani.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mama sita da li je ovaj model u suprotnosti sa utopijom koju bi ti zeljela.
    i ako eventualno je, zasto?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zamisli samo koliko bi i one i njihova djeca bili sretniji u ovoj utopiji Saradadevii.
    sto ih sprecava da budu sretni u mojoj utopiji

tvoje pitanje mi je ko i spoznaja da moja kolegica psiholog u dezeli ima ravno duplu placu od moje...ja ne samo da nisam vrednovana kao majka u Sarinoj utopiji nego se u realnosti osjecam potplacena i kao radnica...

to je ta raznolikost sarenog svijeta u kojem zivimo i vrsimo izbore, a izbori nose i posljedice...

moja bliska frendica odlucila je god. dana ostati nakon 1 rodj. s djetetom (znaci do njene 2 god.) s placom muza (teski prosjek), moze se... njihova odluka, odrekli su se svega sto mislimo da nam je nuzno potrebno - mobitela, nove obleke, frizujre i sl....
    uzgajala je vrt i kokice...

i nije trazila pomoc drzave za svoj izbor.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bi samo jedno dodala... nesto se spominje proracun i kako zaposleni nose teret drustvenih parazita kao npr - full time mami...

ja, jednom kad pocnem konvencionalno raditi (tj. najblize pojmu rada konvencionalnom umu) VRLO RADO bi odvajala za mame koje zele biti doma sa svojim bebacima i djecom)...
    a PROBLEM MI JE sto ce mojim 'pravim' sudjelovanjem u igri novca dio moje zarade ici u ORUZJE, VOJSKU itd...

i ne bi imala problema sa varanjem sistema da onda taj novac ispod stola tutnem nekoj npr. samohranoj majci koja bi rado ostala doma i radila sa svojim djetetom... ili jednostavno bilo kojoj majci koja zeli da joj je to i posao... pa onda i tata moze mozda vise vremena biti s njima jer ne mora crnciti od jutra do mraka za udobnu egzistenciju svoje obitelji..

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    ja bi samo jedno dodala... nesto se spominje proracun i kako zaposleni nose teret drustvenih parazita kao npr - full time mami...
    tko je to i gdje rekao?
    nisam vidjela.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ucinilo mi se da mislim bas ti tako pises, jer da onda mame koje Rade nisu vrednovane za majcinstvo koje ih ceka kad dodju doma...

pa, onda recimo da se ide i taj overtime rad vrednovati i placati - gdje bi namakli te novce? (ja imam prijedlog: iz novca za oruzje )

ali npr. da se pokrene veca akcija da se stvarno mamama koje zele ostati doma to i plati - tvoja racunica je kontraargument za pristase IKAKVE promjene postojeceg stanja...

ili sam te krivo shvatila?..

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mama sita da li je ovaj model u suprotnosti sa utopijom koju bi ti zeljela.
    i ako eventualno je, zasto?
    ma nemam ja nista protiv tvog modela, ali mozda bi imale obitelji bez djece i samci. mozda bi se onda oni pitali da li su oni manje vrijedni zato sto nemaju djece i mozda se onda njima ne bi svidjalo sto sufinanciraju obitelji s djecom

Početno

Ja sam danas ustala u 7. Otuširala se, nisam stigla sinoć jer sam zaspala s djecom. Pokupila, s nevjerojatnim gađenjem, od 7.20-7.40 goleme količine neopranog zasušenog posuđa u makinu. U 7.45 budi se MM. U 7.50 bude se djeca ..ja oblačim jednu, MM drugu. Mala je nervozna jer je šmrkljiva, a druge je nervozna jer je prva nervozna. Natezanje. U 8.25 izlazimo. U 8.45 vrtić. Jurim u 9 na nastavu. 4 sata nastave sa 140 studenata. Previše gradiva premalo vremena. Ludim zbog toga. Učim neke puste matematike meantime. A ne ide me.

Kad završim s poslom oko 16-17 jurim u vrtić. Lijepo vrijeme je..vjerojatno ću u šetnju do kojih 17.30. Doma. Kuhanje. Moram pokupiti veš koji se već 3 dana suši i staviti prati jedno 2-3 gomile. MM dolazi oko 17 nakon grozne konfuzije na njegovom poslu, a doma ga čeka još i rokovi pritišću, jer naravno naše redovne plaće su tek dovoljne za pokrivanje mjesečnih troškova bez značajne akumulacije.
    Opet gomile suđa jer naravno, neće me biti volja prazniti jutarnje pranje. a bilo bi dobro malo pogledati onu moju matematiku s posla jer sam se nečega sjetila...samo....moram prethodno montirati čačkalice da drže kapke.
    Ovdje pričam samo o nabrojivim filigranskim poslovima a u neubrojive smatram milijun potpitanja..maaaaammmmmaaaa...molim jogurtića....maaammma..nemogu izrezati stablo iz kolaža....mmaaammma..stavi cdej da svira....pokaži ovo čitaj ono...

Dakle, već je večer..MM će ih kupaonski srediti da naravno predahnem tražeći pokrivače za krevet koji su negdje u kući šatori..tražeći pidžame koje su negdje ispod nečega...kupeći patike koje su naravno naopako okrenute i pune pijeska...
    Negdje oko 22.30 ostavit ću sve kvragu i padele i pijesak po podu i zaljepljeni plastelim i ostaviti da mi svi dobro organizirani planovi padnu u vodu.

Da li su vam takve situacije poznate?

Dakle...tko to može dovoljno platiti i koja bi bila satnica?????? Ja sam bila doma praktički od 2003 do 2006 i strašno sam se mnogo naradila s dvije bebe, ali sam se i strašno otuđila, izgubila brojne kontakte i ne-imala svojim radom zarađena lovu.
    Sada sam još umornija, ali se ipak osjećam uvjetno rečeno, življom, mada mnogo neefikasnijom nego prije djece, ne realiziravam planove, izgledam ko strašilo...ali hebiga...

to je moj izbor. Moja kušnja života. Ostati doma s djecom je prekrasno plemenita, u današnje vrijeme, žrtva koju roditelj može učiniti za svoje dijete i stvarno mislim da bi se majku ili oca koji ostane sa svojim djetetom trebalo stimulirati. Međutim kolateralna posljedica je zloupotreba. Skoro sam 100% sigurna da bi se ova povlastica toliko zloupotrebila da bi bilo više varalica nego roditelja kojima je u prvom interesu briga oko svojeg djeteta.

Svaki izbor ima svoju cijenu. Ustanovili smo da svijet nije obitelj-friendly. Kako naći optimum dok se sve više krati vrijeme za obitelj..nemam pojma.

Ali vjerujem..da se svi mladi očevi i sve mlade majke pobune protiv ucjena na poslu, da bi se moglo ishoditi povoljnije rješenje. ..sometime...Naravno, "sustainable" na Zapadu, gdje im je kapitalizam već malo dosadio, a egzistenica neupitna, a mi se "napaljujemo" i počinjemo jeftilen poslovanje po Dilbertovim principima.

Samo, imam dojam da sam među solistima u takvom razmišljanju. Imam dojam (dojam kažem!) da su za mnoge moje poznanike, mame i tate, uspješne i aktivne ljude, udarnike u svojim firmama, djeca poput paketića koja se donose, raznose, institucionaliziraju, obrazuju, razvoze....i tek sporadično druže s roditeljima. I život im je "just fine"....pa prije nego se ide u mijenjanje sustava koji nije family friendly..treba ispitati svijest samih roditelja koji katkad nisu child friendly, a misle da jesu..

..naravno..sve je ovo moje mišljenje..

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da si me krivo shvatila.

a sigurna sam da tako nesto nisam, ni rekla ni mislila.

novci se obicno mogu i namaknuti i nenamaknuti. ovisno sto zemlja/vlada i ostali zele, odnosno kako ce podjeliti proracun, kakv ce sistem poreza uvesti, koji ce socijalni sustav izabrati.......

racunica, nije moja racunica.
    to su brojcani odnosi koje sam ja samo brojcano izrazila, ne stvorila.

ja rado ulazem u socijalnu drzavu, sto i radim. i drago mi je da je porodiljni dopust u austriji 30, odnosno 36 mjeseci ako ga koristi i drugi partner. u moje vrijeme je bio mislim (nisam vise sasvim sigurna ) 18 mjeseci ili 24 mjeseca ako ga koristi drugi partner.

manje mi je drago da je pod proslim vladama bio tako nefleksibilan da je bilo ili uzmi ili ostavi.
    novi prijedlog je ili 30/36 sa 463 eura mjesecno ili 18724 sa 800 eura.

prvotni prijedlog socijaldemokrata i zelenih je bio potpuna fleksibilnost
    (ili od 6 mjeseca, nisam sad sasvim sigurna) dakle suma 36 mjeseci x 436, pa podjeljeno na onoliko mjeseci koliko roditelj/lji uzmu porodiljnog, bez granice dodatne zarade.
    dakle kao model od flower i mene, sa trajanjem od 30 mjeseci. mi o trajanju nismo bas diskutirali. odnosno granice bijahu otvorene.

ali posto je danas formirana nova vlada u austriji - koalicija socijaldemokrat i krscanskih demokrata, napravljen je gore navedeni kompromis u kojem mozes birati samo 30/36 ili 18/24.
    i granica dodatne zarade je povecana sa oko 14000 eura na oko 16000 eura godisnje.

meni je fleksibilna varijanta draza, ali vlada odlucila drugacije.

(nemojte da vas zavedu ove brojke , jer stan placas 600, 700 eura na vise, tromjesecno grijanje 450...i tako to

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

virgo 30,
    razumjem te sasvim. ja sam u dobi kad je ina bila izmedu 2 i 4 ponekad mislila da cu puknuti (a i htjela sam da sve bude perfektno).
    poklopila se inina intenzivna faza, karijerni skokovi i slicno.
    i ozbiljno sam razmisljala da na neko vrijeme ostavim posao. jer vise nije bilo mogucnosti za porodiljni.
    (samo problem ti je s faksom, ako jednom odes, povratka bas i nema)

pa sam/smo izdurali. ako te mogu malo utjesiti, prode i sada je sve nekako lakse.

ps. imali smo srecu da su nam financije dopustale tetu cistilicu, jedenje po van, kad nije bilo vremena i slicno.

a to sa pobunom i promjenom kapitalizma, ja sam za!

jedino bih jos dodala da takode ima i neuspjesnih, neaktivnih, neudarnika, koji takode nisu nimalo child + family friendly.
    tek tolko, da ne bude klise.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispravak:

novi prijedlog je ili 30/36mjeseci po 463 :? eura mjesecno, ili 18/24 po 800 eura mjesecno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispravak:

novi prijedlog je ili 30/36mjeseci po 463 eura mjesecno, ili 18/24 po 800 eura mjesecno.
    brljam, brljam. idem se u krevet ljeciti.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Virgo:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •