Vidi rezultate ankete: Moje mišljenje o cijepljenju:

Glasači
206. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Za cijepljenje sam i smatram da su nuspojave zanemarive

35 16.99%
  • Apsolutno sam protiv cijepljenja

18 8.74%
  • Za selektivno sam cijepljenje i/ili cijepljenje s odgodom

36 17.48%
  • Bojim se i cijepiti i necijepiti

62 30.10%
  • Za cijepljenje sam, ali se bojim nuspojava

55 26.70%
Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 256

Tema: Kakav je vaš stav o cijepljenju?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bila sam skroz za ne cijepljenje,ali mi je nedavno patronažna rekla da je u jednoj obitelji doseljenoj s Kosova,dvoje djece vrtićke dobi,vidjela pertusis,što nije nikad,sad sam ipak za selektivno

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa pertusisa kažu da ima još dosta, bez obzira na vrlo visoku procijepljenost(hmmmm?), ružno izgleda, tj. zvuči, ali se navodno danas vro uspješno liječi (info od naše ped.).
    mene osobno taj rizik manje plaši od rizika cijepljenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    pa pertusisa kažu da ima još dosta, bez obzira na vrlo visoku procijepljenost(hmmmm?), ružno izgleda, tj. zvuči, ali se navodno danas vro uspješno liječi (info od naše ped.).
    Ditto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    U tekstu ja nigdje ne vidim da se poliomjelitis pojavio u Njemackoj. :? .
    aha, na to mislis. to je bilo u jednom prilogu na tv-u. nemam nikakav link. mozda sam se krivo izrazila, pa se stekao dojam da je polio zavladao njemackom. ispricavam se.

(procitala jos jednom svoj post)

no globalizacija i cesta putovanja dovela su do toga da se recimo polio ponovo pojavio u njemackoj. bi trebao glasiti: bi mogli dovesti do toga da se recimo polio ponovo pojavi.

(jer na osnovu jednog primjera na koji sam mislila, se ne moze reci da se polio "ponovo pojavio". jos jednom se ispricavam.)

s jednog drugog linka...
    Der Bundesverband Polio e.V., Interessengemeinschaft der Poliobetroffenen in Deutschland, weist darauf hin, daß auch künftig die Polio-Schutzimpfung wichtig ist, damit Deutschland auch auf Dauer poliofrei bleibt. Ein besonderes Augenmerk müssen dabei die Bundesländer der Impfung der Migranten widmen. Diese sind bei der Einreise häufig nicht geimpft und kommen zum Teil aus Ländern, in denen es auch heute noch Polio-Neuerkrankungen gibt. Der Poliovirus darf keine Chance mehr erhalten sich zu verbreiten.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam M. cijepila protiv bakterijskog meningitisa čim sam posumnjala da je alergičan na penicilin (što mi pedijatrica nije vjerovala, a na kraju se utvrdilo da je zaista alergičan).
    Kad smo otkrili da je alergičan na penicilin te da to znatno sužava izbor lijekova u slučaju bakterijskih infekcija, ja sam sama sebi obećala da ću poduzeti sve da mi se dijete više nikad ne razboli nekim infektom (koliko je to u mojoj moći).
    Dakle cijepljen je sva redovna cijepljenja + bakterijski meningitis, krpeljni meningitis (4 puta) i vodene kozice. Planiram još hepatistis A i B, ali o tome se moram temeljitije informirati.
    M. je do četvrte godine često poboljevao, ali odkad sam brigu o zdravlju stavila na prvo mjesto, najveći imperativ, on se odtada još nije razbolio. U vrtiću i školi je bilo svega - kozica, streptokoka, viroza, salmonele i sl., ali on odtada nije ništa još pokupio.
    Ne mislim da zdravlje ovisi samo o cjepivima. To je jedan segment. Osim higijene, prema mom osobnom iskustvu, najvažnija je prehrana.
    Nisam htjela nekoga uvrijediti, već često primjećujem među svojim prijateljicama (a sve su izuzetno brižne majke) da zdravlje svoje djece uzimaju zdravo za gotovo, a kad se dijete razboli, onda drž-nedaj.
    Nisam stručnjak, ali mislim da lijek više šteti od cjepiva. Bolest koju dijete samo preboljeva ostavlja trag i nekoliko mjeseci, prijemčljivost na nove infekcije, smanjene psihofizičke potencijale.
    To je moje skromno mišljenje. Dopuštam da možda i nisam u pravu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    ... ali odkad sam brigu o zdravlju stavila na prvo mjesto, najveći imperativ, on se odtada još nije razbolio. U vrtiću i školi je bilo svega - kozica, streptokoka, viroza, salmonele i sl., ali on odtada nije ništa još pokupio.
    Ne mislim da zdravlje ovisi samo o cjepivima. To je jedan segment. Osim higijene, prema mom osobnom iskustvu, najvažnija je prehrana.
    Ja održavam zavidnu higijenu stana i odjeće, djeca obavezno peru ruke prilikom svakog ulaska u kuću, da se ne priča prije obroka. Sin tu i tamo jede bezvezarije, ali uglavnom se hranimo zdravo s puno kuhanog povrća i svježeg sezonskog voća. Od preventive uzimamo C vitamin i med, muž pije i Omegu, maloj sam davala Propolbaby kad je jesenas pošla u vrtić, a sinu obavezno 2-3 x godišnje kalcij+C vitamin zbog alergije.
    Dakle, uključeni su svi segmenti koje si opisala. Ali svejedno mi mala leži doma u temperaturi jer ima virozu (a i cicala je 30 mjeseci), a sin je alergičar i prebolio je kozice.

Kako se stavlja zdravlje na prvo mjesto? Evo, ne uzimamo ga zdravo za gotovo, pa nismo pošteđeni.
    Normalno je da i djeca i odrasli tu i tamo pokupe bakteriju ili virus, pa se pitam kako je na to moguće imati utjecaj kod školskog i vrtićkog djeteta? Pa nije tvoja zasluga što nije dobio virozu!
    Činiš što ti je u moći, ali ne ovisi samo o tebi...
    Skrenusmo s teme, ispričavam se.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dakle cijepljen je sva redovna cijepljenja + bakterijski meningitis, krpeljni meningitis (4 puta) i vodene kozice. Planiram još hepatistis A i B, ali o tome se moram temeljitije informirati.
    .
    Koje je to cijepivo za bakterijski meningitis? Ja znam samo za HIB, ali to je redovno, a za onaj "najopasniji" i najpoznatiji oblik mislim da nema cijepiva?

Nisam znala da ima cijepivo za Hepatitis A - kaj nije to obicna zutica?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, mislim da je to HIB. Onda još nije bio obavezan pa smo platili.
    Čula sam da postoji posebno cjepivo protiv hepatitisa A i protiv hepatitisa B, ali da ima i neko protiv oba.
    Negdje sam pročitala da kod pada imuniteta zbog neke treće bolesti, mogu nestati antitijela npr. vodenih kozica.
    Draga AdioMare, ja sam govorila prvenstveno o sebi i svojim prijateljicama. Možda sam nehotice time zakvačila cjelokupno roditeljstvo. Da, nisam trebala govoriti o većini. Mea culpa. .
    Viđam svašta i u školi među roditeljima.
    Kad je M. bio beba, brisala sam parkete domestosom, sve je bilo dezinficirano, mijenjala sirupe i vitaminske pripravke, c-vitamin obavezno, ferumlek povremeno itd. Sve to nije pomoglo sa se M. ne razboli prosječno svaka tri mjeseca. Onda sam skužila da nešto ne radim dobro. Puno toga smo promijenili i rezultatom sam stvarno zadovoljna.
    Ne može se sve niti primijeniti na svako dijete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sve to nije pomoglo sa se M. ne razboli prosječno svaka tri mjeseca.
    Mislim da to onda i nije tako puno, 4x godisnje. Citala sam (U Mame i Bebe, znam da nije bas neki reprezentativni izvor informacija, ali moze posluziti) da je "nomalno" da se dijete koje ne ide u vrtic razboli i do 8x godisnje, a ako je u "kolektivu" i do 10x na godinu. (Mislim da se mislilo na razne disne, crijevne i sl. viroze i infekcije).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad je M. bio beba, brisala sam parkete domestosom, sve je bilo dezinficirano, mijenjala sirupe i vitaminske pripravke, c-vitamin obavezno, ferumlek povremeno itd. Sve to nije pomoglo sa se M. ne razboli prosječno svaka tri mjeseca.
    Moje skromno mišljenje (dobro, nije originalno moje, mnogi liječnici i znanstvenici tako tvrde ) jest da je ovo kontraproduktivno. Naime, ako dijete boravi u stalno dezinficiranom prostoru, njegov imunološki sustav se ne "vježba" na poznatim bakterijama i onda od prvog dodira s nekom - oboli.
    Moje iskustvo je - kombinacijom necijepljenja, dojenja i nesteriliziranja igračaka i predmeta s kojima dolazi u doticaj postigla sam da mi dijete u 10 mjeseci života nikad nije bilo bolesno, iako je u više navrata bilo u bliskom kontaktu s bolesnom djecom.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pedijatrica moje djece je ujedno i neuropedijatar. Ima pedeset i koju godinu i kaže da u svojoj praksi nije imala slučaj loših posljedica cjepiva.
    To je za mene dovoljno sigurno.
    Znam da su posljedice moguće, ali za moj ukus dovoljno rijetke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam bila u dilemi cijepiti ili ne cijepiti. medutim, sjeli smo s doktorom i ozbiljno porazgovarali o toj temi. njegov savjet je bio: cijepiti. tako smo kupili procisceno cijepivo 5 u 1, smanjili kolicinu uboda u kratko vrijeme na samo tri, a nus pojave su bile ravne nuli. ne znam koliko posjecujte pedijatriju.org ali tamo su bile svojevremeno stavljene znanstvene studije koje su usporedivale ponasanja djece cjepljene klasicinim cjepivima do 6 mjeseci starosti i prociscenim cjepivima za tu dob. ako se dobro sjecam, kod djece cjepljenje klasicinim cijepivima bilo je nus pojava tipa nervoze, povisene temperature, oteklina, pojacanje zelje za spavanjem itd., dok kod djece cjepljene prociscenim cjepivom takvih nus pojava nije bilo. i 5 u 1 se pocinje primati s navrsena 3 mjeseca starosti. sjecam se jednog djecaka kad smo mi dosli po drugu dozu 5 u 1, nasa mala nije ni skuzila da je cijepljenja, a taj malisa je plakao ko lud jer je razmaku od pet minuta primio tri uboda u guzu.
    kad smo to uspjesno prebrodili doslo je na red mo-pa-ru cijepljenje. doktor je odmah pretpostavio da zelimo priorix, iako je pohvalio nase cjepivo koje je u dvije kompomente cak i bolje ugradene od priorixa, ali ima jednu trecu komponentu vrlo upitnu koja izaziva meningitis i sve ostale nevolje o kojima se zadnjih godinu dana dosta pisalo.
    a kada smo kod oboljevanja kod djece, prehrane, druzenja i vrtica mogu reci da je moje dijete bilo dojeno samo dva mjeseca, da se hrani namirnicama organskog podrijetla, iskljucivo sezonskom vocem i povrcem i da je imala tetu cuvalicu do dvije godine starosti. nije zivjela u muzeju bez bakterija, svaki dan odlazila u park, na dvoriste, druzila se s drugom djecom itd. i do dvije godine starosti nikada nije bila bolesna, osim dvije kratke prehlade koje su prosle bez kaslja i temperature sto i ne smatram bolescu.
    u oktobru prosle godine krenula je u vrtic i do danas je uspjela dobiti bakteriju zbog koje je popila prvi antibiotik u zivotu, upalu uha i dvije prehlade s temperaturom i kasljem.
    sto hocu reci, cjepljena je prema programu, uz to sto smo mi jos doplatili cijepljenja na hepatitits b i krpelje, dvije godine je zivjela u istim uvjetima u kojima zivi i sada i nikad bila bolesna, a sada u vrlo kratkom roku pokupila nekoliko bolesti.
    moj zakljucak bi bio da nema nikakve veze dijete cijepljeno ili ne, hranjeno kvalitetnije ili manje kvalitetno, kad jednom zade u rizicnu skupinu (a to su sigurno vece skupine djece kao sto su vrtici ili skole) ne pomaze nista da iz zadrzimo zdrave cijelo vrijeme.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A, zaboravila sam - i ja sam mišljenja da je pretjerana higijena kontraproduktivna. Naravno da uzorak od moje dvoje djece ništa ne dokazuje, ali me ipak dodatno učvršćuje u tom stavu. Imaju iznimno tanak liječnički karton, a oboje su (bili) jasličari. Nikad nismo izbjegavali prehlađene ljude, a podove dezinficiramo samo u wc-u i kuhinji. Ruke peremo prije jela, ali se ne opterećujemo npr. time da li će nešto što je palo na pod završiti u usta.
    Imunitet se gradi u dodiru s uzročnicima bolesti, i svaki put kad ipak odemo kod liječnice zbog kakve prehlade, ona kaže - eto, to vam je zalog za budućnost.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Moje iskustvo s cjepivima: do 4. godine sve po programu, sa sve gorim posljedicama (temperatura do 40 i ostalo). Cijepljenje s 4 godine obavljeno pročišćenim cjepivom-reakcija izostala u potpunosti. M. je s 3 god. krenula u vrtić. Do tad nije ni kihnula, a onda su zaredali bronhitisi i antibiotici jedan za drugim sve dok nisam rekla-dosta! Od kad ne pije antibiotike zdravija je. Liječim je čim počnu simptomi: Petrović, Esberitox i eterična ulja (kupke, inhalacije i mazanje tijela mlijekom u kojem je et. ulje već prema vrsti boleštine). Da pokucam u nekaj jaaaako tvrdoga-već 2,5 godine smo bez antibiotika.
    Ne znam, meni se iz osobnog iskustva čini da je veći atak na dječje zdravlje i pad imuniteta pretjerana upotreba antibiotika nego samo cijepljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Pedijatrica moje djece je ujedno i neuropedijatar. Ima pedeset i koju godinu i kaže da u svojoj praksi nije imala slučaj loših posljedica cjepiva.
    Vidiš kako je ovo individualno. Moja, pak, pedica puše i na hladno jer je imala prilike svjedočiti zbilja groznim nuspojavama (dakle, ne "običnoj" temperaturi).
    Posebno me sledio stav neuropedijatrice koja je radila istraživanje o povezanosti epilepsije i cijepljenja u prvoj godini života.

Tako da...Ovisi na kog naletiš. Ima onih koji imaju super iskustva, ali ima i onih koji su vidjeli svašta (u oba slučaja, da se razumijemo - dakle, i necijepljenu djecu kako obolijevaju od bolesti protiv kojih su mogla biti cijepljenja i cijepljenju djecu koja su imala tu nesreću da ih zapadnu grozne posljedice. Zato ni jedna odluka nije laka).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo još jedno mišljenje-što se polaska u vrtić i češćeg pobolijevanja tiče.
    mnogi liječnici i psiholozi misle da to ima veze i sa emocionalnim promjenama koje se događaju u djetetu prilikom tih prvih i značajnih odvajanja od roditelja.
    jednostavnije rečeno-na imunitet itekako utječe i emocionalno stanje, a ono se kod djeteta barem privremeno (što može značiti par mjeseci)uzdrma polaskom u jaslice/vrtić.
    vjerojatno to opet puno ovisi i o samom djetetu, ali i o vanjskim okolnostima.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mnogi liječnici i psiholozi misle da to ima veze i sa emocionalnim promjenama koje se događaju u djetetu prilikom tih prvih i značajnih odvajanja od roditelja.
    jednostavnije rečeno-na imunitet itekako utječe i emocionalno stanje, a ono se kod djeteta barem privremeno (što može značiti par mjeseci)uzdrma polaskom u jaslice/vrtić.
    u ovo ja jako vjerujem. Nazalost, i na temelju vlastitog iskustva.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nova medicina tvrdi da se do vrtićkih problema dolazi uglavnom radi odvajanja. OK, Nova medicina ima sasvim drukčiji pogled na zdravlje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije problem školskom djetetu preboliti pertusis (koji se u toj dobi često i ne dijagnosticira na vrijeme, nego tek kad kašalj dugo ne prolazi), problem je što ono može zaraziti malu bebu koja nije zaštićena cjepivom.
    Tko ima uvjete da dijete drži u izolaciji (s drugim i daljnjim potomcima nemoguće), ne treba se bojati necijepljenja.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

"izolacija" uključuje i mali rizik za roditelje da se razbole, dakle da rade posao gdje nisu jako izloženi infekciji.
    Mi smo pobožno nosili maske kod svake prehlade kad je prvo dijete bilo malo, i nije bio bolestan do 2.5 godine. Onda je pokupio virozu na moru, a nakon toga je krenuo vrtić... sad ima astmu, a s 4 godine je operirao 3. mandulu.
    Mlađi je od početka na udaru svih virusa i bakterija od starijeg i kuc, kuc...

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo još jedno mišljenje-što se polaska u vrtić i češćeg pobolijevanja tiče.
    mnogi liječnici i psiholozi misle da to ima veze i sa emocionalnim promjenama koje se događaju u djetetu prilikom tih prvih i značajnih odvajanja od roditelja
    .
    jako dobar point mama ju. stres igra veliku ulogu. a mala djeca su emocionalno i energetski ovisna o mami. kad bismo živjeli u nekom paralelnom svemiru u kojem se ne bi morali toliko boriti za materijalnu egzistenciju, onda bi i mame mogle biti s djecom do njihove treće godine - ili da živimo malo sjevernije i malo child friendly-je, mogle bi ih nositi sa sobom na posao...

davor:
    Nova medicina tvrdi da se do vrtićkih problema dolazi uglavnom radi odvajanja. OK, Nova medicina ima sasvim drukčiji pogled na zdravlje.
    molim neku literaturu!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pošalji mail na pp pa ti šušnem ono malo što imam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

apsolutno bi se slozila s ovim. i mislim da se opcenito danas dosta zanemaruje taj "emocionalni aspekt" zdravlja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: RE:

Znam da su posljedice moguće, ali za moj ukus dovoljno rijetke.
    a sto bi se desilo kad bi sve se povele nad primjerom anite a-z i ne cijepile svoju djecu. koje bi to onda imalo posljedice za nasu djecu ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj mama courage prvotno napisa
    a sto bi se desilo kad bi sve se povele nad primjerom anite a-z i ne cijepile svoju djecu. koje bi to onda imalo posljedice za nasu djecu ?
    Mi to nikad nećemo znati ,zar ne?

Ali možda ćemo za dvadesetak godina moći realno sagledati ono što nam je donijela masovna imunizacija!?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Citiraj sirius prvotno napisa

Ali možda ćemo za dvadesetak godina moći realno sagledati ono što nam je donijela masovna imunizacija!?
    Masovna imunizacija je pocela puno prije vise od 20tak godina...Sta je donijela do sada - vecina opasnih bolestina ipak je skoro pa nestala u zemljama koje su provele imunizaciju, zar ne?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Točno.
    Ali u isto vrijeme se nekoliko desetaka i stotina puta povećao broj oboljelih od autizma,imunoloških bolesti,hiperaktivnosti,alergija...
    Ja se samo pitam: nismo li zamjenili jedno zlo za drugo...

Vrijeme će pokazati.A mi i naša dijeca smo pokusni kunići.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Masovna imunizacija je pocela puno prije vise od 20tak godina...Sta je donijela do sada - vecina opasnih bolestina ipak je skoro pa nestala u zemljama koje su provele imunizaciju, zar ne?
    ne postoje dokazi ŠTO je točno smanjilo incidenciju bolesti, a mnogi pokazatelji (statistike iz kojih se vidi ogroman pad u incidenciji tih bolesti puno prije uvođenja masovnog cijepljenja) ukazuju da to veze nema sa cjepivima.
    ali da ne prežvakavam stare teme, postoji pretražnik...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam za cijepljenje.
    I što bi se dogodilo da svi, ali baš svi roditelji odluče ne cjiepiti svoju djecu?

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi imamo odgođeno cijepljenje - mali iama atopijski dermatitis. Prvo cijepljenje (nakon bcg-a) dobili smo sa 7,5 mjeseci - s tim da je pedijatrica bila jaaaako nesigurna i pristala je cijepiti tek kad je dobila napismeno 'dozvolu' od alergologa. Vidim da je poprilično oprezna sa cjepivima - jer očito zna puno više od mene. Ja ne znam ništa i brinem se nisam li trebala ipak malo pronjuškati prije nego dam pristanak. U knjižici piše da je do sada dobio slijedeće - DTP, IPV (OPV), HIB.
    JE LI NEKO OD TIH CJEPIVA OPASNO???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drndalica, ja bih rekla da ne postoji bezopasno cjepivo. Opasno je svako. Pitanje je samo omjera koristi i stete. ili ekonomskim rjecnikom cost-benefit analiza.

PUno je vec receno o tim cjepivima na raznim topicima, tamo ces naci dosta informacija pa ces lakse i donijeti odluku. Moj savjet, svakako izbjegni oralni polio.

Sretno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

amishi recimo namjerno ne cijepe protiv polia, pa se kod ovih u minnesoti pojavio. slucajnost ?

ne postoje dokazi ŠTO je točno smanjilo incidenciju bolesti, a mnogi pokazatelji (statistike iz kojih se vidi ogroman pad u incidenciji tih bolesti puno prije uvođenja masovnog cijepljenja) ukazuju da to veze nema sa cjepivima.
    znaci nikakve koristi od cijepljenja. zasto je onda WHO provodio svoju kampanju cijepljenjem protiv polia ?

Ali u isto vrijeme se nekoliko desetaka i stotina puta povećao broj oboljelih od autizma,imunoloških bolesti,hiperaktivnosti,alergija...
    zanimljivo, cijepljenje nema veze s ogromnim padom nekih bolesti, al ima eto s ogromnim porastom nekih drugih bolesti.

ali da ne prežvakavam stare teme, postoji pretražnik...
    cemu onda uopce postavljanje ovakvog topica gdje se ne pita za savjet, nego za stav ?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

amishi recimo namjerno ne cijepe protiv polia, pa se kod ovih u minnesoti pojavio. slucajnost ?
    Mislim da se nije javio samo u necijepljenoj populaciji (i ne sjecam se da su bili amishi u pitanju, tj. tko je bio u pitanju) vec u istoj mjeri i kod cijepljenih i necijepljenih. Zadnji put kad sam citala o tome, zaraza nije krenula iz necijepljene populacije, nego preko cijepljene osobe. Mozda je od tada utvrdjeno i negdje objavljeno da je to bila kriva informacija, ali ja nisam dalje pratila.

znaci nikakve koristi od cijepljenja. zasto je onda WHO provodio svoju kampanju cijepljenjem protiv polia ? [/quote]
    Ja sam priklonjena stavu da u nekom trenutku neka cjepiva daju puno vecu korist od necijepljenja, ali osobno mislim da se kampanje (i zastrasivanje.. sad ce npr. krenuti ludnica oko pticje gripe) puno vise provode zbog love, biznisa i politike nego iz covjekoljublja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Popravljam post, da bude razumljiviji:

Mislim da se nije javio samo u necijepljenoj populaciji (i ne sjecam se da su bili amishi u pitanju, tj. tko je bio u pitanju) vec u istoj mjeri i kod cijepljenih i necijepljenih. Zadnji put kad sam citala o tome, zaraza nije krenula iz necijepljene populacije, nego preko cijepljene osobe. Mozda je od tada utvrdjeno i negdje objavljeno da je to bila kriva informacija, ali ja nisam dalje pratila.

znaci nikakve koristi od cijepljenja. zasto je onda WHO provodio svoju kampanju cijepljenjem protiv polia ?
    Ja sam priklonjena stavu da u nekom trenutku neka cjepiva daju puno vecu korist od necijepljenja, ali osobno mislim da se kampanje (i zastrasivanje.. sad ce npr. krenuti ludnica oko pticje gripe) puno vise provode zbog love, biznisa i politike nego iz covjekoljublja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vakcinisati dijete bez straha od posljedica, moja je odluka

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to bi bilo vrlo zanimljivo pitanje za jednu našu liječnicu koja je sudjelovala u istoj kampanji- baš za polio unutar WHO- i sad bi sve samo ne preporučila to cjepivo, a i pokoje drugo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bb

ja sam konkretno mislila na ovaj slucaj... link

ma dobro, nisam ni ja pala s kruske, pa da se zanosim mislju da se sve u svijetu desava iz cistog altruizma. no, nisam ni stava da svatko tko zastupa cijepljenje, posebice ako se radi o ljecniku, to radi iz bojazni za svoj polozaj, jer eto ne zna bolje, il sto iz konformiteta ne zeli bolje znati, niti po difoltu glorificiram osobe koje su se suprotstavile mainstreamu, samim tim sto su se odvazile proturjeciti "staroj skoli". oh ta tako carobna rijec, alternativa! u posljednje vrijeme i ona se vec malo ofucala, od prevelike uporabe. elem, bitno je ne smetnuti s uma, da i u jednoj i u drugoj skupini (ne ulazeci u ispravnost teza koje zastupaju) ima onih koji vjeruju i stoje iza onoga sto govore, i onih koji to rade iz cistog koristoljublja il ego-tripa. takodjer sam itekako svjesna da krilatica "bolje cijepiti nego lijeciti se" ima svoju racunicu (jer jeftinije je financirati cijepivo, nego skupe lijekove za svakog bolesnika ponaosob), a samim time i drugu konotaciju nego kad ju ja za sebe i svoju obitelj koristim.

sad kad ponovo iscitavam ovaj topic, moram reci ono sto mi lezi na dusi. vi me slobodno popljujte, ovo ce biti ionako moj posljednji post na ovom topicu. nema bojazni da cu tjerati mak na konac.

nije moje da sudim o majkama koje svoju djecu ne zele cijepiti (il preferiraju selektivno cijepljenje), niti se usudjujem da ih poducavam o bitnosti il stetnosti (odredjenih) cijepiva (laik sam na medicinskom podrucju, informiram se koliko mi vrijeme dozvoljava, al laik dalje i ostajem), no ne mogu a ne primjetiti da ta sloboda izbora - koje su neke majke sebi uzele za pravo i time se ponose - ne bi bila moguca da prijasnje majke svoju dijecu nisu cijepile i da se na taj nacin nije stvorio obrambeni mehanizam tj. "zid", koji danas, mnogo godina kasnije, "dozvoljava" nekim majkama da svoju djecu ne cijepe, da se time diche, bez bojazni da postoji realna sansa da se ta djeca zaraze, jer bolesti o kojima pricamo u nasim prostorima skoro su pa iskorijenjena. a iskorijeniti bolest se moze samo ako se vise od 90% ljudi konstantno cijepi. neke od vas mogu ne cijepiti, zato jer je moja majka, kao i druge majke svoju djecu, mene cijepila (sa pretpostavljam "stetnijim"/"tezim" cjepivom nego sto se danas proizvodi). to se zove socijalna odgovornost. a moja kcer najvjerovatnije - ako se nastavi ovaj trend - nikad nece doci u mogucnost imati vas izbor, jer ako se nastavi ovako ne cijepiti, onda ce se (neke) bolesti ponovo pojaviti i morat ce - htjela il ne htjela - cijepiti sebe i dijete, da li da ostane zdrava il da ponovo "sagradi" obrambeni zid.

znam, zaskocit cete me rijecima da su se neke bolesti pocele povlacit i prije masovne imunizacije. necu proturijeciti, (mozda i) jesu, al nisu bile iskorijenjene u toj mjeri u kojoj su sada, u tom postotku da se neke majke osjecaju dovoljno sigurne da svoju djecu ne cijepe. niti mi itko moze garantirati da nije bilo masovnog cijepiva, da bi jos uvijek bilo te osobe u danasnje vrijeme... tko moze reci da ne bi jedan od njenih predaka obolio nad jednom od tih bolesti... il da se neke druge bolesti ne bi pojavile ?!?

svaka od vas, koja si uzela slobodu ne cijepiti, jer se nalazi u jednoj od zapadnoevropskih zemalja, il u hrvatskoj - bi li ona cijepila da je rodila recimo u indiji il istocnoj africi ? ako odgovorite potvrdno, onda cete razumijeti moju rezigniranost. i da ne bude zabune, nikog, ama bas nikog ne prozivam, niti osudjujem, a kamo li da nahuskavam protiv nekog jednostavno nisam mogla presutjeti, mada nemam namjeru ulaziti u daljnju raspravu na ovu temu. ovo bijahu samo razmisljanja jedne (zabrinute) mame.

to bi bilo vrlo zanimljivo pitanje za jednu našu liječnicu koja je sudjelovala u istoj kampanji- baš za polio unutar WHO- i sad bi sve samo ne preporučila to cjepivo, a i pokoje drugo.
    jel odredjeno cijepivo il cijepljenje kao takvo ? ako ikad nesto nadjes sto je objavila na tu temu, slobodno mi posalji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC, ovo o cemu pises je samo jedna od teorija zasto je sada sigurno necijepiti.

svaka od vas, koja si uzela slobodu ne cijepiti, jer se nalazi u jednoj od zapadnoevropskih zemalja, il u hrvatskoj - bi li ona cijepila da je rodila recimo u indiji il istocnoj africi ?
    Ovisi kako i gdje bih zivjela. Ako bih zivjela u uvjetima koji su higijenski i nutritivno jednaki uvjetima u kojima trenutno zivim, odlucila bih se za odgodjeno, selektivno cijepljenje.
    Da se rodim kao sirotinja (u tim krajevima), ne bih vjerojatno ni znala da postoji ista drugo osim onoga sto mi je nametnuto, a koliko ih doista stite i unapredjuju im zivot cjepivima (jer postoje razlicite teorije zavjere sto se krije u tim cjepivima), ne znam.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

svoje dijete sam cijepila šta bi rekli po protokolu i nisan puno
    razmišljala o tome
    a onda san počela malo više čitati i razmišljati i još uvijek nisan sigurna
    da li bi i drugo cijepila ali o tome ću misliti kad bude vrijeme

ali me malo zamislilo šta u svom malom mistu ima jedno dijete koje je
    bilo normalno,zdravo išao u vrtić i odjednom se razbolio polako propadao
    i sad kad ga vidite rekli bi aha obolio je od dječje paralize a kažu
    doktori nije i naravno dg ni nakon 10g nema
    njegova mama mi je rekla da joj je jedan dr natuknuo a možda je od
    cjepiva :?
    drugi slučaj;dijagnoza blagi oblik autizma,roditelji su obavili sve pretrage
    i utvrđeno je da je organizam djeteta tada nepune 3g pun žive
    od čega ovdje nema nikakve industrije,mama ne voli ribu a ni mala
    nije neki ljubitelj,kažu od špinata :?
    ova dva slučaja su me potakla na razmišljane
    i da ne vjerujem baš svojoj pedijatrici jer je djetetu s autizmom rekla
    da se mora cijepiti a alergično je na neki sastojak cjepiva i neuropedijatar je rekao NE cijepljenju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama courage, ti stvarno mislis da su sva cijepljena djeca razvila imunitet na bolesti protiv kojih su cijepljeni?
    Ili ako na trenutak stavimo na stranu cijepljenje djece..... Sta je s odraslima? Zna se da je zastita cjepivom za odredjene bolesti procijenjena na maksimum pet, neke deset godina. Ja ne znam niti jednu jedinu odraslu osobe iz svoje sadasnje okoline, kao ni iz okoline u kojoj sam prije zivjela, koja je docjepljivana. Znaci da velika vecina odraslih nema zastitu protiv difterije, tetanusa, ospica, hep B i da dalje ne nabrajam. Kako to da nitko od tih odraslih osoba ne osjeca taj nametnuti strah, a vecina se ne usudi niti pomisliti o ovoj problematici kad su djeca u pitanju?
    Ne radi se o tome da imamo obavezu raditi u najboljem interesu djece. Jer ako radimo na njihovom najboljem interesu, onda bi paralelno s tim, radili i na svom vlastitom interesu. Jer nase dobro je ujedno i djecje dobro.
    Ne znam uopce sta da zakljucim na kraju, samo sam htjela reci da je tema puno kompliciranija od iznosenja teorija o obrambenom zidu. Jer pitanje je postoji li uopce takvo sto. Jako puno odraslih je necijepljeno, upitno je koliko djece razvije imunitet, ima ih dosta koji unatoc cijepljenju obole.....uvjeti zivota su takvi kakvi jesu....Jasno je samo jedno, jednostavnih odgovora nema. Pa ti sada budi pametan. :/

Mene osobno (jos uvijek) strah vuce i na jednu i na drugu stranu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cijepila ih po kalendaru cijepljenja.Puno sam čitala i razmišljala o tome ali moje mišljenje(i mišljenje mnogih stručnjaka s kojima sam razgovarala) je da je ipak veći rizik necijepiti nego cijepiti.A i bude li sve više necijepljene djece,za nekoliko godina vratit ćemo se u pretprošlo stoljeće i ponovo započeti borbu protiv mnogih bolesti koje su danas jako rijetke,zahvaljujući cjepivu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U tekstu ja nigdje ne vidim da se poliomjelitis pojavio u Njemackoj. :?

Ovo pise:
    Deutschland ist zwar offiziell poliofrei, aber die Deutschen besitzen nur mangelhaften Schutz. Denn: Lediglich die Hälfte der 20 bis 40-Jährigen verfügt über eine Grundimmunisierung gegen Polio. Nicht geimpfte Touristen könnten die Kinderlähmung also wieder einschleppen.
    Zorana, jesi li cijepila djecicu svim obaveznim cjepivima iz Mutter - Kind- Pass????

Evo, ja sad moram prilozit dokumentaciju da je Edita dobila sva cjepiva, jer je u suprotnom nece primit u vrtic :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, Zorku jesam, Jasenu ne.
    Jel ti Edita krece u privatni vrtic? Jel ona cijepljenja? Meni je to sto pises cudno. Jer u Austriji nema zakonske obaveze cijepljenja. Mi smo vec mijenjali jedan vrtic. I u oba s kojima smo imali iskustvo su trazili informacije o cijepljenju, ali ne kao uvjet upisivanja. Kad sam pitala o tome, receno mi je da je to osobna odluka roditelja, a oni to pitaju cisto evidencije radi.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Bok, ja sam malog cijepila 04.01.2007. sa 14 mj. -MOPARU.Sva sretna sam bila kada je nakon 4 dana dobio malo temperaturice i gotovo-ja pomislih!Kad ono prekjučer, 25.01. moj mali mišić dobio temperaturu 39,5 i sada je uporno još uvijek skidamo homeopatskim rimedjama. Pokušali smo bell, HES p, pullsattilu i sada mu je 38 temp, sav je brižan i nateklo mu je iza ušiju, i nosić mu malo curi. Ma da plačem!Mislim da mu pomažu hom remedije. Imate li kakav svjet :? :?

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Cijepim, ali bojim se nuspojava i mogucnosti da ukoliko ne cijepim, ne dobije tu bolest protiv koje je nisam cijepila. Te bolesti nisu izumrle, tako da smtram da je dobro zastiti se od njih.
    To i ja mislim.
    Nastojala sam se informirati i sagledati obje strane i čini mi se da oni ZA cijepljenje govore s više argumenata.
    Čitala sam malo i virtualno pleme. Ne mogu sad nać di je to, al se sjećam da je netko bio napisao da tetanus uzrokuje anaerobna gljivica! Pa si mislim koliko su onda druge stvari točne!
    Ato što se neke bolesti protiv kojih se cijepimo nisu već dugo pojavile...mislim da to i jest zbog cijepljenja.
    Neki kažu da se cjepiva dovode u vezu sa dijabetesom, karcinomom..., ali što se ne dovodi? Što jedemo, što pijemo, stres, UV zrake, mobiteli....ma sve utječe na zdravlje. Sve je potencijalno kancerogeno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Manu prvotno napisa
    Bok, ja sam malog cijepila 04.01.2007. sa 14 mj. -MOPARU.Sva sretna sam bila kada je nakon 4 dana dobio malo temperaturice i gotovo-ja pomislih!Kad ono prekjučer, 25.01. moj mali mišić dobio temperaturu 39,5 i sada je uporno još uvijek skidamo homeopatskim rimedjama. Pokušali smo bell, HES p, pullsattilu i sada mu je 38 temp, sav je brižan i nateklo mu je iza ušiju, i nosić mu malo curi. Ma da plačem!Mislim da mu pomažu hom remedije. Imate li kakav svjet :? :?

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Cijepim, ali bojim se nuspojava i mogucnosti da ukoliko ne cijepim, ne dobije tu bolest protiv koje je nisam cijepila. Te bolesti nisu izumrle, tako da smtram da je dobro zastiti se od njih.
    To i ja mislim.
    Nastojala sam se informirati i sagledati obje strane i čini mi se da oni ZA cijepljenje govore s više argumenata.
    Čitala sam malo i virtualno pleme. Ne mogu sad nać di je to, al se sjećam da je netko bio napisao da tetanus uzrokuje anaerobna gljivica! Pa si mislim koliko su onda druge stvari točne!
    Ato što se neke bolesti protiv kojih se cijepimo nisu već dugo pojavile...mislim da to i jest zbog cijepljenja.
    Neki kažu da se cjepiva dovode u vezu sa dijabetesom, karcinomom..., ali što se ne dovodi? Što jedemo, što pijemo, stres, UV zrake, mobiteli....ma sve utječe na zdravlje. Sve je potencijalno kancerogeno.
    Zasta je taj MOPARU???? Meni doktor prije nekoliko dana rekao da dovedem Samija za mjesec dana na cjepljenje sa MOPARU. :/ Nesto se ne sjecam da je Edita tim cijepljena???

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Snorki, Zorku jesam, Jasenu ne.
    Jel ti Edita krece u privatni vrtic? Jel ona cijepljenja? Meni je to sto pises cudno. Jer u Austriji nema zakonske obaveze cijepljenja. Mi smo vec mijenjali jedan vrtic. I u oba s kojima smo imali iskustvo su trazili informacije o cijepljenju, ali ne kao uvjet upisivanja. Kad sam pitala o tome, receno mi je da je to osobna odluka roditelja, a oni to pitaju cisto evidencije radi.
    u pravu si. Sad sam se detaljnije raspitala S tim da minisarstvo zdravlja preporucuje.
    Sad mi prijateljica rece da njena prijateljica jos nijednom nije vakcinisala svoju djecu.

Editu smo planirali upisat u drzavni vrtic i to pocetkom marta kada ce mi detaljnije objasnit zbog cega im to treba.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jasenu ne
    Ama, moram ti reci... svaki put kad procitam nesto da si je nazvala imenom, prvo protrnem tko me proziva/pise o meni.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Netko mi je rekao o cijepljenju: vaccinations are never a free lunch. Iliti svi smo mi pogodjeni posljedicama cijepiva u odredjenoj mjeri. I to se najmanje vidi u akutnoj fazi nuspojava. One, dugotrajne bi nas trebale brinuti.
    Pogledajte na stranice poznatog homeopata koji se bavi post-vakcinacijskim sindromom: www.tinussmits.com.
    Posljedice cesto ne povezujemo s cijepljenjem, primjer- bronhitis, astma itd....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Devotion, hvala na linku.
    BusyBee, i ja kad vidim neki tvoj post uvijek pomislim: ah, koje dobro ime smo odabrali.....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cijepljenjem pokazujemo odgovornost i prema drugima. Djecu smanjenog imuniteta i djecu koja se ne smiju cijepiti štiti sustav cijepljenja ostale djece.

Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •