Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 200

Tema: CARSKI REZ - buduća mama moli pomoć

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ovdje se stalno traže neki konkretni podatci, primjeri isl.
    Ne mogu a da ne kažem, konkretno, od nas 4 u najužem krugu žena koje se poznaju (i popiju kavu ponekad, ne mislim reći da smo najbolje prijateljice - nego poznanice):
    1. je imala planirani SC zbog povrede kuka (med. opravdani SC),
    2. je u 37 tjednu morala naSC zbog zastoja rasta bebe (kad paziš na liniju i bitno ti je da su ti nogice isto tanke kao i prije, onda ni beba ne raste ako treba),
    3. je SC izabrala (jer "joj se stvarno ne da roditi" kraj citata) i
    4. ja koja sam nakon cijelog dana trudova, prirodnog puknuća vodenjaka ali nakon požurivanja dripom morala na hitni SC zbog zastoja rada srca bebe.

Br. 1 je dojila, iako na početku s puno muke, oporavila se relativno brzo (recimo za 3 mjeseca kao da je rodila prirodno). Beba je okej

Br. 2 još uvijek doji. Oporavila se jednako brzo. Beba je okej, zahvaljujući dojenju sustigla je bebe normalne porođajne težine.

Br. 3 uopće nije htjela dojiti. Oporavila se jednako brzo kao i prve dvije. S bebom je bila duže u bolnici. Kirurg je zarezao bebinu glavu, ima ožiljak cca 5 cm. Sada je sve, recimo, u redu.

Br. 4 (ja) sam se oporavila relativno nakon 3 mjeseca a zapravo tek sada (11 mjeseci kasnije) imam osjećaj da mi se tijelo oporavilo. Bebać je otpočetka okej. Ali nisam ga dobila na podoj niti u sali, ni prva dva dana u sobi. Tek treći.

O depresiji neću govoriti jer mislim da jako ovisi o tome hoćete li SC odabrati kao izbor ili kao nužno zlo. Meni je to zapravo jednako smjelo kao i reći da je moj izbor hoću li roditi, hoću li dojiti, hoću li dijete pustiti da plače ili uzeti, hoću li ga pljusnuti ili poslušati što ga muči. Možda zvuči grubo i pretenciozno, pa ipak ja tako mislim jer smatram da nisam vlasnik nečijeg života, već da sam ovdje da tom malom životu pomognem što je moguće više i bolje. Prihvaćam da to nije stav svake žene ali dopustite da postoji i takav stav.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Kao sto, recimo, moj brat (sad ima 23 god) u cijelom svom zivotu nije stavio komad voca ili povrca u usta, ni taknuo ih ne bi, pa nikad nije bolestan.
    Totalno je off topic ionako, ali ovo ti nije nikakav argument ni za što. Uostalom, brat ti je vjerojatno premlad da bi njegova nezdrava prehrana polučila posljedice koje bi se vidjele već sada (a možda i nije, no, u svakom slučaju želim mu dobro zdravlje). A takvi "argumenti" obično služe tješenju samog sebe, "neće grom u koprive" i slične fore.

Pišeš o tome kako ti je liječnik na prvom porodu rekao da je carski manja trauma za rodilju. To jednostavno nije točno kada govorimo o zdravim ženama. A njegov motiv da izjavi takvo što treba tražiti u nečem drugom

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwi svida mi se tvoj zadnji post...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Svakom svoje.... Nitko nema pravo nametati rodilji kako ce roditi pa bilo to carski ili ne. Doktori su tu za nas, ne mi za njih. Zasto odvajam 15% svoje place? Da provode svoju volju? Ako nece jedan, ce drugi, ima nacina. Za sve postoji rjesenje, a za mene je to carski s time da 100% postujem svaciju odluku. Samo sam htjela prikazati da carski nije trauma za svaku zenu. Meni je to definitivno bio vaginalan porod i vise nikad to ne bi ponovila. Svaka cast zenama koje to mogu i to vise puta... Divim im se, ali to ne znaci da moraju nametati svoje stavove nama koje smo rodile carskim jer nije istina da je isto 'kao da nismo rodile'. Ta je beba rasla u nama 9 mjeseci, a da li je izasla kroz krov ili vrata, sasvim nebitno. Pricam iz svog iskustva, ne napamet, jer probala sam jedno i drugo. Uz to elektivni carski je sasvim nesto drugo od hitnog carskog, kada te u nasim bolnicama izmuce 25 sati sa trudovima, na dripu, pa ti, onako izmrcvarenoj, naprave carski.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da raščistimo terminologiju:

Elektivni carski može biti:

a) medicinski indicirani (medicinari kod nas to u slengu zovu "hladna sekcija")
    b) medicinski neindicirani, izveden po zahtjevu rodilje. U Hrvatskoj nema legalnog načina za carski rez čija jedina indikacija je želja rodilje.

Ja sam rodila elektivnim carskim rezom, nije bilo nikakvih komplikacija. Ali da mi je zdravlje omogućilo da biram, porađala bih se prirodno. Razumijem i poštujem da su tvoji osjećaji drugačiji .

Ipak, tvojih 15% plaće nije dovoljno da se prema medicinarima postaviš kao prema djelatnicima u turističkoj agenciji.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Upravo tako - da nema nas poreznika, ne bi primali svoju plaću. Živjela sam vani 12 godina, u veoma razvijenim zemljama i znam o čemu pričam. Ovaj odnos pacijent-doktor, kod nas, treba mijenjati iz korijena jer to je živi užas! A kako se prema trudnicama odnose, da ne pričam. Rijetki su ti koji se odnose sa poštovanjem. Sada bi mogla imenovati najmanje 5 riječkih ginekologa koji se prema trudnicama odnose kao prema smeću- U stilu - što vas briga-što tu možemo-to je tako-nemam pojma draga moja... ni u oči te ne pogledaju. Stoga ima da poštuju moje želje pa ma kakve one bile.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još malo iz amerike... 24 sata prenosi:

Ana Barać/REUTERS
    objavljeno 30.01.2007.

Mozak bebe krvari* pri vaginalnom porođaju

Djeca koja se rađaju iz vagine, a ne carskim rezom, gotovo uvijek krvare iz mozga, potvrdili su stručnjaci sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.
    Krvarenje u mozgu kod nekih novorođenčadi tek je nedavno potvrđeno i to upravo zbog izrazito napredne tehnologije koja se počela razvijati u SAD-u.

- Nema dokaza kako je krvarenje u mozgu povezano s mentalnim bolestima u budućnosti - rekao je Honor Wolfe, istraživač koji je svoje mišljenje objavio u časopisu Radiology.

Pritisak na lubanju djeteta koji je u maternici uzrokuje krvarenje koje prestaje čim se dijete rodi. Stručnjaci su koristili visoko rezolucijsku magnetsku rezonancu koja je zorno pokazala što se događa mozgu bebe dok je u utrobi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Upravo tako - da nema nas poreznika, ne bi primali svoju plaću. Živjela sam vani 12 godina, u veoma razvijenim zemljama i znam o čemu pričam. Ovaj odnos pacijent-doktor, kod nas, treba mijenjati iz korijena jer to je živi užas! A kako se prema trudnicama odnose, da ne pričam. Rijetki su ti koji se odnose sa poštovanjem. Sada bi mogla imenovati najmanje 5 riječkih ginekologa koji se prema trudnicama odnose kao prema smeću- U stilu - što vas briga-što tu možemo-to je tako-nemam pojma draga moja... ni u oči te ne pogledaju. Stoga ima da poštuju moje želje pa ma kakve one bile.
    Vjerojatno si mislila "poreznih obveznika" umjesto "poreznika".

Da je sustav drugačiji u smislu financiranja, npr. da plaćamo medicinske usluge direktno U PUNOM IZNOSU, onda bi zdravstvenu zaštitu imali samo oni koji je mogu direktno platiti. Malko nezgodno ako čovjek oboli od nečeg jako grdog, zar ne...

U svakom slučaju, i da plaćam svoga doktora izravno, svakako bih očekivala od njega da mi kaže što je najbolji izbor za mene i za bebu, kad govorimo o porodu. A nekako mi ne bi ulijevao povjerenje doktor kod kojeg mogu naručiti operaciju koja nije medicinski indicirana, samo zato jer se meni tako hoće.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nina zg, žene koje žele roditi carskim rezom - imaju svoje razloge. možda se ne uklapaju u "definiciju" medicinskih razloga, ali ne moraš ih zbog toga smatrati nevažnim ili manje važnim (tj. nekim hirom).

svatko od nas ima svoju sliku svijeta.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Mozak bebe krvari* pri vaginalnom porođaju

Djeca koja se rađaju iz vagine, a ne carskim rezom, gotovo uvijek krvare iz mozga, potvrdili su stručnjaci sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini
    a je li to kod prirodnog nemedikaliziranog poroda ili kod ubrzavanog rutinskog bolničkog?

izgon bebe u dva tiskanja je novijeg datuma
    zar nije neprirodno da ti je za porod potreban "trener" koji će ti vikati kad da tiskaš?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa piše ti "gotovo uvijek". (nisam ti JA ekspert za vaginalni ) .

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nina zg, žene koje žele roditi carskim rezom - imaju svoje razloge.
    Koje na primjer?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Nina... to što ti ne uvažavaš carski kao mogući izbor ne znači da moraš nametati svoje mišljenje niti da ti to daje pravo da na bilo koji način vrijeđaš te žene. Ja sam prošla i jedno i drugo i znam o čemu pričam. Isto tako sam jedan porod imala u inozemstvu, a jedan kod nas tako da opet znam o čemu govorim. Malo više od tebe...bez uvrede....
    Svatko ima svoje razloge pro et contra carskog ili vaginalnog.
    Off topic: Hvala ti što si me ispravila za 'poreznike' (nije mi se dalo pisati dvije riječi counting on other people will get it clear), da nije tvog prijevoda, kladim se da nitko ovdje ne bi razumio što sam htjela reći. Možda da ja tebi prevedem nešto na engleski, talijanski, njemački ili arapski? Ukoliko ti budu trebale neka od mojih sluga prevođenja sa ili na bilo koji od ovih jezika, molim te javi mi se na pp.
    Keep your mind open.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nina_Zg prvotno napisa
    Koje na primjer?
    nina zg, moram priznati da me tvoji komentari stvarno uveseljavaju ... ajmo na kavu, fali mi vedro društvo

ja ću ti reći svoj razlog: INTUICIJA. nemreš bolivit - ali bila je točnija od svih pregleda. ispalo peterostruko medicinski indicirano.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nina... to što ti ne uvažavaš carski kao mogući izbor ne znači da moraš nametati svoje mišljenje niti da ti to daje pravo da na bilo koji način vrijeđaš te žene. Ja sam prošla i jedno i drugo i znam o čemu pričam. Isto tako sam jedan porod imala u inozemstvu, a jedan kod nas tako da opet znam o čemu govorim. Malo više od tebe...bez uvrede....
    Svatko ima svoje razloge pro et contra carskog ili vaginalnog.
    Off topic: Hvala ti što si me ispravila za 'poreznike' (nije mi se dalo pisati dvije riječi counting on other people will get it clear), da nije tvog prijevoda, kladim se da nitko ovdje ne bi razumio što sam htjela reći. Možda da ja tebi prevedem nešto na engleski, talijanski, njemački ili arapski? Ukoliko ti budu trebale neka od mojih sluga prevođenja sa ili na bilo koji od ovih jezika, molim te javi mi se na pp.
    Keep your mind open.
    Gdje sam te točno uvrijedila :?

Oprosti što sam ispravila tvoj namjerni tipfeler, mislila sam da je bio slučajan. Ipak, budući da se razumiješ u jezike, sigurno znaš da su porezni obveznici i poreznici dva oprečna pojma.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Nina_Zg prvotno napisa
    Koje na primjer?
    nina zg, moram priznati da me tvoji komentari stvarno uveseljavaju ... ajmo na kavu, fali mi vedro društvo

ja ću ti reći svoj razlog: INTUICIJA. nemreš bolivit - ali bila je točnija od svih pregleda. ispalo peterostruko medicinski indicirano.
    Nisam nikoga ismijavala, uvjerena sam da postoje razlozi koji nisu medicinski, željela sam samo da mi napišeš koji točno. Intuicija je sasvim OK i uopće je ne dovodim u pitanje. Nisam ni znala da si išla na carski koji si birala svojom voljom, znam samo da pozvizdiš kad netko spomene ovu temu.

Koji su te moji komentari još nasmijali? Za mene je ova tema ozbiljna, a ako misliš da sam glupa pa te moji komentari nasmijavaju, napiši mi to u lice.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nina zg - da mislim da si glupa - ne bih te zvala na kavu . da mislim da ismijavaš - ne bih ti odgovorila.

dakle, mogu jedino pretpostaviti da ne piješ kavu!?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Nina... kakav bi to bio svijet kada bi svi razmišljali i činili isto? I ne, nisi me uvrijedila. Imam malo previše životnog iskustva i treba mi puno više do uvrede. samo se moraš naučiti da menaš uvijek pravo i da drugi imaju pravo na svoje mišljenje i odluke. Ma štogod netko naveo razlog za elektivni carski, njemu je to dovoljno bitno da tako i bude.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

gdje nam nesta autorica topica? najurili smo ženu iz vlastitte kuće...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

gdje nam nesta autorica topica? najurili smo ženu iz vlastitte kuće..
    to sam i ja jučer pomislila... tko zna što je s njom... :?

k2007, javi nam se!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Naidjoh na ovu informaciju na netu:

Mozak bebe krvari pri vaginalnom porodjaju
    http://www.24sata.hr/articles/view/44217/

Kako komentirate?

Iako je vrlo lako moguce da je to ponovno vijest tipa onih:
    najnovije istrazivanje americkih znanstvenika pokazalo je da....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa o hematomima i puknutim ključnim kostima sam slušala na tr. tečaju

ne bi me čudilo da su u pitanju vaginalni medikalizirani porođaji s izgonom u dva truda ( malo je neprirodno da za porođaj trebaš trenera koji će ti vikati kad da tiskaš)

hrgovanv

Početno

ne mojmo zaboravit da je "sectio cesarea" rođenje djeteta kroz inciziju trbušne stijenke (laparotomija) i materične (hysterotomije). Prema tome govorimo o opisanom operacijskom zahvatu koji se može napraviti opisanim operativnim tehnikama npr. klasični, istmički, transperitonealni istmički(poprečni).
    Ujedno postoje i indikacije za opisani zahvat a one mogu biti apsolutne, relativne i proširane.
    Postupak može biti prethodno priređen i obavljen prije početka trudova neobavezno, kao mogučnost izbora ali valja naglasit da u svojoj namjeni nije zamišljen kao takav, već mu je cilj spasiti i majku i djete. Jedan ovakav zahtjevan zahvat svrstavati u nešto što MORA bit sloboda izbora malo je too much. To je, i ostat će medicinska intervencija, i to iz domene ginekološke kirurgije koja je ogromna i vrlo važna građa same ginekologije kao kliničkog predmeta.
    Samim time što živimo u jednom komercijaliziranom dobu, komercijalizirali smo i zdravstvo tj. medicinu pa tako možemo boraviti u apartmanima, plačati privatna osiguranja i iz njih crpiti ono što je za nas najbolje.Možemo puno toga što do prije 15 godina nismo mogli.Tako dolaze nova vremena i nove mogučnosti.A sve dok nas 90% koristi smo osnovno osiguranje tj, plaća ga više od zdravstva u ovakvom stanju kao što je u HR ne možemo očekivat već možemo bit zadovoljni da uopće funkcionira i da su komplikacije svedene na najmanju moguču mjeru.
    Pričati o tome tko kome što plaća i tko je porezni obveznik koji zdrav. radnicima daje plaću je neprimjereno jer su ti isti zdrav. radnici porezni obveznici i to je začaran krug. Vani stvari funkcioniraju po principu kolko para tolko mjuze, ja baš ne težim tim spikama joj vani je ovak, vani je onak jer vjerojatno za me muzike ne bi bilo baš puno, a i u ovoj lijepoj našoj, u kojoj naš čovjek najviše voli pljuvat svoje vrijedi KOLKO PARA TOLKO MJUZE! zar ne????Pa ko ima i po guici se maže.........

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam (bila) inkubator. i shodno tome, smatram da sam imala pravo na porod po svojoj želji. normalno mi je da i druge žene imaju pravo izbora.

jer ako netko želi roditi na lopti u kadi na stolici bez rezanja s epiduralnom itditditd - i buni se kad mu se to uskrati - ne vidim razlog da se carski trpa u drugu kategoriju.

možda mi carice imamo pomak u glavi, ali svaka od nas koja je rodila po svom izboru - oporavila se brže i bolje od onih koje su iz medicinskih razloga morale na planirani ili hitni...

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dobro, ljudi, izbor hoćeš li roditi prirodno prirodno ili prirodno neprirodno (mislim na vaginalni pravi ili vaginalni "pomognuti" raznim intervencijama) ipak nije isto kao izbor da rodiš na neprirodan - iako nekima drag - operativni način. Operacija je operacija. A porod je porod. Ne kažem da je carski porod manje porod, ali definitivno osim što je porod, usto je i operacija (rekla bih više operacija, manje porod).

Nemojte me sad kamenovat, ali to mi je kao kad pušači brane svoj izbor pa se čude što to mene smeta da on puši na cesti kad je ionako okolo svjež zrak?! Pa to što je vani ne umanjuje štetnost ni smrdljivost dima.
    Tako ni razni razlozi za elektivni carski ne umanjuju njegovu invazivnost kao metode.

A koliko je izbor invazivne metode dobar izbor - svatko neka odluči za sebe.

Ali opet na kraju - tko voli, nek izvoli!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim te da ne koristiš riječ "neprirodan" kad je u pitanju porod carskim rezom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa dobro, nije napisala devijantan, bolestan, izopacen. nego neprirodan. suprotno od prirodan. jer prirodan bome nije. mozda jest porod. ali nije prirodan.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

riječ "neprirodno" asocira me na sve ovo što si navela.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neprirodna su onda i sva medicinska dostignuća koja obilato koristimo

evo ja ću se sjetiti 2 na t

transplantacija
    , transfuzija

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ako nekoga to vrijeđa, molim oprostite.
    Napisala sam "neprirodno" misleći pritom na opće značenje te riječi, ne na konotacije koje si svatko uz to dodaje. Dakle, neprirodno kao suprotno od prirodnog, a svi znamo kako je ženi prirodno roditi.
    Ja ne mislim loše o carskom rezu kao zahvatu - dapače, hvala Bogu da imamo tu mogućnost. Da je nema, vjerojatno ni ja ni moja djeca ne bismo ovaj porod preživjeli.

Ali ti su zahvati tu da nam pomognu kada pođe nešto po krivu, dakle kad se porod ne odvija prirodno, onda se ne može ni završiti prirodno. Super da su doktori tu.

Nego sam htjela reći da za mene kad je u pitanju izbor, neprirodno nema prioritet nad prirodnim. To je sve.

Naravno da je i transfuzija i transplatacija nešto neprirodno, ali ne samim time i negativno, dapače. U tom je slučaju, po mom mišljenju, loš izbor kada netko npr. odbija transfuziju. Dakle, vjerujem struci kad liječnici odlučuju o indikacijama. Naravno, vjerujem jako i svom zdravom razumu i intuiciji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dupla duplica

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

transplantacija
    , transfuzija
    Da, neprirodno je da si žena transplantira manekenske noge, ili da si ugradi grudi svoje susjede jer su susjedine ljepše. Ali ako nema bubreg, dobro će joj doći i neprirodni tuđi bubreg.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    pa dobro, nije napisala devijantan, bolestan, izopacen. nego neprirodan. suprotno od prirodan. jer prirodan bome nije. mozda jest porod. ali nije prirodan.
    Da, ali ipak je ovo Rodin forum, gdje svi nastojimo biti tolerantni i uvidjavni.
    Npr. isto tako nije bas lijepo za potpomognutu oplodnju reci da je neprirodna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Citiraj maria71 prvotno napisa

transplantacija
    , transfuzija
    Da, neprirodno je da si žena transplantira manekenske noge, ili da si ugradi grudi svoje susjede jer su susjedine ljepše. Ali ako nema bubreg, dobro će joj doći i neprirodni tuđi bubreg.
    kao što sam i ja neprirodno rodila valjda svog neprirodnog sina

i dobila neprirodno litru tuđe krvi

hvala ,ipak toj neprirodi, što smo živi i ja i Marko

over and out

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i još nešto

tko bi od nas tipkao ovdje da je priroda tj prirodna selekcija odlučivala

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

U tri ćoška maria71!
    Po mojem mišljenju ti, tvoj carski i ostali carski rezovi s medicinskom indikacijom spadaju u ovaj dio o bubregu. SIGURNA sam da ti je to jasno!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mendula

nisam pažljivo pričitala tvoj post

oprosti

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa šta ima veze da je neprirodno, pa zar time nismo omogućili našoj vrsti da postane najuspješniji sisavac na Zemlji
    pa neprirodna je sva znanost i religija
    to uopće nije bitno

hoćemo li ugasiti net i vratiti se u pećine
    nećemo

eto rat (borba za teritorij) je skroz prirodan, no je li dobar je drugi par opanaka

nema smisla raspravljati o prirodnosti u našoj civilizaciji

ako žena ima pravo na pobačaj eto neka ima i pravo na elektivni carski
    ali informirani izbor

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ako žena ima pravo na pobačaj eto neka ima i pravo na elektivni carski
    ali informirani izbor
    Konacno, mislim da je ovo bit svega.

Ako zena ima pravo odluciti se na pobacaj, odnosno odluciti da ne rodi, onda valjda treba imati pravo odluciti kako ce roditi.
    Osim toga, cini mi se da kada zena donese odluku da ne rodi, pa pobaci, ima vecu podrsku, odnosno razumijevanje za taj cin, nego zena koja odluci rodit carskim rezom.

Zene koje se odluce na ab skloni smo opravdavati socijalnim prilikama, losim obiteljskim odnosima, financijskom situacijom i sl., ali kada zena odluci zadrzati dijete i roditi ga na carski rez, onda je : nedovoljno informirana, zahtjevna, pripadnica jet seta, pomodna...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ili jos bolje, savjetuje joj se da posjeti psihologa da se rijesi svojih strahova...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ili jos bolje, savjetuje joj se da posjeti psihologa da se rijesi svojih strahova...
    ja sam se bojala poroda (mama moja imala tipični rutinski s extra dripom, pa je njezino iskustvo meni utjeralo strah u kosti) i mislila eto dobro da imamo carski
    no kad sam zatrudnjela , naletjela sam na Rodu i portal o prirodnom porodu, tako da su me te informacije preobrazile u pobornika prirodnog nemedikaliziranog poroda

informacije, informacije, informacije

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

informacije, informacije, informacije
    Da, ali nazalost cesto se ogranicava pristup informacijama o carskom rezu, pod izlikom da je to medicinska intervencija, a ne nacin poroda.

Ja sam za slobodan izbor: svaka zena treba imati pravo izbora kako ce roditi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Usporedba s transfuzijom - razmislite malo... da vam daju izbor hoćete li korigirati anemiju tako da 6 mjeseci uzimate željezo, ili da dobijete koju litricu krvi, što bi izabrali? Da li bi 6 mjeseci bi kakali crno, imali zatvor i malo bi vas bolio želudac - ili bi dobili transfuziju i:
    a) bili bi super za par dana, bez posljedica
    b) dobili bi neku blažu posttransfuzijsku reakciju (temperatura, osip)
    c) bilo bi ili ne bi bilo reakcije ali bi stvorili antitijela i slijedeći put bi vam bilo teže naći odgovarajuću krv
    d) dobili bi neki od virusa na koje se ne testira (ebv, cmv) koji nisu posebno opasni ali vam baš i ne trebaju
    e) dobili bi neki od virusa na koji se krv testira, ali je davatelj bio u fazi kad se bolest još ne može detektirati metodama koje se koriste.
    Ovdje sam dala primjer korekcije anemije, a ne životne ugroženosti od krvarenja, jer mi se čini da je to u rangu elektivnog vs. medicinski indiciranog carskog.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo javljam se i ja, nakon sto godina... vidim da se tema koju sam pokrenula proširila i, iako me zanima svaka informacija i svaki post, jednostavno nemam snage čitati.... zamara ovo neprestano prepucavanje i pokušaj provlačenja samo VLASTITE teze o ovom ili onom... mene zamara već samo čitanje, vas ne? ne bih se voljela više ni uplitati. žao mi je što sam uopće pokrenula temu, zanimale su me isključivo informacije. NITKO NIKADA NEĆE BITI U PRAVU. često nismo u pravu ni kad je riječ o nama samima, a kamoli drugim ljudima, tuđim životima, doživljajima, iskustvima, osjećajima, tegobama...da dalje ne nabrajam. u tome i jest ljepota prirode i života, da svatko odskače od onog drugog, ne samo po načinu razmišljanja već i djelovanja. i snosi posljedice, koje ne moraju biti neugodne, mogu biti od izuzetne ljepote. ali nije na drugima da sude, čak ni ako je riječ o pogreškama. nekako mi se čini da je ova debata prerasla samo 'vaginalno vs carski' tematiku...tu se javlja problem neshvaćanja i tupljenja, uvjeravanja....koje očito nema kraja. stoga se ispričavam ako sam, odgovorna što sam sve prva 'zakuhala', ikoga povrijedila, i ako je itko ikoga povrijedio ovim putem. ne shvaćam samo što je vama, pa sve smo žene, nečije mame ili ćemo to tek postati. pitam se gdje je podrška i toplina kao čiji izvor je (pretpostavljam?) ova web stranica uopće zamišljena...?? :/
    veliki pozdrav svima, iskreni. i svima vam još jednom, jer ne znam jesam li stigla prije, čestitam na dječici, pogotovo onoj koja tek dolaze

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ipak.......ne mogu odoljeti postaviti jedno pitanje ženama na forumu koje zagovaraju prirodno, a napadaju ''''neprirodno''''' rađanje carskim rezom......
    zanima me što mislite o slijedećem (i nema tu nikakve ironije, jednostavno svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa da čujem vaše...) :

u nekom sam od prethodnih postova pročitala nešto u stilu... 'žene koje hoće na carski zbog SVOJIH razloga ne razmišljaju o djetetu već samo o sebi'.. (neka se ne uvrijedi autor ako sam krivo interpretirala, jer ovo NIJE citat)
    zanima me ako je neka žena (ne nužno ja) nekim svojim traumama toliko isfrustrirana time što će morati roditi vaginalno, da više nema snage ni veseliti se ičemu, čak ni nadoilazećoj bebici koju naravno voli bez obzira na sve.... ali jednostavno je toliko povrijeđena medicinskim, društvenim i zakonskim odredbama koji je zakidaju za izbor načina poroda, da je depresija dovodi do svakakvih ružnih misli...ustvari je ta njena psihička trauma ODVAJA od djeteta... i ako je već sada tako, tko zna što se može dogoditi kad padne u postporođajnu depresiju zbog istoga....tko će tada kupati bebicu s užitkom, presvlačiti je, dojiti, ljubiti i voljeti najviše na svijetu......? smatrate li da u takvoj situaciji dopuštanje rodilji da odabere vlastiti put rođenja svog djeteta (koji najviše odgovara njenom tijelu, znači i psihi) ipak POMAŽE DJETETU i njegovoj budućnosti, a ne samo majci da "progura svoje sebične ideje"? jer vjerujem da je povezanost majke i djeteta najbitnija stvar na svijetu, pogotovo u samom početku djetetovog života. pa ako je mama sretna i zadovoljna, to ima JAKO PUNO VEZE i s djetetovom srećom, zar ne....? svaka čast majkama koje su mogle voditi potpunu brigu za svoje novorođenče prolazeći pritom post porođajnu depresiju......ali meni se sve nekako čini da ja nekako ne bih mogla. ne jer previše mislim na sebe, a premalo na dijete, već zato što je depresija psihički poremećaj na koji je u iznimnim situacijama lako utjecati samo autosugestijom. u ostalim slučajevima rađaju se svakakve ružne situacije....o kojima sada radije ne bih.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad bi to znala da je to razlog za carski ja bi stavila obje ruke u vatru za garanciju, da trudovi i tolerancija bolova koju je zensko tijelo sposobno napraviti zatomit ce svaki problem eventualni iz psihicki ili fizicki problem iz proslosti. Bol je tu savim drugacije gledana od strane zenskog tijela i omamljivanje od trudova je tako jako da zene nisu svjesne koju jacinu boli odjednom mogu izdrzati. Vjerujem da to svaka zena moze podnijeti bas iz ovog razloga jer trud ne unistava zenu koja rada, on je omamljuje u toj mjeri da izlazak djeteta je na kraju dozivljava kao najmanje bolan makar je najbolniji... Zato jos jednom kazem garantiram ti da sam porod uz dobru organizaciju nece umanjiti ili promjeniti tvoj osjecaj prema djetetu, on ce te procistiti u svakom smislu...

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga, imaš pravo. Nismo se baš iskazali u toleranciji, ja prva. Sad mi je neugodno, ali neka mi je...

Valjda nam je žustra rasprava neka vrsta zamjene za ratove, jeli tako McGrubi?

Što se tiče ovog primjera, mislim sljedeće: Ako se tako postavi kako si postavila, izgleda kao opravdana indikacija za carski. Ali:

1) Moje iskustvo: vaginalni prošao bez depresije, carski je slijedila depresija. (Ima i veze s lučenjem hormona i stvaranjem endorfina u mozgu...)

2) Što znam o depresiji: Naravno, na pojavu depre utječe i obiteljska sklonost, i okolinski faktori, i naša očekivanja tj. što o svemu tome mislimo...tu si skroz u pravu.
    Ali - dobar način borbe protiv depresije je aktivacija, tj. uključiti se u aktivnosti i to fizički. U tom smislu vaginalac može pomoći, dok bi izabrati carski rez bilo ići niz vodu i na neki si način pomoći da depresiraš. S druge strane, i sa strahom se je najbolje suočiti i učiniti ono što nas plaši.

E sad, taj tvoj primjer je težak i slažem se da je porod kao takav "big deal" i ozbiljna stvar. Zato potpisujem što je netko rekao - ova žena koju si opisala trebala bi se javiti psihologu.
    Ako netko misli da je to nešto pogrdno, neka kaže zašto? Pa psiholozi baš i služe za upravo takve situacije...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Zato jos jednom kazem garantiram ti da sam porod uz dobru organizaciju nece umanjiti ili promjeniti tvoj osjecaj prema djetetu, on ce te procistiti u svakom smislu...
    :shock: :shock: :shock:

na temelju čega garantiraš? čime garantiraš? kako garantiraš dobru organizaciju poroda? kako znaš kakvi su osjećaji xx žene - da možeš garantirati da se osjećaji prema djetetu neće umanjiti ili promijeniti, kako znaš da to može pročistiti u svakom smislu???

pa tvoje iskustvo ne može biti garancija za DRUGU ženu. ono može biti garancija za tebe.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dupla duplica prvotno napisa
    Ali - dobar način borbe protiv depresije je aktivacija, tj. uključiti se u aktivnosti i to fizički. U tom smislu vaginalac može pomoći, dok bi izabrati carski rez bilo ići niz vodu i na neki si način pomoći da depresiraš. S druge strane, i sa strahom se je najbolje suočiti i učiniti ono što nas plaši.

E sad, taj tvoj primjer je težak i slažem se da je porod kao takav "big deal" i ozbiljna stvar. Zato potpisujem što je netko rekao - ova žena koju si opisala trebala bi se javiti psihologu.
    Ako netko misli da je to nešto pogrdno, neka kaže zašto? Pa psiholozi baš i služe za upravo takve situacije...
    :? :? :?

moje iskustvo: žene koje su rodile na način koji su SAME IZABRALE - nisu padale u depresiju.

sva sreća da psiholozi razmišljaju na drugi način, i treba ih posjetiti. ali u svrhu da nam potvrde kako je s nama sve u redu - jer nastojimo ostvariti svoje želje na svoj način - neovisno o tome što neki misle o njima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •