-
Rolete ili grilje
Sva stolarija je bijela drvena.
Dosta mi je vise stalno prljavih prozora, prozora koji se cijede iznutra svako jutro u sezoni grijanja i budjenja cim sunce izidje.
Imamo venecijanere ali nismo zadovoljni pa se dvoumimo..alu bijele rolete ili PVC bijele grilje?
Ako netko ima iskustva, molim prednosti i nedostatke obiju varijanti..cijena znam da je priblizno ista, ako cak grilje nisu i malo skuplje.
Uskoro planiramo staviti i novu fasadu na kucu, pa to pretpostavljam ide nakon fasade..ili prije :?
-
Ja bih se prije odlučila za rolete jer mi se nekko čini lakše podešavati otvor ulaska svjetlosti u prostoriju, nego kad imaš grilje. Kad su grilje na prozorima, uvijek mi je nekako tamno u prostoriji, mislim da ne propuštaju toliko svijetlosti, osim ako nisu skroz otvorene. Osim toga rolete je lakše očistiti i jeftinije su. Za grilje bih se odlučila da živim u Dalmaciji.
-
Rolete su dosta jeftinije. I slabije izoliraju (svjetlost, toplinu/hladnoću, zvuk). Ali se otvaraju/zatvaraju bez otvaranja prozora. Mi imamo persijane (tj. grilje) i u našim krajevima ništa drugo ne dolazi u obzir. A račun od struje je puuno manji nego kad su bile drvene.
-
Ne bih se složila sa sis. Upravo rolete bolje izoliraju zvuk i toplinu. Ako bih morala birati između roleta i grilja, izabrala bih rolete. Lakše održavanje i uporaba, mogućnost regulacije.
E postoji još jedna varijanta, a to su vanjske žaluzine. Slično kao venecijaneri, samo su letvice šire (5 ili 8 cm). Ja sam kod sebe na dnevnom boravku (velika staklena stijena) ugradila žaluzine iz više razloga: estetski mani najljepše izgledaju, regulira ze kut zakrivljenosti lamela pa sam biraš količinu svijetlosti koje ulazi u prostoriju, a iz vana si ipak zaštićena od pogleda, kad je oblačno vrijeme okreneš ih kontra i tada ti svijetlo reflektira prema unutra. Jednostavne su za rukovanje, mogu imati čak i elektromotor. Na svim ostalim sobama ugradili smo rolete, jer one tamo imaju svoju punu funkciju - zamračivanje i izolacija. I to još Al rolete punjene PE pjenom, koja je savršeni izolator.
Kod grilja me najviše smeta što moraš otvarati prozor da ih zatvoriš. A sad zamisli, vani lije kiša....
Ne zaboravite na izolaciju kuće prije fasade.
A što se tiče da li ugraditi prije ili poslije- ovisi o tome što želiš. Mogu obje varijante. Rolete imaju vanjsku kutiju. pa je možda bolje staviti ih prije izolacije i fasade. Grilje imaju svoj zakretni kut otvaranja, pa je možda bolje stavljati ih nakon fasade.
-
ja imam
ALU rolete i super su, ispunjene su izolacijom i nisu ka one stare plastične koje su bile šuplje
inače ti ne preporučam , nikako, uzimati PVC grilje jer su osjetljive na jake nalete vjetra, ako ćete grilje onda ili aluminijske ili drvene
-
Alu grilje su skuplje od roleta.
Alu rolete su jako dobar izbor jer je svaka lamela punjena poliuretanom tako da su čvršće,trajnije,daju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju.
Moja preporuka ti je da na neke prozore staviš vodilice na izbačaj.
Ukoliko se odlučiš za Alu rolete sa alu vanjskom kutijom i alu vodilicama mirna si slijedećih 50 godina.
Također ćeš produžiti rok trajanja drvenim prozorima.
Ukoliko imaš još nekih pitanja slobodno mi se javi na pp,to mi je struka.