Ima li koja friška curka koja je u Citu obavila IVF-a. Ja planiram IVF pa se mislim da li opet na VV (male šanse zbog punkcije bez anestezije) , IVF ili Cito - koji mi je "iza kantuna". Kakvi su rezultati, zna li tko? :?
Hvala !
Ima li koja friška curka koja je u Citu obavila IVF-a. Ja planiram IVF pa se mislim da li opet na VV (male šanse zbog punkcije bez anestezije) , IVF ili Cito - koji mi je "iza kantuna". Kakvi su rezultati, zna li tko? :?
Hvala !
Noa, nisam radila IVF u Citu (bila sam samo na neke briseve, rođena sam Splićanka, ali živim već 20 god u ZG-u). Liječila sam se na VV-u pa evo ti nekih pluseva i minuseva (a vjerojatno dosta i toga sama znaš).
Cito - ginići nemaju toliko iskustva s IVF-ovima, ali imaju sigurno novu opremu, plus imaju jaako iskusnog biologa s VV-a, dr. Romca, koji je godinama radio na VV-u i ima puno iskustva, što nikako nije nebitno.
VV - gužve, ne znam u kojem je oprema stanju, super iskusan doktor Lučinger.
Bilo je par cura koje su radile IVF-ove u CITO-u, posearchaj malo po forumu.
noa......... i ja u dilemi...dal da u cito prvo obavim jedan IVF prirodni...?
znas li za kakve cijene kod njih u pogledu IVF STIMUL.? I IVF PRIRODNOG?......dr. Romac se u pon. vraća pa ću dogovorit sastanak.. sve detalje ću ga ispitati.. pa mozda i upali.( mada imam endometriozu).. a istovremeno dogovaram IVF stimul. u LUČY-A ... ( vjerojatno termin nece biti tako brzo).navodno ovi prirodnjak nije smetnja da se odmah napravi i IVF stim. ako prvi nije uspio..
....
![]()
Cure,
mene to isto jako interesira, ako bi mi netko mogao dati informacije. Mislila sam ici na postupak u CITO (dragi je iz Splita i njegovi stanuju 2km od klinike) krajem ove godine pa mi ih je nekako nezgodno gnjaviti tako puno prije postupka, a mozda bi mi netko znao reci.
Imam ova pitanja:
- da li rade blastice, i da li imaju neke kriterije kad idu na blastice (npr. dovoljno embrija 3. dan (koliko?), kvaliteta embrija itd.)?
- da li dobijete slicice embrija ili kakvu informaciju o njihovoj kvaliteti (kakvu)?
- tko odlucuje koliko embrija transferirati? Da li se vas uopce pita za misljenje? Mi smo imali embrije losije kvalitete pa bi mi bilo jako bitno da ih vratimo dovoljno za neku ozbiljnu sansu, a i nismo zainteresirani za zamrzavanje jer ne zivimo u Splitu. Spremni smo prihvatiti neki razumni (ne preveliki) rizik za viseplodnu trudnocu. (Zadnji put, 4. IVF, vratili smo 4 embrija za jednoplodnu trudnocu.)
- koji je postotak uspjeha u klinici i koliko je bilo ciklusa do sada ili koliko ima prosjecno mjesecno zena u postupku?
- da li bi doktor bio dovoljno fleksibilan da proba jedan vrlo nestandardni protokol stimulacije koji se kod mene pokazao uspjesnim (jer su ostali imali lose rezultate)?
- da li doktor propisuje dexamethasone (imam granicni imunoloski problem)?
- e, i bi li se jedna od vas usudila komentirati na forumu o tome kakav je dr. Poljak - meni je nakon sto sam vidjela jedno petoricu doktora koji se bave IVFom jako vazno kakav je covjek i postala sam jako osjetljiva oko toga - mislim ono, ne treba biti osjecajan i drzati me za ruku, ali korektan, bez podsmijavanja (bilo otvorenog ili impliciranog), ne odnositi se s visoka, uvazavati moje zelje i misljenje, to mi je minimum koji trazim kod doktora koji ce mi gledati intimne dijelove tijela, je lii jos gore, lijeciti.
puno hvala!!!
Nisam bila u CITO-u na postupkuu, ali mislim da u Hrvatskoj i okolini nitko baš ne uvažava pretjerano imunologiju, sve se to vodi kao to je eksperimentalno, osim dr. Baumana na Sv. Duhu koji se jedini otvoren za "eksperimentiranje" s imunologijom. Ako inzistiraš od dr-a na svom uspješnom protokolu i sigurno mu pristupiš, mislim da te neće odbiti, ali sumnjam da će ti to sam prepisati.
A propos vraćanja više embrija i tih 4 koje ti spominješ, sumnjam da će te od toga odvraćati i vjerujem da će se s tobom konzultirati oko toga, pogotovo ako zatražiš. Ali, svakako to unaprijed treba provjeriti i dogovoriti. Još nije zaživio, a svi se nadamo da niti neće, taj zakon koji bi imitirao talijanski.
Pino;što se tiče Poljaka ja ga doživljavam kao super iskrenog tipa,malo je grez ,ali u totalno pozitivnom smislu.Nema nikakvog muljanja,ja sam se s njim dogovorila da u slučaju više oplođenih stanica vraćamo samo dvije i on se složio da je moj feeling oko toga najvažniji.
Ne drži te za ruku,ali se trudi da sve prođe što brže i sa što manje neugode,komentira ono što radi, priča s tobom tako da mi nikad nije bilo loše,a što mi se znalo događati i to ne zbog boli nego zato što ne bih znala što se događa,pa mi je od cijele situacije znalo i pozliti(reklo bi se control freak)
Što se tiče blastica mislim da bi bilo najbolje da se naručiš na razgovor kod Romca,koji je by the way jako zgodan i simpatičan,mislim da će ti odgovoriti na sva pitanja-probaj na njihovu web stranicu,i tmo možeš postavljati pitanja Poljaku na koja on stvarno i odgovara,vjerovatno se može kontaktirati i s Romcem.Javi ako imaš pitanja vezanih za sam postupak.Sretno!
[..cure dal se kakvi lijekovi piju kod IVF prirodnog??.. i još me jedna stvar brine......svi ovi odvratni napitci , trave i sl....dal se to smije piti ako se ide u postupak IVF prirodnog?....
a odnosi tijekom postupka ? preporučljivi ili ne ?---hah baš se mislim i čemu ako nije uspjelo 5 godina.
pusa.
:D
Cure i ja se nadam jednom prirodnom IVF-u u Splitu vrlo brzo.
Razgovarala sam sa mojim doc-om u Sa oko toga i rekao mi je da se za prirodni IVF ne uzimaju nikakve stimulacije ili sl. nego se radi samo obicna folikulometrija, i punkcija kada procjene da je vrijeme.
Postoji i neki blago stimulirani prirodni IVF, kad se stimulacija radi klomifenom ili sl. da se dobiju dvije-tri stanice (da bi se povecale sanse) a prije punkcije ide klasicna stoperica. Eh sad, mana je ta sto se moze desiti pogresna procjena, pa folikul pukne prije nego su predvidjeli, ili O bude bas u nedjelju, a oni nedjeljom ne rade i sl. Zato su i procenti T iz prirodnih postupaka puno manji.
Meni se ipak cini da vrijedi rizikovati taj manji postotak (neka me neko ispravi ako grijesim) jer je sam postupak manje stetan za generalno zdravlje zene. Ukoliko postoji normalna ovulacija, zasto ne pokusati? Pogotovo sto je prirodni IVF punoooo jeftiniji od stimuliranog, pa mozete napraviti i par prirodnih za istu cijenu jednog stimuliranog.
E ovo je sve bila samo teorija. Ima li neko prakticnog iskustva u svemu ovome?
Bila u CITO-u sad za Božić dok sam bila doma na brisevima i informirala se kod ženske dr. koja mi je to vadila za ev. prirodni IVF - ona mi je rekla da se u CITO-u u prirodnom ciklusu ipak prakticira ta blaga stimulacija s klomifenom ili femarom, koliko sam shvatila, ne rade baš skroz "na suho".
Pa dobro, i tih 50mg klomifena dnevno stvarno nije puno, a neko mi je rekao da se te blage stimulacije mogu ponavljati i do 6 ciklusa zaredom :shock: . Meni to uopce ne zvuci lose.......
Meni su objasnili da je to zbog toga da kad već punktiraju da povećaju šanse da bude jajne stanice. Na VV-u je npr. nekakvo pravilo da se može u 3 ciklusa zaredom s klomifenom, a onda pauza - klomifen zna stanjivat endometrij pa zato. Sve ti jako ovisi kako žena reagira, neke bolje reagiraju na klomifen po broju j. stanica (tipa 2-3), nego na gonal (npr. 1). Neke žene na klomifen imaju jače nuspojave nego na gonal, ali u pravilu je obrnuto - ja klomifensku stimulaciju ne bih ni osjetila, jedino sam 2x od njega (mislim) dobila endometralni polip. Neke žene imaju s klomifenom poremećaj vida (dupla slika - to je jako rijetko, ali događa se) i u tom slučaju se s tim prekida. Dakle - treba probat u svakom slučaju, pa onda vidit. Naravno da je to puno, puno blaža stimulacija nego ona prava, velika timulacija, go for it po meni.
Cure moje,
Ja sam pacijentica poliklinike Cito već godinama. Pokušala sam pohvatata sva vaša pitanja ali vjerovatno ću nešto preskočiti pa me ponovno pitajte. Ja sama do sada imala 3 pokušaja na Citu i spremam se za 4. u ožujku. Što se tiče osoblja meni su svi super. Uvjeti na klinici su odlični. Dr Poljak je jedan jako jednostavan i iskren čovjek a ja to ipak najviše cijenim. Volim kada znam da će mi reći istinu pa ma kakva ona bila, ne želim da mi se uljepšava nešto što nije takvo. Osim toga volim što se u toj klinici osjećam opuštenom i mogu sa svima razgovarati o svemu. Nema one ukočenosti na razni doktor-pacijent. A dr. Romac, e taj je stvarno zgodan 8) i naravno veliki stručnjak. Sa njime sam satima razgovarala kada sam htjela i trebala i stvarno se može sve dogovoriti. Treba samo jasno reći što želiš i oni će to sigurno poštovati uz naravno, savjet ukoliko oni ne misle da bi tako trebalo biti. Ja imam veliko povjerenje u njih i zato prihvaćam savjete koje mi daju, a mislim da je povjerenje najvažnije u ovim našim situacijama. Klinika je nova, moderna. U opremu se ne razumijem puno, ali znam da je to ekipa koja radi s puno entuzijazma i želje za uspjehom i zato mislim da sve cure koje su u blizini klinike, a imaju mogućnost (financijsku) trebaju ostati doma. Što se tiče blastica mislim da ih čekaju kada žena ima puno JS ali uvijek ostaje mogućnost da i ukoliko ih je manje zatražiš da doktor pričeka sa transferom ali sve ovisi o ocjeni biologa koji ipak najbolje zna. Sličice naravno, dobiješ uz objašnjenje o kvaliteti stanica. Ovo je moje iskustvo koje sam vam željela reći. Ima puno cura na forumu koju su pacijentice dr. Poljaka pa neka kažu i one svoje iskustvo. Moja 3 postupka nisu dobro završila (vanmaterična i dva -) ali znam da oni nisu krivi za to i da su učinili sve a ishod ipak ovisi o "Onome gore". Eto, ako vas još nešto zanima pitajte, a cijene možemo na pp.
Garfy ako znas koliko je prirodni IVF, molila bih te za pp. I ne znam ima li razlike posto sam strani drzavljanin????
wonderwoman, imas pp.
ina33, dr. Poljak preporuca stimulaciju Femarom, iz razloga koje si navela, ali ako inzistiras rade i "na suho".
Wow, višesatni razgovori s biologom (i to Romcem 8)), dobivanje slikica... Iskren razgovor... Ma, to po meni stvarno ne zvuči loše, po meni je to bolje to od pristupa turbo optimizma za svaku ženu koji kod mene ima kontra efekt. I ja sam bila impresionirana novouređenim prostorom i mislim da u MPO-u i starost opreme igra neku ulogu... Dosta pluseva za CITO![]()
Mislim da su mene vec osvojili.
Dr. Poljak će otvoreno reći šta misli i kolike su šanse za uspjeh. E sad, nekome se to sviđa, a netko to ne voli. Zaboravila sam reći da je mene maximalno osvojio kada me nakon punkcije zvao u 7,00 ujutro da me pita kako sam, a kada sam završila u bolnici zbog vanmaterične nije prošao dan da mi neki od doktora tamo nije rekao da me pozdravlja dr. Poljak i znala sam da sam sigurna. Razgovarao je sa MM, objašnjavao mu i tješio ga. ON je jednostavno čovjek sa svim svojim osjećajima tuge, radosti i ljutnje i ne ustručava se to pokazati. Neki to vole neki ne. Meni je iskrenost u ovome jako važna i želim znati na čemu sam i zato me oduševljavaju. Što se tiče razgovora s Romcem mislim da nikoga nije odbio samo to treba zatražiti. Ja tražila i dobila.
WW jel se spremaš za Cito,nemoj da prođeš pored mene da nesvratiš SLUČAJNO!
WW jel se spremaš za Cito,nemoj da prođeš pored mene da nesvratiš SLUČAJNO!
Mogu li i ja dobiti info o CITO jer bih i ja na prirodnjak u Split. Trazila sam ih na www ali bezuspjesno.
Koliko kosta? Koliko se ceka? Kako doci do njih? :?
WW znas li kad ides?
Danke!
Zaza![]()
Pa kako bezuspješno - nije ti google našao? Evo adrese: www.cito.hr, za drugo neka druge odgovore. Sretno!
Zazo, ne ceka se, a na stranici imas - pitanja i odgovori. Ja sam im sinoc pisala i vec jutros dobila mail. Vrlo su ekspeditivni. Cijene ti saljem na pp.
Oh super! Hvala puno. Idem odmah procackati.
Hvala WW. Cujemo se na pp.
![]()
Curke ima li u Cita opća anestezija kod punkcije?
Da, da. Sta mislis sto smo mi toliko odusevljene?
Drage cure,
puno hvala na utiscima i informacijama! Zahvaljujuci vama sam se odlucila da im pisem.
Wonderwoman, poslala sam email dr. Poljaku u utorak, ali nisam uopce dobila odgovor. Jesi ti slala na pitanja@cito.hr ili kroz formular na web stranici? Kad se spremas u postupak?
Poslala sam pitanja preko formulara sa web stranice. I vec mi je dva puta danas pisao :D.
Za postupak nisam jos sigurna. Mislila sam vec mart, ali me moj doc danas malo odgovarao od toga. Kaze da bi mi on ipak savjetovao normalan stimulirani postupak, pa kad vec imam punkciju i primam anesteziju, da barem dobijem vise JS. Razlog je taj da svaka anestezija nosi rizik, i da svaka punkcija ipak ostavlja traga i oziljke na jajnicima. A u prirodnom ciklusu su sanse ipak puno manje nego u stimuliranom..........
U svakom slucaju, ja nisam odustala. Mislim da cu napraviti jedan prirodnjak na proljece pa kud puklo da puklo. A mozda mi se i posreci.....![]()
WONDERWOMAN.....poslala sam ti pp... .........ps odusevljava me ta tvoja slicica.
Zanima me da li netko zna kakav je uspjeh prirodnih (femarki) na CITU? Ja nikako nisam u stanju donositi odluke i razmišljam o postupku u kasno proljeće, ali nikako nemogu odlučiti da li ići na prirodni ili stimulirani. Bila u MB u 11.2006. i imam novi termin u 12.2007., a u međuvremenu pokušavamo malo i sa homeopatijom. I sad je pitanje ubaciti još jedan postupak ove godine, da ili ne i kakav.![]()
Dr Poljak mi je napisao da su im prirodni postupci 17-18% uspjesni. S tim da to nisu skroz prirodni, nego ovi malo stimulirani postupci.
Wow, čini mi se velik postotak, ja sam mislila da je manji, a opet, nisam se baš informirala jer ja uglavnom nemam manervarskog prostora za ić na prirodnjake, tj. ne oporavim se dovoljno između dvije stimulacije.
Kakav oporavak? Koliko ja znam, izmedju prirodnih postupaka ne moras nista da cekas. ILi mozda grijesim?ina33 prvotno napisa
U svakom slucaju, posto vidim da ima dosta zainteresiranih, ovo ispod je dio maila koji sam primila od Dr Poljaka. Cijene nisam pisala, ali ako nekoga jos zanima, moze na pp.
Poštovana,
zahvaljujem na interesu za program izvantjelesne oplodnje u našoj ustanovi.
Evo odgovora:
1. Za sada nema liste cekanja
2. Cisti priodni ciklus provodimo samo ako inzistira pacijent i procenat uspjeha je oko 10 % po postupku. Uglavnom provodimo blagu stimulaciju tabletama Letrozol i zahvaljujuci tome uglavnom dobijemo 2 do 3 jajne stanice. Trenutni postotak je 17,8%.
3. aspiracija se može izvesti u anestaziji, ali je u prirodnom ciklusu uglavnom dovoljna lokalna anestezija.
Draga wonderwoman,
Hvala puno! Ja bi uskoro trebala do njih da razradimo strategiju, tako da je ovo više nego korisno! Nekako i ja naginjem "prirodnom", vidjet ćemo što ekipa kaže.
![]()
Wonderwoman, mislila sam na oporavak od punog stimuliranog IVF-a di se ono traži razmak od 6 mjeseci između dvije stimulacije. Ja sam jedna od onih žena kojoj menga luduje nakon stimulacije i ne dobijem prirodno ovulaciju nekih 4-5 mjeseci nakon stimulacije (to ide 40 dana, pa 21 dan, bez debljanja endometrija i normalne funkcije jajnika) za to ne stignem ubacit koji prirodni između dviju stimulacija. Nije svakoj ženi tako, u stvari upoznala sam još samo jednu koju stimulacije ajmo reć slično "kosnu".
Zanima me da li na Citu rade punkcije i transfere subotom i nedjeljom, koliko ste bile nakon punkcije i transfera ležale u ambulanti i koliko dana ste mirovale nakon svega.
Rade i subotom i nediljom. Ja sam zadnji put imala punkciju subotom. Nakon anestezije ležiš koliko ti msliš da ti treba. Nitko neće reći da ideš. Ja sam oba puta muku mučila jer sam htjela ići doma a oni su mi govorili da trebaš još ležat. Nakon opće je to oko 2 sata, a nakon lokalne oko pola sata. Ovisno koliko ti sama osjećaš potrebu da ležiš. Što se tiče mirovanja nakon nijedne punkcije nisam mirovala kada sam došla doma, a nakon transfera malo pripazim 3 dana da ne radim ništa teško, a onda kasnije se normalno ponašam iako naravno i dalje pripazim da se ne preforsiram.katica prvotno napisa
A kad kazes lokalna anestezija mislis na analgetik ili????
Mislim na neki koktel anelgetika i nekakvog opijata od kojega ti je sve hy life. Dobiješ ga u guzu, čekaš petnaestak minuta i onda ti još stave anestetik na cerviks i čekaš još oko 5 min. i onda počinje punkcija. UGlavnom ublaži bol maximalno. Meni su zadnji put folikuli bili malo zavučeni pa me malčice bolilo. Cure koje nisu imale takvu situaciju kao ja kažu da nisu ništa osjetile.
A jesi radila pod opcom kod njih nekada?
Jesam u stimuliranom postupku. Imala sam 12 JS pa je trebala opća. Lokalnu koriste samo u prirodnim ciklusima kada imaš 1-3 JS.
Tada sam bila u klinici Salus koja je u sklopu poliklinike Cito. Imala sam svoju sobu. MM je bio samnom u sobi, kada su mene odveli on je otišao (dati spermu) i kada sam se probudila bio je u sobi. Uz mene je bio snesteziolog i dr. Poljak koji me došao obavijestiti koliko su stanica našli.
Hvala ti puno. Ovo mi je stvarno super za znati. I lijepo je cuti da ima i tako super doktora i klinika.
Evo i mene, dobila sam odgovor jos u subotu, moze sve sto sam htjela, super sam zadovoljna! Tako da ako netko planira u CITO ljeto/jesen, mozda se vidimo!
Hvala cure na informacijama!
eh da, samo da kazem, napisali su mi da je postotak uspjeha stimuliranog postupka 29% i da su do sad imali oko 60 pacijentica.
Sretno cure, Ja sam tamo nadam se, u ožujku pa ako netko bude samnom neka javi.
Ja bih po sadasnjim planovima mogla biti. Javim se kad budem sigurno znala.Garfy prvotno napisa
![]()
Pino, ja neću više u postupak, ali živim tu i volila bih te upoznati. Mogu doći i tu u bolnicu na kavu (imaju kafić znakovitog imena - Virus).Pa mi se javi malo prije da razmijenimo mobitele.
Virus, hehehe. Definitivno, Danijela, i meni bi bilo jako drago upoznati cure iz Splita. Bas si me obradovala!
Kad rade punkcije i transfere oko kojeg sata? Hvala na ovom i prethodnim odgovorima
Kate
Punkcije obično budu ranije ujutro 8,00-9,00 sati, ovisno koliko ima žena za taj dan, a transfer ovisi o biologu i o "stanju" embrija. Meni bi obično bila oko 12,00 ali mislim da je slučajno bilo u isto vrijeme.