Ako netko ima recept za paradižot, a koliko se ja sjecam u njega idu petit beurre keksi, dakle nisu šnenokle!
Ako netko ima recept za paradižot, a koliko se ja sjecam u njega idu petit beurre keksi, dakle nisu šnenokle!
isto kao snenokle samo na dno zdjele stavis ptiber i onda na njega snijeg pa prelijes zutim
mi se neki dan napucali
ivarica prvotno napisa
zutim? zumanjcima ili vanilijom?!
žuti je valjda onaj uvarak od jaja, šećera, mlijeka i vanilije, šta drugo?
Meni je to poslastica koju obožavam, a jaja, šećer i mlijeko uvijek imaš doma
potrebno:
1 l mlijeka
5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika (ravna ne prepuna) pudinga od vanilije
Staviš litru mlijeka da kuha. Za to vrijeme stučeš bjelanjke sa 4 kašike šećera, što čvršće to bolje. Na mlijeku koje lagano kuha okreneš po veliku kašiku tučenog bjelanjka. Onako naprave se neke kao loptice nepravilnog oblika... jako nepravilnog oblika.
U već pripremljenu posudu na keks, tipa pettit beure slažeš taj "kuhani" bjelanjak. Na brzinu smiksaš 5 žutanjaka s jednom kašikom šećera i jednom kašikom pudinga od vanilije. Jaja, šećer i puding malo razrijediš sa ostatkom mlijeka (otprilike 1 dcl) i onda to sve pomješati sa ostatkom mlijeka i skuhati kao puding, ali samo malo da baci ključ na laganoj vatri. Ako se ova žuta smjesa baš nakuhava, razdvoje se jaja i mlijeko... bude bljak. Samo malo minut - dva onako na laganoj vatri neka kuha uz neprekidno miješanje. Ta žuta predivna krema se prelije preko keksa i bjelanjaka i onda još malo čokolade u prahu ili nagratane čokolade.
.. meni je paradižot full mljac poslastica
meni je svaki dosad paradižot koji sam probala bio buuuuuuuu![]()
nikako da mi lipo sidne
a valjda ti previše sliči na šampite![]()
ja ne stavljam secer u bjelanjke, samo u zumanjke
Ni ja ne stavljam šećer u bjelanjke, a sve pospem s naribanom koricom limuna (i čokoladom u prahu).
ja ko fritulica
i ne stavlham nikakav puding :?
meni je super kad se gore prelije rastopljeni/poprženi šećer; ne znam kak se to točno zove, karamelizirani šećer :?
e, baš mi je to najbolje kod šnenokli (i sličnih varijacija na temu)![]()
ni ja ne stavljam puding, prvi put čujem za to :/
Ni ja.zrinka prvotno napisa
![]()
ni ja ne stavljam, vjerojatno neki stavljaju zbog zgusnjavanja.
paradižot=paradižet=šnenokle=žličnjaci od snijega
obožavam!!! ne stavljam puding - to prvi put čujem...
i presretna sam što ima još ljudi koji reču paradižot, tu me svi blijedo gledaju kad to čuju...
Evo... kako se to meni strasno jelo, a talia7 najbrze poslala recept, radila ja po njenom i ispalo super!![]()
Sto se tice pudinga od vanilije, mislim da je to vise radi arome, nego gusnjavanja, jer se od jedne žlice i nije bogzna koliko zgusnilo.
Kasnije mi sveki rekla da se nariba jos korica limuna.
Ja u biti kazem paradiže, a pisem paradižot!magriz prvotno napisa
![]()
Od ovisnice o šnenoklama, jedan mali savjetić za uspješnije žličnjake od bjelanjaka (+šećer!) - NIKAD ih ne okretati, nego ih samo spustiti u vruće mlijeko i čim se zagriju od njega i narastu, odmah ih vaditi šupljom žlicom. Ako ih okrećete u mlijeku, spustit će se i izgledati jadno. (Da je žličnjak dobar, možete provjeriti i svojim cijenjenim kažiprstom - kad mislite da je žličnjak narastao do maksimuma, dodirnite ga odozgo po površini (bez brige, nije prevruće). Ako se pjena ne zalijepi za prst, odmah ga izvaditi.) Stavljajte u mlijeko svega nekoliko odjednom (max. 4-5) jer ih samo tako možete uspješno kontrolirati.
Ja kuham bjelance u vodi, nekako mi se to čini jednostavnije, a poslije dodam žutu kremu. Za puding nikad nisam čula. I da, u nas se zove paradizeta.
ma samo malo pudniga, žličica... meni je previše rijetko ako kuham samo jaja, ne liči taj žuti krem na puding kasnije, a šećer u bjelanjak stavim jer mi se bolje ulupaju.
...curke, za gustoću se može dotati i žlica brašna ili Gustina (umjesto pudinga od vanilije)... Ali baš ću idući put probat s pudingom, umjesto brašnom/Gustinom.
ma za gustocu samo treba potrefiti dobar omjer zumanjaka, mlijeka i secera u dugo mijesati na pravoj temperaturi.
koje su jedinice za sve ovo gore ne bi vam znala reci, meni se same dogode![]()
to je jedini kolac koji sam uz palacinke ikada radila. a zadnji put bijase prije jedno 7 godina. (palacinke jos uvijek radimzrinka prvotno napisa
)
i stvarno mi je super uspijevao. bez pudinga. ja bih ga osim toga uvijek jos dobro ohladila u frizideru. i onda je bio mljac.![]()
ali ne mogu ne spomenuti razne varijante koje su mi nudili kod mojih teta. gdje se ona zuta smjesa ne bi dobro zgustila i stvrdnula. pa je to bila neka zuta juhica. ajme uzasa. meni je od samog pogleda bilo zlo, pa sam morala izmisljati kako me boli trbuh , ili ovo ili ono...jer to ne bih mogla pojesti ni pod razno.
Da, mislim da je origigi dalmatinski recept bez brašna (tako je radila moja none - i bio joj je malo vodenasti), onda sam se udala u ZG i vidila sveki da stavlja brašno i to mi se svidilo (gušće je, a u ZG-u nemaju zazor od malo korištenja sitnih trikova, and I like it), a sad kad još ga upgradeam s pudingom od vanilije, mljac (smajlić koji se oblizuje)!
ja isto stavim žličicu pudinga od vanilije,jer mi je onda preljev puno ljepši![]()
apricot prvotno napisa
ha, ha![]()
meni taj kuvani bjelanjak ima okus po kuvanim jajima, i ne slaže mi se nikako s ostatkom kolača...
Osim ako netko zna bolje napraviti, ja dolazim na degustaciju....
Tinkie Winkie, izmiksaj snijeg s vanilin-šećerom, pa ti neće toliko mirisati na kuhana jaja.
naravno da ti mirise na kuhana jaja kad vjerojatno skuhas bjelanjak, trebas ih sto je krace moiguce drzati u mlijeku, ja stavim i izvadim u 3 sekunde
moji se hladi u frižideru![]()
i btw ja to zovem palle di neve![]()
ja mislim da ja jednostavno nemam sreće s bjelanjcima... eh :/