Vjerojatno znate da postoji dosta ljudi koji obozavaju zeljeznicu: rade makete, voze se samo vlakovima, a nikad autima, kupuju specijalizirane casopise, svi smo culi za "trainspotting"itd
Ne znam u cemu je stos, ali kako svaka grana ljudske djelatnosti ima svoje zaljubljenike i fanatike, tako je ocito i sa zeljeznicom.
Ja nisam jedan od tih, no moram priznati da me putovanje zeljeznicom uvijek privlacilo: gledati kroz prozor - gradove, sela, prirpdi, planine i kanjone, male i velike zeljeznicke stanice, prometnike ... a kad ti dojadi uzmes nesto pa citas, spavas ako zelis, izvadis pohani batak i kisele krastavce pa opalis marendu ...![]()
Svidja mi se i zato sto zeljeznica nudi lijepe fotografske motive: tracnice obasjane suncem na zalasku, stare vagone, natpise i zgrade, obicno zanimljive mostove ...
Uglavnom, moglo bi me se nazvati simpatizerom zeljeznice, ali u granicama normale.![]()
I onda smo bili prije desetak dana u zeljeznickom muzeju: bilo ej zanimljivo i meni i Vedranu, voditeljica je bila vrlo ljubazna i svasta nam pokazala, a nekako se (nenamjerno, casna rijec!) poklopilo i da je Vedran dobio za Bozic mali IKEA vlakic sa tracnicama. To je trenutno najupotrebljavanija igracka, istisnula je gusare i yu-gi-oh karte i sad doma slazemo tracnice, zgrade, autice uz prugu ... pita kad cemo u IKEU da kupimo dodatne tracnice i skretnioce i jos jedan most (cijene su zaista niske, 5 EUR za dodatni vlakic, 10 EUR za komplet tracnica sa skretnicama).
S druge strane, otvorile su se i neke druge mogucnosti: zelejznicki muzej u Ljubljani je navodno vrlo lijep i zanimljiv (a u Ljubljani smo dosta cesto), u Zagrebu postoji zeljeznicki modelarski klub sa impresivnom maketom - vidi http://www.kzmz.hr/ - koju bi sigurno bilo zanimljivo pogledati ... siguran sam da bi Vedran slijedecih mjesec-dva-tri bio do grla u vlakovima i maketama i tracnicama pa si sad razmisljam jel mu to mozda malo previse, da pustim da se to malo o'ladi ...
... a s druge strane, cini mi se da je puno kvalitetnija igra sa recimo vlakicima, slaganjem tracnica i sela i gradova i vozikanjem autica uokolo i ljudi (ima tu dosta kreacije!) negoli borbe gusara, macevanje, blaga i kosturi, pucanje iz pusaka ...
Malo sam sad prevrtio u mislima kistre sa igrackama djece nasih prijatelja - samo jedan ima doma jedan mali vlakic, ali svi, bas svi (i Vedran, naravno :/ ) imaju barem po 10 akcijskih heroja dobivenih od djedova, striceva, prijatelja, raznih djedova mrazova ...
Ako moram birati izmedju sina ljubitelja zeljeznice i sina ljubitelja betmena, yu-gi-oha, ninja kornjaca i slicnih tipova onda biram ono prvo. I mislim da cu mu kupiti onaj dodatni IKEA pribor (odnosno, to ce si kupiti on za svoj ustedjeni mjesecni novac,a uz moj blagoslov i eventualnu novcanu pomoc).
Sta vi kazete? Any comment na ovu temu?
(znam, ne vole djeca samo jednu vrstu igre, a ono sto ih drzi dva mjeseca, pustit ce ih slijedeca dva i onda ce se igrati nesto drugo ... ali sad sam ja u poziciji da onako iz pozadine sudjelujem u kreiranju njegovih interesa pa sad dvojim koliko "duboko" ga uroniti u to ... mislim da cemo u medjuvremenu ipak i u planetarij, na koju predstavu itd pa da to malo razvodnimo)