Vidi rezultate ankete: Imate li kod kuce igracku-zeljeznicu (bilo kakvu)?

Glasači
33. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da, djeca se dosta igraju njome

15 45.45%
  • Da, ali ih ne zanima, rijetko se igraju njome

10 30.30%
  • Nemamo, ali planiramo jednom nabaviti.

3 9.09%
  • Nemamo, ne znam zasto.

1 3.03%
  • Nemamo, jer mi se to cini bezvezna igracka.

4 12.12%
Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Zeljeznice-igracke za nezeljeznicke frikove i njihovu djecu

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Zeljeznice-igracke za nezeljeznicke frikove i njihovu djecu

Vjerojatno znate da postoji dosta ljudi koji obozavaju zeljeznicu: rade makete, voze se samo vlakovima, a nikad autima, kupuju specijalizirane casopise, svi smo culi za "trainspotting" itd

Ne znam u cemu je stos, ali kako svaka grana ljudske djelatnosti ima svoje zaljubljenike i fanatike, tako je ocito i sa zeljeznicom.

Ja nisam jedan od tih, no moram priznati da me putovanje zeljeznicom uvijek privlacilo: gledati kroz prozor - gradove, sela, prirpdi, planine i kanjone, male i velike zeljeznicke stanice, prometnike ... a kad ti dojadi uzmes nesto pa citas, spavas ako zelis, izvadis pohani batak i kisele krastavce pa opalis marendu ...
    Svidja mi se i zato sto zeljeznica nudi lijepe fotografske motive: tracnice obasjane suncem na zalasku, stare vagone, natpise i zgrade, obicno zanimljive mostove ...
    Uglavnom, moglo bi me se nazvati simpatizerom zeljeznice, ali u granicama normale.

I onda smo bili prije desetak dana u zeljeznickom muzeju: bilo ej zanimljivo i meni i Vedranu, voditeljica je bila vrlo ljubazna i svasta nam pokazala, a nekako se (nenamjerno, casna rijec!) poklopilo i da je Vedran dobio za Bozic mali IKEA vlakic sa tracnicama. To je trenutno najupotrebljavanija igracka, istisnula je gusare i yu-gi-oh karte i sad doma slazemo tracnice, zgrade, autice uz prugu ... pita kad cemo u IKEU da kupimo dodatne tracnice i skretnioce i jos jedan most (cijene su zaista niske, 5 EUR za dodatni vlakic, 10 EUR za komplet tracnica sa skretnicama).

S druge strane, otvorile su se i neke druge mogucnosti: zelejznicki muzej u Ljubljani je navodno vrlo lijep i zanimljiv (a u Ljubljani smo dosta cesto), u Zagrebu postoji zeljeznicki modelarski klub sa impresivnom maketom - vidi http://www.kzmz.hr/ - koju bi sigurno bilo zanimljivo pogledati ... siguran sam da bi Vedran slijedecih mjesec-dva-tri bio do grla u vlakovima i maketama i tracnicama pa si sad razmisljam jel mu to mozda malo previse, da pustim da se to malo o'ladi ...

... a s druge strane, cini mi se da je puno kvalitetnija igra sa recimo vlakicima, slaganjem tracnica i sela i gradova i vozikanjem autica uokolo i ljudi (ima tu dosta kreacije!) negoli borbe gusara, macevanje, blaga i kosturi, pucanje iz pusaka ...

Malo sam sad prevrtio u mislima kistre sa igrackama djece nasih prijatelja - samo jedan ima doma jedan mali vlakic, ali svi, bas svi (i Vedran, naravno :/ ) imaju barem po 10 akcijskih heroja dobivenih od djedova, striceva, prijatelja, raznih djedova mrazova ...

Ako moram birati izmedju sina ljubitelja zeljeznice i sina ljubitelja betmena, yu-gi-oha, ninja kornjaca i slicnih tipova onda biram ono prvo. I mislim da cu mu kupiti onaj dodatni IKEA pribor (odnosno, to ce si kupiti on za svoj ustedjeni mjesecni novac,a uz moj blagoslov i eventualnu novcanu pomoc).

Sta vi kazete? Any comment na ovu temu?
    (znam, ne vole djeca samo jednu vrstu igre, a ono sto ih drzi dva mjeseca, pustit ce ih slijedeca dva i onda ce se igrati nesto drugo ... ali sad sam ja u poziciji da onako iz pozadine sudjelujem u kreiranju njegovih interesa pa sad dvojim koliko "duboko" ga uroniti u to ... mislim da cemo u medjuvremenu ipak i u planetarij, na koju predstavu itd pa da to malo razvodnimo)

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemamo, ali nemam stav da je to bez veze ili sl. pa nisam glasala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije mi baš jasan povod za anketu (i zašto baš anketa), ali mi je tema baš dobro "sjela"

Imamo doma malog željezničkog manijaka. Obožava željeznicu, a cijeli svijet je za njega pruga po kojoj voze vlakovi (ili ev. tramvaji), čak i klizna vrata od ormara su - pruga, a ormar je vlak
    Ne znam otkud mu toliki interes, pretpostavljam zato što živimo blizu željezničke pruge, pa je od početka imao priliku promatrati vlakove.
    Doma imamo tri željezničke pruge, a najluđe je kad su sve tri na podu, i igra se sa sve tri istovremeno.
    Ako ga taj interes bude držao i dulje, bilo bi mu dobro omogućiti nekakvo slaganje maketa ili sl. - ali imamo vremena dotada. Možda mu se interesi promijene kad krene u vrtić.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Nije mi baš jasan povod za anketu (i zašto baš anketa), ali mi je tema baš dobro "sjela"
    Nekad su zeljeznice-igracke bile igracke snove za mnoge (i decke, ali i neke cure), sad je to nekako "out". Osim tvog malog, znam samo jednog drugog decka koji je takav "vlako-manijak" pa sam anketom htio vidjeti koliko vas ima doma nekakav mini vlakic i koliko se vasih klinaca igra sa time.
    Meni se vec cini(lo) da su svi superheroji unistili te nekad obozavane igracke ...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

imamo drveni vlakic i drvene tracnice i bas uzivamo u igri. i slazem se da bolje to nego superheroji. moj sin ce tri godine jos malo i ne zna za ninja kornjace jer mi to ne gledamo. zato vozimo vlakice i tovarimo kamione...i pustamo masti na volju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi imamo jedan mali drveni Haba vlakić.
    I jedna i druga curka ga obožavaju.

A slijedeći posjet IKEI ne prolazi bez njihovog vlakića.

MM ima svoju Merklin željeznicu koju obično stavimo da vozi oko bora za Božić. Stara je skoro ko i on

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo tu...obozava vlakove...upravo je tracnica postala nesastavljiva (jer se u vise navrata slomila i bivala ljepljena) pa se spremamo u kupnju malo kvalitetnijeg vlaka...voljela bi da je zeljezni ali takav jos nisam vidjela...
    taj ikein je drveni - uskoro cemo u austriju nadam se :D pa mozda da pricekam do tad

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

Ja sam kao mala obozavala vlakice. H je dobila za Bozic vlakic s tracnicama od Tomy-a. Uopce joj se ne svidja. Nema strpljenja ga slagati, a ni preciznosti da ga postavi na tracnice, iako je dosta jednostavan, princip potegni-pusti, za dob 18+mj. Spremila sam ga u ormar pa cu joj ga ponovo dati za koji mjesec.

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Meni se vec cini(lo) da su svi superheroji unistili te nekad obozavane igracke ...
    Ja jos uvjek mogu utjecati na to sto K. gleda pa izbjegavam yu-gi-oh ,kornjace a i bilo kakve akcija/pucacina/jurnjava crtice...do kada ce mi to uspjevati ne znam...

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi, tako je bilo i s nasim tommy vlakicem...onda je odjednom postao aktualan

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrej ima taj vlakić, prilično dugo ga je ignorirao a sad se igra s njim, pogotovo mu se sviđa sastavljati tračnice. ima i jedan drveni s pločicama za slaganje i još par plastičnih. no, njegova najveća ljubav su ipak gradilišta i sve što ima veze s njima. na drugom mjestu je selo - traktori, kombajni, skupljanje sijena i hranjenje životinja.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj tratincica prvotno napisa
    Deaedi, tako je bilo i s nasim tommy vlakicem...onda je odjednom postao aktualan
    Nadam se. Sada sam skuzila da je bolje ako joj se neka igracka ne svidja spremiti i sakriti od pogleda, jer ako je na dohvatu, onda je zauvijek totalno neinteresantna.

Inace, svidja mi se jedan set s vlakicem u TL, neki VTECH, http://www.visitsmartville.com/, alphabet train ststion.
    Cini mi se joj je zanimljivije kada ima nekih sadrzaja, tipa stanica, putnici, semafori i sl. nego samo vlakic. Ali ne usudim se riskirati (500kn) pa da zavrsi kao Tomy vlakic.

Početno

prijavljujem se...vlakomanijak...sve moje žudnje za igranjem imaju svoj peak u jednoj krasnoj željeznici s pregršt kompozicija, tunela mostova i skretnica..kad se obogatim..sagradim veliku kuću i kupin krave čo muču...jedna prostorija biti će za vlakove i modele...

sa mojim curama sam skoro pa svaki vikend na Glavnom kolodvoru kad je vrijeme..i one obožavaju vlakove..

uskoro putujem u izolu, trgovinu mehano-a ispucati koju stotku eura!!!! jeeeee

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

F. je dugo, dugo imao fazu vlakova i sličnih prometala tipa uspinjače, žičare, lifta itd.

Vlakić iz IKEE mu je isto tako dugo bio favorit a imali smo još i drugih raznih bvlakova i tračnica, a u toj fazi sam se sjetila tik freakova željeznica i mislila sam hoće li postati.

I odjednom to je tako prestalo da svoje vlakove više niti ne gleda i sada smo skroz u drugoj faz, ali nije tema.

On je vlakove proučavao do u detalje (i lire i spojeve i tipove lokomotive, i svako malo smo bili na kolodvoru)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    F. je dugo, dugo imao fazu vlakova i sličnih prometala tipa uspinjače, žičare, lifta itd.

Vlakić iz IKEE mu je isto tako dugo bio favorit a imali smo još i drugih raznih bvlakova i tračnica, a u toj fazi sam se sjetila tik freakova željeznica i mislila sam hoće li postati.

I odjednom to je tako prestalo da svoje vlakove više niti ne gleda i sada smo skroz u drugoj faz, ali nije tema.

On je vlakove proučavao do u detalje (i lire i spojeve i tipove lokomotive, i svako malo smo bili na kolodvoru)
    Mislio sam medju ostalima i na F.-a dok sam pisao prvi post ove teme!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imamo tomyjev thomas vlakic na baterije s dva vagona i jos tri pull-a-long thomas vlakica (thomas, james i percy). sa tri seta tracnica sam mozemo bas super kombinirati razne oblike i kombinacije...

vole se poigrati svo troje i nije mi zao investicije (za razliku od nekih drugih "promasenih" za koje se nadam da ce doci njihovo vrijeme...)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa

Mislio sam medju ostalima i na F.-a dok sam pisao prvi post ove teme!
    Ono što je zanimljivo je to da ga vlakovi više uopće ne zanimaju - mnoge priimjerke svojih nekad omiljenih igračaka je izdjelio.
    Imamo novu fazu

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaju jedan vlakic, iz ikee, ali nisu nesto zainteresirane za njega.
    vjerojatno zato sto zivimo pored pruge i vlakovi su im toliko svakodnevna pojava (i to dosadna pojava jer moraju zasutit kad vlak prolazi jer se nista ne cuje ) da nemaju zelju jos i igrat se s njima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima i gorih stvari od yu-gi-oh i akcijskih figura: Disney princeze i crtića tipa Bratz u kojima je svaka peta riječ STAJLIŠ...
    moja starija nije baš graditeljski tip, u Legu ju zanimaju najviše figurice, cvjetići... vlakova nemamo...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imamo dva seta vlakova i tračnica koje su non stop sklopljenje u vijugavu prugu kroz cijelu sobu, pa hodamo ko akrobati dok dođemo do željene pozicije. Pospremamo samo onda kad usisavamo sobu, a nakon toga se ponovo poćinje sa sklapanjem. Stariji sin baš i nema interesa, a mlađi jako voli sve vrste igračaka pa tako i vlakiće, no sve u nekim granicama normale, malo crtići, malo ninja kornjaće, malo autići, pa vlakići, pa sve ispoćetka.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, mi smo danas predvečer proveli skoro sat vremena na kolodvoru

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme tanja, sjećam se te faze. Trajala je bome dugo, ali je prošla

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa ne bi mene smetalo čak i da dulje potraje ta faza. Vidim da ga stvarno zanima, a bolje to, nego akcijski likovi i sl. A željeznice se i meni sviđaju.
    Bio je tako sretan što smo bili na kolodvoru. Sav je zračio oduševljenjem.

Ali kako rekoh, mali je još, interesi mu se mogu i promijeniti (a vjerojatno i hoće).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma, znam. samo sam se sjetila hladnih zima kada smo mm ili ja bauljali s F. po kolodvoru, gdje je stalno puhalo. Pa njegovih beskonačnih pitanja (na koje nisam znala odgovor).- - ali osobno mi je bilo isto drago.

Probaj ga odvesti na žičaru (ako već nisi), pa uspinjaču te neke zgodne liftove po Zagrebu (F. je volio onaj u hotelu Dubrovnik i Benettonu na cvjetnjaku).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nakon subotnje posjete IKEI nasa garnitura tracnica i vlakova i mostova je osjetno bogatija tj. sad imamo po jedan primjerak od sva 4 mini-kompleta.

Evo kak to sad sve izgleda kad se skupi zajedno (naravno, ovo je samo jedna od 100 varijanti): http://public.fotki.com/vanja3/izlet...tigladoma.html

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Auuuu... impresivno izgleda.
    Andrej bi na ovo imao samo jednu zamjerku: što pruga završava ravno, na tepihu, a nije sve uklopljeno u krug (nisam li već negdje spomenula da mi je sin cjepidlaka? )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •