Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Zbunjena sam (HSG)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Zbunjena sam (HSG)

Prije 2 mjeseca imala sam vanmaterničnu trudnoću i izvadili su mi desni jajovod. Jučer sam bila na pregledu i ultrazvuku gdje mi je dr. objasnio kako mi ni ovaj preostali jajovod nije baš u sjajnom stanju. Naime, široko je prirašten uz lateralni zid zdjelice (ajde bar je urednih fimbrija) i postoji povećani rizik od ponovne vanmaternične trudnoće.
    Rekao je ako nam ne uspije zatrudniti do jeseni da se javim pa će me poslati na HSG (a to isto mi je rekao i soc. ginekolog prije mjesec i pol dana).
    E sad meni nije jasno zašto čekati da se nešto dogodi (ili ne dogodi u slučaju potpunog začepljenja jajovoda). Zar nije logičnije da se HSG obavi odmah pa se zna da li do oplodnje uopće može doći, ili ako je djelomično prohodan kolika je mogućnost za uredno začeće?
    Da li je HSG toliko komplicirana/štetna/skupa/whatever pretraga da na nju šalju tek kada je nužna?
    I kad sam već otvorila novu temu da pitam koliko se čeka na IVF, koja je procedura i da li se plaća?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se nadam da neces doci u fazu da ti treba IVF. Iskreno.
    Sa HSG-om nemam iskustva, pa ti ne mogu nista (pametno) reci.
    A IVF, (ako nije nesto promjenjeno), imas pravo na tri (vise manje besplatna, jer nesto sitno ipak placas) stimulirana pokusaja na teret HZZO-a do 38 godina starosti, a ako nemas uvjete za to, onda placas ljekove (koji su skuplja stavka), a postupak ide preko uputnice. Kako vidim guzve su velike tamo gdje ima mogucnost zamrzavanja embrija (VV, Maribor-tu sve placas), i ceka se po godinu dana minimalno..
    sigurno ce ti se javiti cure sa svjezim informacijama

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Samo da ti pozelim sve najbolje, drzi se

dee-dee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga moja, s nasim doktorima je uvijek bolje sutra nego danas!
    Ne znam mozes li privatno odraditi HSG?
    HSG nije stetan, a ni preskup jedino je malo bolan.

Drzim fige da jajovod bude prohodan i da ipak izbjegnes IVF.

Pusa najveca

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Draga Brunda,

Meni je ostecen desni jajovod i prije nego sto smo krenuli sa stimuliranim IVFom, pokusali smo s 3 inseminacije (doc nam je nakon 2 inseminacije vec savjetovao da krenemo s IVFom). HSG sam napravila privatno (nije jeftino ali je meni bilo prihvatljivije nego opcija bolnice), nije nesto ugodno ali brzo prodje i jos se brze oporavis.

Na postupak IVFa se ceka ovisno u klinici. Mi smo 'mali Mariborci' tako da jedino za njih konkretno mogu reci da se najmanje godinu dana ceka na postupak.

Nakon HSGa se 'primite posla', ima dosta zena koje su neposredno nakon sto su napravile tu pretragu prirodne ostale trudne (a na HSG nikako bez da si napravila sve potrebne briseve!)

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

cijena u priv labu ti je oko 1200 kn. Ja zvala

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam osobno iskustvo, ali prijateljica koja je radila hsg i išla na ivf mi je rekla da je za nju bio prilično bolan.
    uštrca se neka kontrastna tekućina u jajovode, pa se gleda prohodnost na ekranu, laički rečeno.
    Brunda, ti si nedavno imala operaciju, meni se čini ipak bolje pričekati dok sve dobro ne zaraste, ne znam, čini mi se to još dosta svježe, probaj još to malo istražit...

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni je takodjer nakon vanmaternicne odstranjen jedan jajovod. Ali sjecam se da kad sam nakon nekog vremena dosla na kontrolu dr. Ivanisevic da se jako zacudila zasto mi pri operaciji (jer su mi radili klasicnu operaciju, a ne laparoskopiju) nisu pogledali i stanje drugog preostalog jajovoda. Tako da mi je ona tek nakon neoliko mjeseci a mozda i vise radila HSG i ustanovila da je drugi zacepljen.

I jedino rjesenje je bilo IVF, i u postupku sam bila 14 puta, neuspjesno.
    Nismo se previse ni trudili napraviti nesto "prirodno" jer kao za to nije bilo sanse. Cak se sjecam da su nam jedno vrijeme govorili da bi se trebali i paziti jer je veca mogucnost ponovne vanmaternicne u ovom drugom jajovodu.

E sad pogledaj moj potpis - trudna sam 29 tj. - prirodno.
    Ili se jajovod cudom odcepio, ili sama pretraga nije kvalitetno obavljena ...

Ali kod tebe su ocito po stanju ovog drugog jajovoda zakljucili da bi mozda mogla i prirodno zatrudniti (neznam sto bi znacilo ovo da je urednih fimbrija).

Iako mozda je bolje HSG napraviti sto prije da znas na cemu si i da prema tome usmjeris daljnja nastojanja... Jer zapravo na sve se toliko ceka da je bolje ne gubiti vrijeme.

A u slucaju da ti je samo polupropusan taj jajovod prilikom HSG-a oni ti ga zapravo i "odstopaju" jer je to zapravo pretraga gdje se pod tlakom ubrizgava kontrast koji se onda prati na UVZ dali prolazi kroz jajovod ili ne. a u slucaju da je samo malo zastopan taj tlak ga propuhne.

O IVF-u, necu sada, jer se nadam da ti nece biti ni potreban.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ti si nedavno imala operaciju, meni se čini ipak bolje pričekati dok sve dobro ne zaraste, ne znam, čini mi se to još dosta svježe
    Da, nisam razmišljala da je možda to sve presvježe za HSG, iako mi je dr. rekao da je sve zaraslo, ciklus se vratio i da ne moramo više čekati. Ali možda ipak to ima veze za HSG.
    Inače, frendica je išla na HSG i znam cijelu proceduru (i za briseve). Njoj je dr. rekao da HSG boli jedino ako su jajovodi začepljeni. Njoj su ok i nije ju ništa bolilo, malo neugodan osjećaj ali nije bolan.
    Ja bih rado napravila tu pretragu jer me strah ponovne vanmaternične. Ova zadnja mi je bila jako ružno iskustvo. Iako, ništa nije garancija da se neće ponoviti, ali opet ako mogu unaprijed znati u kakvom mi je stanju jajovod ne vidim razloga da to i ne saznam. I baš kao što sanja kaže, ako je začepljen da se odmah naručimo za IVF. Šteta vremena koje ovako prolazi možda uzalud. A ako je ok, ja ću biti mirnija i opet možemo nastaviti gdje smo prošli put stali 8)

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nije mi drago kad doktor poslije izvanmaterične priča o pokušavanju,a ima šanse da se opet ponovi.Da se radi o meni ja bi prvo izvadila sve briseve da se vidi da nije kakva bakterija uzrokovala začepljenje,a tada na HSG.Pregled nije strašan nego malo neugodniji,ali zaista ništa strašno.Ja sam se užasno bojala nekakve boli koju sam zamišljala kao ne znam kakvu,a poslije sam sama sebi bila smiješna!
    Kako cure govore šanse se povećavaju za začeće nakon pregleda,tako da je dvostruka korist od svega,bit ćeš mirnija kad budeš znala da je sve prohodno,a ako ne bude nećeš gubiti vrijeme nego krećeš na IVF.
    Sretno

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj npjaksic prvotno napisa
    Nije mi drago kad doktor poslije izvanmaterične priča o pokušavanju,a ima šanse da se opet ponovi.Da se radi o meni ja bi prvo izvadila sve briseve da se vidi da nije kakva bakterija uzrokovala začepljenje,a tada na HSG.Pregled nije strašan nego malo neugodniji,ali zaista ništa strašno.Ja sam se užasno bojala nekakve boli koju sam zamišljala kao ne znam kakvu,a poslije sam sama sebi bila smiješna!
    Kako cure govore šanse se povećavaju za začeće nakon pregleda,tako da je dvostruka korist od svega,bit ćeš mirnija kad budeš znala da je sve prohodno,a ako ne bude nećeš gubiti vrijeme nego krećeš na IVF.
    Sretno
    Evo, da ne ponavljam, potpisujem npjaksic od rijeci do rijeci. Upravo sam tako razmisljala čitajući od vrha.
    S obzirom da znam šta si sve prošla, draga Brunda, i ja bih ti savjetovala da krenete u novi pokušaj tek kad budeš sigurna da je stvarno sve OK.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sandrij2 prvotno napisa
    Citiraj npjaksic prvotno napisa
    Sretno
    Evo, da ne ponavljam, potpisujem npjaksic od rijeci do rijeci. Upravo sam tako razmisljala čitajući od vrha.
    S obzirom da znam šta si sve prošla, draga Brunda, i ja bih ti savjetovala da krenete u novi pokušaj tek kad budeš sigurna da je stvarno sve OK.
    Ne znam ništa o ovom...srećom. Ali moram potpisati cure. Ja ne bih riskirala.

Jeluška avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ne znam puno o ovom, ali Vam držim fige da sve prođe bez problema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Brunda draga,
    Ne bih te htjela obeshrabrit ali ja ti prema HSG-u imam oprezno razmišljanje jer je meni napravljen i bio jako bolan. Nalaz mi je bio uredan ali LAŽNO UREDAN! Naknadno je lapraskopija pokazala kompletno začepljenje na oba. U desnom se kasnije dogodila i vanmaterična (iz prvog IVF-a), te mi je sada odstranjen. Više zagovaram dijagnostičku laparaskopiju od HSG-a jer je točnija i ukoliko nađu priraslice mogu ih i odstraniti u samom tijeku operacije.
    Jesi li razmišljala o tome?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ovaj mjesec trebam ići na HSG/UZV. Ima li netko kakvu preporuku za ZG bilo privatno ili bolnica? Koliko dugo nakon HSG-a treba proći da bi se moglo ići na inseminaciju?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je baš upao u oči post sanje 30, a i ovaj Garfyn.
    znači, hsg test može biti i lažno pozitivan i lažno negativan?
    jel se zna kolika mu je točnost?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Luči kaže da ne može biti lažno pozitivan, samo lažno negativan. I da se tome duguju neočekivane trudnoće.
    Što je očito suprotno Garfynom iskustvu :?

Inače, ja baš ne razumijem vezu začepljenih jajovoda i vanmaternične Znači li to da su dovoljno odčepljeni da jaje sklizne niz njega i spermić dogmiže i oplodi ga, ali da su istovremeno i dovoljno začepljeni da se embrij ne može spustiti niz njega? Ili kako?

Marijice, na SD mi je UZV HSG bio sasvim ok i bezbolan, pisala sam o tome proljetos. Mislim da nema nikakve potrebe trošiti novce privatno, naručiš se u istom ciklusu (samo pazi da krvarenje potpuno prođe).
    Na inseminaciju (ili kućnu radinost) možeš odmah idući mjesec. Ne preporučuje se isti mjesec, jer si na antibioticima (mislim da je bilo tjedan dana hiramicina)

Brunda, ne znam ništa o štetnosti HSG-a, a skupoća očito nije strašna, 1200-1500 kn privatno. I mislim da imaš pravo zahtijevati uputnicu za tu pretragu. Ne treba ti još jedno takvo iskustvo!
    Ne kužim te doktore, ako postoji povećana mogućnost vanmaternične, trebali bi čekati do jeseni i vidjeti hoćeš li zatrudnjeti, pa ako zatrudniš i bude vanmaternična i izvade ti i lijevi jajovod, onda što?!
    Toplo se nadam i držim ti fige da nam se NE pridružiš na ovom podforumu!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Metvica prvotno napisa
    Inače, ja baš ne razumijem vezu začepljenih jajovoda i vanmaternične Znači li to da su dovoljno odčepljeni da jaje sklizne niz njega i spermić dogmiže i oplodi ga, ali da su istovremeno i dovoljno začepljeni da se embrij ne može spustiti niz njega? Ili kako?
    o ovom sam i ja razmišljala, ni meni baš nije jasno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prvo-sretna vam i "plodna"2007 godina svima :D .
    Sanja30 čestitke od ,nemogu vjerovati nakon 14 pokušaja da prirodno se desi-malo čudo .I jako si slatka trudnica (i mršava :shock: ).

Mene samo zanima dali je taj HSG moguće napraviti pod anestezijom?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam malo o tome tražila a i raspitivala se i došla do podatka da čak oko 35% nalaza može biti lažno uredno (naka me netko ispravi ako podatak nije točan). Ukoliko su jajovodi začepljeni dogodi se da pod jakim pritiskom kontrast ipak prođe u trbušnu šupljinu i tako pokaže da je nalaz uredan a priraslice se vrlo brzo nakon prolaska kontrasta vrate natrag.
    Što se tiče vanmaterične, oplođeno jajašce prvih dana nakon oplodnje teži prema jajovodu jer mu je to prirodno okruženje. Kod prirodne trudnoće on putuje kroz njega do maternice i onda se zaglavi ako jajovod nije prohodan i tu ostane, a ukoliko se radi o IVF zna se dogoditi da on opet teži jajovodu i ako uspije ući u neprohodan jajovod na tom putu se zaglavi. To se događa u manje od 1% slučajeva ali eto..meni se dogodilo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko je meni poznato, do oplodnje najčešće i dođe u jajovodu, nakon čega se oplođeno jajašce "kotrlja" pomoću onih "pipaca"( ne sjećam se imena) u jajovodima poput dlačica ili vlati trave, koje pomažu transport do maternice, pa dolazi u maternicu gdje se ugnjezdi u sluznicu (endometrij) i tu mu je zapravo prirodno okružje.
    neprirodno je ako iz nekog razloga ne dospije iz jajovoda do maternice, nego ostane rasti u jajovodu (vanmaternična).
    ono što me zanima je što je uzrok da spermij uspije doći do jajovoda i oploditi jajašce, a oplođeno jajašce ne uspije izaći van?
    možda to što je spermij puno manji od jajašca, pa se on uspije provuć kroz poluzačepljen jajovod?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Garfy prvotno napisa
    Ja sam malo o tome tražila a i raspitivala se i došla do podatka da čak oko 35% nalaza može biti lažno uredno
    :shock:

Citiraj Garfy prvotno napisa
    ukoliko se radi o IVF zna se dogoditi da on opet teži jajovodu i ako uspije ući u neprohodan jajovod na tom putu se zaglavi. To se događa u manje od 1% slučajeva ali eto..meni se dogodilo.
    I meni. Na prvom uzv je dr. vidio početak gestacijske u maternici, a nakon 2 tjedna vanmaternična :/

Koliko je meni objašnjeno, do spajanja spermija i jajašca dolazi u jajovodu. Ako je začepljen do oplodnje ne može doći, a ako je djelomično prohodan do oplodnje dođe ali se onda ne može probiti do maternice i zaglavi se u jajovodu. Ostatak priče je svima poznat.

Garfy, meni su jajovod odstranili laporaskopski i usput su pogledali lijevi jajovod. rečeno mi je da je cijelom širinom srašten sa zdjelicom. Dr. u bolnici mi je rekao da idući put ne bi trebalo biti problema ali nikad se ne zna jer je nakon jedne vanmaternične mogućnost za još jednu povećana za 10-15% (i to u slučaju da je jajovod ok).
    Neki dan mi je pak dr. kod kojeg sam bila privatno rekao to da jajovod nije u baš naj naj stanju zbog toga što je srašten sa zdjelicom, i da zbog toga možda nije skroz prohodan. Ne znam. Stvarno se ne kužim dovoljno, ali da sam zaplašena, jesam :/

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    koliko je meni poznato, do oplodnje najčešće i dođe u jajovodu, nakon čega se oplođeno jajašce "kotrlja" pomoću onih "pipaca"( ne sjećam se imena) u jajovodima poput dlačica ili vlati trave, koje pomažu transport do maternice
    Mislim da su to te fimbrije.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Americke statistike kazu da je UZV HSG pouzdan u tek nesto vise od 60% slucajeva. RTG je nesto pouzdaniji, nekih 10% vise, ali i oni savjetuju da ukoliko je HSG nalaz bio uredan, a 6 mjeseci nakon njega ne dodje do oplodnje prirodnim putem, da se uradi i laparoskopija. Sto ce reci, ne vjeruju mu puno.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Brunda, imamo slican problem - meni je jedan jajovod priraslicama potpuno vezan za zid maternice. Priraslice su posljedica upale i vrlo cesto uzrok neprohodnosti jajovoda.
    Popricaj malo sa svojim docom - laparoskopija jeste malo kompliciranija zbog anestezije i ostalog, ali je nalaz puno tacniji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj wonderwoman prvotno napisa
    Americke statistike kazu da je UZV HSG pouzdan u tek nesto vise od 60% slucajeva. RTG je nesto pouzdaniji, nekih 10% vise, ali i oni savjetuju da ukoliko je HSG nalaz bio uredan, a 6 mjeseci nakon njega ne dodje do oplodnje prirodnim putem, da se uradi i laparoskopija. Sto ce reci, ne vjeruju mu puno.
    To je to! Dakle, došle smo do istih podataka. Potpisujem i svakako preporučujem laparaskopiju.

enola

Početno

Da podijelim s vama svoje iskustvo. Imala sam vanmateričnu u lijevom jajovodu koji je tada odstranjen (laparoskopija), nakon toga 2 spontana, onda HSG koji je obavljen traljavo ali zaključak je bio da ni desni jajovod nije prohodan i uputili su me na IVF jer je vrlo mala vjerojatnost da ću spontano zanijeti. I tako ja krenuh na VV, uspjeh iz prvog pokušaja a onda razočarenje-plod se prestao razvijati u 8-om tjednu. Kiretaža, još 2 pokušaja koja nisu uspjela...onda smo se odlučili za posvajanje djeteta. Predali zahtjev, obavili razgovore...i onda sam ostala trudna. Prirodno. Rodila i 3 mjeseca nakon poroda opet ostala trudna. Dakle, čuda su uvijek moguća. Sad imam 2 andjela od 16 i 5 mjeseci. I to sa jednim jajovodom koji su otpisali. Drži se i vidjet ćeš da će s vremenom sve doći na svoje.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Brunda ja sam ti htjela samo poželjeti sreću i reći svoje iskustvo.30.01. prošle godine menstruacija,10.02. HSG i nakon toga "vještica više nije došla".Pogledaj moj avatar i potpis,mislim da ti ne trebam ništa više reći(s obzirom na vremensko razdoblje između moje dvije cure znaš da sam puuuuno puta pokušavala...)

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam HSG obavila 08.01. (nalaz uredan) i 2 dana sam imala lagano krvarenje. Da li je to OK? Kad da se sa MM bacim u akciju ? Da li da čekamo par dana ili ...

Početno

Ja sam radila HSG u Merkuru 09/2004 , bolilo me kao nikad ništa u životu . Uglavnom nalaz je da su jajaovodi sporoprohodni , posebno lijevi i to su otkrili nakon ponovljenog HSG jer prvi put je izgledalo neprohodno pa im se učinilo kao da nešto malo prolazi pa su me još jednom napunili. Uglavnom od 5 AIH do sad druga je bila trudnoća ali je završila kiretažom i sad više nikako da se ponovi pa ja mislim da se to meni sve još više zaštopalo od 2004 . Ne znam , kaj mislite može li se to možda i prirodno odštopati :? ??

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •